Domov Novice Povezave Mali oglasi Galerija

Zavarovanje gasilskega vozila in opreme!?

Teme, ki se nanašajo na finančno poslovanje gasilskih organizacij.

Moderator: Marjetica

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Zavarovanje gasilskega vozila in opreme!?

Objava BorisGoličnik » 19. maj 2005, 15:35

Ne vem, če je bilo o tem že kaj napisanega...

Zanima me, kako imate zavarovana gasilska vozila? Kasko, z odbitno franšizo ali brez, ali imate zavarovano opremo v vozilu ( črpalko, agregat ), pri kateri zavarovalnici in vaše izkušnje na tem področju?
Ste uveljavlali že kdaj kakšno škodo, npr. strojelom, karambolirano vozilo...??? Mogoče kakšen pameten nasvet na tem področju?
Za kakeršnokoli informacijo bom zelo hvaležen, pa vem, da bodo informacije prišle prav tudi drugim...Lp! B.
BorisGoličnik
 
Objave: 269
Registriran: 9. oktober 2002, 17:11
Lokacija: Šoštanj

Objava Sul » 19. maj 2005, 20:17

Jaz imam pa še eno vprašanje in sicer kako je rešeno okoli zavarovanja vozil če ga oz. jih vozijo mladi vozniki (manj kot tri leta od opravljenega izpita)?
Pri civilnih vozilih se pač doplača 20% če ga slučajno vozi kdo, ki je v tem položaju.
Zadeva se ne tiče urgentnih voženj ampak nasplošno katerega koli izvoza na cesto, namreč če oseba ( mladi voznik) povzroči nesrečo , ter da vozilo nima plačanega dodatka 20ih% zavarovanja, lastnik vozila nosi stroške 20 % škode ter 20% zavarovalnine poškodb udeležencev. In če za to vzamemo neko povprečno nesrečo z poškodbami, se tukaj vrtijo ogromne vsote denarja.
Ali kdo kaj več ve okoli tega?
Uporabnikova podoba
Sul
 
Objave: 186
Registriran: 21. december 2003, 14:38
Lokacija: Skofja Loka

Objava tadej.z » 19. maj 2005, 20:25

Nisem ekspert za zavarovanja vem pa da obstaja podobno doplačilo tudi za službena vozila (podjetja-več voznikov), tako da bi lahko po kakšnem tolmačenju(zavarovalnice) sem spadala tudi gasilska vozila. Če se to izvaja verjetno najbolje veste sami.

Če je moja objava strel v prazno prosim moderatorja da jo pobriše.

LP
Tadej Zavrl
tadej.z
 
Objave: 161
Registriran: 14. avgust 2004, 15:48

Objava tomazrak » 19. maj 2005, 20:59

Mislim da po novem prometnem zakonu mladi voznik tudi ne sme voziti intervencijskih vozil. Tako da tu ne vidim problema.
Kar se Janezek nauči to Janez zna!
Uporabnikova podoba
tomazrak
 
Objave: 161
Registriran: 26. december 2002, 13:53
Lokacija: Dolič

Objava Tona » 19. maj 2005, 21:21

Imaš prav NE SME !
Največja tema v življenju je nevednost in žal tudi neumnost .
Uporabnikova podoba
Tona
 
Objave: 1232
Registriran: 25. junij 2004, 10:02
Lokacija: BREZJE-MB

Objava Peter » 19. maj 2005, 21:39

Mladi vozniki lahko vozijo intervencijska vozila, kaj pa so vozila s prednostjo, smo pa na forumu že večkrat obravnavali.

Boris, zanimiva tema.
Uporabnikova podoba
Peter
Upravnik
Upravnik
 
Objave: 4860
Registriran: 5. julij 2002, 23:40
Lokacija: Breznica
GE: Zabreznica

Objava mihelj » 20. maj 2005, 13:15

Zavarovanje naj bo kasko neglede na starost vozila.
Zelo pomenbna so doplačila za odbitno franšizo še posebej pa za amortizacijo

Za lažje razumevanje pomen pojmov:-ODBITNA FRANIŽIZA(del škode ki nastane vedno kriješ sam. Lahko je izražena v % od škode ali pa je višina zneska do katerega kriješ škodo sam že določena). -DOPLAČILO ZA AMORTIZACIJO(ob nastanku škode se pri izračunu višine plačila ne odšteva amortizacija) zelo pomenbno.
Na mladih svet stoji !!!
Uporabnikova podoba
mihelj
 
Objave: 202
Registriran: 23. julij 2004, 12:29
Lokacija: nova gorica

Objava Andrej » 20. maj 2005, 13:24

mihelj, ne poznaš stvari dobro pa si malo mimo "usekal"

Andrej
Andrej
 
Objave: 499
Registriran: 27. avgust 2002, 16:44
Lokacija: Duplje

Objava Tomkat » 20. maj 2005, 14:36

Če jaz kaj vem je odbitna franšiza izražena v % vrednosti novega vozila, pri kasku zavarovanju je običajno 1%, za nekatere škodne primere pa je lahko tudi ni (npr. vandalizem, če je vključen v kasko).

Če se motim pa ponižno sprejemam kritiko.
LP iz Celja :wink: Tomaž K.
Pot do znanja je dolga, življenje pa kratko. (Hipokrat)
Slika
Uporabnikova podoba
Tomkat
 
Objave: 1875
Registriran: 4. marec 2005, 10:43
Lokacija: Celje - Škofja vas
GE: PGD Škofja vas

Objava mihelj » 20. maj 2005, 18:02

Če sm ga useku povej kje da bom vedu kaj sm zagrešiu.
Na mladih svet stoji !!!
Uporabnikova podoba
mihelj
 
Objave: 202
Registriran: 23. julij 2004, 12:29
Lokacija: nova gorica

Objava Andrej » 20. maj 2005, 18:41

Franšiza-soudeležba zavarovanca pri škodi je lahko izražena v absolutnem znesku ali v % od novo nabavne vrednosti.(različno pri avtomobilskih ali strojelomnih zavarovanjih)
Amortizacija-odpisana vrednost vozila ki jo pri avtomobilskih kasko zavarovanjih ni možno odkupiti, pri strojelomnih pa je to možno ne glede na starost opreme ki se zavaruje.

To sem pa že enkrat napisal

Dodatno zavarovanje strojeloma

1.Splošno

Z dodatnim strojelomnim zavarovanjem je mogoče zavarovati vlečna, priključna in delovna (gasilska) vozila ali samo delovne naprave teh vozil. Zavarovanje je mogoče skleniti samo, če je za isto vozilo sklenjeno tudi polno kasko zavarovanje z enako soudeležbo zavarovanca kot je dogovorjena pri polnem avtomobilskem kasku (franšiza). Sklenitev dodatnega strojelomnega zavarovanja v celoti ali samo delovnih naprav na vozilu je potrebno navesti v polici. Predmet zavarovanja ne morejo biti vozila ki so starejša kot 6 let.

2. Strojelomno zavarovanje delovnih naprav

Strojelomno zavarovanje je mogoče skleniti za delovne naprave na tovornih, priključnih in delovnih vozilih. V polici ali njeni prilogi je treba navesti, kateri sklopi vozila so zavarovani. Motor je sestavni del delovne naprave le v primeru, ko je po svoji konstrukciji namenjen izključno za pogon delovnih naprav, ne pa tudi za pogon vozila samega. Vsi sklopi ki so namenjeni premikaju vozila v smeri v nobenem primeru ne štejejo kot delovna naprava. Zavarovanje se lahko sklene na dejansko vrednost delovnih naprav, premija pa se določi na podlagi vrednosti novega vozila na katerem so vgrajene delovne naprave.

3.Strojelomno zavarovanje delovnih in vlečnih vozil

Delovna in vlečna vozila se lahko v celoti zavarujejo pred nevarnostmi strojeloma. S takim zavarovanjem so krite vse škode na vseh delih vozila. Dodatno strojelomno zavarovanje vozila v celoti je treba opredeliti v zavarovalni polici z ustrezno klavzulo. Pri zavarovanju vozil ki so starejša od 5 let se premija zviša za 20%, za vsako nadaljne leto pa se premija poveča še za 10%. To zavarovanje je mogoče skleniti le če je sklenjeno polno kasko zavarovanje z dodatnim strojelomnim zavarovanjem v celoti. Premija se določi na podlagi novonabavne vrednosti vozila.

Andrej
Andrej
 
Objave: 499
Registriran: 27. avgust 2002, 16:44
Lokacija: Duplje

Objava Peter » 20. maj 2005, 19:13

Se moram popraviti, pohvalit sem mislil Sula :oops: . Pri nas bomo namreč, verjetno letos, dobili dva nova voznika in bi bil odgovor zelo dobrodošel. Andrej, če bi mogoče lahko napisal, kako je z zavarovanjem intervencijskih vozil v primeru vožnje mladega voznika, bi ti bil zelo hvaležen, verjetno pa tudi drugi, ki imajo podobne primere.
Uporabnikova podoba
Peter
Upravnik
Upravnik
 
Objave: 4860
Registriran: 5. julij 2002, 23:40
Lokacija: Breznica
GE: Zabreznica

Objava Andrej » 20. maj 2005, 23:44

Kar se tiče zavarovanj za intervencijska vozila ni nobenih doplačil. Kdo lahko in pod kakšnimi pogoji vozi takšno vozilo pa je napisano v zakonu o varnosti cestnega prometa. Če nekdo vozi tako vozilo pa ne izpolnjuje vseh pogojev se smatra kot da vozniškega dovoljenja nima. V primeru povzročene škode bi stoške nosil sam oziroma njegov delodajalec.

127. člen

(1) Vozila s prednostjo in vozilo za spremstvo sme voziti oseba, ki:
– ni voznik začetnik;
– ima najmanj dve leti veljavno vozniško dovoljenje za vožnjo motornih vozil tiste kategorije, v katero spada vozilo, ki ga vozi;
– v zadnjih treh letih ni bila pravnomočno obsojena in ni v kazenskem postopku za kaznivo dejanje povzročitve prometne nesreče IV. kategorije ali za kaznivo dejanje zapustitve poškodovanca v prometni nesreči brez pomoči;
– v evidenci nima več kot 5 kazenskih točk v cestnem prometu.
(2) Oseba, zaposlena kot voznik vozila iz prejšnjega odstavka ali ki vozi takšno vozilo pri opravljanju svojega poklica, mora takoj obvestiti organ ali organizacijo, pri katerem je zaposlena, o neizpolnjevanju kateregakoli pogoja iz prejšnjega odstavka.
(3) Organi in organizacije, ki uporabljajo vozila s prednostjo oziroma vozila za spremstvo so dolžni za vse svoje voznike, ki vozijo ta vozila, redno preverjati, če izpolnjuje pogoje, predpisane v prejšnjem odstavku. Organi, ki vodijo evidence podatkov iz prvega odstavka tega člena, jim morajo na njihovo zahtevo brezplačno posredovati te podatke.
(4) Z globo najmanj 100.000 tolarjev se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju s prvim ali drugim odstavkom tega člena.
(5) Z globo najmanj 2,000.000 tolarjev se kaznuje za prekršek pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik, ki odredi, dovoli ali dopusti vožnjo vozila s prednostjo ali vozila s spremstvom v nasprotju s prvim odstavkom tega člena, odgovorna oseba pa z globo najmanj 200.000 tolarjev.

Andrej
Andrej
 
Objave: 499
Registriran: 27. avgust 2002, 16:44
Lokacija: Duplje

Objava Andrej » 21. maj 2005, 0:07

Doplačila za mlade voznike-po stažu (3 leta) se obračunavajo samo pri zavarovanju avomobilske odgovornosti (AO) ali po domače pri obveznem zavarovanju samo za osebna vozila. To doplačilo ni obvezno, vendar bi zavarovalnica v primeru da doplačila ni povzočitelju zaračunala 20% od povzročene škode(regres). 20% doplačilo pa je obvezno za osebna vozila, katerih lastniki so pravne osebe-d.o.o. Doplačila za vozniški staž pa v tem primeru ni.
Vsem ki ste mladi vozniki po stažu svetujem, da imate to doplačilo urejeno. Odškodnine za telesne poškodbe so visoke in 20% lahko predstavlja nekaj mio.

Andrej
Andrej
 
Objave: 499
Registriran: 27. avgust 2002, 16:44
Lokacija: Duplje

Objava Peter » 21. maj 2005, 0:38

Andrej hvala, ta druga objava je bila tisto, kar sem želel izvedeti.

Sicer pa, če še enkrat ponovimo:
Intervencijska vozila so vozila organov in organizacij, ki opravljajo intervencijske naloge skladno z zakonskimi pooblastili, ter vozila, ki opravljajo intervencijsko dejavnost na področju gospodarskih javnih služb
Vozila s prednostjo in vozila za spremstvo so motorna vozila, na katerih se za izvršitev določenih nujnih nalog uporabljajo posebni svetlobni in zvočni znaki.
Če teh znakov ne uporabljajo, so še vedno intervencijska vozila, niso pa več vozila s prednostjo. :wink:
Uporabnikova podoba
Peter
Upravnik
Upravnik
 
Objave: 4860
Registriran: 5. julij 2002, 23:40
Lokacija: Breznica
GE: Zabreznica

Naprej

Nazaj na Finance

Kdo je prisoten

Trenutno aktivni uporabniki: Ni registriranih uporabnikov in 1 gost