Domov Novice Povezave Mali oglasi Galerija

Financiranje Sveta regije

Teme, ki se nanašajo na finančno poslovanje gasilskih organizacij.

Moderator: Marjetica

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Financiranje Sveta regije

Objava Janez Koncilija » 13. februar 2006, 0:04

Evo, pa smo tam. Bolje bi sicer bilo, da "špeha" ne bi bral, pa sem moral po sili razmer sinoči zamenjati delegata GZ za občni zbor enega od PGD v naši GZ.

To, da je v dopisu že dve leti ista napaka, ne bi razpravljal, namreč, tam, kjer je naslov "zdravstveno zavarovanje" namreč o tem ne piše nič (saj ni treba, vemo kje smo :twisted: ) piše pa o zdravniških pregledih, isto, kot je pisalo lani :roll: .

Ampak, dobro, to smo itak že vajeni, da se vrnem k naslovni temi. Nekdo je namreč pogruntal, da bi Svete regij financirali tudi od spodaj navzgor, se pravi, vsaka zveza bi morala plačati po 1.000,00 SIT za posamezno društvo, ki ga ima v zvezi.

Nekdo bo rekel, evo, spet Koncilija, se mu gre za tistga jurja, pa itak ga dobi od občine. Ja ga dobi, ampak s trdimi pogajanji in za preživetje PGD ne pa za regijo.

Ko se je Svet regije ustanavljal, je bila naša GZ "za" samo pod pogojem, da nas takšna organiziranost nič ne stane in to mora biti tudi zapisano. In seveda obljubljeno.

In zdaj :?:

Vsaka zveza MORA pripevati v regijski proračun. Malo morgen ili malo sutra ili kako hočeš :twisted:

Zadevo sva takoj prediskutirala z županom, ki je bil prisoten na občnem zboru in je k sreči tudi poslanec državnega zbora. In sem mu raložil, kako so nam obljubljali, kako je financiranje potekalo do sedaj, pa me je pogledal in vprašal, zakaj Svet regije pravzaprav potrebujemo.

Pa sem potem ponoči razmišljal, da ga pravzaprav ne. Uredi se naj gasilska šola, kjer bomo čahko usposabljali častniški kader, na tekmovanja pa ne bomo več hodili, pa je zadeva zaključena.

Kolikšen bi bil prihranek :?:

Se opravičujem mojemu neznanju, ker ne vem, koliko je regij, vendar jih pomnožite z 100.000,00 SIT (okrog 1,5 miljončka verjetno bo).

Potem preštejte vse GZ, ah pardon, za te pa vem (piše) da jih je 114 in država da v Svet regije za vsako še dodatnih 20.000,00 SIT, kar znese 2.280.000,00 SIT. Za vsako PGD se potem doda še 1.000,00 SIT z "vrha"

Zdaj pa spet moje neznanje, ker ne vem, koliko je v Sloveniji PGD-jev, ampak prav malo jih ni in vsak bo moral dati (oziroma GZ) 1.000,00 SIT, da bomo skupaj "preživeli" regije.

In ker je to Dragotova rubrika in ker on bolj točno pozna ustroj naše organizacije, bi ga prosil za končni izračunček :wink: .

Sam sem namreč že od nekdaj slab v matematiki, vem pa, da mi tudi 100,00 SIT ne bo nihče iz žepa vlekel za zafurane projekte.

LP

Janez 8) :evil:
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
Uporabnikova podoba
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
 
Objave: 4626
Registriran: 21. avgust 2003, 10:38
Lokacija: Topole

Objava Peter » 13. februar 2006, 0:31

Naj GZS začne od članic pobirat članarino, tako kot ima napisano v statutu, pa bomo videli, kaj bo. :twisted:
Uporabnikova podoba
Peter
Upravnik
Upravnik
 
Objave: 4860
Registriran: 5. julij 2002, 23:40
Lokacija: Breznica
GE: Zabreznica

Objava Brko » 13. februar 2006, 10:08

Moja misel je taka kot od večine prostovoljcev. Dovolj smo vlagali svojih sredstev za opremo itd. Tisti denar ,ki ga moramo ali naj ga bi dali za delovanje reg. svetov pa bomo porabili kar sami. Vsi sveti lahko delujejo tudi z zmanjšimi vsotami,bomo šli pač na sestanek brez večerje.
Osebno bom proti takim zadevam. Me prav zanima reakcija župana ,če sliši za kaj daje denar. :evil: :twisted: :oops:
Uporabnikova podoba
Brko
 
Objave: 324
Registriran: 22. oktober 2004, 21:35
Lokacija: Rojstna vas Matevža Haceta

Objava Drago » 13. februar 2006, 12:08

O delovanju in tudi o financiranju regijskih svetov smo že veliko debatirali, ko smo razpravljali o barabijah, ki so zavrle kongresno usmeritev ustanavljanja PGZ (pokrajinskih gasilskih zvez). Takrat je bil denar glavna ovira in GZS je z ponujeno "roko odrešitve" (beri: regijskimi sveti) uspela, da je gasilska baza pristala na vse. Že danes vemo, da bodo regijski sveti dosti dražji, kot bi bili PGZ-ji, ki bi lahko pridobili tudi sponzorje in donatorje. Od tukaj naprej pa se prične druga zgodba, namreč na PGZ-je bi "vrhuška" (na čelu z EE-jem) ne imela tolikšnega vpliva, kot na regijske svete, ki so pravzaprav organi predsedstva GZS in bi bilo prav, da se jih v celoti od tam tudi financira.

Drugače pa, vedno več denarja bo potrebno tudi za delovanje regijskih svetov, ki v tem trenutku ne predstavljajo ničesar. Računajte; GZS je zagotovila (po silnih prizadevanjih :oops:) 5.400.000 SIT, GZ-jev je 114 in PGD-jev je 1293 (drugega se pa za ta naslov ne da molzt) :roll:

lp DC :smoke:
Če nimaš ničesar s čimer se lahko izkažeš kot forumovec na GASILCI.ORG - ti nekaj manjka !
_______________________________________

Družba, ki ukroti svoje upornike, si zagotovi mir. Izgubi pa svojo prihodnost! (Anthony de Mello)
Uporabnikova podoba
Drago
Naj forumovec 2002
Naj forumovec 2002
 
Objave: 5141
Registriran: 28. avgust 2002, 20:06
Lokacija: Lukavci

Objava Janez Koncilija » 13. februar 2006, 17:51

Drago je napisal:Drugače pa, vedno več denarja bo potrebno tudi za delovanje regijskih svetov, ki v tem trenutku ne predstavljajo ničesar. Računajte; GZS je zagotovila (po silnih prizadevanjih :oops:) 5.400.000 SIT, GZ-jev je 114 in PGD-jev je 1293 (drugega se pa za ta naslov ne da molzt) :roll:

lp DC :smoke:


Meni se zdi zaskrbljujoče, da pri tolikšnem članstvu na tem forumu na tistega jurja ni nihče reagiral. To namreč pomeni samo eno. Da imajo le redko kateri člani foruma to informacijo, ali pa, da se jim za jurja ne splača sekirat.

Lahko je sicer tudi tretja možnost, da dopisov GZS nihče ne bere, razen delegatov, ki so določeni za občne zbore.

GZ Mengeš v Svet itak ne bo prispevala nikakršnih sredstev, razen tistih, ki so dogovorjeni na samem Svetu. Ampak čutim dolžnost, da na to opozorim pravočasno.

Namreč, mimo nas so že šli primeri DDV-ja, SAZAS-a, zdravstvenega zavarovanja, itd.

LP

Janez 8)
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
Uporabnikova podoba
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
 
Objave: 4626
Registriran: 21. avgust 2003, 10:38
Lokacija: Topole

Objava Drago » 13. februar 2006, 18:26

Janez Koncilija je napisal:Meni se zdi zaskrbljujoče, da pri tolikšnem članstvu na tem forumu na tistega jurja ni nihče reagiral.


Janez: :lol:

Mi smo tega jurja na društvo prispevali na račun regijskega sveta že v lanskem letu. Denar smo nekako "našli" na nivoju GZ in PGD-ji res o tem bolj malo vedo. :oops: Ja kaj pa bi naj, regijski poveljnik ima ogromno dela, če ga nima pa si ga naredi (glej anketo), ker je sicer "na borzi" si silno želi profesionalizacije svoje funkcije...in ni edini...itd.

Res pa je tudi, da se bo teh jurjev nabralo, jurja za muzej (Peter, to je članarina), jurja za regijski svet, jurja za (eno) zavarovanje, jurja za.... :roll:. Počasi nam bo hiš v vasi zmanjkalo, klobuk pa nima (več) samo tri luknje :oops: :evil:

lp DC :smoke:
Če nimaš ničesar s čimer se lahko izkažeš kot forumovec na GASILCI.ORG - ti nekaj manjka !
_______________________________________

Družba, ki ukroti svoje upornike, si zagotovi mir. Izgubi pa svojo prihodnost! (Anthony de Mello)
Uporabnikova podoba
Drago
Naj forumovec 2002
Naj forumovec 2002
 
Objave: 5141
Registriran: 28. avgust 2002, 20:06
Lokacija: Lukavci

Objava Peter » 13. februar 2006, 19:54

Drago je napisal:... jurja za muzej (Peter, to je članarina)...
To je izgovor, ker si ne upajo reči članarina. Čeprav je pa čudno, da plačujejo društva, ki pa niso neposredni člani.
Uporabnikova podoba
Peter
Upravnik
Upravnik
 
Objave: 4860
Registriran: 5. julij 2002, 23:40
Lokacija: Breznica
GE: Zabreznica

Objava Janez Koncilija » 13. februar 2006, 20:02

Drago je napisal:Denar smo nekako "našli" na nivoju GZ in PGD-ji res o tem bolj malo vedo.


Hm, da ne bom narobe razumljen, moram dati še dodatno pojasnili. Dokler smo se namreč v regiji povezovali neformalno, se nismo nikoli spraševali za denar. Dejavnosti, ki so se organizirale na nivoju regije, so se po takšnem ali drugačnem, vendar vedno po prej dogovorjenem ključu, finanncirale od spodaj navzgor, se pravi, denar so prispevale zveze.

Potem nam je GZS vsilila formalno obliko z obljubo, da bo za takšno organiziranost prispevala tudi finance. In iz tega prispevka je pa dodatno določen še "samoprispevek".

V naši regiji lahko rečem, da se je do sedaj delalo "udarniško", tako v prejšni kot zdajšni obliki organiziranja. In pričakujem, da bo tako tudi naprej.

Če bi bilo po moje (ampak ni), naj tisti denar GZS kar ima. Da bi si kaj opomogli, ga je premalo, da bi ga samo gledali, ga je preveč, da bi si ga razdelili po GZ, ga ne smemo, kaj nam torej še ostane :?:

Mogoče bi ga pa Janezu za Darfur dali :? .

Je hudič, če denarja ni, če pa je, je pa še večji, sploh, če ti ga za ta namen skušajo izvleči iz žepa.

LP

Janez 8)
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
Uporabnikova podoba
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
 
Objave: 4626
Registriran: 21. avgust 2003, 10:38
Lokacija: Topole

Objava janez » 15. februar 2006, 18:06

Menim, da je preveč rešet kjer se ustavlja denar.

Sem za to, da GASILSKA DRUŠTVA financirajo svoje ZVEZE in tako lepo navzgor. Tako bomo financirali kar je potrebno, od česar imamo korist in kar potrebujemo.

Žal pa je tako, da oblast da nekaj denarja za gasilce. Najenostavnejše je dati nekomu "na vrhu" (eno naklazilo). Potem pa ta "na vrhu" lepo porabi (vzame) kolikor misli, da mu pripada in da ostanek "nižjemu". Ta pa spet ponovi postopek.

Končno osnovna organizacija (PGD ali GD) dobi kar ostane. Običajno ostane toliko, da je treba malo dodati, da je nič.

LP

Janez
Uporabnikova podoba
janez
dolgoprogaš
 
Objave: 831
Registriran: 19. december 2002, 11:20
Lokacija: Ljubljana


Nazaj na Finance

Kdo je prisoten

Trenutno aktivni uporabniki: Ni registriranih uporabnikov in 1 gost