Stran 1 od 1

Davčne blagajne

ObjavaObjavljeno: 13. december 2015, 11:15
bbk12
Kako boste v vaših društvih uredili poslovanje preko davčnih blagajn? V našem društvu se nagibamo bolj v smer nakupa prenosne davčne blagajne, ker bi bila aplikacija, ki jih ponujajo telekomunikacijski ponudniki (telekom, telemach, simobil..) prevelik fiksni strošek glede na finančni izplen od prevozov vode.
Ponudba ne trgu je velika vendar pa ni še nikaršnih izkušenj s praktično uporabo..

Odg: Davčne blagajne

ObjavaObjavljeno: 13. december 2015, 12:29
joe
Tu bi mogla odigrat svojo vlogo GZS in za vsa prostovoljna gasilska društva nabavit sistem in ga dat brezplačno v uporabo društvom!

Primer: upam si trdit, da vsa društva skupaj v sloveniji ne izdajo toliko računov kot en obremenjen lokal na posamezen dan. Se prav, da lahko celotno organizacijo društev enačimo kot lokal, društva pa bi v ta program davčne blagajne enačili kot natakarje (posamezen uporabnik (natakar) = posamezno društvo.


Seveda obstajajo izjeme, samo za večino bi morala GZS odigrat svojo vlogo in njenim članom omogočit brezplačen sistem

Re: Davčne blagajne

ObjavaObjavljeno: 13. december 2015, 12:47
ߣ€
Verjetno se bi dalo z izdajo računa rešit, pa ne rabiš davčne blagajne. Se pravi, na lokaciji sami stranka podpiše delovni nalog, potem račun pošlješ njej po pošti, ona plača. Isto kot v storitvenih podjetjih.

Re: Davčne blagajne

ObjavaObjavljeno: 17. december 2015, 17:16
JKavšek
Davčne blagajne bodo obvezne za vso gotovinsko poslovanje. Plačilo z gotovino pomeni plačilo z bankovci in kovanci, ki so v obtoku kot plačilno sredstvo, druge načine plačila, ki niso neposredna nakazila na transakcijski račun, odprt pri ponudniku plačilnih storitev, plačila s plačilno ali kreditno kartico, čekom ter druge podobne načine plačila. (vir: FURS)

Torej to v praksi za nas pomeni, da bomo obvezni to spoštovati pri prevozih vode (velika večina plačana z gotovino),... veliko manj pa bo to prišlo v poštev recimo pri požarnih stražah, saj je večina plačil direktno na transakcijski račun. Za veselico pa tako ali tako blagajne najamemo in ne bo nobenih težav, saj bodo morale biti novemu sistemu prilagojene.

Teh nekaj računov, ki so nam plačani z gotovino na leto (razen na veselici, zaradi količine), bomo v 2016 in 2017 lahko izdajali še preko vezane knjige računov (to ni navaden paragonski blok). V tem času bomo lahko tudi spremljali katera ponudba za elektronsko DB se nam najbolj splača, ko bomo 2018 dokončno morali stopiti v elektronske DB pri gotovinskih plačilih. Aja, FURS je naredil tudi brezplačno aplikacijo MiniBlagajna, vendar je še nisem preizkusil. Kljub temu pa bomo prej v vsakem primeru morali pridobiti namensko digitalno potrdilo za DB in pred uporabo el. naprav sprejeti nov interni akt za uporabo DB.

joe, ni tako enostavno. Lepa gesta bi pa vseeno bil podoben dogovor kot z IPF. V smislu ugodne ponudbe, popusta za gasilske organizacije pri določenemu za nas najbolj primernemu kvalitetnem ponudniku.

Re: Davčne blagajne

ObjavaObjavljeno: 4. junij 2016, 9:59
Seko

Odg: Davčne blagajne

ObjavaObjavljeno: 6. junij 2016, 14:33
MarkoSimšič
Predlagam, da se natančno prebere sprememba pravilnika:

http://www.fu.gov.si/fileadmin/Internet ... _PZDDV.pdf

Če mene vprašate bodo davčne blagajne na veselici še vedno potrebne, če bo le kolikor toliko dobro obiskana. Če pa ni obiskana se jo pa itak ne splača organizirati.

lp Marko =;

Re: Davčne blagajne

ObjavaObjavljeno: 6. junij 2016, 23:03
aznidaric
Mi smo imeli veselico in smo morali imeti davčne blagajne. Namreč čaka nas še dvojna veselica predvidoma bomo presegli ta znesek.
Zanima me tudi, po kakih kriterijih pa sploh lahko oceniš (seveda lahko) in kaj če bo ta ocena napačna in bo vsota presegla teh 5k€?
Seveda je ta način dobrodošel za manjša društva in prodajalce, tudi za PGD-je, ko imajo/imamo manjše dogodke, kot so tekmovanja ipd.
Mislim da bi državna politika morala narediti še kakšen korak k olajšanju finančnega stanja PGD-jev in ostalih enot v državi.
Gasilske veselice so dejansko namenjene za zbiranje sredstev za gasilsko opremo. Tu pa tam se zgodi kakšen piknik ali izlet, vendar je to malenkost proti temu, koliko denarja se vrže skozi okno z slabo organiziranimi javnimi razpisi.
Zato bi bil smiselen korak, da bi se PGD-je oprostilo plačila davka, kar poslednično pomeni tudi, da ne rabimo davčnih blagajn. S tem bi se tudi kar nekaj pocenila oprema, ki jo dejansko kupujemo za vse naše vaščane/meščane, v katerem okrožju delujemo in ne za sebe. Če upoštevamo, koliko časa smo vložili, da smo pripravili vse skupaj, bi se spodobilo, da gospodje v parlamentu ta trud nekako nagradijo.