Domov Novice Povezave Mali oglasi Galerija

Vodenje intervencij

Vse gasilske teme, ki ne spadajajo v ostale podforume.

Moderatorji: Vrsho, Marko Novak

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objava polo » 1. november 2002, 12:13

Drago!
Zanima me, kako imate pri vas dogovorjeno za vodjo intervencije. :shock:
Primer: gori v domačem kraju, na kraj požara pridejo domači gasilci in gasilci iz osrednje enote(v ekipi tudi poveljnik GZ). :P
Pri nas se namreč zgodi, da ponavadi avtomatsko prevzamejo poveljevanje gasilci iz osrednje enote(poveljnik GZ), kljub temu, da gre za intervencijo, kjer nastane manjša gospodarska škoda in mislim, da bi intervencijo moral voditi domači poveljnik. :x
Ker je poveljnik GZ :twisted: tudi operativni član osrednje enote je teh primerov v občinskem poveljstvu veliko, lahko da ima na svoji obleki prišit ta telovnik, se ne ve. :?:

Lp polo
Uporabnikova podoba
polo
 
Objave: 54
Registriran: 27. oktober 2002, 15:50
Lokacija: Štajerska

Objava Drago » 1. november 2002, 12:46

polo:

Red v zvezi vodenja intervencij je poznan 8) Vodja intervencije je usposobljeni gasilec - operativec, ki prvi prispe na požarišče in tu zdaj ni važno ali je iz "domače" ali iz "osrednje" ali katerekoli druge enote znotraj GZ, ki pokriva dotično območje. Gre enostavno za kontinuiteto dela in čim boljši pregled ter poznavanje situacije. Poudarek pa dajem na pojem "usposobljen" :!: , ker sami vemo, da vsak pač ni "dorasel" za vodjo intervencije, v vsakem primeru pa so to (vsaj morali bi biti) poveljniki PGD-jev. Seveda pa se lahko preda vodenje intervencije višje rangiranemu gasilcu - operativcu, ki pride kasneje na požarišče, vendar je tu izrecno povdarjeno, da se to zgodi sporazumno torej, v nobenem primeru "samo po sebi umevno" ali celo "na silo". Tako velja pri nas :twisted:

lp DC
Uporabnikova podoba
Drago
Naj forumovec 2002
Naj forumovec 2002
 
Objave: 5141
Registriran: 28. avgust 2002, 20:06
Lokacija: Lukavci

Objava Jaka » 1. november 2002, 13:36

Saj so zadeve jasne. Tudi zakon je jasen. Včasih je praksa sicer drugačna, vendar je važen dogovor med vodjem intervencije (enota, ki prva prispe na požarišče) in vodjem, ki je višji po rangu.
Po mojem mnenju naj bi bil problem le pri zahtevnejših požarih (industrija in podobno). tam res verjetno nek poveljnik PGD I. kategorije (so tudi izjeme) ne bo dorasel usklajevanju dela med več PGD.
Če pa gre za požare stanovanjskih objektov, gospodarskih poslopij in podobno, pa naj bi intervencijo vodil vodja tiste enote, ki prva prispe na požarišče.
Mi smo v različnih vajah sicer že večkrat "igrali" prenos vodenja intervencije, vendar je vaja eno, realnost pa drugo. Pri vahi vsi vemo scenarij že v naprej, v realnih razmerah pa je bistvena kontinuiteta pri odločanju in poveljevanju.
Bolj kot prenos vodenja intervencije je problem ustrezna povratna informacija, ki jo morajo gasilci posredovati vodju intervencije, da se ta lahko pravilno odloči.
Uporabnikova podoba
Jaka
 
Objave: 830
Registriran: 13. julij 2002, 23:14
Lokacija: Podhom

Objava Milan Dubravac » 3. november 2002, 11:31

Se strinjam s predhodnikoma. Jaz imam sicer izkušnje, da takoj ko se pojavim mi vodenje potisnejo v roke, vendar običajno fantje zelo dobro začnejo z delom. Primerov je sicer zelo malo, ker smo poklicni običajno prvi na sceni. Pri večjih intervencijah pa gre bolj za koordinacijo kot pa vodenje. Vsako enoto je treba posebej voditi in naloge poveljujočih
''moji'' poveljniki odlično opravljajo.
Ni ne bližnjice ne široke ceste do znanja (evklid)
Uporabnikova podoba
Milan Dubravac
Gasilci.org
Gasilci.org
 
Objave: 1887
Registriran: 10. julij 2002, 11:54
Lokacija: smokuč

Objava metodg » 4. november 2002, 10:35

Pri nas je odvisno od velikosti intervencije. Manjše intervencije vodijo poveljniki PGD, večje pa običajno prevzame poveljnik GZ. Delo potem poteka tako, da poveljnik GZ bolj koordinira delo, za posamezne stvari pa so zadolženi poveljniki PGD.
Vse skupaj se kar lepo obnese.

Metod G. :P :P :P
Uporabnikova podoba
metodg
 
Objave: 893
Registriran: 12. julij 2002, 14:03
Lokacija: Brezje na Gorenjskem
GE: PGD Brezje na Gor.

Objava matjaž » 4. november 2002, 11:25

Moje mnenje je sledeče. Poveljniki posameznih nivojev (npr. PGD morajo ob prihodu na intervencijo biti tako samokritični in "profesionalni" (beri odgovorni), da precenijo ali so kos zadeviali ne, in jo nato predajo poveljniku višjih poveljstev (OP ali GZ). Kajti moje mnenje je, in iskušnje mam takšne, da so poveljniki OP in GZ (govorim za našo GZ) bistveno bolj sposobni od poveljnikov PGD (kar je povsem logično). Ne sme pa v teh primerih prihajat do prepirov ali zamir. Je pa nato med samim potekom ntervencije povsem logično, če si vodja intervencije izbere (določi) poveljnika nižje stopnje, da mu pomaga med samo intervencijo (npr. pri zbiranju podatkov itd.)

LP!

Matjaž
"Isti način mišljenja s katerim smo reševali stvari v preteklosti, ne učinkuje za reševanje problemov v prihodnosti!"

Albert E.
Uporabnikova podoba
matjaž
 
Objave: 1074
Registriran: 19. julij 2002, 11:49
Lokacija: Kostanjevica na Krki
GE: Kostanjevica na Krki

Objava Milek » 4. november 2002, 12:46

:lol: Pri nas je praksa takšna, da ponavadi mi poklicni vodimo akcijo, ker smo nekje prvi na kraju intervencije. Ne da podcenjujem prostovoljni kader (sem tudi jaz član), vendar se mi zdi, da nekateri ne upajo vzeti nase breme odločanja in odgovornost, ki jo nosi vodja intervencije. :cry: Kadar pa je intervencija večjega obsega pa mislim, da koordinacija dela med nami in PGD oziroma GZ dokaj dobro deluje. 8) :D

LP :P
Uporabnikova podoba
Milek
 
Objave: 491
Registriran: 21. oktober 2002, 23:42
Lokacija: Celje


Nazaj na Ostalo

Kdo je prisoten

Trenutno aktivni uporabniki: Ni registriranih uporabnikov in 3 gostov

cron