Stran 1 od 7

GASILCI - prvi posredovalci

ObjavaObjavljeno: 8. maj 2015, 22:20
Rok Ušen
Pozdravljeni.

Počasi (a vztrajno) leze na plano nov pravilnik o NMP. V osnutku so med drugim predvidene tudi ekipe prvih posredovalcev, ki bi jih naj država izobraževala brezplačno. Kaj bo s tega (če sploh bo) bo prinesel čas.

Ker pa gasilci navadno ne čakamo, da nam je nekaj "dano", ampak si to izborimo oz. ponudimo sami :D , vas sprašujem, kje vse po Sloveniji že delujejo enote prvih posredovalcev? Povedano po domače - katere enote ste aktivirane s strani ReCo, kadar gre na vašem teritoriju za reanimacijo-da je na ReCo javljeno, da gre za srčni zastoj?

V SPINu se redno pojavljajo zapisi v smislu "pomoč z AED"...

Prosim, da se javite tisti, kjer zadeve že delujejo.

Odg: GASILCI - prvi posredovalci

ObjavaObjavljeno: 9. maj 2015, 14:44
Mayamaya
http://www.zurnal24.si/gasilci-posredov ... nek-249590

Tole sem zasledil pred dnevi :) ..pri nas sicer prve posredovalce imamo, vendar še niso vključeni v tak sistem.

Odg: GASILCI - prvi posredovalci

ObjavaObjavljeno: 11. maj 2015, 8:49
majkel
Na štajerskem koncu je zadeva sledeča glede gasilskih enot ki imajo aktiviranje za uporabo AED:

PGD Rače
PGD Lovrenc na Pohorju
PGD Šentilj v Slov. Goricah
PGD Selnica ob Dravi
PGD Kungota
PGD Zg. Kungota
PGD Šentilj v Slov. Goricah
PGD Ceršak
PGD Sladki vrh
PGD Zg. Velka
PGD Spodnja Kungota
PGD Sladki vrh
PGD Dvorjane
PGD Trniče
PGD Zlatoličje
PGD Prepolje
PGD Starše
PGD Ruše
PGD Smolnik
PGD Bistrica ob Dravi


Upam da nisem kakšno enoto spustil. Morebiti se je kakšna enota dodala na seznam.

Re: GASILCI - prvi posredovalci

ObjavaObjavljeno: 11. maj 2015, 10:47
sašo123
Kolikor vem PGD Smolni in PGD Bistrica ob Dravi NE sodelujeta v tem projektu.

Odg: Re: GASILCI - prvi posredovalci

ObjavaObjavljeno: 11. maj 2015, 10:52
Gr3gA
sašo123 je napisal:Kolikor vem PGD Smolni in PGD Bistrica ob Dravi NE sodelujeta v tem projektu.Seveda sodelujeta Smolnik in Bistrica ob Dravi.

Re: GASILCI - prvi posredovalci

ObjavaObjavljeno: 11. maj 2015, 11:41
sašo123
Aja, tej pa je sedaj to po novem...sem imel stare podatke.

Re: GASILCI - prvi posredovalci

ObjavaObjavljeno: 11. maj 2015, 14:08
Jacksy
V naši zvezi (GZ ZSD Mozirje), kolikor mi je znano, na reanimacije izvažajo PGD Luče, PGD Gornji Grad in PGD Okonina.
Je pa tako da izvozijo na zahtevo zdravnika ki je takrat dežuren.

Odg: GASILCI - prvi posredovalci

ObjavaObjavljeno: 11. maj 2015, 21:56
ljubljančan
Spin
Reševanje obolelih in helikopterski prevozi med bolnišnicami
11.5.2015 21:30 RUŠE AED

Sicer pa menim, da je zaradi pomembnosti in aktualnosti teme smiselno odpreti novo temo.

Odg: GASILCI - prvi posredovalci

ObjavaObjavljeno: 12. maj 2015, 14:39
bhojnik
Pozdravljeni !

Na območju občine Slovenska Bistrica je vključenih v sistem aktiviranja AED preko 112 vseh deset gasilskih društev. Vsako ima svoj defibrilator in so tudi ustrezno usposobljeni za TPO. Ko reševalna služba Slovenska Bistrica zazna potrebo po aktiviranju posameznega društva za oživljanje, zahteva izvoz društva preko 112. Prvi trije gasilci (brez zaščitne obleke - samo z brezrokavniki z napisom gasilec) vzamejo AED in gredo na pomoč z GVM. Seveda pa hkrati izvozi tudi reševalna služba. Gre za to, da gre za velik obseg pokrivanja terena in reševalne službe rabijo do posamezne lokacije več kot 20 min. Gasilci pa so že praktično tam. Sistem odlično deluje in prvi uspehi so že tu.

Društva, ki so vključeni v sistem pa so:

PGD Slovenska Bistrica
PGD Zgornja Bistrica
PGD Kebelj
PGD Pragersko
PGD Spodnja Polskava
PGD Zgornja Polskava
PGD Šmartno na Pohorju
PGD Tinje
PGD Videž
PGD Laporje

Odg: GASILCI - prvi posredovalci

ObjavaObjavljeno: 13. maj 2015, 10:35
boštjančk
Kakor koli, zame osebno precej zgrešeno zastavljena pot, kar se tiče pravilnika in govorenja akterjev tega pravilnika.
1. večina jih niti ne razloči med odzivnim časom in dostopnim časom,
2. dela, obveščanja in alarmiranja, opremljenosti, izobraževanja, kategorizacije društev itd itd ne poznajo niti pod točko razno,
3. mešajo hruške in jabolka, ter prodajajo za ananas!

Niti ne poznajo sistema izobraževanja za "prve posredovalce". Oziroma se tukaj lomijo kopja že v sami interpretaciji, ker bi radi naredili nekaj po vzoru tujine, kjer sta "dve vrsti" prvih posredovalcev.

Pa da se nebi razumeli narobe - nisem proti prvim posredovalcem, ampak ne na ta način. Izobraževanje, kot ga omenjajo predlagatelji in zagovorniki pravilnika, je cca 3 urni tečaj, ki zajema temeljne postopke oživljanja, razrešitev zapore dihalnih poti (tujki v dihalih) in uporaba AED-a. Iz lastnih izkušenj vam povem, da se za tak "tečaj" za 15 slušateljev porabi 2 uri. Tečaj za prve posredovalce, oziroma certificirane prve posredovalce pa zajema 71 ur teoretičnega in praktičnega dela, z zaključnim izpitom iz teoretičnega in praktičnega dela. Verjetno je razlika očitna in ni potrebna dodatna razlaga.
Najbolj me pa moti to, da je po njihovem mnenju logična posledica alarmirati določeno PGD, na klic kjer lahko pride do zastoja. Po eni strani tudi to še razumem (pa ne čisto), predvsem je to logična posledica tam, kjer je prva oziroma najbližja enota NMP od dogodka oddaljena vsaj 20km, lahko tudi manj, če je konfiguracija terena in dostopnost zelo težavna in se dostopni čas NMP s tem podaljša.

Zakaj sem napisal 20 minut?
Sem član društva I.kategorije, ki še z dvema društvoma tvori osrednjo enoto. Med ta tri društva je bilo razdeljeno nekaj nalog, za katera se bolj intenzivno izobražujejo in opremljajo. Naše društvo je zadolženo za prvo pomoč in tehnično reševanje. V operativnem načrtu obveščanja in alarmiranja je zapisano, da se nas aktivira za takšne in podobne intervencije. Po pregledu intervencij za leto 2014 med 5.00 uro zjutraj in 17.00 uro popoldan, ko imamo na razpolago najmanj operativnih gasilcev na voljo, je bil odzivni čas 3.444 minute, dostopni čas pa nekaj čez 5 minut. To je povprečje vseh 27 intervencij, ki so se zgodile v prej omenjenem času, še dvakrat toliko pa je bilo intervencij v preostalih, oziroma obratnih 12. urah. Pregledal sem tudi za ostala dva društva in imata odzivni čas eno društvo nekaj manj kot 5 minut, drugo pa nekaj več kot 5 minut. Dostopni časi se ne razlikujejo prav veliko. Se pa pojavljajo vmes tudi intervencije, ko je odzivni čas krepko čez 10 minut, ker enostavno ni ljudi,oziroma so bistveno bolj oddaljeni od gasilskega doma. NRV iz Ljubljane potrebuje cca 15 minut do Vrhnike, včasih tudi samo 12, včasih lahko tudi 20 minut. Torej se že praviloma v prej omenjenem povrečju splača aktivacija, v sami Ljubljani in bližnji okolici pa močno dvomim. Ravno tako v ostalih krajih, da ne bo kdo rekel, da se opiram samo na Ljubljano. Načeloma pa ima društvo I. kategorije odzivni čas zapisan 15 minut!!! Kar pomeni, da povsod v oddaljenih krajih deluje praviloma takšno društvo - PGD I.kategorije.

Prelaganje dela in posledično neke odgovornosti na PGD je po mojem mnenju absurd. Mogoče se vsi ne boste strinjali z menoj, ampak roko na srce, gasilci postajamo vse drugo, kot gasilci in država ter posledično vsi ostali nas izkoriščajo vedno bolj. Razlog pa je, da smo praktično ZASTONJ! In to je največji problem. Za vse se potrebuje oprema, ki je pa kot nekateri veste, izjemno draga, če niste tako bogati, da boste kupovali najcenejše na trgu in jo menjali na kratek rok. In čigav bo strošek? Naš, društven, ali lokalne GZ. Žal! Stvar tega pravilnika ni neko privarčevanje denarja - poraba denarja bo večja, ker bo večina Reševalnih postaj imela več ekip na voljo, ne bo pa več zdravnika v vsaki "vasi", ampak to je že stavar, ki se tiče debate v drugih krogih.

Pisati bi se sicer dalo še zellloooo na dolgo in široko, ampak brez pomena. Vem da bo sestanek tudi z predstavniki naše krovne organizacije - GZS, potem bomo pa videli, kaj in kako.

Odg: GASILCI - prvi posredovalci

ObjavaObjavljeno: 13. maj 2015, 12:41
Janez Tratnik
Bravo, zelo lepo napisano.

Popolnoma pa se strinjam tudi z drugim delo sestavka.

Odg: GASILCI - prvi posredovalci

ObjavaObjavljeno: 13. maj 2015, 20:49
MarkoSimšič
Evo, postajamo splošna služba za reševanje... :roll:

53. člen
(vključitev in usposabljanje prvih posredovalcev)
(1) UC, Uprava RS za zaščito in reševanje ter lokalna skupnost najkasneje v roku enega leta, po vzpostavitvi rednega delovanja UC, sklenejo dogovor v skladu z določbo 22. člena tega pravilnika.
(2) UC v roku iz prejšnjega odstavka organizirajo usposabljanje za prve posredovalce v krajih, kjer imajo organizirano prostovoljno gasilsko društvo ali drugačno obliko zagotavljanja civilne zaščite s pripadniki, vključenimi v sistem tihega aktiviranja Uprave RS za zaščito in reševanje. UC lahko usposobijo in vključijo v sistem prvih posredovalcev tudi druge osebe, ki se jih preko dispečerske službe zdravstva aktivira na druge načine, na primer s pomočjo sodobnih mobilnih telefonov.

lp marko =;

Odg: GASILCI - prvi posredovalci

ObjavaObjavljeno: 13. maj 2015, 23:11
Mayamaya
Se skoraj popolnoma strinjam z Boštjanom; poznam njegovo enoto in jo imam za zgled ..smo pa tudi mi pred kratkim poslali več gasilcev na tečaj za "prvega posredovalca za nudenje prve in nujne medicinske pomoči", ki je obsegal okoli 80ur in je bil izveden s strani reševalcev RP Ljubljana ..s tem smo pridobili "naziv" prvi posredovalec ..no pred kratkim pa nekje zasledim, da se tisti, ki imajo opravljen nekaj urni TPO in AED tečaj tudi imenujejo (in to uradno!) prvi posredovalci ?! ..sem za to, da če se gasilce izuri, se jih izuri dobro, pa naj bo to prek NMP ali RK.
Kar se pa tiče prelaganja dela na gasilce; jah po eni strani je to verjetno res ..ampak bo pa potem mogoče manj folklornih društev ..

Odg: GASILCI - prvi posredovalci

ObjavaObjavljeno: 14. maj 2015, 0:30
brumbrum,uiu-uiu-uiu
Osebno podpiram vključevanje gasilcev v sistem NMP, v kolikor obstaja znotraj PGD dovolj soglasja, usposobljenih ljudi ter opreme.
Strinjam se tudi, da bi moralo biti usposabljanje prvih posredovalcev zahtevneje. Morda bi bilo smiselno, da bi delo prvih posredovalcev opravljali samo gasilci-bolničarji. Seveda se pa potem postavi vprašanje kako z usposabljanjem bolničarjev - osebno mislim, da bi bilo treba program za usposabljanje na GZS prenoviti in prilagoditi (razširiti znanje), ki bi ustrezal kompetencam polprofesionalca.

Sicer bi pa lahko kot bonus v novem pravilniku poenotili sisteme zvez...

Odg: GASILCI - prvi posredovalci

ObjavaObjavljeno: 14. maj 2015, 17:34
Pero
Mislim da malo pretiravate z "nazivi". Vsak, ki ima izpit za avto mora znati prvo pomoč. Polek tega se prva pomoč uči na vsakem tečaju od osnovnega tečaja za gasilca dalje. TPO bi tako že sedaj moral znati vsak gasilec.
Drugo je "redno" obnavljanje znanja, to bi naj bilo v domeni poveljnikov, oz sedaj po novem tudi UC.

Poleg omenjenih je tudi v Občini Slovenske Konjice vsako društvo opremljeno z AED in aktivirano na intervnecije ob zastoju srca. Pred uvedbo smo opravili izobraževanja, ki se morajo na pol leta obnavljati. Občina je nabavila AED-je, denar za dejavnost pa se je celo zmanjšal!

Jasno je dvoje:
- NMP se bo na veliko lokcij ukinil.
- V prvem planu bomo po novem po vsej državi aktivirani prostovoljni gasilci.

Malo spremljam seje in obiske ministrice po krajih v Sloveniji. Po domače povedano, vsak župan najbolj oddaljenega sela v sloveniji zna pristavit svoj pisker, in kup podpisov ter pripombe na pravilnik. Nikjer pa nisem videl gasilcev. Zanima me, kje je poveljnik GZS? kje so lokalni poveljniki PGD-jev?
Tudi GEŠP smo bili do sedaj "navajeni", da je bila pomoč NMP pri prometnih nesrečah dokaj hitro na kraju. S spremembo tega pravilnika se tudi to spreminja!

- Kdaj bo urejen status prostovoljnega gasilca?
- Kdo bo kril stroške izobraževanja?
- Kdo bo kril stroške nabave potrebne opreme?
- Kdo bo kril stroške intervencij?
- Kaj se zgodi če društvo ne bo hotelo pristopiti k planu?
- Kaj se zgodi, če društvo ne bo izpolnjevalo zahtevanih odzivnih časov?

Kot je napisal boštjančk. Na nas prelagajo kup dela in poslednično odgovornosti praktično zastonj, odgovorni pa kot da se nič ne dogaja. Na koncu bom preko kolendarjev in ostalega prosjačili še za povoje in opremo za prvo pomoč....

Pa še to, javnost zavajajo z nekimi "nerealnimi" primeri, ko so gasilci bili na kraju v 1min in pomagali z TPO ter rešili življenje (človek se je zgrudil 30m od gasilskega doma). [-o<