Stran 1 od 4

PGD - PROSTOVOLNO GOSTINSKO DRUŠTVO

ObjavaObjavljeno: 5. avgust 2005, 21:01
darko
Mnogo naših društev je v dilemi organizirati-ne organizirati veselice. Krajani jo želijo vendar po inventuri - ?. Mnogokrat pa tudi po bilanci.
Žal pa bi nekaterim društvom lahko zamenjali naslov, saj jim je prioriteta gostinstvo. V nekaterih objavah v časopisju sem opazil da organizirajo PGD ji tekmovanja v kmečkih igrah, košnji, kuhanju in pečenju, ......
a je to dobro ali slabo?
darko

ObjavaObjavljeno: 5. avgust 2005, 21:08
Tona
Samo moje mnenje : V marsikaterem kraju so gasilci tisti ki organizirajo marsikaj , kar bi drugače zamrlo . Zakaj ? Tu je lahko več vzrokov , najpogostejši pa je ponavadi ta , da se nihče drug ni v stanju zorganizirat tako kot smo se to gasilci . Če pa ob tem še pade kak tolar v blagajno - ki je ponavadi bolj prazna - pa tudi nič narobe .
Kar se pa tiče veselic - mi jo še zmeraj delamo vsako leto , pa čeprav je zaslužek malo boljši kot nič . Se pa v kraju nekaj dogaja in če ne prej se pozna vsaj malo ob koncu leta .
Še enkrat - to je samo moje skromno mnenje .

ObjavaObjavljeno: 5. avgust 2005, 21:09
Oskar
Slabo. Ko so pa vaje pa jih ni, pa konc besedi ! :twisted:

ObjavaObjavljeno: 5. avgust 2005, 21:10
BAČO
Darko mislim, da nobeno oz. skoraj nobeno gasilsko društvo, ne organizira iz dobre volje, temveč, da si prislužijo kakšen dodaten tolar za normalno delovanje njihovega društva. Pa še tukaj se ti usedejo gor SAZAS, sanitarni inšpektorji, davčna... , pri vsem tem še dobro, da se katero društvo sploh upa odločiti organizirati kakšno takšno prireditev, saj se mora zelo, zelo truditi, da na koncu kaj ostane, pa še vreme jim mora iti na roko.
Naše društvo sicer ne organizira veselice, vendar moje mnenje je takšno, kot sem ga navedel.

LP BAČO 8)

ObjavaObjavljeno: 5. avgust 2005, 22:15
Rafter
Oprostite, ampak moje mišljenje je:

Kakšni nori gasilci :x :x :x

Ali se v PGDjih res ne zavedajo, koliko so v resnici vredni?

Časi so takšni, da se je treba (sebe, svojo opremo, svoje storitve ter svoje znanje in izkušnje) pošteno prodat - ali se vam zdi, da se to ne spodobi?

Denar ne raste na drevesu. Vsaj tu na našem koncu ne. :?

ObjavaObjavljeno: 5. avgust 2005, 22:26
MarkoSimšič
Kar se organizacije veselic tice :arrow: vse lepo in prav dokler: :idea:

- nekateri v UO ne zacnejo razmisljati o tem, da bi se spreminjal statut, ces da bomo potem lahko prodajali hrano in pijaco :roll: (takim bi predlagal naj nato poskrbijo se za to da se bo drustvo preregistriralo v, kot je rekel Darko, Prostovoljno gostinsko drustvo :evil: );

- ne bo zacela davcna na tem podrocju delati reda, sprememba statuta ti bo pri tem bolj malo pomagala :roll: ;

- postane organizacija veselice in prodaja pijace glavna tema v planu drustva za tekoce leto (aja pa na Florjanovo nedeljo ne gre pozabiti);

- se "dobicek" ali pa vsaj njegov del ne nameni za clane (s tem mislim na kak piknik ali pa izlet :evil: ), ki so sodelovali pri organizaciji veselice :arrow: da bi si s tem tako imenovanim dobickom kupovali opremo? no ja za dvoje al pa troje Florjanove skornje pa bi se ze nabralo :?

- pa se kaj bi se naslo...

lp =;

ObjavaObjavljeno: 5. avgust 2005, 22:34
Rafter
HotBird je napisal:- se "dobicek" ali pa vsaj njegov del ne nameni za clane (s tem mislim na kak piknik ali pa izlet :evil: ), ki so sodelovali pri organizaciji veselice :arrow: da bi si s tem tako imenovanim dobickom kupovali opremo? no ja za dvoje al pa troje Florjanove skornje pa bi se ze nabralo :?


Mogoče me bo kdo popljuval, ampak če člani (in "simpatizerji", kamor spadajo recimo tudi žene članov-operativcev) delajo dva, tri ali celo več dni, si zagotovo po končani veselici (in po končanem obračunu, seveda) zaslužijo vsaj piknik, kjer jih lahko nekdo drug postreže.

To da mora vsaj za tri pare škornjev ostati, pa je tako logično - jebeš organizacijo prireditve, kjer že vnaprej veš, da bo izguba. Saj pa to ni namen društev - delati izgubo - ali se motim?

ObjavaObjavljeno: 5. avgust 2005, 22:40
Jure Čokl
Dokler je namen prirediti veselico zato, da iz zbranih sredstev nakupimo tisto, kar potrebujemo za primarno dejavnost, torej gašenje, v redu. Ko pa postane primarna dejavnost veselica, na gasilstvo se pa pozablja ali se ga potiska v drugi ali še kateri naslednji plan je to neresno. Takih gasilcev potem nihče ne jemlje resno in so v kraju bolj sinonim za pijančevanje kot pa za pomoč. Je pa res da to lahko počnejo samo društva, ki imajo za seboj ali močno osrednjo enoto ali pa močno poklicno enoto. Tam kjer so krajani odvisni od enega samega društva tega ni.

V vsakem primeru se strinjam z Oskarjem!

ObjavaObjavljeno: 5. avgust 2005, 22:44
Janez Koncilija
Tona je napisal:Kar se pa tiče veselic - mi jo še zmeraj delamo vsako leto , pa čeprav je zaslužek malo boljši kot nič . Se pa v kraju nekaj dogaja in če ne prej se pozna vsaj malo ob koncu leta .
Še enkrat - to je samo moje skromno mnenje .


Res je, veselico je treba narediti, pa čeprav je zaslužek pičel. Se res pozna tako kot je rekel Tona, če ne prej, ob koncu leta. Ljudje vedo, da si se trudil, pa se ni izšlo in dajo kakšnega jurja več za koledar.

Če veselice ne bi imeli, bi rekli, saj ste tako zanikrni, da še veselice ne naredite ali pa imate preveč denarja.

Tko je to, zato kljub obilnemu delu pred med in po veselici pri nas zaenkrat ostajajo.

LP

Janez 8)

ObjavaObjavljeno: 5. avgust 2005, 22:51
Jure Čokl
To vsekakor drži. Pri nas v Vižmarjih (na vasi) je to edini lokalni praznik, ki ga imamo. Pri nas se na veselici zberejo vsi, stari in mladi in to je edina taka priložnost v celem letu. Veselico bi pri nas naredili tudi če bi bil izkupiček boren. Prav za ljudi. Pa naši sovaščani dobro vedo da nismo nobeni folkloristi in da smo najprej gasilci in potem vse ostalo ampak veselica - ta pa mora biti! Letos so me moji fantje in punce nahecali da sem okoli 22:00 stopil na oder in se kot el presidente zahvalil vsem krajanom za pomoč in podporo. Učinek je bil res dober in mislim da naši ljudje vedo da bodo šla sredstva zares za opremo in da je bil to poleg družabnega tudi edini namen tega početja. Izkupiček je bil sicer letos odličen, kar kaže na dejstvo, da imajo ljudje kljub vsem možnim različnim oblikam zabave veselice še vedno radi. Pa še res je da bi nam na koncu leta zanesljivo očitali da je nismo naredili. Eno izmed naših sosednjih društev je očitno ne bo naredilo - me prav zanima kako bodo reagirali ljudje... :shock:

ObjavaObjavljeno: 5. avgust 2005, 22:56
Rafter
Jure Čokl je napisal:Eno izmed naših sosednjih društev je očitno ne bo naredilo - me prav zanima kako bodo reagirali ljudje... :shock:


A ti jaz povem?

Decembra, ko bodo šli s koledarji od hiše do hiše voščit, bo povsod prvo vprašanje: "Zakaj pa letos ni bilo veselice?", nabrali bodo pa pol manj cekinov.

Veselica MORA biti, ampak saj ne rabijo povsod ravno Čuki nastopat, da je treba dobrega pol milijona samo za muziko natresti... :evil: :evil: :evil:

ObjavaObjavljeno: 6. avgust 2005, 8:39
Uroš Lenarčič
Osebno podpiram veselice, ampak z namenom, da se na njih zasluži kak cekin, ki se nato porabi za opremo. Zelo žalostno pa je, da so ponekod veselice vse splošne "pijanice". V mojem društvu je žal situacija taka, da "starejši kader" celo leto čaka na veselico in jim je le-ta glavni dogodek leta. Če je veselica- naj bo, ampak taka zaradi katere, operativa NE trpi.

ObjavaObjavljeno: 6. avgust 2005, 12:57
SUXic
V našem društvu vsako leto pripravimo srečanje gasilcev na Florjanovo nedeljo in ta prireditev je v ljudeh že tako zasidrana, da bi se najbrš v primeru, da je ne bi pripravili slabo končalo za nas - vsaj pri krajanih, saj vidimo, da nas ljudje pri organizaciji podpirajo.

Tako, da menim, da organizacija prireditev oziroma veselic ni nič slabega dokler ni na prireditvi več pijanih gasilcev kot drugih obiskovalcev - takrat pa je to delanje norca iz samega sebe.

lp AleŠ

ObjavaObjavljeno: 6. avgust 2005, 13:19
MarkoSimšič
Je ze tako, da si moramo gasilci sami priboriti tistih par ficnikov :arrow: recimo s prirejanjem veselic. Zalostno toda resnicno. Kljub vsem zakonom in aktom, kjer tocno pise kdo je dolzan zagotoviti denarce za opremo. Ce bi sistem deloval bi denar napraskan od veselic, koledarjev, redarstva... lahko namenili ali za clanstvo ali pa mogoce za kaksen nekoliko bolj moderen kos opreme. Ampak to je ze druga zgodba.

lp =;

ObjavaObjavljeno: 6. avgust 2005, 18:20
Šumadinac
No v našem PGD se spuščamo LE še v organizacijo veselic, pred časom pa smo organizirali še prvomajska kresovanja in 2x ali 3x še novoletno zabavo--seveda vse iz 2 razlogov: da bi se v kraju sploh kaj dogajala ter da bi si prislužili še kak dodaten denar. Vsako leto pa mi in sosednje društvo sodeluje z gostinsko ponudbo še na Gregorjevem semnu, ki ga vsako leto prireja turistično društvo+občina: in moram povedati, da je na tisti dan toliko izkupička, kot iz kakšne povprečne veselice:žal je tako, da moramo denar iskati povsod, če pa župan špara pri gasilcih :? :evil:

Seveda zaradi tega še nismo p.gostinsko društvo, ker svoje/naše poslanstvo še vedno opravljamo kot se zagre in v ta namen se posveča tudi veliko več aktivnosti in časa, kot pa v "kelnarjenje!"

LP pa srečno