Domov Novice Povezave Mali oglasi Galerija

RECEPTI ZA "GASILSKE JEDI"

Ta podforum je namenjen vsem, ki verjamejo, da poleg gasilstva obstaja še kakšna druga reč na svetu. V njem bodo teme, ki nimajo neposredne povezave z gasilstvom, vendar bi jih radi predebatirali v skupnosti našega foruma.

Moderator: Rafter

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objava BAČO » 28. marec 2007, 11:49

POLNJENI SVINJSKI ZREZKI

Količine za 4 osebe

Sestavine

Svinjina - stegno 600g
Žajbelj
Mocarela 125g
Paradižnik - svež 500g
Čebula - spomladanska
Olje - sončnično 1 žlica
Kisla smetana 100g
Sol
Poper
Maslo 2 žlici

Priprava

Meso oplaknemo, osušimo in narežemo na 8 tankih zrezkov. Štiri vejice žajblja osmukamo, očistimo in grobo narežemo. Mocarelo osušimo in narežemo na lističe. Zrezke obložimo z žajbljem in mocarelo. Čez sir položimo drug zrezek in ob robu spnemo z zobotrebcem. Paradižnik oplaknemo v vroči vodi, ga olupimo in narežemo na četrtine, nato pa na majhne kocke. Šopek mlade čebule očistimo in narežemo na tanke kolobarje. Mlado čebulo podušimo na olju, dodamo kislo smetano, paradižnik ter solimo in popramo po okusu. Kuhamo 5 min. V ponvi segrejemo maslo in pečemo zrezke na vsaki strani 5 min. Solimo in popramo po okusu. Zrezke naložimo na krožnike in prelijemo s omako.

Želim vam dober tek !!!

BAČO :microwave:
Urban ROMIH
PGD Dol pri Hrastniku
NA POMOČ !!!
Uporabnikova podoba
BAČO
moderator
moderator
 
Objave: 2115
Registriran: 5. maj 2005, 12:19
Lokacija: Dol pri Hrastniku

Objava Mirček » 30. marec 2007, 21:17

[size=18]Gobova solata/size]

kisle gobe
čebula
drobnjak
majoneza
gorčica (malo)
sladkor (ščepec)
kisla smetana
paradižnikova mezga (zelo malo)


PRIPRAVA :

Vložene ali pa zmrznjene gobice (najboljše, če so mešane) zrežemo, ne na premajhne koščke in primešamo vse naštete sestavine. Nato postavimo za dve uri v hladilnik.

Dober tek !!! :wave:
Lp Mirček
041 343 226

Razumen človek je tu in tam prisiljen da se napije , da bi lahko preživel z norci ( Hemingway )
Uporabnikova podoba
Mirček
 
Objave: 636
Registriran: 19. november 2005, 12:17
Lokacija: Miklavž pri Mariboru

Objava Mirček » 2. april 2007, 16:05

Zabeljena kaša


1/2 kg prosene kaše
vejica majarona
1 strok česna
4 dag ocvirkov ali 1 dl smetane
sol po okusu


PRIPRAVA :

Očiščeno kašo skuhamo v slanem kropu. Dodamo majaron in strt česen. Kaša naj vre kakih 40 minut. Zabelimo jo z ocvirki ali prevreto smetano.

Dober tek !!! :wave:
Lp Mirček
041 343 226

Razumen človek je tu in tam prisiljen da se napije , da bi lahko preživel z norci ( Hemingway )
Uporabnikova podoba
Mirček
 
Objave: 636
Registriran: 19. november 2005, 12:17
Lokacija: Miklavž pri Mariboru

Objava ANDY » 4. april 2007, 22:15

KER so pred nami Velikonočni prazniki, in je tudi zajet POST - ,,se pravi nič mesa, lahko pa ribe,, vam prilagam recept iz ribjega sveta:

Lignji v pečici s krompirjem

Sestavine za 4 osebe:

1 kg očiščenih lignjev
250g krompirja
150g paradižnika
3 stroke nasesekljanega česna
1,5 dl belega vina
peteršilj,
rožmarin
majaron,
sol
poper,
olivno olje

Priprava:

Pekač, v katerem bomo pekli lignje, naj ima pokrov, drugače si pomagajte z alu folijo. V segreto posodo damo vse sestavine naenkrat, razen soli, pokrijemo in damo v pečico, segreto na 220 stopinj. Pustimo pol ure, zmanjšamo na 180 C, odlijemo tekočino, tako da jo ostane še cca. 1 dl, dolijemo še največ pol dl vina, solimo in odkrito popečemo dokler večina tekočine ne izpari; približno 15 minut. V teh zadnjih 15 minut nekajkrat premešamo, da lignji ostanejo sočni.

ŽELIM DOBER TEK
"Prehitevajte brez skrbi, saj vas bom izrezal iz pločevine. Vaš gasilec."

(\__/)
(='.'=)
(")_(")
ANDY
070 342 571
Uporabnikova podoba
ANDY
 
Objave: 1534
Registriran: 7. november 2004, 18:34
Lokacija: RAČE pri Mariboru

Objava ANDY » 6. april 2007, 13:59

Velikonočni venec z velikonočnimi pirhi

Sestavine za 24 kosov:


Za venec:
500 g moke
1 zavitek suhega kvasa (7 g)
75 g sladkorja
125 ml mleka
1 rumenjak (velikost M)
2 žlici kondenziranega mleka (7,5 % maščobe)

Za dekoracijo:
5 pobarvanih pirhov
spomladansko cvetje
zajčje motive

Priprava:

1. Za kvašeno testo presejte moko v skledo. Dodajte suhi kvas in sladkor in vse dobro premešajte. Mleko segrejte, da bo mlačno, in ga prilijte. Dodajte jajce in mehko maslo ter vse s priključkom za gnetenje ročnega mešalnika zgnetite, tako da nastane gladko in gosto testo.

2. Kvašeno testo rahlo pomokajte, pokrijte s čisto krpo in pustite na toplem mestu vzhajati približno 60 minut, tako da se njegova prostornina dvojno poveča.

3. Testo ponovno močno pregnetite in ga razdelite na tri dele. Vsak del zvaljajte v približno 70 cm dolgo kačo in spletite kitko. Potem oblikujte venec.

4. Pečico segrejte na 175 stopinj (ventilatorsko na 155). Pekač obložite s papirjem za peko (da ne bo drselo, pekač rahlo premažite najprej z vodo). Nanj položite venec. Ponovno ga pustite vzhajati (pokritega s kuhinjsko krpo na toplem mestu) približno 15 minut.

5. Rumenjak in kondenzirano mleko razžvrkljajte v skodelici in premažite venec. Po vencu dekorativno razporedite pirhe jih pritisnite na venec. Nato pecite venec v pečici približno 40 minut. Pečenega vzemite iz pečice in ohladite. Preden ga postrežete, ga dekorativno okrasite s pomladnim cvetjem in z zajčjimi motivi.
Priloge
VENEC Z PIRHI.jpg
"Prehitevajte brez skrbi, saj vas bom izrezal iz pločevine. Vaš gasilec."

(\__/)
(='.'=)
(")_(")
ANDY
070 342 571
Uporabnikova podoba
ANDY
 
Objave: 1534
Registriran: 7. november 2004, 18:34
Lokacija: RAČE pri Mariboru

Objava ANDY » 9. april 2007, 11:38

ZDROBOVA JUHA S SKUTO

sestavine:
4 dag masla
2 žlici sesekljane čebule
6 dag pšeničnega zdroba
1 ½ l juhe
2 ½ dl mleka
20 dag skute
sol
1 jajce
peteršilj


priprava:
V kozici segrejemo maslo, dodamo čebulo in ko postekleni, dodamo pšenični zdrob in mešamo. ko začne čebula rumeneti, prilivamo med mešanjem juho in mleko. Juho kuhamo 10 minut, nato dodamo pretlačeno skuto in po potrebi solimo. Na koncu vmešamo jajce, stepeno s peteršiljem in pustimo nad ognjem le toliko da jajce zakrkne.
"Prehitevajte brez skrbi, saj vas bom izrezal iz pločevine. Vaš gasilec."

(\__/)
(='.'=)
(")_(")
ANDY
070 342 571
Uporabnikova podoba
ANDY
 
Objave: 1534
Registriran: 7. november 2004, 18:34
Lokacija: RAČE pri Mariboru

Objava ANDY » 11. april 2007, 10:24

SKUTNI ŠTRUKLJI, KUHANI

sestavine:
35 dag vlečenega testa kupljenega ali domačega
zabela:
maslo ali na maslu popražene drobtinice skutni nadev:
40 dag pretlačene skute
6 dag tekočega masla
sol
3 jajca
2 dl goste smetane
6 dag drobtin, pšeničnega zdroba ali tanko narezanega kruha

priprava:
Kupljeno testo razgrnemo na prt, domače pa enakomerno razvlečemo.
Namažemo s skutnim nadevom; ob robu (za štiri prste testa) namažemo bolj tenko ali pa ga samo pokapljamo z maščobo, da nadev med peko ne bi uhajal. Zvijemo v štrukelj. Štrukelj zavijemo v ovlažen, z drobtinami potresen prtič in ga položimo v široko kozico z vrelo osoljeno vodo tako, da gleda za dober prst štruklja iz vode. Vre naj počasi in pokrit 35 minut.

Kuhan štrukelj prestavimo na pekač ali desko, nekaj trenutkov pustimo zavitega, nato ga odvijemo in malo ohlajenega narežemo na rezine. Položimo jih na ogret krožnik. Štruklje zabelimo z maslom ali z na maslu popraženimi drobtinicami.

Skutni nadev
Pretlačeno skuto zabelimo z maslom, osolimo, zamešamo s smetano stepena jajca ter drobtine, zdrob ali kruh. Vse zmešamo.
"Prehitevajte brez skrbi, saj vas bom izrezal iz pločevine. Vaš gasilec."

(\__/)
(='.'=)
(")_(")
ANDY
070 342 571
Uporabnikova podoba
ANDY
 
Objave: 1534
Registriran: 7. november 2004, 18:34
Lokacija: RAČE pri Mariboru

Objava ANDY » 13. april 2007, 10:56

SKUTNI CMOKI S KRUHOM

sestavine:
skutno testo s kruhom:
20 dag pretlačene skute
4 jajca
sol
15 dag na drobno narezanega kruha
2 žlici moke
zabela:
stopljeno maslo ali na maslu popražene drobtinice


priprava skutnega testa:
V skuto zamešamo stepena jajca in sol,
primešamo kruh in pustimo, da testo počiva pol ure.
Ko se kruh dodobra navlaži,
ga rahlo potresemo z moko in premešamo.

Z mokrimi rokami oblikujemo cmoke,
jih spuščamo v osoljen krop in kuhamo 8-10 minut.

S penovko jih poberemo na ogret krožnik,
zabelimo s stopljenim maslom ali s prepraženimi drobtinami.

Pri tem receptu računamo na vsakih 5 dag kruha po 1 jajce.
To velja tudi za vse druge vrste kru¬hovih cmokov.
"Prehitevajte brez skrbi, saj vas bom izrezal iz pločevine. Vaš gasilec."

(\__/)
(='.'=)
(")_(")
ANDY
070 342 571
Uporabnikova podoba
ANDY
 
Objave: 1534
Registriran: 7. november 2004, 18:34
Lokacija: RAČE pri Mariboru

Objava ANDY » 16. april 2007, 7:28

ZAČENJA SE RIŽEV TEDEN

RIŽEVA SOLATA S PERUTNINO

sestavine:

3 dl riža
25 dag kuhanega ali pečenega perutninskega mesa
sol
poper
olje
drobnjak ali peteršilj
kis
nekaj žlic juhe
okras:
paradižnik
trdo kuhana jajca
peteršilj
kisle kumarice


priprava:

Riž kuhamo 20 minut v osoljenem kropu.
Stresemo ga na cedilo in ohladimo.
Ohlajen riž prestavimo v skledo.

Kuhani ali pečeni perutnini odstranimo kosti in kožo, jo narežemo na rezinice in primešamo rižu. Rahlo osolimo, popopramo, prilijemo olje in dodamo narezan drobnjak.

Premešamo in pustimo stati vsaj 15 minut, nato primešamo kis in morda tudi nekaj žlic juhe.

Riževo solato okrasimo z rezinami paradižnika, narezanimi trdo kuhanimi jajci, kumaricami in peteršiljem.

DOBER TEK VAM ŽELI ANDY
"Prehitevajte brez skrbi, saj vas bom izrezal iz pločevine. Vaš gasilec."

(\__/)
(='.'=)
(")_(")
ANDY
070 342 571
Uporabnikova podoba
ANDY
 
Objave: 1534
Registriran: 7. november 2004, 18:34
Lokacija: RAČE pri Mariboru

Objava ANDY » 18. april 2007, 6:53

RIŽOTA Z RIBAMI

sestavine:

4 žlice olja
2 žlici sesekljane čebule
4 dl riža
½ kg rib ali filejev: oslič, škarpena, mečarica, postrvi ali druge ribe
sol
jušna zelenjava
3 dag masla
1 dl smetane


priprava:

V kozici na olju pražimo čebulo. Ko ovene, vsujemo riž in ga 2 minuti pražimo, da poste-kleni. Prilijemo ½ l tekočine, v kateri smo kuhali ribe, po potrebi dosolimo in pokrito počasi dušimo.

Ribe očistimo, oplaknemo in jih napol skuhamo v 1 l osoljene vode z jušno zelenjavo.
Ribe vzamemo iz zavrelice, če so cele, jim odberemo kosti, razdelimo na kose in položimo v kozico na riž, ko je le–ta že več kot napol skuhan.
Potresemo s kosmi masla, prelijemo s smetano in jed počasi dušimo še okoli 10 minut.
"Prehitevajte brez skrbi, saj vas bom izrezal iz pločevine. Vaš gasilec."

(\__/)
(='.'=)
(")_(")
ANDY
070 342 571
Uporabnikova podoba
ANDY
 
Objave: 1534
Registriran: 7. november 2004, 18:34
Lokacija: RAČE pri Mariboru

Objava Mirček » 23. april 2007, 11:30

BELUŠI Z JAJCI

Za 4 osebe potrebujemo :

30 dag kuhanih ali vloženih belušev
6 jajc
1 žlica masla
ščepec rdeče paprike
3 žlice smetane
sol in poper po okusu

PRIPRAVA :

Uporabimo samo mehke dele belušev, zlasti vršičke, trše dele pa prihranimo za kako drugo jed. Stolčemo jajca in jim dodamo sol in beluše. Stopimo maslo, dodamo jajca z beluši, znižamo temperaturo, pokrijemo in kuhamo tako dolgo, da so jajca skoraj trda. Po jedi potresemo še nekaj vršičkov belušev in vse skupaj potresemo z rdečo papriko. Omleto razrežemo na 4 dele in na vsakega položimo žličko smetane. Postrežemo s solato.

Dober tek !!! :wave:
Lp Mirček
041 343 226

Razumen človek je tu in tam prisiljen da se napije , da bi lahko preživel z norci ( Hemingway )
Uporabnikova podoba
Mirček
 
Objave: 636
Registriran: 19. november 2005, 12:17
Lokacija: Miklavž pri Mariboru

Objava ANDY » 25. april 2007, 15:04

POROVA JUHA S KROMPIRJEM IN ŠUNKO

sestavine:
2 debela pora
½ kg krompirja
sol
poper
10 dag kuhane ali narezane šunke, klobase ali slanine

podmet:
1 žlička moke
1 dl kisle smetane
1 dl vrele krompirjeve vode


priprava:
Krompir olupimo in prerežemo. Por očistimo, prerežemo po dolgem, ga dobro operemo in nato narežemo na prst dolge rezance.
Oboje damo v lonec, prilijemo 1 ½ l vode, popramo, po potrebi osolimo in kuhamo 20 minut. Odcedimo, vodo prihranimo, zelenjavo pa pretlačimo ali zmiksamo.
Pretlačeni juhi prilijemo prihranjeno vodo, pristavimo in ko zavre, zamešamo narezano šunko ali klobaso, popramo in prilijemo redko tekoč podmet, ki ga razmešamo iz smetane, moke in vrele krompirjevke.
Juha naj vre še 10 minut.
Enako pripravimo juho, ne da bi zelenjavo pretlačili.

NASVET:

Kadar pripravljamo smetanov podmet, vzamemo vedno toliko vroče juhe ali vode, kolikor je smetane. Če bi bil podmet pregost in bi ga razredčili s hladno vodo, bi nastale grudice in smetanova maščoba bi izstopila na površje.
"Prehitevajte brez skrbi, saj vas bom izrezal iz pločevine. Vaš gasilec."

(\__/)
(='.'=)
(")_(")
ANDY
070 342 571
Uporabnikova podoba
ANDY
 
Objave: 1534
Registriran: 7. november 2004, 18:34
Lokacija: RAČE pri Mariboru

Objava ANDY » 30. april 2007, 6:16

MARELIČNI CMOKI IZ SKUTNEGA TESTA

sestavine:

skutno testo:
30 dag skute
6 dag stopljenega masla
sol
2 jajci
10 dag zdroba
10 dag moke
12 marelic

zabela:
3 žlice masla
2 žlici drobtinic
1-2 žlici sladkorja


priprava skutnega testa:
Skuto pretlačimo, zabelimo z maslom, osolimo, zamešamo jajci, zdrob in moko. Testo naj počiva pol ure, nato ga stresemo na pomokano desko in oblikujemo debel svaljek. Z nožem režemo ploščice in v vsako zavijemo polovico marelice. Robove pri cmoku dobro stisnemo.

Cmoke povaljamo v moki in damo kuhat v osoljen krop. Kuhamo pokrite pri počasnem vrenju 8 minut.

Kuhane poberemo s penovko in jih nad ognjem povaljamo v popraženih drobtinah. Potresemo s sladkorjem.
"Prehitevajte brez skrbi, saj vas bom izrezal iz pločevine. Vaš gasilec."

(\__/)
(='.'=)
(")_(")
ANDY
070 342 571
Uporabnikova podoba
ANDY
 
Objave: 1534
Registriran: 7. november 2004, 18:34
Lokacija: RAČE pri Mariboru

Objava ANDY » 2. maj 2007, 17:56

KRUHOVI CMOKI S ŠUNKO

sestavine:

kruhovo testo za cmoke:
15 dag na kocke narezanega kruha
peteršilj
4 dag masla ali olja
1 žlica sesekljane čebule
5 dag na drobno narezane šunke ali pečenke
2 jajci
3 žlice smetane
2–3 dl mleka
sol
1 žlica moke za oblikovanje

zabela:

maslo ali na maslu popražene drobtinice ali ocvirki

priprava:

Kruh damo v skledo, ga potresemo s peteršiljem in primešamo čebulo, ki smo jo prej popražili na maslu ali olju.
Dodamo šunko ali pečenko in prelijemo z mešanico razžvrkljanih jajc, smetane, mleka in soli.
Rahlo zmešamo, nato s kuhalnico toliko potlačimo, da se kruh enakomerno navlaži.
Potresemo z moko in z mokrimi rokami oblikujemo cmoke.
Površino cmoka zgladimo, če je potrebno, povaljamo v moki, ki smo jo dali na kupček na desko. Cmoke kuhamo 7 minut.

Cmoki, ki priplavajo na površje, so pravilno pripravljeni in bodo zagotovo rahli.

Zabelimo jih lahko le z maslom, s prepraženimi drobtinicami ali z ocvirki, ki jih v kozici segrejemo.

DOBER TEK :microwave:
"Prehitevajte brez skrbi, saj vas bom izrezal iz pločevine. Vaš gasilec."

(\__/)
(='.'=)
(")_(")
ANDY
070 342 571
Uporabnikova podoba
ANDY
 
Objave: 1534
Registriran: 7. november 2004, 18:34
Lokacija: RAČE pri Mariboru

Objava ANDY » 4. maj 2007, 7:26

KROMPIRJEVO TESTO ZA SVALJKE, CMOKE IN NJOKE

sestavine:
90 dag krompirja
6 dag masla ali 3 žlice olja
sol
30 dag ostre moke
3 jajca
(moka vzame za tretjino teže krompirja)


priprava:

Krompir kuhamo 30 minut, ga odcedimo, kar se da vročega olupimo in pretlačimo. Čim bolj vroč krompir zabelimo z maslom ali oljem in premešamo.
Ko se ohladi ga osolimo, potresemo z moko, ubijemo jajca in na hitro zgnetemo v testo.

Krompirjevo testo razdelimo na več delov, oblikujemo dolge svaljke in jih poševno narežemo. Koščke posvaljkamo, da dobimo svaljke.

Njoke, ki jih pripravimo na enak način, pa ponavadi pustimo neposvaljkane.

Cmoke oblikujemo kot narekujejo recepti.
"Prehitevajte brez skrbi, saj vas bom izrezal iz pločevine. Vaš gasilec."

(\__/)
(='.'=)
(")_(")
ANDY
070 342 571
Uporabnikova podoba
ANDY
 
Objave: 1534
Registriran: 7. november 2004, 18:34
Lokacija: RAČE pri Mariboru

NazajNaprej

Nazaj na Splošno

Kdo je prisoten

Trenutno aktivni uporabniki: Ni registriranih uporabnikov in 2 gostov

cron