Domov Novice Povezave Mali oglasi Galerija

Gasilci Vukovarja

Vse gasilske teme, ki ne spadajajo v ostale podforume.

Moderatorji: Vrsho, Marko Novak

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Gasilci Vukovarja

Objava Drago » 12. november 2002, 22:57

Spoštovani

Mislim, da ne bo odveč, če spoznamo tudi gasilce Vukovarja. O samem mestu Vukovar se na tej strani ne nameravam "razpisat", ker pač spremljamo bolj gasilstvo pa tudi sicer si mislim, da poznate trpljenje tega mesta v pretekli, nesmiselni moriji. Poglejmo si torej bistvo našega obiska v tem mestu.

Že, ko smo se iz Madžarske preko mejnega prehoda Mohach odpravljali na Hrvaško sem imel nekako slab občutek (pa ne samo jaz), ki se je na hrvaški carini izkazal (še kako) upravičen. Carinica (niti ni bila tako slaba :wink: ) je pristopila k avtobusu s katerim smo prirajžali na hrvaški prehod. Zagledala se je v široooko :roll: odprto "podpalubje" in hitro odkrila gasilsko opremo, ki smo jo tovorili za naše hrvaške prijatelje. Po krajšem opazovanju je "odkrila" prenosne radijske postaje in "hudič je dobil krila" :evil: O najdbi je "pospešeno" obvestila svojega šefa itd. itd. in (silom prilike) je stekel carinski postopek. Prav nič niso pomagali "argumenti", da je oprema darilo za njih - Hrvate, da je to za Vukovar itd. :roll: skratka; birokratska mašinerija je dosledna (da dol padeš), predsednik GZS je imel dve debeli uri, "rekreacijo" od pisarne do pisarne in od avtobusa nazaj v pisarne :twisted: mi pa smo, zbrani okoli naše "trdnjave" vedno bolj glasno nergali in se že želeli tudi vrniti na Maržarsko :twisted: Plačali smo 20 evrov špediterju, zahtevali so sicer še 5 evrov za parkiranje v nevtralni coni vendar se predsednik GZS ni dal :lol: Po končanem carinskem postopku je bilo sram tudi same hrvaške carinike, da je bilo kot je pač bilo in v Vukovar smo prispeli s krepko zamudo.

V Vukovar smo prispeli po vpadnici iz smeri Osijeka kjer nas je na prvi bencinski črpalki že pričakoval poveljnik gasilcev Vukovarja. Še prej kot nas je prav pozdravil se je (ne kriv in ne dolžen) hitel opravičevati za naše težave s katerimi smo ga sprotno (kot tudi predsednika hrvaških gasilcev) seznanjali - "mobi" tehnika pač :lol: Ker se je že pričelo mračiti smo naredili "en krog" po Vukovarju nato pa smo se ustavili pred zares novim gasilskim domom, ki pa še ni vseljen. Po krajšem "protokolu" in izmenjavi "daril" smo se napotili na "groblje hrvatskih branitelja". Bil sem fasciniran nad urejenostjo tega žalostnega kraja :shock: čeprav bi kdo lahko porekel, da bi za denar, ki so ga potrošili v ta namen lahko izgradili že kar solidno tovarno pa je potrebno razumeti, da je tam pokopanih okoli 1500 mladih ljudi - braniteljev Vukovarja ter drugih žrtev, ki so jih pobili v Vukovarski drami. :(

Iz pokopališča smo odšli na lokacijo kjer so trenutno (dokler novega doma dokončno ne uredijo) stacionirani Vukovarski gasilci, to je gasilski dom VUPIK-a. Tam je torej ob tem času "nastanjenih" 32 poklicnih gasilcev v štirih izmenah (po osem) in ti fantje so tudi edini, ki dandanašnji zagotavljajo temu mestu požarno varnost. Pred vojno je bilo v Vukovarju cca. 250 poklicnih gasilcev, vključno s poklicnimi gasilci VUPIK-a, ki je takrat zaposloval 30.000 ljudi. V času našega obiska je bila ena od enot ravno na intervenciji, druga pa se je podala na intervencijo med obiskom in hitro bi se lahko zgodilo, da bi morali na intervencijo še mi :o jaz sem si že izbral operativno funkcijo - kurirja :lol: , najtežje pa bi bilo gotovo šoferju 30 let starega FAP-a s 6000 l vode, ki je edini še ostal v garaži :(

No pa ni bilo te potrebe 8) , ko se je vrnila prva enota iz intervencije in ko je prišla še smena je zadišalo po "čobancu", ki so ga kuhali zunaj v velikem kotlu :D bil je res dober :shock: vendar, ko mi je eden pripovedoval kako so četniki pred Vukovarjem prepevali "bit če mesa, bit če mesa - klat čemo ustaša..." sem si sam pri sebi mislil; kaj pa če niste (za ta "čobanac") vi zaklali kakega četnika :?: :oops: (brrrrr :? naj se mi oprosti :oops: ) Fantje so bili zares prijazni - skoraj malo preveč :roll:

Eh, ogromno je še vtisov in zgodb, ki sem jih poslušal v sicer kratkem času našega obiska v Vukovarju. Na poti domov pa sem se nenehno spraševal: Kje so meje človeške neumnosti, krutosti itd...pa še eno - čisto gasilsko vprašanje mi še zdaj roji po glavi: Kje so v zagotavljanju požarne varnosti oziroma v gasilstvu samem, pravzaprav meje med; racionalnostjo in siromaštvom ??

lp DC

p.s.: UKW postaje, ki smo jih tovorili v Vukovar so pri nas zastarele oziroma neuporabne, oni pa jih lahko še s pridom uporabljajo .....v premislek: "Saj ni sreča, če si bogat - sreča je drugemu narediti dobro" ..in gasilci smo povsod le gasilci.
Zadnjič uredil Drago - 13. november 2002, 21:20. Skupaj urejeno 2 krat.
Uporabnikova podoba
Drago
Naj forumovec 2002
Naj forumovec 2002
 
Objave: 5141
Registriran: 28. avgust 2002, 20:06
Lokacija: Lukavci

Objava Milek » 13. november 2002, 12:54

Drago 8)

Dobrota je sirota :cry:
Uporabnikova podoba
Milek
 
Objave: 491
Registriran: 21. oktober 2002, 23:42
Lokacija: Celje

Objava matjaž » 13. november 2002, 13:22

Človek kar ne more vrjeti da pluvajo v lastno skledo! :idea:
"Isti način mišljenja s katerim smo reševali stvari v preteklosti, ne učinkuje za reševanje problemov v prihodnosti!"

Albert E.
Uporabnikova podoba
matjaž
 
Objave: 1074
Registriran: 19. julij 2002, 11:49
Lokacija: Kostanjevica na Krki
GE: Kostanjevica na Krki

Objava roman » 13. november 2002, 16:14

Ne moreš verjet! Verjetno ni bila dovolj dobra roba za ''uvoz'' :lol: ker je pač bila od Slovencev :oops: .

Lp, Roman
Uporabnikova podoba
roman
 
Objave: 85
Registriran: 1. oktober 2002, 13:40
Lokacija: Celjska regija

Objava Mitja Gregorič » 13. november 2002, 17:11

Najboljša varjanta bi bila poslat kak kombi z "omenjeno" opremo v bližino državne meje in bi vidli potem kako gre zadeva hitro v promet. :lol: :lol: :lol:
:twisted: :twisted: LP
Uporabnikova podoba
Mitja Gregorič
Naj forumovec 2003
Naj forumovec 2003
 
Objave: 4990
Registriran: 23. september 2002, 10:37
Lokacija: Volčja Draga

Objava Jani » 13. november 2002, 17:21

Ali niso še nikomur izmed forumovcev Avstrijci ali Nemci podarili kako opremo?

Če bi jo, se sploh ne bi tako čudili, saj pri nas ni nič bolje, če ni še slabše!


lp Jani
Uporabnikova podoba
Jani
 
Objave: 650
Registriran: 19. avgust 2002, 19:09
Lokacija: Kranjska Gora

carina

Objava Oskar » 13. november 2002, 19:08

"Darovalcem" opreme predlagam (da bo debata bolj zanimiva) da podarijo opremo kam na Kozjansko, kjer bi jo prav tako potrebovali , pa še Carine nimajo! :shock:
LP
Uporabnikova podoba
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
 
Objave: 8401
Registriran: 8. november 2002, 20:59
Lokacija: Malečnik

Objava Drago » 13. november 2002, 19:23

:lol: Oskar:

Slovensko smer si full zgrešil :oops: že dolgo časa Kozjansko ne spada med najrevnejša področja Slovenije :shock: (malo se grebem :lol: ) BDP na prebivalca je nedvomno najnižji v Pomurju :x (pa nikar ne navalite zdaj :lol: )

lp DC
Uporabnikova podoba
Drago
Naj forumovec 2002
Naj forumovec 2002
 
Objave: 5141
Registriran: 28. avgust 2002, 20:06
Lokacija: Lukavci


Nazaj na Ostalo

Kdo je prisoten

Trenutno aktivni uporabniki: Ni registriranih uporabnikov in 2 gostov