Stran 18 od 21

ObjavaObjavljeno: 7. maj 2007, 16:18
Mirček
Hladne sladko-kisle redkvice


30 naših redkvic
2 žlički sojine omake
1,5 žlice kisa
1/2 žlice sladkorja
2 žlički sezamovega olja
sol po okusu

Priprava :

Opranim redkvicam odreži zelenje in korenino. S plosko stranjo težkega noža ali sekalca ali s podobno pripravo narahlo stlači vsako redkvico. Ne smeš jih zdrobiti na koščke. Naj ostanejo kompaktne, tako da lahko vsako nabodemo na vilico ali dvignemo s paličicama. Kitajske redkvice nareži prej na primerne rezine.Potresi redkvice s soljo. Posoljene naj čakajo kakih 5 minut. Primešaj sojino omako, kis, sladkor in sezamovo olje.
Če je zelenilo zelo mlado, ga lahko sesekaš na kosce, posoliš in dodaš redkvicam. Poškropi s sezamovim oljem.


Dober tek !! !:wave:

ObjavaObjavljeno: 9. maj 2007, 16:57
Mirček
Jajčevci s smetano


dva srednje velika jajčevca
česen
čebula
drobnjak
peteršilj
pol lončka kisle smetane
kis
sol
olje
poper
po želji
gorčica ali majoneza

PRIPRAVA :

Jajčevca operemo in narežemo na dva do tri milimetre debele kolobarčke, ki jih na hitro na malo olja zapečemo po obeh straneh. Ohlajenim dodamo vse naštete sestavine po okusu; kis, olje, česen, peteršilj, drobnjak in čebulo (drobno sesekljamo), solimo in popramo, zamešamo kislo smetano, po želji čajno žličko gorčice ali majoneze. Za tiste, ki imajo raje bolj pekoče jedi, dodajte malo hrena.Ponudite hladno.

Dober tek !!! :wave:

ObjavaObjavljeno: 11. maj 2007, 20:05
Mirček
Pecivo s kislo smetano

4 jajca
20 dag sladkorja
vanilijev sladkor
1 dcl mrzle vode
1 dcl olja
20 dag moke
2 pecilna praška
4 žličke kakava

Nadev:
2 kisli smetani
10 dag kokosove moke
5 žlic sladkorja v prahu

Preliv:
10 dag jedilne čokolade
5 dag margarine

PRIPRAVA :

Rumenjake, sladkor in vanilijev sladkor penasto zmešamo, nato dodamo vodo, olje, moko, pecilni prašek ter trd sneg beljakov. Vlijemo v pomaščen pekač in spečemo. Hladno pecivo prerežemo in obe strani namažemo z marmelado. Na testo namažemo nadev, ki smo ga pripravili tako, da smo vse naštete sestavine zmešali skupaj (brez mešalca)!! Po vrhu prelijemo raztopljeno čokolado in margarino.

Dober tek !!! :wave:

ObjavaObjavljeno: 14. maj 2007, 13:56
Mirček
Zrezki v sirovi omaki

Za 4 0sebe potrebujemo :

4 svinjske zrezke
sol
poper
česen
belo vino
Topljen sir
sladka smetana

PRIPRAVA :

Zrezke najprej potolčemo, posolimo, popramo in jih namažemo s strtim česnom. Nato jih na vroči maščobi na hitro opečemo in zalijemo z malo belega vina in po potrebi še vode ter dušimo do mehkega. Ko so zrezki pečeni, jih vzamemo iz posode in jih damo na toplo. V isti posodi raztopimo Topljen sir (količina kock je odvisna od željene količine omake)in mu dodamo sladko smetano (toliko, da dobimo gladko omako). Nato med gretjem premešamo omako z vilico, da se sir čisto razpusti. Dodamo zrezke in jih še par minut dušimo v omaki (po potrebi še dolijemo sladko smetano, če se omaka preveč zgosti).

Dober tek !!! :wave:

ObjavaObjavljeno: 16. maj 2007, 11:01
BAČO
ENOLONČNICA S HRENOVKAMI

Sestavine za 6 oseb:

30 dag krompirja
10 dag sladke koruze (zmrznjene ali iz konzerve)
10 dag korenja (zmrznjenega ali svežega)
5 dag graha (zmrznjenega, svežega ali iz konzerve)
2 para hrenovk
5 dag riža
1 mala čebula
2 žlici paradižnikovega pireja
olivno olje
1/2 jušne kocke za govejo juho
sol
začimbe in dišavnice po želji - npr. koper, timijan, bazilika....

Priprava:

Olupimo krompir, ga operemo in narežemo na drobne kocke.
Pripravimo tudi ostalo zelenjavo: grah po potrebi oluščimo, korenje operemo, ostrgamo in narežemo na kocke, čebulo drobno nasekljamo.
V posodi na žlici olja hitro prepražimo čebulo, dodamo krompirjeve kocke in dodatno popražimo.
Dodamo koruzo, korenje, grah in paradižnikov pire. Hitro prepražimo in zalijemo s 3/4 litra vroče vode (če kasneje opazimo, da je juha pregosta, ji dodamo še malo vode).
Dodamo 1/2 jušne goveje kocke in kuhamo (cca. 25 minut), da zavre.
V vrelo juho vsujemo riž, premešamo, malo solimo, po želji dodamo koper ali timijan in kuhamo 10 minut.
Hrenovke narežemo na drobne kolobarje. Stresemo jih v juho, premešamo in kuhamo še 10 minut.
V juho lahko vmešamo žlico kisle smetane in kuhamo še kakšno minuto.
Namesto riža lahko tik pred koncem kuhanja v juho zamešamo koruzni zdrob oz. instant polento.

Želim vam dober tek !!!

BAČO :microwave:

ObjavaObjavljeno: 18. maj 2007, 11:57
Mirček
Pečen puding

6 žlic moke
1 pecilni prašek
1 vanilijev sladkor
10 žlic sladkorja
5 žlic olja
10 žlic mleka
2 celi jajci
1 vrečka pudinga (okus po želji)

PRIPRAVA :

Vse sestavine zmešamo in vlijemo v pomaščen in pomokan pekač. Pečemo na 200 stopinj približno 30 minut.


Dober tek !!! :wave:

ObjavaObjavljeno: 26. maj 2007, 12:22
ANDY
Moralo bi biti objavljeno 21 maja:

RDEČE REDKVICE S SKUTO

sestavine:
2 šopa redkvic
½ kg skute
1 lonček kisle smetane
drobnjak
melisa
koromač ali druga zelišča


priprava:
Redkvicam porežemo koreninice in lističe, jih operemo in narežemo na tanke lističe.

Skuto razmešamo s smetano, jo damo na steklen krožnik in nanjo položimo redkvice.

Potresemo z dišavnicami.

ObjavaObjavljeno: 26. maj 2007, 15:50
ANDY
Ponovna objava za 23.5. 2007

KROMPIRJEVA SOLATA

sestavine:
80 dag krompirja
5 žlic olja
sol
poper
pol skodelice juhe
kis
3 žlice na tanke lističe narezane čebule


priprava:
Dobro opran krompir kuhamo v oblicah 30 minut, ga odcedimo in kar se da vročega olupimo. Narežemo ga na rezine in ga damo v skledo.

Še vroč krompir kar obilno zabelimo z oljem, po potrebi dosolimo, popopramo, prilijemo vročo juho, okisamo in dodamo čebulo. Premešamo.

Krompirjeva solata mora biti sočna. Če nimamo juhe, vzamemo pol skodelice vroče vode, vanjo damo žličko masla in to prilijemo h krompirjevi solati.

ObjavaObjavljeno: 28. maj 2007, 8:34
ANDY
KROKARSKA SOLATA

sestavine:
1/2 kg krompirja
5 paradižnikov
2 sveži papriki
8 nasekljanih kislih kumaric
pol čebule
25 dag na rezine narezane šunke, safalade ali hrenovke
4 trdo kuhano jajca

majonezna polivka:
pol tube majoneze
1 žlica gorčice
kis
sol
poper
pol skodelice juhe


priprava:
Krompir z olupkom kuhamo pol ure, nato ga malo ohlajenega olupimo.

Paradižnik, papriko, kumarice in čebulo narežemo na rezine. Šunko narežemo na rezine (safalado ali hrenovko skuhamo in narežemo).

Vse damo v skledo in prelijemo z majonezno polivko. Narahlo zmešamo. Na vrh porazdelimo rezine trdo kuhanih jajc in še enkrat prav narahlo premešamo.

Majonezna polivka
Majonezo, gorčico, malo kisa, sol, poper in pol skodelice juhe dobro zmešamo.

ObjavaObjavljeno: 30. maj 2007, 12:26
ANDY
MESNA SOLATA S PARADIŽNIKOM IN JAJCI

sestavine:

4 jajca
½ kg mesa iz juhe ali pečenke
4 žlice olja
3 žlice na lističe narezane čebule
1 strok sesekljanega česna
poper
sol
kis
4 paradižniki


priprava:

Jajca kuhamo 10 minut. Preložimo jih v hladno vodo, olupimo in narežemo na rezine.

Kuhano meso ohladimo v hladilniku, da ga potem lepše narežemo na rezine.

Narezano meso damo v skledo, ga osolimo, pokapljamo z oljem in pustimo, da pol ure stoji.

V skledo k mesu dodamo na rezine narezan paradižnik, čebulo, česen, poper, po potrebi sol in pa kis.
Zmešamo, dodamo še rezine jajc ter še enkrat narahlo premešamo.

ObjavaObjavljeno: 1. junij 2007, 22:01
ANDY
BOGATA POLETNA SOLATA

sestavine:
2 pesti na kockice narezanega kruha
75 dag zrelega paradižnika
2 kumari
1 rumena paprika
1 zelena paprika
pol rdeče čebule
nekaj lepih solatnih listov
olje
kis
sol
poper
2 stroka česna

okras:

3 trdo kuhana jajca
nekaj izkoščičenih oljk

po želji:

4 fileji sardonov in nekaj bazilikinih lističev


priprava:

Kruhove kockice damo v razgreto pečico in jih zlatorumeno popečemo. Stresemo v skledo in jih pokapljamo z žlico olja.

Paradižniku odstranimo seme in ga narežemo na kolobarje, kumaro na tanko narežemo ali naribamo, papriko očistimo semenja in jo narežemo na tanke rezance, čebulo prav tako narežemo na tanke lističe, solato pa malo natrgamo.

Vse damo na popečene kruhove kockice, zabelimo in okisamo, posolimo, popopramo, potresemo s česnom in premešamo.
Na vrh solate položimo kolobarje trdo kuhanih jajc, oljke in po želji fileje sardonov in bazilikine lističe.

ObjavaObjavljeno: 4. junij 2007, 21:39
Mirček
Chili con carne

Za 10 oseb potrebujemo :

1 kg govedine za golaž (tradicionalni bočnik ali kar stegno)
1 kg svinine (stegno ali pleče)
1,25 kg olupljene in sesekljane čebule, lahko tudi malo več
dve ali tri glavice česna
1 kg suhega fižola (rdeči indijanski, lišček je tudi v redu, tetovca se izogibajte) - prejšnji večer ga namočimo
1/2 kg zmrznjene koruze
1/4 do 1/2 l pretlačenega paradižnika (passate)
2 - 3 olupljeni rdeči korenčki
kos zeleninega gomolja in majhna peteršiljeva korenina
6 - 8 velikih, svežih paprik, vsaj polovica naj bo rdečih
svež ali posušen pekoč feferon po okusu
kumin (pozor! ni isto kot kumina!)
nekaj lovorjevih listov
nekaj brinovih jagod
10 - 15 poprovih zrnc
sol
maščoba (olje ali mast ali maslo)
debela rezina pancete ali maščobe od pršuta
po želji žlica pravega kakava ali rebro črne čokolade


PRIPRAVA

Namočen fižol zavremo, dodamo sol in lovorjev list, nato ga skuhamo, ostati pa mora še malo čvrst - po pol ure ga lahko prvič poskusimo. Govedino in svinjino narežemo na 2 - 3 cm velike kocke, panceto pa na čisto majhne kockice. V globoki kozici razgrejemo malo maščobe in pocvremo panceto, nato jo poberemo ven in rjavo opečemo po porcijah, najprej govedino, potem pa še svinjino. Opečene kocke mesa in pancete hranimo na toplem, še bolje je, če jih pretresemo v drugo ponev, pokrijemo in jih na majhnem ognju dušimo v lastnem soku. Na novi porciji maščobe prepražimo narezano čebulo, da svetlo porumeni, ne sme se zažgati (najboljše rezultate daje mešanica masla in olja, ker ima nižje vrelišče od samega olja). Na zarumenjeno čebulo stresemo opečene kocke mesa in počasi dušimo naprej na majhni temperaturi, ravno toliko, da vre. Očiščeno zelenjavo (papriko, korenček, česen, peteršiljevo in zelenino korenino) narežemo na drobno ali vržemo v multipraktik; dodamo k mesu. Solimo po okusu, dodamo dva ali tri lovorjeve liste, nekaj brinovih jagod, kumine (začimba je močna zravnana kavna žlička bo zadostovala za začetek), cel poper in feferon ter dušimo toliko časa, da se obe vrsti mesa skoraj zmehčata. Zalivamo s pretlačenim paradižnikom (passato), ampak ne preveč. Na koncu dodamo kuhan, še topel fižol in odtajano koruzo, premešamo in zalijemo s toliko fižolovke, da je jed malo redkejša od golaža. Poskusimo in po potrebi dosolimo, po želji dodamo kakav ali naribano črno čokolado. Kuhamo še naprej na majhnem ognju toliko časa, da se jed še malo zgosti, meso in fižol pa zmehčata. Pripravljena jed naj obvezno vsaj eno uro počiva

Dober tek !!! :wave:

ObjavaObjavljeno: 6. junij 2007, 21:21
Mirček
Skutino pecivo

Za testo:
50 dkg skute
2 jajci
2 jogurta v lončku
7 žlic olja
3,5 žlice sladkorja
7 žlic moke
1 pecilni prašek

Za preliv:
1 kisla smetana (2 dl)
1 jajce


PRIPRAVA :

Sestavine za testo zmešaš in pečeš 10 minut na 175 C. Nato zmešaš kislo smetano in jajce ter s tem preliješ delno pečeno testo. Ponovno postaviš v pečico in pečeš na 150C 35 minut. Pečeno razrežeš na koščke.

Dober tek !!!:wave:

ObjavaObjavljeno: 13. junij 2007, 11:20
Mirček
Riž s puranom in curry-jem


1 skodelica dolgozrnatega polnozrnatega riža
300 g puranjega fileja
1 manjša čebula
1 zelena paprika
2 zrela paradižnika
1 strok česna
zelena
peteršilj
sol
curry

PRIPRAVA :

Meso narežemo na večje koščke, jih posolimo in potresemo s curry-jem (količina po želji). Na vročem olju prepražimo čebulo, dodamo meso in ga dobro popečemo. Dodamo narezano papriko in sesekljan strok česna. Vse skupaj dušimo toliko časa, da se paprika omehča. Občasno zalijemo z malo vode. Nato dodamo še narezan paradižnik, nasekljano zeleno in peteršilj, posolimo, potresemo s curry-jem (po okusu) in dušimo 5-10 minut. Po potrebi dolivamo malo vode, tako da dobimo malo goste omake. Mesu in zelenjavi primešamo skuhan riž, dobro premešamo in še kakšno minuto pražimo.

Dober tek !!! :wave:

ObjavaObjavljeno: 18. junij 2007, 6:39
ANDY
Ker so pred nami počitnice, in z njimi dopusti, si ga bomo dežurni kuharji tudi privoščili.
Tako vam danes podajem 2 recepta in sicer morsko- ribjo obarvana, saj bodo marsikateri naši člani foruma preživeli tudi dneve ob morski vodi in na njihovem jedilniku se bo znašla SARDELA.

Želim veliko kuharskih užitkov med počitnicami in ponovno se srečamo
3. septembra. Do takrat pa BAJ BAJ in naj bo ,,pisker čim manj krat zasmojen,, :lol: :!: :!:

OCVRTE SARDELE

sestavine:

60 dag sardel
sol
moka
olje za cvrenje


priprava:
Sardelam ostrgamo luske, nato jim odstranimo glavo in drob. To lahko naredimo tako, da primemo glavo in z njo vred potegnemo drobovino.

Ribe operemo, osušimo in osolimo. Povaljamo jih v moki in v vročem olju rumeno ocvremo.

Cvremo jih na vsaki strani okoli 5 minut.

...........................................................................................................


PANIRANE SARDELE

sestavine:
60 dag sardel
sol
olje za cvrtje

za paniranje:
jajca
moka
drobtine


priprava:

Sardele oluskamo, jim odstranimo glavo in drob, pa tudi kost do repa in jih odpremo, da so ploske.

Ribe osolimo, nato jih povaljamo v moki, stepenih jajcih in drobtinah.

Ocvremo jih v vročem olju. Cvremo na vsaki strani približno 5 minut.

..........................................................................................................


V imenu kuharske ekipe: Mirček :lol: , Bačo :) , Andy :D vam želimo dober tek :!: