Stran 1 od 1

Razkol v Gasilski zvezi Slovenije

ObjavaObjavljeno: 23. maj 2008, 12:41
Peter
Danes je v Dnevniku izšel zanimiv članek.

Odg: Razkol v Gasilski zvezi Slovenije

ObjavaObjavljeno: 23. maj 2008, 13:18
Drago
Jah no, in prav EE se je našel z ugotovitvijo, da "gasiltvo na Slovenskem ni v zasebni lasti", on sam pa je ravnal na način edinega in vsemogočnega ter ravnal z denarjem kot da je njegova zasebna last (primer: uvoz srajčk), da ne bi našteval v nedogled. :twisted:
Članek je napisan v (zelo) nežnem stilu, vendar se "večni" (pravgotovo) ne bodo strinjali, ker kjer so oni - je (vedno bilo in bo) vse v najlepšem redu. Po moje ne gre za razkol, gre za prebujenje operativnega dela naše organizacije, ki je prvič dobila "pravo glasa" in ko se nekaj zbudi, potem (ponovno) ne zaspi tako zlahka. Slednje imejte vedno v mislih vsi, ki ste gasilci samo zaradi (raznoraznih) "priboljškov". O transparentnosti pa samo toliko, ko sem želel zvedeti, koliko "priboljška" (v denarju) si odredi EE, sem bil poklican na zaslišanje pred "veliki senat" (beri NO GZS) in če želiš zvedeti, koliko dobijo razni "pjevači in muzičarji", se to razglasi za "poslovno tajnost pravne osebe zasebnega prava", ki ima v statutu zapisano, da je državna institucija, ki je članice ne morejo ukiniti. Torej, kakor kdaj ustreza (bandi pokvarjeni). :evil:

lp DC :smoke:

Odg: Razkol v Gasilski zvezi Slovenije

ObjavaObjavljeno: 23. maj 2008, 13:19
Janez Tratnik
Zelo lepo povedano. =D>

Odg: Razkol v Gasilski zvezi Slovenije

ObjavaObjavljeno: 23. maj 2008, 18:52
janez
Članka v Dnevniku nisem bral in ga tudi ne bom, ker se mi ne ljubi (ne zdi vredno) kupiti časopisa. Škoda je le, da gasilci peremo svoje umazano perilo po časopisih. To kaže na nemoč organizacije, da v svojih vrstah uredi stvari. Res je le to, da če se neka (morda v začetku) zanemarljiva slabost ne ozdravi pravočasno je treba kasneje morda poseči tudi po amputaciji.

Osebno sem prepričan, da je gasilska organizacija v Sloveniji zdrava. Če malo pogledam v zgodovino, je gasilstvo preživelo vse režime, vse sisteme, gasilstvu prijazne in neprijazne. Dobro in zdravo gospodarjenje v gasilskih društvih se razblini na višjih nivojih. Če v gasilskem društvu (s težavo) naberejo denar za nakup (po njihovem mnenju) potrebne opreme ali gradnjo gasilskega doma, se na višjih nivojih razmetava z davkoplačevalskim denarjem.

Višje kot gremo po hirarhični lestvici gasilske organizacije, bolj se zgublja stik z realnostjo. Vse več se pojavljajo neki »gasilci«, ki nikakor ne slišijo želja (potreb) v bazi, ampak vse bolj sledijo modremu vodstvu v oblakih. In tu se izgublja orientacija. Vse bolj se pozablja, da smo GASILSKA ORGANIZACIJA, torej, da je naša osnovna dejavnost gašenje (in drugačne oblike pomoči ob nesrečah) Vse ostalo so priveski – mladina, veterani, družabnost in podobno. Potrebni, vendar priveski, osnova in bistvo je gašenje (ali drugačna pomoč)

Dejstvo, da je bila operativna dejavnost gasilstva skozi desetletja (prav od matične organizacije) potiskana v stran, je privedlo do upravičenega nezadovoljstva. Torej ne gre za RAZKOL, gre za NUJNOST temeljite reorganizacije. Prav za prav ne gre za preureditev organizacije, gre za nujen povratek k svojim koreninam, za povrnitev pomembnosti tistemu delu organizacije, zaradi katerega smo bili ustanovljeni in ki ga nosimo v imenu.

Enkrat za spremembo se v celoti strinjam z Dragom, kljub nekaterim, po njegovo, začinjenimi besedami. Edino, kar mi ostane, je vera v trdoživost gasilstva na slovenskem in upanje na pravilne odločitve kongresa, ki se je danes začel.

LP

Janez

Odg: Razkol v Gasilski zvezi Slovenije

ObjavaObjavljeno: 23. maj 2008, 19:31
FONTANA
Janez članek ti je pripopal Peter na forum, tako da ga lahko prebereš, brez da bi kupil časopis!

Odg: Razkol v Gasilski zvezi Slovenije

ObjavaObjavljeno: 23. maj 2008, 19:45
janez
Sem pizkusil, žal se slabo bere (kvaliteta) in si predstavljam kaj piše (vsebina). Vse skupaj ne sodi v javnost, ker bi lahko gasilci rešili zadeve sami. Žal maratonske seje, vračanje že zaključenih (in "neustrezno" izglasovanih) točk ponovno v obravnavo pod točko razno so nas privedle v stanje v katerem smo. To nam ni v čast.

In še (prosim brez zamere) brez da bi kupil časopis je hud germaizem, lepše je "ne da bi si kupil". Samo en slovenski jezik imamo, negujmo ga.

LP

Janez

Odg: Razkol v Gasilski zvezi Slovenije

ObjavaObjavljeno: 24. maj 2008, 9:44
majkel
O tej temi je bilo včeraj govora tudi v oddajo Odmevi z slavko bobovnikom.Pri njem je bil gost nihče drug kot MK.
Ko sem to gledal mi je dvignil dekl tako daleč da bi mu sam najraje prislonil enega vzgojnega.

samo bulšit je prodajal po tv slo 1 .

ZADNJI ČAS DA SE GA SPRAVI IZ POLOŽAJA GZS IN JE ČAS ZA BOLJŠE ČASE

Odg: Razkol v Gasilski zvezi Slovenije

ObjavaObjavljeno: 24. maj 2008, 10:26
SuZaNcA
Tukaj je povezava do pogovora z EE, http://www.rtvslo.si/play/dolga-tradici ... .15221501/
Po tej izjavi pa je bil v Odmevih gost še MK.

Sama zadeve sploh ne bi zasledila, če me oči ne bi prijazno obvestil da bo pa "zdej neki od gasilcev pri Dnevniku" -tako je to naznanil.

Moje skromno mnenje...vse kar je povedal je bila statistika, številke,...dobro povedanega oz. zdrave besede pa bore bore malo. Saj se v šoli pri fiziki lahko tudi vsi naučijo formule in enačbe, ampak bistvo je, če jih znaš nato uporabit tudi v nalogah oz. praksi.

LP
Suzi

Odg: Razkol v Gasilski zvezi Slovenije

ObjavaObjavljeno: 26. maj 2008, 12:16
zonty
Kdo sploh je Anton Koren!??!!?!?!

Odg: Razkol v Gasilski zvezi Slovenije

ObjavaObjavljeno: 26. maj 2008, 12:58
Franci
zonty je napisal:Kdo sploh je Anton Koren!??!!?!?!

Čisto po domače: bivši podpredsednik GZS in sedanji predsednik GZS. :wink:

Odg: Razkol v Gasilski zvezi Slovenije

ObjavaObjavljeno: 27. maj 2008, 1:51
Ndrej
Naš novi vodja Anton Koren pravi, da razkola ni!

Pred krškim kongresom so se v javnosti sicer pojavile polemike o tem, ali vodstvo zveze namenja dovolj pozornosti gasilski operativi, ali ni morda preveč usmerjeno v podporo gasilskih godb, pevskih zborov ipd. Anton Koren vztraja, da razkola v gasilstvu ni, prednostna naloga gasilcev nedvomno ostaja pomoč ljudem, ko je ta potrebna. Tudi podpora društvenemu življenju pa je potrebna, ''drugače se nam lahko hitro zgodi, da bodo to le lepi seznami na papirju, ko pa bi bilo potrebno aktivirati operativne enote na terenu, bi bili odzivi slabi'', opozarja predsednik Gasilske zveze Slovenije.http://lokalno-aktualno.si/si/aktualno/ljudje/?id=8578

Odg: Razkol v Gasilski zvezi Slovenije

ObjavaObjavljeno: 27. maj 2008, 10:43
gorobi
Strinjam se z navedbami Dragota in Janeza, da se vse vrača h koreninam.
Žal tov. EE to ni prepoznal, čeprav je to zelo značilno za tekstilno industrijo, v kateri je on sam bil nekdaj tudi vodilni. (tudi modni trendi posegajo po kolekcijah iz preteklosti)

Res je, sem še dokaj zelenc v tem fohu, vendar sem že v preteklosti ugotavljal, da so imeli naši predniki v gasilskih vrstah renome pred ostalim delom prebivalstva, pa naj si bo to na vasi ali mestu. Lahko so nosili uniformo, ki je bila spoštljivosti vredna. Druga velika resnica je to, da si tako uniformo ni mogel obleči vsak, saj je bil privilegij, in če so te že sprejeli v kakšno od društev, si nekaj veljal.
Vse to je izgubilo pomen takrat, ko se je po partijsko začelo množično sprejemati v članstvo gasilske organizacije. To je privedlo do tega, da dan današnjega imamo v društvih in tudi višje člane, ki nikdar in nikoli niso gasili požara, ne bili operativci v nobenem društvu, kot najnižji organizacijski strukturi, ne poznajo niti dela na določenih nivojih, zaradi tega niso sposobni spregledati potrebe. Zadeve so šle tako daleč, predvsem kar se tiče nezadovoljstva do krovne organizacije, ki je marsikatero priložnost izpustila iz rok, da so se društva sama pričela organizirati (ker so bila primorana v to). Takih društev je vse več (ostajajo le nekateri priskledniki). Zato sedaj lahko govorimo o tem, da sta dva tabora.

Kaj bo prineslo to v bodoče je težko oceniti, vendar se vrednote človeka, gasilca operativca, čeprav počasi a vendar vračajo v veljavo. Ljudem je čedalje bolj jasno, da parade in konske dirke (beri: tekmovanja) ne pomenijo nič, ker se s tem ne nudi varnost njim, kot uporabnikom naših storitev.