Stran 1 od 8

Z znanjem na pomoč !

ObjavaObjavljeno: 12. februar 2006, 12:57
Oskar
Dolgo sem razmišljal ob branju vaših prispevkov na temo UČNI PROGRAMI, in sem prišel do zaključka, da odpremo tole temo v kateri bi zbrali in uklajevali vaša mnenja o učnih programih v našem prostovoljnem gasilstvu.
Večina vas meni, da so programi potrebni prenove.
Tisti ki bodo morali to slej kot prej storiti verjetno berejo tudi naš Forum , pa ni vrag da ne bodo našli kaj uporabnega.

Bi kar jaz podal prvi predlog. Predlagam , da postane nosilec izobraževanja v prostovoljnem gasilstvu "Gasilska šola" pri URSZR. :!: :idea:
(narekovaji so zato, ker je še v ustanavljanju)

ObjavaObjavljeno: 12. februar 2006, 21:18
darko
Oskar sedi 5.
Darko
Osnovni nivo bi lahko GZ. Nekje sem slišal da čaka na tečaj v Ptuju menda 500 kandidatov za ngč. ali res

ObjavaObjavljeno: 12. februar 2006, 21:24
Oskar
Se strinjam , osnovni nivo v GZ vendar nosilec izobraževanja naj postane Gasilska šola.

Ker pa se sistem ne bo kaj hitro spremenil bi bilo potrebno tega obstoječega nekoliko spremenit vsaj v tistih delih kjer je preveč teorije napram praksi.

Pa pogoji za praktične vaje na osnovnem in nadaljevalnem tečaju. Poglavje zase. Ponekot jih praktično ni. Tečaj poteka v enoti , ki ima le orodno vozilo itd...

Re: Z znanjem na pomoč !

ObjavaObjavljeno: 12. februar 2006, 22:06
Janez Koncilija
Oskar je napisal:Večina vas meni, da so programi potrebni prenove.
Tisti ki bodo morali to slej kot prej storiti verjetno berejo tudi naš Forum , pa ni vrag da ne bodo našli kaj uporabnega.


Oskar, berejo, berejo, ampak, da bi jim pa tukaj pisali rešitve, se pa ravno ne strinjam. Zakaj? Recimo, da bi vsaj 30 % predlogov s foruma že koristno uporabili (v organizacijskem ali operativnem smislu), pa vsaj jaz ne vem za nobenega, lahko pa da sem kaj spregledal.

Kajti, vse, kar je na forumu, delajo "kontraši" in kar "kontraši" razmišljajo, ni v skladu s strategijo programov GZS, zato se jih tudi ne sme uporabiti.

Predlogov je bilo dano že veliko, tudi konkretnih. Bom jutri pobrskal na GZ po računalniku in poiskal zapisnik o obisku predsednika in poveljnika GZS na naši zvezi pred leti.

Bom šel skozi naše pripombe, pa bom napisal, koliko je bilo uresničenih. Pa, če je bilo 10 neumnih, kakšna bi pa le bila mogoče sprejemljiva.

Da bi pa tukaj pisali učbenike, je pa malo huda. Znanje se plača, nič ni zastonj.

Se beremo jutri, če se bo našlo kaj zanimivega, vam bom dolimal še zapisnik.

LP

Janez 8)

ObjavaObjavljeno: 12. februar 2006, 22:22
Oskar
Janez , nikjer ne omenjam , da bi tukaj pisali učbenike. :shock:

Re: Z znanjem na pomoč !

ObjavaObjavljeno: 12. februar 2006, 22:30
Drago
Oskar je napisal:Bi kar jaz podal prvi predlog. Predlagam , da postane nosilec izobraževanja v prostovoljnem gasilstvu "Gasilska šola" pri URSZR.


...če bomo želeli v roku, ki smo ga zapisali v novelo ZoG zares izenačiti znanje poklicnega in prostovoljnega gasilca, kaj drugega niti ne preostane. Ali pa se zopet zanašamo na dejstvo, da papir vse prenese :oops: :roll:

lp DC :smoke:

ObjavaObjavljeno: 12. februar 2006, 22:33
Janez Koncilija
Oskar je napisal:Janez , nikjer ne omenjam , da bi tukaj pisali učbenike. :shock:


Vem, Oskar, narobe si me razumel, oziroma sem jaz napačno napisal, ampak to itak vseskozi delam (za nekatere :twisted: ). Vprašaj Hočevarja, on bi ukinil tudi fotokopirce, pa boš razumel, kaj sem mislil :D.

Intelektualna lastnina se je namreč že odtujevala na načine, ki niso bili fer, dogovorjeni ali dovoljeni.

LP

Janez 8)

ObjavaObjavljeno: 12. februar 2006, 22:47
Milan Dubravac
Prenova učnih programov itak teče...

ObjavaObjavljeno: 12. februar 2006, 22:48
Peter
... in je tekla ... in bo tekla ... dokler ne bo odtekla.

ObjavaObjavljeno: 12. februar 2006, 22:49
MarkoŠ
Se strinjam , osnovni nivo v GZ vendar nosilec izobraževanja naj postane Gasilska šola.
Ker pa se sistem ne bo kaj hitro spremenil bi bilo potrebno tega obstoječega nekoliko spremenit vsaj v tistih delih kjer je preveč teorije napram praksi.
Pa pogoji za praktične vaje na osnovnem in nadaljevalnem tečaju. Poglavje zase. Ponekot jih praktično ni. Tečaj poteka v enoti , ki ima le orodno vozilo itd..

S tem se strinjam, praktične vaje bi moral obvezno učiti v PGD z najmanj III kategorijo in še to inštruktorji z gasilske šole.
Ali pa vsaj tako kot je bilo pri nas v Bohinju.
Teorijo bi zmanjšal in povečal praktične vaje.


V službi ljudstva na pomoč! :lol: 8) :lol:

ObjavaObjavljeno: 12. februar 2006, 23:01
gapi
Milan Dubravac je napisal:Prenova učnih programov itak teče...


Ja Milan, vpraši Metoda kako to poteka :wink: :wink: :evil:

ObjavaObjavljeno: 13. februar 2006, 10:14
Oskar
Poskušajmo v tej temi biti konkretni in s svojimi izkušnjami, znanjem in svežimi idejami prispevat k boljšim učnim programom.

Torej , tema je prvenstveno namenjena pobudam manj pa debati v nedogled. Jasno?

ObjavaObjavljeno: 13. februar 2006, 13:21
Janez Koncilija
Oskar je napisal:Torej , tema je prvenstveno namenjena pobudam manj pa debati v nedogled. Jasno?


Evo prve pobude za izboljšanje izvajanja izobraževanja. Misel se mi je utrnila, ko sem odprl temo Financiranje Sveta regije.

Namreč, vemo, da je GZS prenesla usposabljanje za vodje enot na regije, jaz pa vem, da nekatere regije en k.... naučijo, se pravi, znanja ni.

Zato predlagam, da se tečaj vrne v okrilje GZS, izobražuje pa naj se v Mariboru, na Igu in v Sežani z enakim in seveda usposobljenim predavateljskim kadrom.

S tem bi mogoče le uspeli doseči znanje, ki ga vodja enot potrebuje za vodenje intervencije, če potem naredi še tečaj za poveljnika, ni vrag, da se ne bi nekaj naučil.

Tekmovanja na nivoju regije naj se ukinejo, za tiste, ki hočejo tekmovati, naj se določijo norme na nivojih GZ in se gre direktno na državno. Kolikšen je prihranek, mi ni treba povedati, samo veste, da ne majhen.

In s tem bi razbremenili Svete regije, oziroma jih razpustili. In bi bilo več denarja, za usposabljanje v predlaganih centrih.

Malo sicer sanjam pri belem dnevu, ampak sliši se pa lepo, a ne :?:

LP

Janez 8)

Re: Z znanjem na pomoč !

ObjavaObjavljeno: 13. februar 2006, 13:53
Janez Koncilija
Janez Koncilija je napisal:[Predlogov je bilo dano že veliko, tudi konkretnih. Bom jutri pobrskal na GZ po računalniku in poiskal zapisnik o obisku predsednika in poveljnika GZS na naši zvezi pred leti.

Bom šel skozi naše pripombe, pa bom napisal, koliko je bilo uresničenih. Pa, če je bilo 10 neumnih, kakšna bi pa le bila mogoče sprejemljiva.

LP

Janez 8)


Bom prilepil kar cel zapis. Tukaj je sicer brez prilog, ker niso vse v elektronski obliki. Verjetno vsega ne boste brali, nekateri predlogi za izboljšave so že preteklost (zamenjava GAS-a z Vulkanom), DDV je itak mimo, pa še kaj bi se našlo.

Bi pa priporočil, da si preberete zapis o predlogu usposabljanja, pa če kdo najde dokument, ki nosi datum pred njim, naj ga posreduje. In to za oboje, za usposabljanje gasilcev z izenačitvijo programov poklicnih in pa predlog za usposabljanje vodij intervencij.

Pa prijetno branje :twisted:

LP

Janez 8)

ObjavaObjavljeno: 13. februar 2006, 14:42
Simona
V razmislek vsem skupaj: ali je prelaganje odgovornosti na višji nivo res rešitev problema? Se pravi koliki del problema bomo resnično rešili s prenosom tečaja za vodjo enot na nivo GZS seveda z izvajanjem po večih centrih (Pekre, Ig, Sežana, ....)

Še vedno bomo iz različnih koncev Slovenije dobili NGČ-je s količino znanja lastno njihovemu koncu.

Vendar problem bo ostal!

Poglejte, nikjer v Sloveniji, ko tečajnik pride iz tečaja (kateregakoli) ni njegovo znanje zanemarljivo. Kratek stik pri znanju nastane po tem. V času med dvema tečajema v lojtrci tečajev za doseganje činov. Ker se znanje redkokje obnavlja, izpuhti... Veste z našimi temeljnimi učnimi programi sploh ni nič tako hudo narobe, permanentno izobraževanje nam peša - tam je naša luknja. In potem smo pri 5.2.1.1 točki Pravil Gasilske službe, alineja 1 in 2....