Stran 21 od 21

Odg: RECEPTI ZA "GASILSKE JEDI"

ObjavaObjavljeno: 30. oktober 2008, 23:44
ANDY
SKUŠE S PARADIŽNIKOM

sestavine:
8 skuš ali drugih čvrstih rib
sol
moka
olje za pečenje
2 stroka sesekljanega česna
sesekljan peteršilj
4 olupljeni ali na kocke narezani paradižniki ali pol konzerve (20dag) nasekljanega paradižnika
1 ½ dl vina ali juhe iz kocke


priprava:
Skuše ali druge ribe očistimo, osolimo, povaljamo v moki in vročem olju spečemo.

Pečenim prilijemo žlico oljčnega olja, potresemo s peteršiljem in nasekljanim paradižnikom ter prilijemo malo vina ali juhe.
Pokrijemo in dušimo, da se paradižnik razkuha, kar je približno 10 minut. Ponev občasno potresemo.

Na ogret krožnik damo najprej omako, nanjo položimo ribe.

Odg: RECEPTI ZA "GASILSKE JEDI"

ObjavaObjavljeno: 3. november 2008, 12:30
ANDY
OSLIČ, ZAVIT V PRŠUT
sestavine:
4 osličevi fileji po 18 dag vsak
5 dag stopljenega masla
4 ali 8 rezin pršuta ali prekajene slanine
pire po želji ali pa matevž (glej recept MATEVŽ ALI KROMPIRJEV MOŽ)


priprava:
Osličeve fileje namažemo z mehkim maslom, nato bjih zavijemo v eno ali dve rezini pršuta
ali slanine in ponovno premažemo z mehkim maslom.

Pripravljene fileje položimo v pekač in damo za 15 minut v pečico, razgreto na 2000 C.

Pečene ribje fileje položimo na kakšen pire.

Odg: RECEPTI ZA "GASILSKE JEDI"

ObjavaObjavljeno: 15. november 2008, 9:36
ANDY
MORSKI LIST Z GOBJO OMAKO

sestavine:
4 morski listi, vsak po 30 dag
gobja omaka:
25 šampinjonov
6 dag masla
1 žlica limoninega soka
1 žlička moke
sol
poper
noževa konica pekoče paprike

priprava:

Morske liste oplaknemo, jim odstranimo drob in po možnosti tudi črno kožo. Ribe nato malo osolimo in narahlo povaljamo v moki.
V ponvi segrejemo 1 žlico masla in 1 žlico olja, na maščobo položimo liste in jih kar živahno pečemo na vsaki strani 6-7 minut. Damo na krožnike in prilijemo gobjo omako, ki se zelo poda k morskemu listu.

Gobja omaka
Na grobo nasekljane gobe damo v kozico na 40 dag masla.
Prilijemo limonin sok in pražimo, da se gobice osušijo.
Potresemo z žličko moke, spet malo popražimo, prilijemo 2 dl juhe, osolimo in popopramo ter kuhamo še 5 ali 6 minut.
Na koncu primešamo 2 dag masla in ščepec pekoče paprike.


KAKO MORSKEMU LISTU ODSTRANIMO ČRNO KOŽO
Morski list položimo na plastično ali marmorno ploščo, pri repu z ostrim nožem zarežemo kožo, jo privzdignemo in začnemo vleči proti glavi. Ribo z drugo roko pritiskamo ob pod¬lago. Kožo čvrsto potegnemo do konca. Če nam drsi, primemo s krpo.

Odg: RECEPTI ZA "GASILSKE JEDI"

ObjavaObjavljeno: 16. november 2008, 10:22
ANDY
LOSOSOVI FILEJI S SMETANO IN REZANCI

sestavine:
4 kosi lososovega fileja
olje za pečenje
20 dag širokih rezancev
sol

ribja smetanova omaka:

4 žlice ribje juhe
4 žlice sladke smetane
2 žlici vina
limonin sok
sol
poper

po želji:
prgišče kaper


priprava:
Lososove fileje z obeh strani na hitro popečemo. Ko jih obrnemo, jih polijemo z malo olj¬čnega olja. Osolimo. Nič hudega, če so zrezki na sredi še malo sveži.

Rezanci

V veliki količini osoljene vode kuhamo rezance.
Pazimo, da se ne razkuhajo. Odcedimo.
Vroče odcejene rezance razdelimo po krožnikih,
prelijemo z ribjo omako in nanje položimo pravkar popečene lososove zrezke.

Ribja smetanova omaka
V kozico damo ribjo juho, smetano, vino, limonin sok, sol in poper.
Po želji dodamo tudi kapre.
Pristavimo in pokuhamo do polovice.

Odg: RECEPTI ZA "GASILSKE JEDI"

ObjavaObjavljeno: 28. november 2008, 10:45
ANDY
RIBJA JUHA S SMETANO

sestavine:

75 dag različnih rib
3 stroki česna
timijan
lovorov list
sol
poper v zrnju
kanec kisa
popečene kruhove rezine

podmet:


2 dl kisle smetane
2 dl vrele juhe
1 žlička moke


priprava:


Ribe očistimo, splaknemo pod tekočo vodo in jih damo v lonec z dobrim litrom in pol vode.
Dodamo česen, timijan, lovorov list, sol, poper in kis.
Pristavimo in ko se pokažejo znaki vrenja, plamen zmanjšamo in pri komaj opaznem vrenju kuhamo 30 minut.
Juho precedimo, jo ponovno zavremo in prilijemo redko tekoč smetanov podmet.
Ribe odberemo od kosti in jih vstavimo v juho.
Juho vlijemo na popečene kruhove rezine.

Odg: RECEPTI ZA "GASILSKE JEDI"

ObjavaObjavljeno: 21. januar 2009, 20:21
ANDY
SKUTNI SVALJKI

¼ kg moke
1/2 kg krompirja
½ kg ožete skute
2 jajci
10 dag olja ali margarine
12 dag drobtin
Iz kuhanega pretlačenega krompirja, moke, skute in jajc naredimo gladko testo. Na deski ga
zvaljamo v klobaso, ki jo zrežemo v svaljke in jih skuhamo v slanem kropu.
Zabelimo s praženimi drobtinami.

Odg: RECEPTI ZA "GASILSKE JEDI"

ObjavaObjavljeno: 25. januar 2009, 12:33
ANDY
JUHA IZ ZELENE


gomolj zelene
peteršiljev koren
sok ene limone
5 dag masla ali margarine
5 dag moke
½ l goveje juhe
sol
poper
muškatni oreh
1,25 dcl sladke smetane
Zeleno in peteršiljev koren narežemo na kocke in skuhamo v vodi, ki smo ji dodali limonin
sok. Kuhano zelenjavo precedimo in zmiksamo.
Na maslu malo zarumenimo moko, zalijemo z juho, ki se je kuhala zelenjava, pridamo še
govejo juho in pretlačeno zelenjavo. Dodamo še vse začimbe in pustimo še 5-10 min vreti. Na
koncu dodamo še smetano in malo masla za boljši okus.

Odg: RECEPTI ZA "GASILSKE JEDI"

ObjavaObjavljeno: 7. februar 2009, 8:29
ANDY
POROVA JUHA

½ kg pora
2-3 debeli krompirji
15 dag slanine
2 čebuli
4 stroki česna
2 žlici paradižnikove mezge
2 korenčka
sol
poper
lovor
majaron

Por očistimo in narežemo na 1 cm debelo. Krompir olupimo in narežemo na kocke. Krompir
in por pristavimo, dodamo začimbe in kuhamo.
Na slanini narezani na kocke, spražimo na drobno nasekljano čebulo, dobro popražimo in
dodamo še nariban korenček, moko, česen in malo paradižnikove mezge. Vse skupaj
popražimo, prežganje razkuhamo ter zlijemo k juhi. Kuhano juho potresemo s peteršiljem.

Odg: RECEPTI ZA "GASILSKE JEDI"

ObjavaObjavljeno: 7. februar 2009, 11:42
Marko Š.
Ko vse to berem se mi tako cedijo sline!!!!!!!
=D>

Odg: RECEPTI ZA "GASILSKE JEDI"

ObjavaObjavljeno: 14. februar 2009, 10:00
ANDY
3 VRSTE OMAK Z TESTENINAMI

Polivka KLARA

Sestavine:
Bučke,
paprika,
čebula,
(obarjena klobasa),
mleto meso,
sladka smetana,
sol,
poper,
šetraj,
majaron,
olje,
moka.

Priprava:
Čebulo sesekljaš, papriko, bučke, klobaso narežeš na kocke.
Na olju istočasno prepražiš čebulo in bučke, dodaš papriko in klobaso, popražiš, pomokaš, začiniš, doliješ malo vode in dušiš približno 15 minut.
Pred koncem dodaš sladko smetano. Ponudiš k testeninam.

DOBER TEK

Odg: RECEPTI ZA "GASILSKE JEDI"

ObjavaObjavljeno: 14. februar 2009, 10:02
ANDY
Testenine PODSTREŠJE

Sestavine:
Čebula,
paprika,
bučke,
korenček,
smetana,
jajce,
sol,
poper,
šetraj,
testenine,
zaseka,
olje,
sir.

Priprava:
Čebulo sesekljaš, prepražiš na olju; papriko, korenček, bučke narežeš na kocke in prepražiš na čebuli,
začiniš, dodaš smetano.
Pekač namastiš z zaseko, naložiš testenine, preliješ z omako, spet testenine, preliješ s smetano z jajcem,
posuješ z naribanim sirom.
Pečeš v pečici na 180C približno 20 minut.

DOBER TEK

Odg: RECEPTI ZA "GASILSKE JEDI"

ObjavaObjavljeno: 14. februar 2009, 10:04
ANDY
Poprove testenine

Sestavine:
Poprova omaka iz vrečke,
testenine,
suhi kruh v kockah,
sir,
pečenkina mast.

Priprava:
Pekač namastiš s pečenkino mastjo, naložiš kuhane testenine, posuješ s kruhovimi kockami, preliješ s poprovo omako, posuješ s sirom, zapečeš.

ČISTO PREPROSTO IN DOBER TEK ŽELIM

Odg: RECEPTI ZA "GASILSKE JEDI"

ObjavaObjavljeno: 15. marec 2009, 12:14
ANDY
MUSAKA IZ JAJČEVCEV

5 jajčevcev
sol

Žvrkljano testo:

2 jajci
mleko
moka

Mesni nadev:

2 čebuli
½ - 1 kg mesa
sol
poper
majaron
lovor

Poliv:

1 dcl mleka ali smetane
2-3 jajca

Jajčevce olupimo in osolimo ter narežemo na rezine. Meso zdušimo na čebuli z začimbami.
Rezine jajčevcev povaljamo v moki, namočimo v razžvrkljano testo ter ocvremo. V pomaščen
pekač zlagamo plast jajčevcev in plast mesa. Zadnja plast naj bodo jajčevci. V smetani
razžvrkljamo jajca in zlijemo v pekač.
Spečemo. Še toplo ponudimo s solato.
DOBER TEK
:microwave: