Domov Novice Povezave Mali oglasi Galerija

PUST in gasilci

Ta podforum je namenjen vsem, ki verjamejo, da poleg gasilstva obstaja še kakšna druga reč na svetu. V njem bodo teme, ki nimajo neposredne povezave z gasilstvom, vendar bi jih radi predebatirali v skupnosti našega foruma.

Moderator: Rafter

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

PUST in gasilci

Objava Mitja Gregorič » 28. februar 2007, 20:38

ZAnima me kako ste se kaj imeli za pustne dneve?
Ste skupaj v gasilskem kolektivu kakšno masko ali voz pripravili ?
Kako ste se ta dan družili oz. imeli...tudi taka druženja koristijo "duhu" v enoti... ,razvijajo globje vezi,spodbujajo kreativnost,konec koncev neke vrste tehnični pouk...heheheh :twisted: :twisted:No z veseljem vam povem da pri nas v gasilskem društvu -predvsem operativa trudi tradicijo druženja ,priprave maske in voza ter koregarfijo ob tem dogodku (maškre) ohranjati.

lani ko smo na Primorske ceste zapeljali z skorajda pravim U.S Shermanom in z njimi osvobajali številne Primoske kraje ....
Ob prijetnem druženju in trdemo delu na vseh področjih priprave,zbiranja materjala,montaže,koreografije itd itd...jebilo
vloženih kar nekaj prostovoljnih delovnih ur ,dnevov in noči....mislim da je lani vsega skupaj (vsi ki so sodelovali ) bilo okrog 1500 ur..


PUST 2006

Slika

Slika

Slika


Slika

Letos pa smo se odločili da pripravimo posebno "masko" -repiko starega tramvaja ki je pred mnogimi leti vozil po našem kraju .Z marljivim delom članov operative in njihovih spremljevalk smo v delo vložili preko 2000 delovnih ur in obudili "Stari tramvaj" imenovami Lana POLO št. 7

Matjažev (kondukter) prispevek o tem dogodku
PO VEČ KOT SEDMIH DESETLETJIH PONOVNO TRAMVAJ V ŠEMPETRU

Najbrž je le malokomu znano, da so se znotraj meja današnje Slovenije s tramvajem lahko vozili le v Ljubljani, Piranu in Portorožu ter - Šempetru pri Gorici. Tramvajev že dolgo ni več, a šempetrski se je kot nekakšen duh starih časov po dolgih letih spet vrnil!

V začetku 20. stoletja je Gorica, glavno mesto Goriške grofije, štela približno 25.000 prebivalcev. O njej so radi govorili kot o "avstrijski Nici", predvsem zaradi milega podnebja, pa tudi zato, ker naj bi bilo tu na voljo "vse, kar človek potrebuje za življenje v modernem malem mestu". In res se je mesto v teh letih pospešeno razvijalo. Leta 1903 so na ulicah zasvetile prve električne luči, začele so se odvijati prve kinematografske predstave, leta 1906 je bilo odprto dolgo pričakovano drugo okno v svet - Bohinjska železnica. In končno je leta 1909, točneje 19. februarja, Gorica dobila še moderen mestni prevoz - tramvaj.
Prva proga goriškega tramvaja je vodila od južne železniške postaje (danes Gorizia Centrale) po Korzu do Travnika, od tod pa po Gosposki ulici (danes Via Carducci) preko trga De Amicis do državnega kolodvora, kakor se je takrat imenovala današnja železniška postaja Nova Gorica. Tramvaj je torej vozil na današnji skupni slovensko-italijanski trg, ki še vedno nima imena.
Živahen razvoj je kruto prekinila 1. svetovna vojna. Po njej je Goriška postala del Kraljevine Italije. Za odpravo uničujočih posledic vojne je bilo potrebno kar nekaj let. Nekatere mestne četrti so dobile povsem novo podobo. Isto velja za Šempeter, ki je dobil nov velik trg z mogočno cerkvijo, delom Maksa Fabianija.
Leta 1927 je Šempeter postal del goriške mestne občine in istega leta dobil tudi tramvaj. Proga št. 2 se je od "medpostajne" proge št. 1 odcepila na Korzu pri kavarni Garibaldi in potekala po ulici Vittorio Veneto skozi Podturn do šempetrskega "Placa". Končno postajališče je bilo približno na mestu današnje avtobusne postaje pri hotelu Lipa. Tramvajski vozovi so bili dvoosni, izvirali so še iz avstro-ogrskega obdobja, pobarvani pa so bili zeleno-belo. Tirna širina tramvajske proge je bila 1000 mm, promet je opravljala Goriška tramvajska družba (Società Goriziana Trenovie).
A življenje tramvaja je bilo kratko. 15. aprila 1935 so ga za tiste čase moderni avtobusi dokončno izrinili z goriških in šempetrskih cest. Domala edini otipljiv dokaz o njegovem obstoju je danes nekdanja tramvajska remiza ob ulici F. di Manzano v bližini goriške železniške postaje. V objektu, kjer lahko še vedno vidimo tramvajske tire, so do pred nekaj leti garažirali avtobuse, danes pa je opuščen.
Tramvaji so v zadnjih letih postali spet moderni, saj so visoko zmogljivo in ekološko čisto prevozno sredstvo, ki lahko reši veliko prometnih zagat v mestih. Kljub že vsaj dvema desetletjema želja in študij o ponovni uvedbi tramvaja v Ljubljani, je prvi v Sloveniji tramvaj dobil Šempeter! Šempetrski gasilci, ki so se lanske pustne povorke izjemno uspešno udeležili s partizanskim tankom, so ob letošnjem pustu sklenili obuditi šempetrski tramvaj. V pičlih desetih dneh so, kljub stalni operativni pripravljenosti, v okviru svojih družabnih dejavnosti opravili okroglih 2000 delovnih ur in izdelali precej natančno kopijo tramvajskega voza, kakršen je nekdaj vozil v Gorici in Šempetru. Na podvozju, ki so ga sestavili iz tako rekoč odpadnih avtomobilskih delov, so zgradili leseno nadgradnjo, ki tudi po dimenzijah ustreza pravemu tramvaju. Tramvaj je seveda sposoben samostojne vožnje in tako je na pustno soboto po več kot sedmih desetletjih ob značilnem zvonjenju zvonca spet slovesno pripeljal na šempetrski plac. Pravega vzdušja seveda ne bi bilo brez potnikov, in tako so se poleg sprevodnika pripeljali "šinjore inu šinjori" iz Gorice, "šompjtrske šjore", ki so v Gorico peljale prodajat "regot inu vrzote", prišla sta tudi "marinajo" in kapucin ... Vse skupaj je zbudilo veliko radovednosti in občudovanja, pri najstarejših domačinih se je utrnila celo kakšna solza nostalgije. Izvirnost in dodelanost maske je na povorki seveda prepričala tudi ocenjevalno komisijo, ki je skupini prisodila prvo mesto.
Naslednji dan je šempetrski pustni tramvaj navdušil številno občinstvo na povorki v zamejskih Sovodnjah, čeprav se je prireditve udeležil izven tekmovalne konkurence. Na pustni torek pa se je "novi-stari" šempetrski mestni promet razširil tudi na primestno območje. Tramvaj je obiskal Renče, Bilje, Miren, itd., ter celo take provincialne kraje, kot je Nova Gorica!Originalna silka iz dvajstih let -Tramvaj na placu v Šempetru
Slika

Slika na pustno soboto 2007 - Tramvaj spet na placu

Slika

Nova postaja pred gasilskim domom
Slika


Slika

Prihod spet po 80 letih na plac-možica ga burno pozdravi

Slika

Zapeljal je tudi v sosednjo Italijo v Slovensko vas Sovodnje ob Soči- seveda v spremstvu naših članov operative in naših deklet v maskah iz tistega obdobja

Slika
Operativci - Bratje v ognju,dimu in pepelu

Slika
Slovenski gasilci >KLIKNI< !!!
Uporabnikova podoba
Mitja Gregorič
Naj forumovec 2003
Naj forumovec 2003
 
Objave: 4990
Registriran: 23. september 2002, 10:37
Lokacija: Volčja Draga

Objava Uroš Lenarčič » 28. februar 2007, 23:35

Mitja, naj uganem, pod debelim oklepom se skriva vaša legenda ? UNIMOG? :P
Cogito, ergo sum.

Slika
Uporabnikova podoba
Uroš Lenarčič
 
Objave: 891
Registriran: 28. december 2004, 20:11
Lokacija: PGD Slape-Polje

Objava Mitja Gregorič » 1. marec 2007, 1:52

Uroš Lenarčič je napisal:Mitja, naj uganem, pod debelim oklepom se skriva vaša legenda ? UNIMOG? :P


L. 2006 je ja...

2007 pa ne ..... :twisted:
Operativci - Bratje v ognju,dimu in pepelu

Slika
Slovenski gasilci >KLIKNI< !!!
Uporabnikova podoba
Mitja Gregorič
Naj forumovec 2003
Naj forumovec 2003
 
Objave: 4990
Registriran: 23. september 2002, 10:37
Lokacija: Volčja Draga

Objava Mitja Gregorič » 1. marec 2007, 6:18

Kapo makinista kondukter in šjor Giuseppe Malvagio (Pepi Zlobec) med debato na tramvaju....zadaj kapucin Berto in Mafalda
Priloge
lana-zlobec.jpg
Operativci - Bratje v ognju,dimu in pepelu

Slika
Slovenski gasilci >KLIKNI< !!!
Uporabnikova podoba
Mitja Gregorič
Naj forumovec 2003
Naj forumovec 2003
 
Objave: 4990
Registriran: 23. september 2002, 10:37
Lokacija: Volčja Draga

Objava toma » 1. marec 2007, 15:14

Pri nas v GD nismo imeli mask smo pa tako kot že leta nazaj bili udeleženi pri samem karnevalu -pomoč na prireditvenem prostoru. No in po opravljenem delu je sledilo druženje v GD ,ampak ne navadno ,saj so morali tisti ki so ledik pa fraj in tisti malo večji in malo manjši Koruzniki
( neporočeni) seči v žep in odšteti določeno ceno za PLOH.
Sevada smo z zbranim denarjem plačali malico in pijačo . Naj pa povem , da je pa kar nekaj takih , ki se temu običaju kar spretno izmikajo, pa vseeno bilo je luštno najbolj važno pa je druženje.No in tako je sobota minila v dobrem in prijetnem razpoloženju. In kaj nam neporočenim še ostane drugega kot to , da se pripravimo na Pust v letu 2008 ali pa se lepo zapeljemo pred matičarja, odločitev pa je prepuščena vsakemu posebej.
Gasilec znanja ne proda , ampak ga podari.

NA POMOČ !
Uporabnikova podoba
toma
 
Objave: 481
Registriran: 9. februar 2007, 17:45
Lokacija: Mežica

Objava gobi » 1. marec 2007, 18:00

Mitja Gregorič je napisal:2007 pa ne ..... :twisted:


Ruski stroj, ki je pa imel dneve pred tem zdravstvene probleme :twisted: (je pač čas gripe) 8)
LP, Robert Kopatin
Ko gredo drugi ven ,gremo mi noter!
Slika
Uporabnikova podoba
gobi
 
Objave: 2235
Registriran: 14. november 2004, 19:04
Lokacija: Wajdušna-Ajdovščina-sin burje

Objava Mitja Gregorič » 2. marec 2007, 3:07

..ni bilo hudega...le lažji prehlad... :twisted:
Operativci - Bratje v ognju,dimu in pepelu

Slika
Slovenski gasilci >KLIKNI< !!!
Uporabnikova podoba
Mitja Gregorič
Naj forumovec 2003
Naj forumovec 2003
 
Objave: 4990
Registriran: 23. september 2002, 10:37
Lokacija: Volčja Draga

Objava MatKme » 2. marec 2007, 17:13

Še iz moje strani nekaj fotk in Helikopter NMP ki pa je zdaj "cestni" mode!
Osvojil je dva 1 mesta na karnevalih - Celje in Vransko :D

Slika

Slika

Slika

Slika
Lep pozdrav! Matevž Kmecl
Uporabnikova podoba
MatKme
 
Objave: 201
Registriran: 15. marec 2005, 11:03
Lokacija: Celje - Škofja vas

Objava Jani » 2. marec 2007, 17:30

Vsaka čast vsem sodelujočim v vseh treh primerih. Se vidi, da je bilo vloženega veliko truda.

Mogoče se mi helikopter za en odtenek bolj dopade, saj ima na strehi 3DIM modro lučko! :mrgreen:
Uporabnikova podoba
Jani
 
Objave: 650
Registriran: 19. avgust 2002, 19:09
Lokacija: Kranjska Gora

Objava MatKme » 2. marec 2007, 19:45

Ja res je bilo vloženega zelo veliko truda in volje! Helikopter je nastajal dobrih 14 dni! Izdelovalo nas ga je približno 3 včasih tudi 7 ljudi! Nam je v ponos in upamo da smo le spudbodili koga, da se bo malo zamislil in spet v pogon spravil HeNMP!

:D
Lep pozdrav! Matevž Kmecl
Uporabnikova podoba
MatKme
 
Objave: 201
Registriran: 15. marec 2005, 11:03
Lokacija: Celje - Škofja vas

Objava stipi » 3. marec 2007, 18:42

Zelo dobro vam je uspela tale HNMP! =D> Upam da bo dala tale stvar vzpodbudo še večim društvom!!
Zelo lepo!!

Lp Stipi
stipi
 
Objave: 361
Registriran: 26. marec 2006, 21:03

Objava Pero0 » 5. marec 2007, 19:03

Mi smo se letos tudi udeležili Pustne povorke v Postojni in dosegli 1. mesto;

slik ne bom tukaj objavljal, ker si jih lahko ogledate tukaj:

http://www.pgd-postojna.si/Pust07.htm

Pust 2006:

http://www.pgd-postojna.si/Pust06.htm

Pust 2005

http://www.pgd-postojna.si/Pust05.htm
Lep pozdrav iz Postojne.
Uporabnikova podoba
Pero0
 
Objave: 101
Registriran: 28. september 2006, 11:38
Lokacija: Postojna

Odg: PUST in gasilci

Objava M-Coki » 5. februar 2008, 16:57

... in kako ste bili letos izvirni glede pustnih mask, povork ipd.?
FIREFIGHTERS we are reversing new side!
Slika
Slika Slika
Uporabnikova podoba
M-Coki
 
Objave: 987
Registriran: 4. januar 2007, 20:02
Lokacija: Malečnik

Odg: PUST in gasilci

Objava Alex74 » 6. februar 2008, 14:27

Nič posebnega, razen tega mladeniča, ki sem ga srečal na paradi v Prevaljah. =D>

Lpa.- 8)
Priloge
DSCF2509.jpg
Pust 2008
Aleksander Hočevar :wave:
PGD Ravne na Koroškem
Uporabnikova podoba
Alex74
 
Objave: 555
Registriran: 12. februar 2003, 16:40
Lokacija: Prevalje
GE: PGD Ravne na Kor.

Odg: PUST in gasilci

Objava Bedrač » 7. februar 2008, 0:18

Vsaka čast za izdelavo =D> =D>
No pri nas se nismo nekaj maskirali kot društu, ampak vsak po svoji volji. Razen koranti kateri smo skupaj v skupini :P
LP!
Slika
Za ogenj nikoli ne reci hvala!
Uporabnikova podoba
Bedrač
 
Objave: 334
Registriran: 1. september 2007, 17:11
Lokacija: GE Ptuj

Naprej

Nazaj na Splošno

Kdo je prisoten

Trenutno aktivni uporabniki: Ni registriranih uporabnikov in 2 gostov