Izobraževanje v gasilski organizaciji

Tečaji, vaje, šola ...
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Uporabniški avatar
rudibr
Prispevkov: 42
Pridružen: 23. Marec 2009, 14:36
GE: gasilci
Kraj: Sevno, Primskovo
Kontakt:

Izobraževanje v gasilski organizaciji

Odgovor Napisal/-a rudibr »

Pogovarjam se z mnogimi gasilci. V PGDjih se pritožujejo, da je osnovno izobraževanje za čin gasilca absolutno pretiran. Da dobiš ta čin, moraš opraviti toliko ur kot en mesec v službi. Očitno se nekateri ne zavedajo, da smo prostovoljni gasilci. Da za gasilsko dejavnost porabljamo svoj prosti čas. Da smo prostovoljci. Da smo... Še bi lahko našteval. S takšnim nenormalnim obsegom pa bomo odvrnili mnoge mlade, da bi se ob službi ali študiju odločali za gasilce. Kdo dela te izobraževalne programe? Ali to pripravljajo ljudje na GZS, ki verjetno nikoli niso delali v osnovnih gasilskih organizacijah. V prostovoljnih gasilskih društvih.

Kakšne izkušnje imate v drugih društvih?
Pharmacie populaire www.viagrasansordonnancefr.com immunite des francais
Uporabniški avatar
Gorilla
Prispevkov: 165
Pridružen: 21. April 2013, 10:58

Re: Izobraževanje v gasilski organizaciji

Odgovor Napisal/-a Gorilla »

Totalno pretirano! Če bo šlo tako naprej kmalu nebo več prostovolnih gasilcev. Največji vsip prinas so pripravniki (puberteta, dejavnosti, šola, nekateri poleg šole še delajo), potem pa ga/jo prepričaj v to, da se v ta tečaj spusti. Tudi na tečaju za vodjo skupine je bilo govora da je tečaj preveč obsežen in traja predolgo in da če bi to nekateri tečajniki vedeli prej, se v ta tečaj nebi spustili. Osebno sem se do sedaj naučil kar nekaj stvari, le pobere ogromno časa in glede na to da smo prostovolci, bi lahko zadeve skrajšali (mesec in pol po 3 dni na teden ni malo). Največ stvari pa se tako ali tako nauči na terenu in praktičnih vajah, simulacijah...
Lp, Luka

Kjer je problem, je tudi rešitev.
robit
Prispevkov: 207
Pridružen: 1. Februar 2013, 10:09

Re: Izobraževanje v gasilski organizaciji

Odgovor Napisal/-a robit »

Že po starem sistemu se je večkrat zgodilo, ko so izvedeli koliko časa traja tečaj jih je to odvrnilo. Kaj bo pa sedaj... :?: :(
RomanB
Prispevkov: 265
Pridružen: 13. December 2010, 12:29
GE: PGD Repnje-Dobruša
Kraj: Vodice
Kontakt:

Re: Izobraževanje v gasilski organizaciji

Odgovor Napisal/-a RomanB »

No kej prav več obsežno ni. Časovna razlika za pridobitev čina gasilec po starem in novem je le 12 ur. Se je pa pri operativnem gasilcu povečala praksa, ki pa je bolj ali manj vzeta iz tečaja za pripravnika, tam je skoraj ni. Se pravi, po urah, kaj drugače ni. Prinese pa ta praksa več sobot, da lahko spelješ zadevo. 9 sobot po 9-10 ur, je pa divje. Sicer ne rečem, po koncu tečaja dobiš ti fajn gasilca ampak je potem problem če mu GE to znanje omogoča obnavljat. Če v matičnem društvu ni vaj, potem je tak gasilec zapravil skoraj 200 ur na izobraževanju za to, da je po dveh letih ubistvu spet na začetku.
Naša zveza se bo letos lotila tečajev za pripravnika in operativnega gasilca. Smo pa prvič sedaj sklenili, da bodo predavanja potekala le enkrat tedensko. Tečaj bo sicer trajal več mesecev ampak bo verjetno za udeležence lažje, tudi prvi odzivi so bili boljši. Edini problem, ki ga vidimo je, da kar se bo naučil marca bo moral znati decembra na komisijskem izpitu. Tisti, ki si pred izpitom ne bo nič pogledal, bo imel malo več težav..
Luka90
Prispevkov: 92
Pridružen: 3. Julij 2013, 17:48
GE: JGS Škofja Loka

Odg: Izobraževanje v gasilski organizaciji

Odgovor Napisal/-a Luka90 »

Lepo, pohvalno da so programe prenovili, namenili več poudarka na praktičnemu usposabljanju a na žalost pozabili na realen čas. V preteklem letu smo imeli tečaj za višjega gasilca in glede na to da je v naši GZ izobraževanje že v preteklih letih potekalo na višjem nivoju kot marsikje drugje ( tako po predavateljih, kot tudi po večjemu poudarku na praksi, enodnevnih obiskih in izobraževanjih pri poklicnih kolegih itd.) se je na žalost pokazalo na tečaju da je tečaj časovno za marsikoga preobremenjen. Enoizmenskih šihtov že dolgo ni več veliko, fantje in dekleta na dvo-, tro-, ali celi štiri- izmenskem šihtu pa ne razpolagajo ravno z neskončnim številom ur v popoldanskem času in ob sobotah. Žal je zaradi in predvsem zaradi predolgega tečaja število tečajnikom skozi tečaj znatno upadlo oziroma se od predpisanega max. števila tečajnikom za tak tečaj število na koncu tečaja in ob izpitu prepolovilo.
In še ena taka zanimiva izkušnja na izpitu... ocenjevalna komisija ki jo pošlje GZS je bila v našem primeru (se bom izrazil na lep način) "brez besed".... Na operativni dejavnosti lahko rečem da smo v naši GZ na zelo visokem nivoju, ampak da ti pa vodja ocenjevalne komisije ki jo določi GZS( iz neke "tekmovalne" GZ) reče da naj se naslednji tekmovalec postavi na štartno mesto in podobno, v tistem trenutku mi je pa bilo jasno da je nekje na višji inštanci GZS totalno spodletelo.

Srčno upam da bo v naslednjem mandatu nekomu kliknilo v glavi da se saj malo spremeni te stvari... Stvari so super zastavljene samo časovno slabo premišljene. Na žalost pa s tem izgubljamo našo mladino, pripravnike ki so naša prihodnost oz. naša zamenjava, prav tako da tudi tiste malo "starejše" ki se malo kasneje odločijo postati gasilci.
Uporabniški avatar
trsta91
Prispevkov: 60
Pridružen: 29. Januar 2018, 20:38
GE: PGD Banovci

Re: Izobraževanje v gasilski organizaciji

Odgovor Napisal/-a trsta91 »

Se čist strinjam z vsemi predhodniki. Tudi sam sem mnenja, da so tečaji za operativnega gasilca predolgi. Jaz osebno sem v tem "novem" načinu izobraževanja videl kar nekaj novosti, ki mi niso bile preveč všeč. Naj jih izpostavim nekaj, za katere sem mnenja, da bi jih morali popraviti:
1.) Tečaj za operativnega gasilca traja predolgo - ko mladi gasilcem poveš, da bodo morali hoditi na tečaj vsaki petek, soboto in nedeljo, naslednje tri mesece, si jih večinoma premisli. Kot je rekel Gorilla, je med temi tečajniki veliko šolarjev, najstnikov, ki imajo veliko drugih aktivnosti in se nočejo odreči tem aktivnosti za naslednje 3-4 mesece.
2.) Pogoji za prisotnost na tečaju so prestrogi - namreč na teoriji moraš biti prisoten 60%, na praktičnem delu pa 90% ... Iz osebnega primera vam lahko povem, da na tečaju za VG(praktični del) v 5-ih zaporednih vikendih(sobota in nedelja), nismo smeli manjkati na nobenih praktičnih vajah, ker je en dan pomenil več kot 10% odsotnosti, kar je pomenilo manj kot 90% prisotnosti na praktičnem delu tečaja.
3.) Med posameznimi tečaji (za OG, VG, NGČ, GČ...) se snovi ponavljajo - s tem se podaljša čas trajanja tečaja... (Spet iz mojega primera) Npr. na tečaju za VG smo ziher 80% snovi imeli enake, kot na tečaju za operativnega gasilca. Moje mnenje je, da bi lahko na tečaju za operativnega gasilca izpustili marsikatero snov, ki jo gasilci - začetniki ne rabijo vedeti in obratno, snov, ki smo jo podrobno obdelali na tečaju za operativnega gasilca, bi lahko izpustili na tečaju za VG. Npr. zakaj se na tečaju za operativnega gasilca učijo podrobnosti o tipih črpalk, njihovo delovanje in sestavni deli. S črpalkami po navadi upravljajo strojniki, ki so za to opravili dodaten tečaj. Npr. zakaj se toliko časa posveča tehničnemu reševanju in nevarnim snovem, če pa za to obstaja dodatni tečaj. Npr. zakaj se na tečaju za VG učimo o gasilskih vozilih, če pa smo se vse morali naučiti na tečaju za operativnega gasilca... Teh primerov je še več!
4.) Usposabljanje za IDA, vključeno v tečaj za operativca - če ravno je IDA dandanes najbolj uporabljena dodatna oprema gasilca, je moje mnenje, da recimo nekomu, ki se uči za operativnega gasilca in bo kasneje strojnik, bolničar,... tega usposabljanja ne rabijo, nekateri pa jih zaradi zdravstvenih razlogov ne morejo narediti oz. ne smejo uporabljati. Za moje pojme je nekdo, ki ima željo biti strojnik, bolničar, reševalec na vodi... lahko kljub temu dober gasilec.

V glavnem, da povzamem. Moje mnenje je, da gasilcu - začetniku ni potrebno vedeti toliko vsega zaradi česar se samo podaljša čas trajanja tečaja in se jih veliko odloči, da ne bodo gasilci, ker enostavno vedo, da naslednje 3-4 mesece ne bodo vsaki vikend morali iti na tečaj za operativnega gasilca.

P.S.: oh, kak sem zakompliciral to debato, ampak enostavno mi je škoda, da bo v prihodnosti čim manj gasilcev...
Denis Trstenjak
Poveljnik PGD Banovci I. kat
V SLOGI JE MOČ, NA POMOČ!
Uporabniški avatar
pes
moderator
moderator
Prispevkov: 2085
Pridružen: 6. Marec 2003, 10:44
Kontakt:

Odg: Izobraževanje v gasilski organizaciji

Odgovor Napisal/-a pes »

Verjetno bo obseg učnih programov vedno tabu tema in bo o njih toliko mnenj kolikor je gasilcev. Sam osebno posodobitev programov podpiram in podpiram tudi število vaj.
Iz zgodovine smo se naučili, da je staro izobraževanje preživelo svoj čas in je dopuščalo preveč anomalij v sistemu. Večina na forumu ve, kako do odsekali regijskega poveljnika ko je hotel narediti red glede izobraževanja v svoji regiji, večini ve kako so v starih časih združevali nadaljevalni tečaj za gasilca z istim tečajem hkrati za vodjo skupine (danes se odgovorni borijo za stolčke in mesta v krovni organizaciji oziroma so že bili na raznih pozicijah). Zaradi izogibanja, zvez in družinskih vplivov se je tečajnikom gledalo skozi prste, ali pa na tečaj sploh niso hodili in so ga opravili, itd.
trsta91
Kar se tiče IDA in vključitve v tečaj za operativca bi tvoje vedenje ocenil na to, da si prepričan da lahko IDA nosiš samo če imaš specialnost, pa temu ni tako in nikoli ni bilo. Operativec lahko nosi IDA brez specialnosti, s činom gasilec in veljavnim zdr.po 4.členu. Temu je bilo tako že v starih programih, kakor tudi novih. Je pa res da so na starih tečajih dajali različen povdarek temu, in so nekateri to usposabljanje in vaje v sklopu takratnega nadaljevalnega tečaja običajno to izpuščali s prepričanjem da IDA lahko nosijo samo tisti ki imajo specialnost. Izvedba tega je bila običajno odvisna od vedenja deležnikov ki so predavali, je pa bila praksa po Sloveniji različna. Žal so različna izobraževanja sproducirala tudi gasilce, ki sedaj tudi pri činu častnika (po novem programu) še vedno ne znajo voditi postavitve lestve, takih ki ne rabijo privezovati lestve na naslonu ker delajo na Elektru, takih ki ob aktivaciji 3.kat. v taktično nalogo za častnika napišejo, da so v isti enoti ob aktivaciji vse tehnike in vozil ostale v orodišču v pripravljenosti za druge možne intervenciji v rezervi Gasilski priklopnik in MB 8/8 ipd.. in pod takšne naloge se kot mentorji podpisujejo VGČ-ji, predavatelji pa takšne zadeve kar spregledajo saj nalog tak itak nihče ne bere, sploh če je natisnjena na 53 straneh. :? Takšna so pač ponekod izobraževanja, so pa na terenu različna po celi Sloveniji.
Na osnovi vsega je pravilno, da je tečaj za operativnega gasilca tako obsežen, da tečajniki dobijo dobro in široko osnovo, ostali tečaji pa so namenjeni vodenju. Morda pa je pogled na vaše ponavljanje napačen, saj se na tečaju za op.gas učiš kako se lestev postavlja, na višjem nivoju pa kako voditi postavitev.
robit
Prispevkov: 207
Pridružen: 1. Februar 2013, 10:09

Re: Izobraževanje v gasilski organizaciji

Odgovor Napisal/-a robit »

V teoriji je to vse res kar je navedel pes.
V praksi pa ko tečajniki izvejo kako obširen je tečaj je osip zelo velik pa naj bo to po novem ali po starem programu.
Koliko bo tečajnik odnesel od tečaja je odvisno od posameznika.
Kot trenutno kaže (vsaj v našem območju) se bo vedno manj mladih odločalo za gasilca operativca sem ne šteje mladina in veterani. Mladina ki bi bila primerna in zrela za v operativo je med tednom v Lj oz. študira med vikendi ko pridejo domov je gasilerija na zadnjem mestu...
Dejstvo je to da je vedno manj udarniškega in zastonj dela oz. pomoči kar gasilsko delo je?
Uporabniški avatar
pes
moderator
moderator
Prispevkov: 2085
Pridružen: 6. Marec 2003, 10:44
Kontakt:

Re: Izobraževanje v gasilski organizaciji

Odgovor Napisal/-a pes »

Kar sem napisal je res v praksi in ne v teoriji. :!: :!: :!:
Uporabniški avatar
trsta91
Prispevkov: 60
Pridružen: 29. Januar 2018, 20:38
GE: PGD Banovci

Odg: Izobraževanje v gasilski organizaciji

Odgovor Napisal/-a trsta91 »

pes napisal/-a:
trsta91
Operativec lahko nosi IDA brez specialnosti, s činom gasilec in veljavnim zdr.po 4.členu.
To jaz že vse vem, verjetno nisi dobro razumel mojega mišljenja. Pač zanima me, kaj se zgodi z gasilcem, ki dela tečaj za operativnega gasilca in naredi zdravniški pregled samo po 3. členu, ker ne more narediti 4. člena... A to sedaj pomeni, da ne more biti gasilec in da ne more biti strojnik in voznik vozila, čeprav že od malih nog sanja o gasilcih in že od malih nog opravlja raznorazna strojna opravila ali pa je celo z odliko doštudiral na fakulteti za strojništvo.?? Kaj to pomeni za tega tečajnika.??
Denis Trstenjak
Poveljnik PGD Banovci I. kat
V SLOGI JE MOČ, NA POMOČ!
Uporabniški avatar
pbb
Prispevkov: 670
Pridružen: 6. Februar 2005, 18:20

Odg: Izobraževanje v gasilski organizaciji

Odgovor Napisal/-a pbb »

Slovenska gasilerija in posledično tudi njeno izobraževanje je v veliki krizi. Žal.
Ni vse slabo, kar pripravijo glave na Tržaški. Vendar posledično je v veliki meri odvisno od odgovornih na nižjih nivojih.

Osvežimo si izobraževanja izpred ( nekakšno slovensko povprečje ):
- 40 let- tečaj za izprašanega gasilca je trajal 80 ur. Prevoz na tečaj v lastni režiji ( iz moje generacije smo hodili peš cca 6 km v zimskem času ). Prisotnost tečajnikov preko 95 %. Izpiti ustni. Predavateljski nivo visok.
- 20 let- tečaj za izprašanega gasilca je trajal 85 ur. Prevoz že z gasilskimi vozili ali povračilo potnih stroškov. Prisotnost tečajnikov okoli 75%. Predavateljski nivo dober. Izpiti že pisni.
- 5 let- osnovni tečaj za gasilca bi naj trajal 62 ur. Roko na srce – v tem obdobju se je odvilo vsega skupaj 5 % tečajev kot se spodobi, v 15% so se srečali nekaj malega ostali so… Ti tečaji so se predvidoma odvijali v okviru PGD. Temu primeren predavateljski nivo.
- nadaljevalni tečaj bi naj trajal 99 ur. Prevozi na tečaj z gasilskimi vozili. 45% tečajnikov ima
nove delovne obleke. Prisotnost 60%. Predavateljski nivo sprejemljiv. Izpiti pisni.

Žal kvaliteta izobraževanj je z leti strmo padala. Vodilni kader je reduciral ure, da ni bilo upada tečajnikov. Njihov moto „ da ne bo tečaj predolgo trajal‟.
Ampak zatiskali so si oči vsi, vse tja do Tržaške. Letne statistike pa krasne.
No prišla je prenova programa in znova težave pri izvajanju tečajev. Imam občutek, da bi nekateri radi imeli še tečaj kategorije I.A.

Podajanje teme predavatelja je odvisna od njegove pripravljenosti kako podati temo tečajnikom. Za pripravo kvalitetnega in nivoju primernega predavanja je potrebnih kar precej ur, skoraj toliko kot traja tečaj. Seveda pa se to predavanje ne sme podvajati ampak po nivojih nadgrajevati.
Moje osebno mnenje je, da bi bilo dobro ustanoviti na nivoju GZ ali regije delovno skupino, ki bi imela vpogled v predavateljevo predavanje.
Pred leti sem imel priložnost prisostvovati predavanju gasilske taktike za vodjo enot. Skoraj sem se zjokal kakšen nivo znanja je podajal predavatelj. To bi bilo primerno za takratni nadaljevalni tečaj za gasilca.
Ja na terenu se dogaja marsikaj, čez noč naše miselnosti ne bomo mogli spremeniti. Mogoče počasi ali pa …
Naj končam: V znanju je moč!
:huh:
če te je strah, delaj tisto česar te je strah !
Uporabniški avatar
trsta91
Prispevkov: 60
Pridružen: 29. Januar 2018, 20:38
GE: PGD Banovci

Re: Izobraževanje v gasilski organizaciji

Odgovor Napisal/-a trsta91 »

No vsak ima po svoje prav. Mogoče imam ravno zaradi teh "povprečnih" predavanj občutek, da tečaji trajajo predolgo. Glede prisotnosti pa, če ima nekdo samo 20% udeležbe na predavanjih in potem naredi izpite brez težav, nwm zakaj ne bi smel postati gasilec.? Je pa res, da mi na tem forumu ne bomo ničesar spremenili, ampak se lahko samo prepustimo trenutnemu poteku izobraževanj in si prizadevamo, da najdemo čim več navdušencev, ki bodo vstopili v gasilske vrste in nam pomagali...
Denis Trstenjak
Poveljnik PGD Banovci I. kat
V SLOGI JE MOČ, NA POMOČ!
Uporabniški avatar
gapi
Prispevkov: 1822
Pridružen: 31. December 2004, 20:51
GE: Lukovica
Kraj: Lukovica
Kontakt:

Odg: Izobraževanje v gasilski organizaciji

Odgovor Napisal/-a gapi »

Tudi v naši zvezi je trenutno v teku tečaj za operativnega gasilca.
Ko se pogovarjam z tečajniki vsi tarnajo da tečaj traja predolgo, da so preveč zasedeni s tečajem, kljub temu, da se poskušamo z urnikom maksimalno približati njihovim obveznostim.
Sedaj smo z internimi izpiti zaključili teorijo. žal je bil zaradi zahtevane prisotnosti (60%) že tu osip. V naslednjem tednu začenjamo z praktičnimi vajami, raje na razmišljam kakšen bo osip na praktičnih zaradi zahtevane 90% prisotnosti??
Delno se pa strinjam z predhodniki, da so na tem nivoju določene vsebine, ki so odveč, vsaj v teoretičnem delu. Osebno zagovarjam da prakse ni dovolj. Roko na srce, če si želel da gasilec, ki je tečaj zaključil po prejšnjem nadaljevalnem tečaju, tudi v praksi kaj znal, si ga v obsegu, ki ga je predvideval prejšnji program, to težko dosegel. Vedno, no vsaj pri nas, je bilo nekaj ur, poleg.

Čas bo pa seveda pokazal svoje. Že danes pa lahko ugotavljamo, da upad definitivno bo.
_____________

Lep pozdrav!

Gašper Mav
http://www.gasilci-lukovica.si
Uporabniški avatar
Tona
Prispevkov: 1224
Pridružen: 25. Junij 2004, 10:02
Kraj: BREZJE-MB

Odg: Izobraževanje v gasilski organizaciji

Odgovor Napisal/-a Tona »

V naši GZ smo sedaj dokončali tečaj za Višjega gasilca, trenutno pa poteka tečaj za operativca. Moje mnenje - tečaj za operativca ni slabo zamišljen, tudi ur ni kaj dosti več kot jih je imel prejšnji - pač drugačna razdelitev ampak v osnovi je to to. Tečaj za VG - preveč ponavljanja že obdelane snovi na prejšnjih tečajih in posledično tudi zaradi tega dolg tečaj. Vsi tečaji nad gasilcem bi morali biti nadgradnja ne pa ponavljanje že pridobljenega znanja. Ne rečem za praktične vaje, končno je nekomu kapnilo, da so najvažnejše na tečajih. Zahtevana udeležba na tečajih - po mojem mnenju popolnoma zgrešeno. Tisti ki so to zahtevo napisali so zgleda še iz preteklih časov. Kdo še danes dela od 6 - 14 in je vikende prost? Te zahteve so postavljene v to obdobje. 60% udeležba na teoriji ajde še nekako dosegljivo, samo 90% na praktičnih vajah - to avtomatsko odstrani vse tiste ki morajo ob sobotah biti v službi. Mislim da se bo moral nekdo malo povprašat o teh zadevah in to čim prej, čez par let bo že pozno. Pa še nekaj - omejitev tečajnikov na 30 v razredu - največja neumnost. Na tečaj se ti prijavi 40 tečajnikov, delati moraš dva razreda, dvignejo se stroški in posledično določene manjše GZ razmišljajo v smeri, da tečajev več ne bodo pripravljale samostojno, ampak se bodo priključile k drugi zvezi, seveda če bo tam prostor. A ni vseeno imeti v učilnici 30 ali pa 35 slušateljev? Ne rečem za praktične vaje, ampak tudi tam se razdelijo v skupine tako da je to po moje povsem mimo logike.
Največja tema v življenju je nevednost in žal tudi neumnost .
Uporabniški avatar
rudibr
Prispevkov: 42
Pridružen: 23. Marec 2009, 14:36
GE: gasilci
Kraj: Sevno, Primskovo
Kontakt:

Odg: Izobraževanje v gasilski organizaciji

Odgovor Napisal/-a rudibr »

Kot vidim večina razmišlja v smeri, da je tećaj preobsežen, zato se ne bi bi ponavljal. Dejstvo pa je, da bi urnik lahko skrajšali in vsebine naredili bolj kalitetne. Upam, da na GZS spremljajo prilive članov in da bodo ukrepali, če se bo pokazalo, da zaradi preobsežnih urnikov prihaja do osipov. Ali pa jih to morda sploh ne zanima.

Pa še nekaj provokativnega. Naj že GZS predpiše, da mora vsak prostovoljni gasilec opraviti izobraževanje v vsebini in obsegu kot je to zdaj za poklicne gasilce, pa bo mir. Le GZS naj potem zagotovi denar od države, pa pač ne bomo več prostovoljni gasilci. Ali ni gasilstvo prišlo do te stopnje le zaradi entuziazma in zagnanosti ter izkoriščanja prostega časa posameznikov? Vedno manj je poudarka na prostovoljni!
Pharmacie populaire www.viagrasansordonnancefr.com immunite des francais
Odgovori