Stran 1 od 1

Kaj so obdavčljivi dohodki PGD

ObjavaObjavljeno: 27. december 2016, 17:53
rudibr
Letos me je presenetila trditev, da so dotacije gasilskim društvom s strani občine prek gasilske zveze ali povračila za intervencije obdavčljiv dohodek. Ali to drži, da je treba od tovrstnih prihodkov plačati davek? Za vsakršno informacijo bom hvaležen, ker bi se rad prepričal, kaj je prav.

Re: Kaj so obdavčljivi dohodki PGD

ObjavaObjavljeno: 27. december 2016, 21:13
Maverik
Ne, to ne drži. Obdavčeni so prihodki iz pridobitnih dejavnostih.

Odg: Kaj so obdavčljivi dohodki PGD

ObjavaObjavljeno: 27. december 2016, 21:26
rudibr
Hvala.

Odg: Re: Kaj so obdavčljivi dohodki PGD

ObjavaObjavljeno: 28. december 2016, 14:41
rudibr
Maverik je napisal:Ne, to ne drži. Obdavčeni so prihodki iz pridobitnih dejavnostih.


Tudi sam sem potem malce raziskoval in ugotovil nekatere zadeve, ki bodo koristile tudi komu drugemu, če ga bo kdo prepričeval, da so dotacije obdavčene.

Za izhodišče sem vzel tri predpise:
- Zakon o gasilstvu
- Zakon o davku od dohodkov pravnih oseb (ZDDPO-2)
- Pravilnik o opredelitvi pridobitne in nepridobitne dejavnosti

Če prav razumem, je dilema ali se od občinskih dotacij prek gasilske zveze za delovanje operativne dejavnosti in povračil stroškov za intervencije plača DDPO. Če sem razumel prav, potem je tolmačenje, da se od dotacij plačuje DDPO, napačno.

Vsako gasilsko društvo (PGD) je ustanovljeno po zakonu o društvih in hkrati po posebnem zakonu o gasilstvu, ki gasilsko dejavnost opredeljuje kot obvezno nepridobitno dejavnost. To je opredeljeno tudi v vsakem gasilskem statutu, kjer so izrecno navedene nepridobitne dejavnosti, ki jih izvaja.

Po Pravilniku o opredelitvi pridobitne in nepridobitne dejavnosti je nedvoumno določeno v tretjem členu, kdaj se ne plačuje DDPO (med drugim):
- sredstva za izvajanje javne službe iz javnofinančnih virov;
- namenska javna sredstva.

Jaz drugega pravilnika novejšega datuma nisem našel, sem se pa pozanimal tudi v eni izmed občin, kjer so mi izrecno dejali, da se za denar iz proračunskih (javnih) sredstev, ki so namensko dodeljena društvu, ne plačuje DDPO.

Na podlagi vsega tega ocenjujem, da se tako tudi za sredstva občine prek gasilske zveze, ki so namenjena financiranju operativne gasilske dejavnosti kot javne službe, morebitna povračila za intervencije in nenazadnje tudi za sredstva za kulturo po pogodbi, NE PLAČUJE DDPO.