Domov Novice Povezave Mali oglasi Galerija

Debata o KUHARSKIH RECEPTIH

Ta podforum je namenjen vsem, ki verjamejo, da poleg gasilstva obstaja še kakšna druga reč na svetu. V njem bodo teme, ki nimajo neposredne povezave z gasilstvom, vendar bi jih radi predebatirali v skupnosti našega foruma.

Moderator: Rafter

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objava ANDY » 11. april 2007, 10:27

PA gremo naprej še z nekaj malo lažjega:
:lol: SKUTNI ŠTRUKLJI, KUHANI :lol:

KAR, KAR poglejte v rubriko recepti in brž po sestavine ter za ,, šporhet,, ( štedilnik ) in veselo na delo. :wink: :wink:
DOBER TEK :P
"Prehitevajte brez skrbi, saj vas bom izrezal iz pločevine. Vaš gasilec."

(\__/)
(='.'=)
(")_(")
ANDY
070 342 571
Uporabnikova podoba
ANDY
 
Objave: 1534
Registriran: 7. november 2004, 18:34
Lokacija: RAČE pri Mariboru

Objava MICKA » 11. april 2007, 10:31

Andy

Pohvalno, to je prava jed, za dušo in telo. Kar pa se tiče zabele pa takole - boljše od masla je "zaska" (zaseka-kot pravijo drugje) ali pa ocvirki. Poskusi, ne bo ti žal.

LP
Polovično znanje je nevarnejše od neznanja (bolivijski)

V vsem imenitno bi uspeli, če dvakrat bi lahko začeli (Johann W. Goethe)
Uporabnikova podoba
MICKA
 
Objave: 1939
Registriran: 31. december 2002, 16:25
Lokacija: Slovenski Javornik

Objava ANDY » 11. april 2007, 10:36

MICKA je napisal:Andy

Pohvalno, to je prava jed, za dušo in telo. Kar pa se tiče zabele pa takole - boljše od masla je "zaska" (zaseka-kot pravijo drugje) ali pa ocvirki. Poskusi, ne bo ti žal.

LP


MICKA-DAM TI 100% PRAV. OCVIRKI --ah kaj bi brez njih, vendar prepustima okus posamezniku
BRAVO =D> =D> =D>
"Prehitevajte brez skrbi, saj vas bom izrezal iz pločevine. Vaš gasilec."

(\__/)
(='.'=)
(")_(")
ANDY
070 342 571
Uporabnikova podoba
ANDY
 
Objave: 1534
Registriran: 7. november 2004, 18:34
Lokacija: RAČE pri Mariboru

Objava ANDY » 13. april 2007, 10:58

ŠE danes naj bo dan z skuto, drugi teden pa gremo malo na jedila iz sestavin, pri kaerih ti potegne oči v ozek pogled :x :x :x
- ,, RIŽ,, :!: :lol: :lol:
"Prehitevajte brez skrbi, saj vas bom izrezal iz pločevine. Vaš gasilec."

(\__/)
(='.'=)
(")_(")
ANDY
070 342 571
Uporabnikova podoba
ANDY
 
Objave: 1534
Registriran: 7. november 2004, 18:34
Lokacija: RAČE pri Mariboru

Objava ANDY » 16. april 2007, 7:36

PODAJEM vam nekaj osnovnih informacij kaj se tiče RIŽA in njegove priprave. Mislim da bodo marsikateri gospodinji ali gospodinjcu dobrodošle.
Želel bi da malo napišete kako pripravljate riž Vi dragi kolegi in sicer:
ali ga prej skuhate, ali ga takoj solite, ali ga mešate med kuho ali.....ali.....ali....????

Lahko tudi po zs

RIŽOTE

Kuhanje rižote
Poznamo dva načina kuhanja rižote: prvi je srednjeevropski, ki se je najbolj uveljavil tudi pri nas, drugi način je italijanski in je zdaj precej priljubljen.
Pri prvem načinu rižoto dušimo in je ne mešamo, pri drugem pa jo ves čas kuhanja mešamo.

Rižota brez mešanja
V kozico damo maslo ali olje ter malo nasekljane čebule. Mešamo, da čebula postekleni. Vsujemo riž in ga mešamo kakšni 2 minuti, da se prepoji z maščobo, nato prilijemo juho (lahko je iz kocke), ki naj je bo za trikratno količino riža. Pokrijemo in počasi nad šibkim ognjem dušimo, ne da bi rižoto mešali.

Rižota z mešanjem
Tekočino za zalivanje zavremo, nato jo pustimo na majhnem ognju, da ostane vroča. Rižoto skoraj neprenehoma mešamo in ko se osuši, prilijemo zajemalko vroče juhe. Meša¬mo in ko se riž spet osuši, ponovno prilijemo zajemalko vroče juhe. Tako nadaljujemo, vse dokler riž ni kuhan. Riž na ta način enakomerno vsrka tekočino, rižota je zato žametna in zrnata. Rižota po italijansko je gotova, ko so zrna še čvrsta na ugriz.

Vmesni način kuhanja rižote
Rižoto v kozici dušimo, vmes jo 2-3X zalijemo z nekoliko večjo količino vrele tekočine in takrat tudi premešamo.
Rižota je kuhana nekako v 25 minutah, vendar je čas kuhanja odvisen od vrste riža in kako¬vosti kozice.

Rižoto po italijansko lahko kuhamo na živahnejšem ognju, saj jo stalno mešamo. Če pa rižoto pokrito dušimo, moramo imeti majhen plamen.

Gotovi rižoti na koncu kuhanja primešamo maslo, na krožnikih pa jo potresemo z naribanim sirom. Rižote z ribami ali morskimi sadeži ne potresemo s sirom, da ohranijo značilen morski okus.

Rižoto zalivamo z vročo juho, ki je lahko iz kocke, z vročo zelenjavno vodo ali s kropom. Če bi riž zalivali s hladno tekočino, bi se dlje kuhal in zrna se ne bi pravilno skuhala. Rižota je zelo dobra, če jo na začetku zalijemo s kozarcem belega vina ali celo penine. Ko ta izpari, pa prilijemo vročo juho ali krop.

Riž za rižote lahko merimo s kozarčkom. Računamo slab deciliter na osebo, če je rižota glavna jed. Če ponudimo rižoto kot predjed, bo deciliter riža zadostoval za dve osebi.
"Prehitevajte brez skrbi, saj vas bom izrezal iz pločevine. Vaš gasilec."

(\__/)
(='.'=)
(")_(")
ANDY
070 342 571
Uporabnikova podoba
ANDY
 
Objave: 1534
Registriran: 7. november 2004, 18:34
Lokacija: RAČE pri Mariboru

Objava Šmarčan » 20. april 2007, 11:18

Riž se po pravem ne meša, vsaj tak so mene učili. Drugače pa ko voda zavre solim, dam not riž ki ga prej operem, rahlo zmešam, pustim da zavre, pokrijem in ugasnem plin. To seveda če imaš riž, ki se dokaj hitro skuha. Pa če se da nič ne dolivam vode ali juhe.
Ponavadi se mi kr posreči.
LP
"Več kot nas je, slabš ne more bit"

LP

Andrej Lipuš
051/318-411
Uporabnikova podoba
Šmarčan
 
Objave: 261
Registriran: 13. januar 2007, 15:57
Lokacija: Šmarje pri Jelšah

Objava ANDY » 30. april 2007, 6:20

TA teden pa gremo z
C M O K I
raznoraznimi.

Ali jih kdo pozna kakšne ne-vsakdanje, ali ima kdo kakšno željo po kakšnih cmokih. Napišite, in skupaj bomo poizkali odgovor ter veselo skuhali.... :!:
"Prehitevajte brez skrbi, saj vas bom izrezal iz pločevine. Vaš gasilec."

(\__/)
(='.'=)
(")_(")
ANDY
070 342 571
Uporabnikova podoba
ANDY
 
Objave: 1534
Registriran: 7. november 2004, 18:34
Lokacija: RAČE pri Mariboru

Objava ANDY » 4. maj 2007, 7:29

Kuhanje svaljkov

Svaljke damo v osoljen krop in ko priplavajo na površje, jih kuhamo še 2-3 minute.
Svaljke stresemo na cedilo, prestavimo skledo in prilijemo poljubno omako (telečji ragu ali golaž, bolonjska omaka, špinačna omaka ...).
Postrežemo takoj.

Svaljke na koncu lahko pripravimo in zabelimo takole:


Ko so kuhani, jih s penovko pobiramo in jih za trenutek na penovki potopimo v posodo z mrzlo vodo. Penovko malo potresemo, da se svaljki odcedijo in jih stresemo v pekač.
Ko smo jih tako vse ohladili in dali na pekač, jih zabelimo z maslom, z na maslu popraženimi drobtinicami ali z omako. Pekač pokrijemo in damo za 10 minut v pečico, razgreto na 2000 C, ali pa jih vsaj za 15 minut postavimo v vročo vodno kopel.

Tako pripravljeni svaljki so rahli in obdržijo lepo obliko. Ta priprava je še posebej primerna, kadar kuhamo svaljke za veliko število ljudi.
"Prehitevajte brez skrbi, saj vas bom izrezal iz pločevine. Vaš gasilec."

(\__/)
(='.'=)
(")_(")
ANDY
070 342 571
Uporabnikova podoba
ANDY
 
Objave: 1534
Registriran: 7. november 2004, 18:34
Lokacija: RAČE pri Mariboru

Objava ANDY » 26. maj 2007, 15:58

SOLATNI PRELIVI

Marsi - kdo je kdaj jedel v kakšni gostilni ali pa kje že in si je moral sam zamežat solato. Nastopi klasika olje-kis-sol!
Pa vendar obstajajo prelivi in morda je nekdo kje kaj takega že poskusil in mu je okus ostal v spominu, zato vam bom tukaj napisal recepte za takšne in drugačne prelive, morda se pa kje najdete in ponovno začutite tisti okus...


OSNOVNA SOLATNA POLIVKA Z OLJEM IN KISOM

V skodelico damo kis, nato sol in razmešamo, da se sol v kisu stopi. Primešamo olje in nameljemo poper. Dobro razžvrkljamo.

Običajno namerimo tri enote olja na eno enoto kisa. Za 4 osebe vzamemo 3 žlice olja in 1 žlico kisa, vendar pa to prilagodimo okusu, moči kisa in vrsti solate.

Osnovno polivko lahko pripravimo vnaprej. V mešalnik ali dobro zaprto stekleničko damo vse sestavine in stresamo ali stepamo toliko časa, da se sestavine dobro premešajo. Zamašimo in hranimo v hladilniku. Pred uporabo pretresemo.

Pravijo, da naj solato soli modrijan, zabeli razsipnež, okisa skopuh, premeša pa norec.

OSNOVNA SOLATNA POLIVKA Z DODATKI

S STRTIM ČESNOM
1 strok česna olupimo in v možnarju temeljito stremo. Primešamo ga osnovni solatni polivki. Stoji naj 30 minut.

S česnovo polivko zabelimo na primer solato iz krompirja in cvetače ali pečene paprike.
"Prehitevajte brez skrbi, saj vas bom izrezal iz pločevine. Vaš gasilec."

(\__/)
(='.'=)
(")_(")
ANDY
070 342 571
Uporabnikova podoba
ANDY
 
Objave: 1534
Registriran: 7. november 2004, 18:34
Lokacija: RAČE pri Mariboru

Objava ANDY » 26. maj 2007, 15:59

Z GORČICO
Osnovno solatno polivko razžvrkljamo z 1 žličko gorčice. Poda se h kuhanim solatam.

Z DIŠAVNICAMI
V osnovno polivko zamešamo zvrhano žlico sesekljanih zelišč, na primer drobnjak, peteršilj, baziliko, pehtran ali druga zelišča.

Polivka je primerna za sveže in kuhane solate ter solate z belim mesom.

Z RUMENJAKOM

V osnovno omako krepko vtepemo zelo svež rumenjak.

Polivka je primerna za beluše, bučke in solate z belim mesom.

Jajca morajo biti preverjeno neoporečna.
"Prehitevajte brez skrbi, saj vas bom izrezal iz pločevine. Vaš gasilec."

(\__/)
(='.'=)
(")_(")
ANDY
070 342 571
Uporabnikova podoba
ANDY
 
Objave: 1534
Registriran: 7. november 2004, 18:34
Lokacija: RAČE pri Mariboru

Objava ANDY » 26. maj 2007, 16:11

S POPRAŽENO ZASEKO, TAKO KOT NEKDAJ
Zaseko damo v kozico in jo mešamo, da se stopi. Odstavimo, prilijemo kis in z malo ohlajeno zabelimo zimsko solato ali regrat.

LIMONINA POLIVKA
Namesto kisa vzamemo limonin sok.

Limonina polivka je primerna za nežne solate, za solate iz kuhane zelenjave ter za spremljavo k rakcem in drugim lupinarjem ter k ribam.
"Prehitevajte brez skrbi, saj vas bom izrezal iz pločevine. Vaš gasilec."

(\__/)
(='.'=)
(")_(")
ANDY
070 342 571
Uporabnikova podoba
ANDY
 
Objave: 1534
Registriran: 7. november 2004, 18:34
Lokacija: RAČE pri Mariboru

Objava ANDY » 27. maj 2007, 8:26

SOLATNA POLIVKA S TRDO KUHANIM JAJCEM IN SARDELNO PASTO
2 trdo kuhani jajci z vilicami zmečkamo, dodamo 1 ali 2 žlički sardelne paste, zmešamo in primešemo še olje.

Primerna za beluše.


LIMONINA POLIVKA S SMETANO
Sok ene limone in 4 žlice sladke ali kisle smetane razmešamo. Osolimo in popopramo.

To polivko pripravimo v zadnjem trenutku, kajti če bi stala, bi se lahko sesirila.
"Prehitevajte brez skrbi, saj vas bom izrezal iz pločevine. Vaš gasilec."

(\__/)
(='.'=)
(")_(")
ANDY
070 342 571
Uporabnikova podoba
ANDY
 
Objave: 1534
Registriran: 7. november 2004, 18:34
Lokacija: RAČE pri Mariboru

Objava ANDY » 1. junij 2007, 22:03

Končujem dežuranje v kuhinji. Naslednji teden pa bo ponovno z vami Mirček in tudi BAČO
uživajte
"Prehitevajte brez skrbi, saj vas bom izrezal iz pločevine. Vaš gasilec."

(\__/)
(='.'=)
(")_(")
ANDY
070 342 571
Uporabnikova podoba
ANDY
 
Objave: 1534
Registriran: 7. november 2004, 18:34
Lokacija: RAČE pri Mariboru

Objava MICKA » 1. junij 2007, 22:35

Nekdo oddaja mucke, res so še mali vendar ko zrastejo so pa primerni za v kuhinjo.
Polovično znanje je nevarnejše od neznanja (bolivijski)

V vsem imenitno bi uspeli, če dvakrat bi lahko začeli (Johann W. Goethe)
Uporabnikova podoba
MICKA
 
Objave: 1939
Registriran: 31. december 2002, 16:25
Lokacija: Slovenski Javornik

Objava ANDY » 18. junij 2007, 6:46

HURRRRRRA GREMO NA POČITNICE :P :lol: :P :lol:

ŠE nekaj o RIBAH pol pa šibamo na morje....


ČIŠČENJE RIB

S strgalom ali z narobe obrnjenim nožem najprej odstranimo luske: strgamo v nasprotno stran, kot ležijo luske, to je od repa proti glavi.
Oplaknemo, nato od iztrebila zarežemo navzgor in odstranimo drob. Previdno odstranimo žolč, odrežemo škrge in iztisnemo kri iz hrbtenice.

Ikre, ki so včasih v ribah, so užitne.

Če gre v ponev ali pekač riba z glavo vred, glavo pustimo, sicer jo odstranimo.



UŽIVAJTE :!:
Vidimo se 3 septembra.
Baj baj -- kuhinja se zapira.
"Prehitevajte brez skrbi, saj vas bom izrezal iz pločevine. Vaš gasilec."

(\__/)
(='.'=)
(")_(")
ANDY
070 342 571
Uporabnikova podoba
ANDY
 
Objave: 1534
Registriran: 7. november 2004, 18:34
Lokacija: RAČE pri Mariboru

NazajNaprej

Nazaj na Splošno

Kdo je prisoten

Trenutno aktivni uporabniki: Ni registriranih uporabnikov in 1 gost