Mirne volje lahko reče, da je peljal gasilce na intervencijo ..tudi jaz lahko s svojim osebnim avtomobilom peljem gasilce na intervencijo ..po predpisih. Ker gasilsko vozilo, brez vklopljenih signalov za prednost je enakovredno ostalim udeležencem v prometu. Ne sme pa voziti z vklopljeno sireno in lučmi (nujna vožnja)robit napisal/-a:Toraj ne sme?
Če gre po predpisih in brez luči in ga nekdo spregleda kakšen bo izgovor za zapisnik ob 11 zvečer? Da se je šel malo peljat slučajno v smeri intervencije z polnim vozilom gasilcev Ne vem no, naglas razmišljam.
Izpit C
Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Odg: Re: Izpit C
- fire_dragon
Odg: Izpit C
Hvala za odgovore a rad bi kaj bolj oprijemljivega, na primer za mlade voznike in voznike začetnike je zakonsko določeno od kdaj smejo začeti voziti intervencijska vozila na nujni vožnji zgornje meje pa nisem zasledil.. rad bi kakšno določilo takšno in drugačno če kdo ve mogoče kje to najti.
Hvala.
Hvala.
-
- GE: PGD Repnje-Dobruša
- Kraj: Vodice
- Kontakt:
Re: Izpit C
Ko je gasilec star 63 let, ni več operativni gasilec ampak veteran. V tem primeru ne sme na intervencijo!
Ni točno določeno, da ne sme. V PPGS je navedeno, da lahko veteran na operativnem področju izvaja naloge svetovanja in vzgoje. Pod svetovanje lahko spada tudi svetovanje pri izvajanju nalog na intervenciji, svetovanje pri vodenju, svetovanje pri postopkih itd. Tako, da je lahko vključen v intervencijo na tak način. V praksi pa bi pri kakšnih velikih intervencijah veteran še kako prav prišel npr. za vodenje evidenc, kako pomoč v štabu itd. "Mladi" fantje pa so lahko potem po terenu...RomanB napisal/-a:Ko je gasilec star 63 let, ni več operativni gasilec ampak veteran. V tem primeru ne sme na intervencijo!
Kar se pa tiče vožnje C na intervencijo, pa bi "sivo območje" bilo, kot so že zapisali, da brez luči in sirene. Pa strojnik bi moral biti na lokaciji tudi nekdo drugi potem, veteran pa bi prešel v "svetovalca"....
Bolje imeti dovolj usposobljenih šoferjev/strojnikov...
A. Suban
Zanimivo kaj vse se zgodi človeku, ko doživi 63 let.
Ne zmore več gasilskega vozila voziti, ne črpalke upravljati.
Pameti pa ni več dovolj za kaj delati, samo za svetovat.
(Upam, da imate vklopljen sarkazem detektor)
Ne zmore več gasilskega vozila voziti, ne črpalke upravljati.
Pameti pa ni več dovolj za kaj delati, samo za svetovat.
(Upam, da imate vklopljen sarkazem detektor)
- fire_dragon
No ravno to je šlo tudi meni po glavi zato sem ravno postavil takšno vprašanje, saj nikjer v predpisih in zakonodaji ne najdem prepovedi vožnje intervencijskega vozila osebi ki je starejša od 63 let, je pa omejitev kot sem napisal glede mladih voznikov.Suban napisal/-a:
Ni točno določeno, da ne sme. V PPGS je navedeno, da lahko veteran na operativnem področju izvaja naloge svetovanja in vzgoje. Pod svetovanje lahko spada tudi svetovanje pri izvajanju nalog na intervenciji, svetovanje pri vodenju, svetovanje pri postopkih itd. Tako, da je lahko vključen v intervencijo na tak način. V praksi pa bi pri kakšnih velikih intervencijah veteran še kako prav prišel npr. za vodenje evidenc, kako pomoč v štabu itd. "Mladi" fantje pa so lahko potem po terenu...
Kar se pa tiče vožnje C na intervencijo, pa bi "sivo območje" bilo, kot so že zapisali, da brez luči in sirene. Pa strojnik bi moral biti na lokaciji tudi nekdo drugi potem, veteran pa bi prešel v "svetovalca"....
Bolje imeti dovolj usposobljenih šoferjev/strojnikov...
- fire_dragon
Evo pa sem dobil uradni odgovor Direktorata za promet kise glasi:
Zakon o pravilih cestnega prometa v 102. členu določa, da vozila s prednostjo in vozila za spremstvo ne sme voziti voznik začetnik (vsak voznik do 21. leta starosti oziroma voznik dve leti od prve pridobitve vozniškega dovoljenja), ne določa pa zgornje starostne meje oziroma starosti, ko vozniki ne bi smeli voziti vozil s prednostjo in vozil za spremstvo.
Morajo pa vozniki omenjenih vozil izpolnjevati ostale pogoje, ki jih določa zakon in sicer, da imajo najmanj dve leti veljavno vozniško dovoljenje za vožnjo motornih vozil tiste kategorije, v katero spada vozilo, ki ga vozijo in v zadnjih treh letih niso bili pravnomočno obsojeni za kaznivo dejanje povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti, ki ima za posledico smrt ene ali več oseb, ali za kaznivo dejanje zapustitve poškodovanca v prometni nesreči brez pomoči.
Zakon o pravilih cestnega prometa v 102. členu določa, da vozila s prednostjo in vozila za spremstvo ne sme voziti voznik začetnik (vsak voznik do 21. leta starosti oziroma voznik dve leti od prve pridobitve vozniškega dovoljenja), ne določa pa zgornje starostne meje oziroma starosti, ko vozniki ne bi smeli voziti vozil s prednostjo in vozil za spremstvo.
Morajo pa vozniki omenjenih vozil izpolnjevati ostale pogoje, ki jih določa zakon in sicer, da imajo najmanj dve leti veljavno vozniško dovoljenje za vožnjo motornih vozil tiste kategorije, v katero spada vozilo, ki ga vozijo in v zadnjih treh letih niso bili pravnomočno obsojeni za kaznivo dejanje povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti, ki ima za posledico smrt ene ali več oseb, ali za kaznivo dejanje zapustitve poškodovanca v prometni nesreči brez pomoči.
Tole je po mojem mnenju bolj splošen odgovor. Teoretično drži, če bi npr. policist pri 63 letih še vedno vozil intervencijsko vozilo ..drži zato, ker je on še vedno "Policist", kot je bil pri 23 letih. Pri gasilcih je to drugače; vozila na nujni vožnji lahko vozijo operativni gasilci, veteran NI več operativni gasilec ...fire_dragon napisal/-a:Evo pa sem dobil uradni odgovor Direktorata za promet kise glasi:
- Matej B.
- GE: Ptuj / Tržec
- Kraj: Ptuj - Tržec
- Kontakt:
Kolegi gasilci.
Če ima kdo kakšne vzorce pogodb za sofinanciranje C kategorije na relaciji: PGD - gasilec/kandidat za opravljanje C kategorije; bi prosil da mi pošlje na moj e-mail naslov: bezjak.matej@gmail.com
Hvala ze vnaprej
Če ima kdo kakšne vzorce pogodb za sofinanciranje C kategorije na relaciji: PGD - gasilec/kandidat za opravljanje C kategorije; bi prosil da mi pošlje na moj e-mail naslov: bezjak.matej@gmail.com
Hvala ze vnaprej
"Teorija brez prakse je kot voz brez akse!!!"
DaMatej B. napisal/-a:Kolegi gasilci.
Hvala ze vnaprej
Tudi jaz bi prosil za osnutek pogodke za sofinanciranje C kategorije med PGD (ali občino) in kandidatom, ki bo opravljal izpit C kategorije. Prosim na e-mail naslov: denis.trstenjak91@hotmail.com
Hvala
Hvala
Denis Trstenjak
Poveljnik PGD Banovci I. kat
V SLOGI JE MOČ, NA POMOČ!
Poveljnik PGD Banovci I. kat
V SLOGI JE MOČ, NA POMOČ!