ANDY » 9. november 2007, 15:27
MARTINOVO
Zakaj bi bila stalno RACA ali GOSKA na jedilniku. Dajmo nardit spremembo
1.NADEVAN PEČEN PURAN
sestavine:
1 puran, star 2 do 3 mesece (okusnejša je purica)
sol
4 žlice olja
5 dag stopljenega masla za mazanje
nadev:
timijan
1 žlica masla
1 kg drobnih, na četrtine narezanih jabolk kisle sorte
priprava:
Purana ali purico osolimo vsaj 2 uri pred pečenjem.
Nadevanje: V trebušno votlino damo najprej timijanovo vejico in košček masla, nato jo napolnimo z jabolki, vendar ne prav tesno. Nazadnje votlino zašijemo ali zašpilimo.
Pečenje: Purana položimo na mrežico v pekaču s hrbtno stranjo navzgor, polijemo z vro¬čim oljem in damo v pečico, razgreto na 1800 C.
Purana ali perico pečemo okoli 3 ure. Na vsak kilogram teže računamo 1 uro peke.
Ob strani pekača po malem prilivamo krop. Pekač ob tem potresemo, nagnemo in s sokom polijemo purana. Pazimo, da se ne izsuši. Po potrebi ga pokrijemo z alufolijo. Pri obračanju pazimo, da ne ranimo trebušne kože.
Proti koncu peke folijo odstranimo in purana večkrat namažemo z maslom. Tako dobi meso žlahtnejši okus.
Purana preložimo in ga pustimo na toplem 15 minut, šele nato ga lahko razkosamo.
Purana narežemo takole:Najprej odrežemo bedra in perutnice (prerežemo po členkih). Nato purana položimo na hrbet, z vilicami držimo in z nožem režemo rezine, ki jih polagamo na ogret krožnik. Bedra in perutnice zložimo tako, da je puran videti cel. Purana obložimo z nadevom.
ALI PA NASLEDNJE
2.PEČEN ZAJEC V DIŠAVAH
sestavine:
1 zajec, težak 1 ½ kg
sol
olje za pečenje
dišavna marinada:
sok pol limone
limonina lupinica
4 žlice olja
4 stroki česna
lovorov list
rožmarin
timijan
muškatni orešček
ingver
sol
poper
priprava:
Zajca pod tekočo vodo oplaknemo, ga obrišemo in narežemo na porcije. Pri hrbtnih kosih flam (prsi) spnemo z zobotrebci.
Kose mesa osolimo, natremo z dišavno marinado in jih tesno položimo v skledo. Pokrijemo z alufolijo in postavimo v hladilnik za nekaj ur ali čez noč.
Pred pečenjem damo meso na cedilo, da se osuši. Odcejeno marinado prihranimo.
Kose mesa nato na vročem olju krog in krog rumeno popečemo in jih položimo v pekač. Prilijemo sok od pečenja in ostanek marinade. Meso pečemo 50-60 minut pri 2000 C. Čas pečenja je odvisen od starosti živali.
Dišavna marinada
Vse sestavine damo v skodelico in zmešamo
"Prehitevajte brez skrbi, saj vas bom izrezal iz pločevine. Vaš gasilec."
(\__/)
(='.'=)
(")_(")
ANDY
070 342 571