Domov Novice Povezave Mali oglasi Galerija

Požari na prometnih sredstvih

Tečaji, vaje, šola ...

Moderator: Oskar

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Požari na prometnih sredstvih

Objava Oskar » 8. avgust 2004, 20:29

Odpiram novo zanimivo in poučno temo. K temu me je vzpodbudil primer gorečega vozila pred kratkim , ampak o tem pozneje, najprej bi vam predstavil članek iz nega od naših časnikov.

EKSPLOZIJA NI VERJETNA

Goreči avtomobili po nesreči so žalostna stvarnost, kot so denimo v Avstriji pokazali zadnji tedni. Pogosto se tisti , ki priskočijo na pomoč, bojijo eksplozije rezervoarja z gorivom in si ne upajo v ponesrečen avtomobil. Toda bojazen je neutemeljena.

Komisar Johann-Karl Ktinich iz graške gasilske službe pravi, da že 12 let dela na tem področju in da še nikoli ni videl eksplodirati rezervoarja. Kaj takšnega je skrajno neverjetno. Avtomobilske eksplozije , ki jih vidimo v filmih, povzročijo posebej , opozarja strokovnjak. Predvsem trije vzroki so za požar v avtomobilu, ko le ti trčijo z zadnjim delom ; pretrganje bencinskih vodov in rezervoarja; visoke temperature ob razdelilniku in katalizatorju: gorenje kablov. Zlasti kabli lahko začnejo goreti nekaj minut pozneje . Zato je treba takoj sneti enega od polov akumulatorja. To mora biti vedno prvi ukrep, opozarja Krinish.

In kaj storiti , ko avtomobil že gori ? Takoj pogasiti področje motorja, da ogenj ne prodre v prostor s potniki. Dokler gori »samo« pod pokrovom motorja , se sploh ne bi smeli bati stopiti k avtomobilu. Ko pa je ogenj že zajel notranjost avtomobila s potniki , pa ima prednost reševanje ljudi. Kajti požaru se pridruži nevarnost razjedanja pljuč; deli PVC in PE razvijejo solno kislino in celo cianovodikovo oziroma prusko kislino.. Potnikom je takoj treba pomagati , da se rešijo iz avtomobila pri čemer so pogosto samo pretreseni. To je najpomembnejši ukrep. Gasilni prašek ni strupen.

Krinich si želi , da bi vozniki imeli v avto gasilni aparat , ki je tako in tako del predpisane opreme. Potniki bi morali biti zbrani. Nedvoumno povsod vonjajo bencin , pa kljub temu kdo dva metra proč kadi., se jezi Krinich spričo tolikšne lahkomiselnosti.

Konec članka.

Dodal bi še nekaj nasvetov za negasilce . če berejo naš forum. Gasilce pa prosim da pokomentirajo gornje zadeve in dodajo še kaj o IZKUŠNJAH PRI GAŠENJU ! :!:

NAJPOGOSTEJŠI VZROKI ZA POŽARE NA PROMETNIH SREDSTVIH

•Okvare vozila zaradi slabega vzdrževanja (elektroinstalacija,uplinjač,izpuh)
•Okvare na zavornem sistemu
•Trčenje vozila
•Nestrokovno popravilo na vozilu (varjenje, predelava elektroinstalacije)
•Kajenje in uporaba odprtega ognja v vozilu ali ob njem
•Odvržena petarda ali raketa
•Parkiranje vozila na lahkovnetljive snovi (katalizator)


V OSEBNO VOZILO PRIPOROČAMO

•Gasilni aparat z vsaj 2 kg gasilnega praška (aparat za večkratno polnjenje)
•Usnjene zaščitne rokavice
•Baterijsko svetilko
•Nekaj osnovnega orodja ( klešče, kladivo,ključ za odklop kablov,izvijač )


KAM NAMESTITI GASILNI APARAT

•Če se le da na doseg roke voznika. To je ob sedežu ali pod armaturno ploščo.
•Če ne gre drugače pa v prtljažni prostor.
•Aparat naj bo pritrjen z priloženim nosilcem in enkrat letno pregledan v pooblaščenem servisu.
•Večina novejših gasilnih aparatov je pod stalnim tlakom potisnega plina in imajo montiran manometer za stalno kontrolo pritiska. Občasno poglejte , če je kazalec na zelenem polju.
•Aparat naj ne bo dalj časa izpostavljen sončni pripeki.


NAJPOGOSTEJŠE NAPAKE VOZNIKOV OB IZBRUHU POŽARA

•Vozniki odpirajo pokrov motorja , čeprav nimajo na razpolago sredstva za gašenje , s tem dovajajo dodaten zrak za gorenje.
•Če pa gasijo z aparatom , počno to iz prevelike oddaljenosti, kjer gasilni prašek že izgubi svoj dušilni učinek.
•Popolnoma izpraznijo aparat , tako da ob morebitnem ponovnem vžigu nimajo s čem gasiti.
•Če so samo opazovalci požara , pa velikokrat ne pokličejo gasilce na tel 112 in se zanašajo , da je to storil že nekdo drug.

GASIMO LAHKO TUDI Z PRIROČNIMI SREDSTVI
•Koca ali kakšna ponjava v vozilu je dobrodošla za gašenje obleke na človeku , kakor tudi za gašenje motorja ( prekrivanje)
•V sili se da gasiti tudi s peskom, zemljo ali snegom.


ZAKAJ SE BOJIMO EKSPLOZIJE VOZILA ?
•Predvsem je to velikokrat videno v filmih , kjer za snemanje eksplozijo pripravijo oziroma zrežirajo strokovnjaki- pirotehniki
•V stvarnem življenju se to ne zgodi. Ko vozilo zajame požar se zaradi segrevanja vozila segreje tudi rezervoar z gorivom. Pri tem se tvori veliko bencinskih hlapov in nastane pritisk, ki se pa sprošča preko oddušnika. Skupaj s hlapi gre na prosto tudi večina zraka , ki je bil v rezervoarju. Ker pa vemo, da kemične eksplozije ni brez določene količine kisika , v tem primeru ne pride do nje.
•Tako nam ob požaru na vozilo grozi največja nevarnost , da zaradi različnih vzrokov ostanemo v vozilo in se zadušimo oziroma zastrupimo z produkti gorenja.


KJE NABAVITI GASILNI APARAT IN KAKŠEN

Poleg bencinskih servisov prodajajo gasilne aparate še specializirane trgovine z gasilno tehniko in opremo .
Pomembno je , da ima izdelek ustrezen certifikat in zagotovljen servis.
Pred nakupom se posvetujmo z strokovnjakom , ki nam bo znal svetovati kakšen gasilni aparat potrebujemo za določeno vozilo ali objekt.ŠE NEKAJ POUČNIH PRIMEROV

Na cesti Ljubljana –Kranj se je vnelo osebno vozilo. Vzrok je bil napaka na uplinjaču. Voznik je ustavil vozilo na odstavnem pasu. Požar je zajel del motorja. Ker ni imel s čim gasiti je pričel ustavljati mimovozeča vozila. Prva sta se ustavila dva voznika tovornjakov, ter iz svojih vozil vzela gasilne aparate , ki so za tovornjake predpisani z zakonom. Voznik osebnega vozila je bil očitno prestrašen in je kričal , da naj pazijo , da je ravno danes natočil poln rezervoar in da bo vsak čas eksplodiralo. Tovornjakarja sta pospravila aparate in se odpeljala. Do prihoda krajnskih gasilcev , ki so imeli 15 minut vožnje je vozilo v celoti zgorelo.Na enem izmet gradbišč v Mariboru se je vnel gradbeni stroj ( večji buldožer). Strojnik je poskušal gasiti z dvokilogramskim gasilnim aparatom, vendar ni poznal njegovega načina delovanja. To so starejši aparati , katere je potrebno pritiskat dvakrat. Imajo namreč vgrajeno jeklenko z potisnim plinom , ki jo je z prvim pritiskom potrebno aktivirat z drugim pritiskom pa šele prične izhajat iz aparata gasilno sredstvo prah. Tako strojniku ni uspelo samo z enim pritiskom iztisniti niti grama gasilnega praška iz aparata. Ko je vzel drugi gasilni aparat iz blizu parkiranega tovornjaka je sicer pritisnil dvakrat vendar je ob drugem pritisku gledal v izhodno šobo in tako pogasil sam sebe! Gasilce je pričakal bel od prahu kot mlinar. Nastala je velika škoda na stroju. Če pa bi strojnik vsaj enkrat prebral navodila za uporabo gasilnega aparata , bi bilo škode le za nekaj tisočakov.
Pred stanovanjskim blokom v Mariboru se ustavi voznik športnega mercedesa. Nekaj se kadi izpod pokrova motorja. Ko dvigne pokrov zagleda plamene okrog notranjosti žarometa. Gasiti ni imel s čim. To so videli fantje , ki so sedeli na stopnicah pred vhodom. Eden izmed njih ,še osnovnošolec, je vzel 6 kilogramski gasilni aparat iz hodnika in takoj pogasil ogenj na vozilu. Voznik še ni dojel kaj se dogaja, ko so prispeli gasilci. Da je imel 5 milijonov za vozilo, za gasilni aparat pa ne , si ni mogel oprostiti in je kar peš odšel na najbližji bencinski servis in se vrnil z kar dvema gasilnima aparatoma.!

ON
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Uporabnikova podoba
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
 
Objave: 8401
Registriran: 8. november 2002, 20:59
Lokacija: Malečnik

Objava Tona » 8. avgust 2004, 20:42

Bodimo pošteni pa povejmo kdo vse ima gasilni aparat v vozilu in to po možnosti pregledanega.Jaz ga imam in to v prtljažniku,ker pač v kabini še nisem našel pravega prostora,v prejšnjem avtu sem ga imel v kabini.Moje mnenje ja,da bi moral biti gasilni aparat zakonsko predpisan v vsakem vozilu.
Kar se pa tiče primerov,Oskar, mislim da se spomniš požara buldožerja v gramoznici na Pobrežju kar nekaj let nazaj,ko strojnik ni znal aktivirati aparata - mislim da je poskusil z štirimi ali petimi.
Uporabnikova podoba
Tona
 
Objave: 1232
Registriran: 25. junij 2004, 10:02
Lokacija: BREZJE-MB

Objava Gregor K. » 8. avgust 2004, 20:44

Oskar kje je ta članek bil objavljen?

Ali morda kdo ve, katere snovi se sproščajo, če požar zajame akumulator v avtomobilu?
To, kar vemo, je kapljica, to, česar ne vemo, je morje. (Newton)

In nazadnje jo stakne, ki bila mu je kos...

http://www.facebook.com/pgdokonina
Uporabnikova podoba
Gregor K.
moderator
moderator
 
Objave: 3061
Registriran: 16. februar 2003, 13:20
Lokacija: Nekje na poti...

Objava Janez Tratnik » 8. avgust 2004, 21:07

Imam eno sliko vozila, kjer sem sam sodeloval pri gašenju. Dogodek je iz časov nadomestnega služenja vojaškega roka v Sežani. V glavnem so avto (začetni požar) pogasili mimoidoči vendar se je ponovno vžgal in seveda nato zgorel do konca saj so bili gasilni aparati že prazni. Ko smo mi gasili avto je eksplodirala guma in njeni delci (jeklena žica) so mi skoraj predrli vizir na čeladi. Zato je dobro da gasimo popolnoma opremljeni (kar seveda danes ni več dilema). Slika je iz leta 98 zato se moji zaščitni opremi ne čudite preveč. Takrat smo pač imeli to.
Lep preostanek dneva vam želim.
Janez Tratnik, GSM: 041 587 444.
______________________________________
Slika
Kot gasilec se rodiš in večno ostaneš!
Gasilce rajši pokličite prehitro kot prepozno!
Uporabnikova podoba
Janez Tratnik
moderator
moderator
 
Objave: 2788
Registriran: 7. avgust 2002, 8:47
Lokacija: Dobračeva - Žiri

Objava Janez Tratnik » 8. avgust 2004, 21:37

Pa še slika
Priloge
J2_resize.JPG
Lep preostanek dneva vam želim.
Janez Tratnik, GSM: 041 587 444.
______________________________________
Slika
Kot gasilec se rodiš in večno ostaneš!
Gasilce rajši pokličite prehitro kot prepozno!
Uporabnikova podoba
Janez Tratnik
moderator
moderator
 
Objave: 2788
Registriran: 7. avgust 2002, 8:47
Lokacija: Dobračeva - Žiri

Objava Matej B. » 8. avgust 2004, 21:53

Jaz ga imam v obeh avtomobilih: v Golfu II imam Pastorja S2, v Fiesti pa Glorio S2, žal v Fiesti v potniškem in prtljažnem prostoru ni nikjer kakšnih odvečnih lukenj, skozi katere bi dal vijake in pritrdil gasilni aparat. V golfu imam montiranega na desni strani v prtljažniku med not.delom blatnika in lučmi, je bilo glih toliko prostora pa še luknje so bile tovarniško narejene in monataža pritrdilca je bila sila enostavna, gasilnik pa je sedaj stabilen in ne moti ostalega prostora.
Tako da absolutno zagovarjam gasilni aparat (vsaj S2) v osebnem vozilu in ne neke kvazi "spray" variante. Za tovorna vozila pa mislim da bi moral biti predpis S2 za v kabino pa vsaj 2x S6 v tovorni prostor (keson) ali kaj večjega pač odvisno od namembnosti tovornega vozila.

Pa še nekaj me zanima: verjetno vas je veliko ki ste v zadnjih 3 ali 4 letih kupili nov kombi in zanima me v koliko primerih so vam prodajalci v vozilih namestili gasilni aparat?? Ko smo mi kupili Sprinterja l.2001 smo dobili zraven Glorio S2 montirano na stopnici pri voznikovih vratih.
"Teorija brez prakse je kot voz brez akse!!!"
Uporabnikova podoba
Matej B.
 
Objave: 1135
Registriran: 30. julij 2002, 23:39
Lokacija: Tržec - Ptuj
GE: Tržec

Objava matjaž » 9. avgust 2004, 7:58

Jaz imam v Twingu pod voznikovim sedežem montiran S2 - Itpp Ribnica. Nikogar ne moti, pa še lahko je dosegljiv. Zanj sem se odločil po tem ko sem 2x viden ob cesti goreti avto in nikogar ki bi ga pogasil. :cry:

V našem Ivecotu in MB so todi v Ivecotu pod sovoznikovim sedežem, v MB za sedežem voznika.
"Isti način mišljenja s katerim smo reševali stvari v preteklosti, ne učinkuje za reševanje problemov v prihodnosti!"

Albert E.
Uporabnikova podoba
matjaž
 
Objave: 1074
Registriran: 19. julij 2002, 11:49
Lokacija: Kostanjevica na Krki
GE: Kostanjevica na Krki

Objava Oskar » 9. avgust 2004, 10:20

Ala ste navalili na gasilne aparate ! Pred kratkim smo jih obdelovali na tem forumu.

Bolj zanimive so izkušnje iz akcij gašenja in reševanja. Pri tem se lahko vsi nekaj naučimo, gasilnih aparatov pa itak nima niti polovica voznikov v avto. Tu niso izjeme gasilci.

Nekje sem prebral , da sodobni avti nimajo več oddušnikov na rezervoarju ?? :shock:
Ali to drži in kako je urejeno odvajanje pritiska hlapov ?? :?:
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Uporabnikova podoba
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
 
Objave: 8401
Registriran: 8. november 2002, 20:59
Lokacija: Malečnik

Objava Nataša » 9. avgust 2004, 11:37

Samo še ena stvar okrog gasilnih aparatov, problem ni samo v tem da jih v avtomobilih ni, ampak tudi to da jih vozniki ne znajo uporabit.
Dobra stvar bi bila da bi imeli tam kjer prodajajo aparate enega za "probo". Ko kupiš aparat lahko takoj preizkusiš kako deluje, da ni potem panike.
Kdor se z ognjem igra se opeči kdaj zna
Uporabnikova podoba
Nataša
 
Objave: 80
Registriran: 23. junij 2004, 22:34
Lokacija: Gorenjska

Objava Gregor K. » 9. avgust 2004, 11:51

Če ne znajo uporabljati gasilnika, pa znajo zagotovo brati oziroma gledati sličice. :wink:
To, kar vemo, je kapljica, to, česar ne vemo, je morje. (Newton)

In nazadnje jo stakne, ki bila mu je kos...

http://www.facebook.com/pgdokonina
Uporabnikova podoba
Gregor K.
moderator
moderator
 
Objave: 3061
Registriran: 16. februar 2003, 13:20
Lokacija: Nekje na poti...

Objava Janez Tratnik » 9. avgust 2004, 12:01

Oskar predlagam, da vse teme ki so v zvezi z gasilnimi aparati prestaviš kam drugam ker temo (več ali manj) samo smetijo.
Lep preostanek dneva vam želim.
Janez Tratnik, GSM: 041 587 444.
______________________________________
Slika
Kot gasilec se rodiš in večno ostaneš!
Gasilce rajši pokličite prehitro kot prepozno!
Uporabnikova podoba
Janez Tratnik
moderator
moderator
 
Objave: 2788
Registriran: 7. avgust 2002, 8:47
Lokacija: Dobračeva - Žiri

Objava Gregor K. » 9. avgust 2004, 12:04

To, kar vemo, je kapljica, to, česar ne vemo, je morje. (Newton)

In nazadnje jo stakne, ki bila mu je kos...

http://www.facebook.com/pgdokonina
Uporabnikova podoba
Gregor K.
moderator
moderator
 
Objave: 3061
Registriran: 16. februar 2003, 13:20
Lokacija: Nekje na poti...

Objava Matej K » 9. avgust 2004, 21:54

Se ne dolgo nazaj je zgorel avto mojemu kolegu. Avto je lepo parkiral v garazo in odsel spat. Potem pa je zavohal dim in je sel preverit. Avto je ze kar lepo gorel. Avto je potem spravil iz garaze in pricel z gasenjem z gasilskimi aparati. Avto se mu je se potem veckrat nazaj vzgal, no pogasil pa ga je pred prihodom gasilcev. Vzrok naj bi bila elektrika. Avto fuc.

Zanimivo pa je to kako tezko je pogasiti avto ko je gorenje ze v polnem razmahu.
8)
Ni bogat tisti ki ima, ampak je bogat tisti ki da!

Vsega ne morem vedeti, toda o vsem nas lahko poučijo.
Uporabnikova podoba
Matej K
 
Objave: 491
Registriran: 24. marec 2004, 12:38
Lokacija: Prepolje

Objava Martina » 10. avgust 2004, 10:15

ojla :)

Ali morda kdo ve, katere snovi se sproščajo, če požar zajame akumulator v avtomobilu?


svinčev akumulator: PbO2 (s), Pb (s), H2SO4 (aq), PbSO4 (s)
nikelj-kadmijev akumulator: Ni-hidroksid-Cd (aq), KOH (aq), CdO in NiO (s)

same snovi kot take, niso tako "zelo" nevarne... bolj nevarni so plini, ki nastanejo zaradi povišane temperature... se pravi, vezave s Pb, S, Cd in Ni...

Lp
Vaja dela mojstra, če mojster dela vaje! :)
Uporabnikova podoba
Martina
 
Objave: 914
Registriran: 26. november 2003, 21:31
Lokacija: Ljubljana

Objava Gregor K. » 10. avgust 2004, 10:29

Martina hvala! :o 8)
To, kar vemo, je kapljica, to, česar ne vemo, je morje. (Newton)

In nazadnje jo stakne, ki bila mu je kos...

http://www.facebook.com/pgdokonina
Uporabnikova podoba
Gregor K.
moderator
moderator
 
Objave: 3061
Registriran: 16. februar 2003, 13:20
Lokacija: Nekje na poti...

Naprej

Nazaj na Izobraževanje

Kdo je prisoten

Trenutno aktivni uporabniki: Ni registriranih uporabnikov in 1 gost