Domov Novice Povezave Mali oglasi Galerija

RECEPTI ZA "GASILSKE JEDI"

Ta podforum je namenjen vsem, ki verjamejo, da poleg gasilstva obstaja še kakšna druga reč na svetu. V njem bodo teme, ki nimajo neposredne povezave z gasilstvom, vendar bi jih radi predebatirali v skupnosti našega foruma.

Moderator: Rafter

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objava Šmarčan » 26. februar 2007, 16:07

Bananino pecivo

[color=yellow]SestavineBiskvit:[/color]
4 jajca
4 žlice sladkorja
4 žlice moke

Krema:
½ l mleka
2 vanili pudinga
25 dag. margarine
malo ruma

Preliv:
20 dag. jedilne čokolade
1 žlica margarine
3 žlice vode


Priprava
Rumenjake ločimo od beljakov in jih stepemo skupaj z sladkorjem. Iz beljakov stepemo trd sneg in ga previdno vmešamo v zmes, ki ji na koncu previdno dodajamo še moko. Tako pripravljeno zmes zlijemo v pekač prekrit s peki papirjem. Pečemo v pečici 20 - 30 minut na temperaturi 180˚ C.

Ohlajen biskvit premažemo z marmelado. Banane narežemo na kolobarčke in jih položimo tako, da prekrijejo površino biskvita.
V mleku skuhamo dva pudinga in zmes mešamo tako dolgo, da se ohladi. Stepemo margarino in malo ruma, dodamo še ohlajen puding in stepamo tako dolgo, dokler se ne naredi gladka krema, s katero premažemo biskvit.
Nad paro stopimo čokolado skupaj z žlico margarine in 3 žlicami vode. Z vročo čokolado prelijemo pecivo in ponudimo ohlajenega.

Njam :P :P :P
Uporabnikova podoba
Šmarčan
 
Objave: 261
Registriran: 13. januar 2007, 15:57
Lokacija: Šmarje pri Jelšah

Objava Šmarčan » 27. februar 2007, 9:58

Potrebne sestavine:

1,5dl 100% ananasovega soka,
0,5dl 100% pomarančnega soka,
0,5dl katerega koli energetskega napitka.

Navodila za pripravo:

Vse sestavine zmešajte v ročnem mešalniku, da se bo na vrhu naredila pena in nalijte v ohlajen kozarec.

Na zdravja
Uporabnikova podoba
Šmarčan
 
Objave: 261
Registriran: 13. januar 2007, 15:57
Lokacija: Šmarje pri Jelšah

Objava Šmarčan » 27. februar 2007, 9:59

Ups pozabil sn ime napitka.
SADNA ENERGIJA
Uporabnikova podoba
Šmarčan
 
Objave: 261
Registriran: 13. januar 2007, 15:57
Lokacija: Šmarje pri Jelšah

Objava Mirček » 28. februar 2007, 19:49

Krepka ohrovtova enolončnica s teletino


2 srednje veliki čebuli
1 glava ohrovta
4 srednje veliki krompirji
400 g teletine
sol
sveže mleti črni poper
1 čajna žlička sladke mlete rdeče paprike
1 jušna žlica paradižnikovega koncentrata
4 stroki česna
šetraj
majaron
1 lovorjev list
250 g kuhanega fižola
1 dl suhega belega vina

PRIPRAVA :

Meso narežemo na koščke, solimo in popramo in na vročem olju hitro opečemo. Shranimo ga na toplem in na isti maščobi ovenemo drobno sesekljano čebulo. Dodamo česen in pražimo, da zadiši. Nato dodamo očiščen in na rezance narezan ohrovt, prilijemo toliko vode, da pokrije vsebino lonca, dodamo krompir, narezan na drobne kockice, meso, sladko mleto rdečo papriko in paradižnikov koncentrat, šetraj, majaron in lovorjev list, dobro premešamo in počasi kuhljamo, dokler meso ni mehko. Pred koncem dodamo kuhan fižol skupaj z vodo iz pločevinke, prilijemo vino, solimo in popramo ter še malo kuhamo, da alkohol izhlapi. Jed naj bo gosta.

Dober tek !!! :wave:
Lp Mirček
041 343 226

Razumen človek je tu in tam prisiljen da se napije , da bi lahko preživel z norci ( Hemingway )
Uporabnikova podoba
Mirček
 
Objave: 636
Registriran: 19. november 2005, 12:17
Lokacija: Miklavž pri Mariboru

Objava Mirček » 2. marec 2007, 20:09

Kitajska solata iz rdečega zelja

50 dag rdečega zelja
2 žlici olja
2 žlici sojine omake
2 žlici vinskega kisa
1 žlica rjavega sladkorja
glutaminat po okusu
1 zrno popra ali košček paprike čili

PRIPRAVA :

Oprano zelje razreži na tenke trakove.
V ponvi segrej žlico olja, da postane zelo vroče. V njem popeci zelje. Nenehoma mešaj. Odmakni ponev, brž ko so koščki prekriti z oljem. Preloži zelje v posodo za solato. V isti ponvi segrej žlico olja, sojino omako, kis, rjavi sladkor, glutaminat in poper oz. papriko. Ko mešanica zavre, jo prelij po zelju in dobro premešaj. Solato postavi čez noč v hladilnik. Serviraj hladno. Solata je okusna, če se zelje ne prekuha. Ostati mora trdno in krhko.


Dober tek !!! :wave:
Lp Mirček
041 343 226

Razumen človek je tu in tam prisiljen da se napije , da bi lahko preživel z norci ( Hemingway )
Uporabnikova podoba
Mirček
 
Objave: 636
Registriran: 19. november 2005, 12:17
Lokacija: Miklavž pri Mariboru

Objava Mirček » 5. marec 2007, 20:28

Kozličkovo stegno z mešano zelenjavo


kozličkovo stegno brez kosti (40-60 dag)
3 korenčki
en debel krompir, ena bučka
vejica rožmarina
pol šopka peteršilja
ena mlada čebula, česnov strok
2,5 dl jagnječje ali goveje juhe
0,5 dl rdečega vina
sol in sveže zmlet poper
olje za pečenje
maslo
rožmarin za okras

PRIRAVA :

Korenček in krompir olupimo. Meso skrbno očistimo (zgornja slika). Dva korenčka, bučko in krompir narežemo na lepo oblikovane kose in v vodi prihranimo. Preostali korenček, peteršilj in čebulo drobno narežemo. Česen olupimo in narežemo na tanke rezinice. Meso začinimo s soljo in poprom. Pečico segrejemo na 180 stopinj C. Meso na vseh straneh hitro popečemo v ponvi na vročem olju. Dodamo zelenjavo, peteršilj in rožmarin, hitro prepražimo nato pa pečemo v prej ogreti pečici. Čez približno 20 minut dodamo česen, po nadaljnjih petih minutah pečenja pa vse skupaj zalijemo z rdečim vinom. Nato počasi dolivamo jagnječjo ali govejo juho; meso večkrat prelijemo s sokom, ki se izloča pri pečenju. Narezano zelenjavo do čvrstega skuhamo in prelijemo z mrzlo vodo. Meso vzamemo iz pečice in ga pustimo nekaj časa počivati. Kuhano zelenjavo pretresemo v ponvi na vročem maslu; po želji začinimo. Sok, ki se je izločil pri peki, precedimo in začinimo, nato pa omako povežemo s hladnimi maslenimi kosmiči. Meso narežemo na tanke rezine ter ponudimo z zelenjavo in pripravljeno omako. Jed okrasimo z vejico rožmarina

Dober tek !!! :wave:
Lp Mirček
041 343 226

Razumen človek je tu in tam prisiljen da se napije , da bi lahko preživel z norci ( Hemingway )
Uporabnikova podoba
Mirček
 
Objave: 636
Registriran: 19. november 2005, 12:17
Lokacija: Miklavž pri Mariboru

Objava Mirček » 7. marec 2007, 19:51

Čebulji zavitek

Za 4 osebe potrebujemo :

75 dag čebule
2 dl olja
1 zavitek listnatega testa
2,5 dl smetane
sol in poper po okusu
2 jajci
maslo po potrebi
nekaj kruhovih drobtin
nekaj zmlete kumine


PRIPRAVA :

Čebulo olupimo in narežemo na tenke rezine. Na olju jo opražimo, vendar ne sme porjaveti. Mehko čebulo delno ohladimo. Dodamo sol in poper in kumino. Rumenjake dobro zmešamo in dodamo smetano. Beljake stolčemo v trd sneg. Testo razvaljamo, vendar ne sme postati pretenko. Premažemo ga s smetano in rumenjaki. Nato ga potresemo s čebulo in prelijemo s snegom beljaka. Zvijemo in premažemo z maslom. Pečemo v vroči pečici. Pečen zavitek razrežemo na rezine in postrežemo s solato. Lahko pa narežemo zavitek, ko je še surov, in rezine obrnemo, tako da se vidi nadev. Premažemo jih z beljakom in spečemo. Nastanejo čebulje rože.

Dober tek !!! :wave:
Lp Mirček
041 343 226

Razumen človek je tu in tam prisiljen da se napije , da bi lahko preživel z norci ( Hemingway )
Uporabnikova podoba
Mirček
 
Objave: 636
Registriran: 19. november 2005, 12:17
Lokacija: Miklavž pri Mariboru

Objava BAČO » 9. marec 2007, 11:06

KROMPIRJEV GOLAŽ

Količine za 6 oseb

Sestavine:

Paprika 2 kosa
Čebula 500g
Krompir 600g
Olje - sončnično 5 žlic
Česen 2 stroka
Lovorov list 1 kos
Kumina 1 čajna žlička
Majaron 2 čajni žlički
Mleta rdeča paprika 1 čajna žlička
Vino - rdeče 1dl
Voda 1dl
Zelenjavna kocka
Paradižnik - pločevinka, koščki 850g
Sol
Poper
Sladkor - beli
Peteršilj
Koper
Kisla smetana 250g
Kis 1 žlica

Priprava:

Papriki operemo in narežemo na kocke.
Čebulo na grobo sesekljamo.
Krompir olupimo in narežemo na kocke.
V loncu segrejemo olje, dodamo krompir, čebulo in papriko ter dušimo 5 min. Med dušenjem sestavine večkrat premešamo.
Česen sesekljamo in ga dodamo v lonec. Dodamo še lovor, kumino in majaron. Vse skupaj potresemo z mleto rdečo papriko, premešamo.
Zalijemo z rdečim vinom, vodo z jušno kocko in dodamo paradižnik iz konzerve.
Solimo, popramo in dodamo še ščepec sladkorja.
Posodo pokrijemo s pokrovko in dušimo 20 min. Nato posodo odkrijemo in jed kuhamo še 10 min.
Peteršilj sesekljamo, ga dodamo k golažu.
Koper sesekljamo, ga zmešamo s kislo smetano, kisom, soljo, poprom in sladkorjem. Kislo smetano ponudimo k golažu.
Če želimo lahko dodamo tudi na kolobarje narezano hrenovko.

Želim vam dober tek !!!

BAČO :microwave:
Urban ROMIH
PGD Dol pri Hrastniku
NA POMOČ !!!
Uporabnikova podoba
BAČO
moderator
moderator
 
Objave: 2115
Registriran: 5. maj 2005, 12:19
Lokacija: Dol pri Hrastniku

Objava Mirček » 12. marec 2007, 14:31

Sadne rezine


Biskvit:
100 g moke
60 g mletih mandljev
pol pecilnega praška
1 vanilijev sladkor
4 jajca
10 žlic sladke smetane
180 g sladkorja
1 žlička limoninega soka

Nadev:
marelice iz kompota
marelična marmelada
preliv za torte (želatina)


PRIPRAVA :

Penasto stepemo jajca s sladkorjem. Dodamo vanilijev sladkor, sladko smetano, limonin sok in na koncu moko s pecilnim praškom. Maso nadevamo v model za srnin hrbet, ki smo ga prej namastili in posuli z moko. Pečemo pri 180 stopinjah. Če je pečeno, preverimo z zobotrebcem. Pečen biskvit zvrnemo iz modela in ga ohladimo. Ohlajenega narežemo na rezine. Marelično marmelado zmešamo in malo segrejemo, da bo mlačna in se lepše maže.Vsako rezino posebej namažemo z marmelado in obložimo z marelicami, ki smo jih narezali na lističe. Oblijemo s tortnim prelivom, ki ga pripravimo s sokom iz kompota po navodilih na vrečki. Ohladimo in postrežemo

Dober Tek !!!
:wave:
Lp Mirček
041 343 226

Razumen človek je tu in tam prisiljen da se napije , da bi lahko preživel z norci ( Hemingway )
Uporabnikova podoba
Mirček
 
Objave: 636
Registriran: 19. november 2005, 12:17
Lokacija: Miklavž pri Mariboru

Objava Mirček » 14. marec 2007, 14:27

Lazanja s špinačo in skuto

zeleno rezančno testo za lazanje

Za nadev:

1 kg špinače, kuhane, pretlačene in sesekljane
90 g surovega masla
250 g skute
muškatni orešek
sol in poper
1 l bešamelove omake
180 g sveže nastrganega parmezana

PRIPRAVA :

Pečico segrejemo na 175 stopinj in pomastimo model. Liste lazanje skuhamo al dente v vreli vodi, oplaknemo z mrzlo vodo in posušimo na kuhinjskem papirju.
Prepražimo kuhano špinačo na 60 g surovega masla. Nekoliko ohladimo, pomešamo s skuto in muškatnim oreškom, posolimo in popopramo. Na dno modla namažemo 3-4 žlice nadeva. Pokrijemo z listi testa, na to naložimo nekoliko nadeva in tega spet pokrijemo s testom. Zalijemo z nekoliko bešamela in potresemo parmezan. Tako plasti zlagamo, dokler model ni poln skoraj do roba. Zadnja plast naj bo bešamel in preostali parmezan, nato pa damo na vrh še kosmiče 30 g surovega masla. Lazanjo pečemo 30-40 minut, da se naredi zlatorjava skorja. Preden postrežemo, jih hladimo približno 5 minut.
.
Dober Tek !!! :wave:
Lp Mirček
041 343 226

Razumen človek je tu in tam prisiljen da se napije , da bi lahko preživel z norci ( Hemingway )
Uporabnikova podoba
Mirček
 
Objave: 636
Registriran: 19. november 2005, 12:17
Lokacija: Miklavž pri Mariboru

Objava Mirček » 16. marec 2007, 13:31

Vegetarijanska enolončnica

1 skodela sojinih kosmičev
6 dl juhe ali jušne osnove
15 dag krompirja, narezanega na rezine
15 dag korenja, narezanega na rezine
5 dag zelene, olupljene in narezane na rezance
10 dag kolerabe, olupljene in narezane na rezance
3 žlice maščobe
1 žlica moke
sol in poper po okusu
pol žličke zmlete kumine
voda po potrebi

PRIPRAVA :

Sojine kosmiče prelijemo in pustimo, da se napojijo. Na maščobi opražimo moko, dodamo zelenjavo in malo podušimo. Solimo, dodamo kumino in premešamo. Zelenjavo zravnamo, dodamo namočene sojine kosmiče, sol in poper ter zalijemo z vodo. Zelenjava in kosmiči naj bodo prekriti z vodo. Pokrite kuhamo na nizki temperaturi 1 uro. V tem času se vsa voda pokuha. Lahko dolijemo malo juhe ali smetane.

Dober tek !!! :wave:
Lp Mirček
041 343 226

Razumen človek je tu in tam prisiljen da se napije , da bi lahko preživel z norci ( Hemingway )
Uporabnikova podoba
Mirček
 
Objave: 636
Registriran: 19. november 2005, 12:17
Lokacija: Miklavž pri Mariboru

Objava Šmarčan » 19. marec 2007, 22:45

Mehiška enolončnica

Količine za 4 osebe

Sestavine:
Buča 800g
Krompir 2 kosa
Čebula 1 kos
Česen 2 stroka
Slanina 125g
Maslo 1 žlica
Koruza - pločevinka 250g
Lovorov list 2 kosa
Sol
Poper

Priprava:

Bučo očistimo in narežemo na kocke.
Krompir olupimo in ga tudi narežemo na kocke.
Čebulo narežemo na lističe, česen na drobno nasekljamo.
Slanino narežemo na kocke.
V večji posodi segrejemo maslo in stresemo vanj koščke buče in krompirja.
Mešamo in pražimo, da krompir postekleni. Dodamo čebulo in slanino in še naprej mešamo.
Dodamo česen, odcejeno koruzo, lovor, sol in poper.
Nazadnje prilijemo zajemalko vode in posodo pokrijemo. Kuhamo 10 min.
Jed lahko postrežemo z nekaj žlicami smetane.

Dober tek!
Uporabnikova podoba
Šmarčan
 
Objave: 261
Registriran: 13. januar 2007, 15:57
Lokacija: Šmarje pri Jelšah

Objava Mirček » 21. marec 2007, 23:49

Zelenjavna gibanica

40 dkg vlečenega testa
40 dkg neslanega mladega sira
40 dkg kajmaka
40 dkg špinače
1 jajce
olje

PRIPRAVA

Najprej skuhamo špinačo, jo odcedimo in zrežemo na večje pramene. V posodi zmešamo kuhano špinačo, oba sira in jajce. S tako pripravljeno zmesjo mažemo vlečeno testo tako kot zavitek. Položimo v naoljen pekač in pečemo v pečici na 180 °stopinj cca 45 minut.
V posodi zmešamo majhno skodelico za kavo olja in toliko vode, zavremo in polijemo po gibanici, ter tako pripravljeno pečemo še 15 minut.


Dober tek !!! :wave:
Lp Mirček
041 343 226

Razumen človek je tu in tam prisiljen da se napije , da bi lahko preživel z norci ( Hemingway )
Uporabnikova podoba
Mirček
 
Objave: 636
Registriran: 19. november 2005, 12:17
Lokacija: Miklavž pri Mariboru

Objava Mirček » 23. marec 2007, 23:11

Nadevan krompir

1 kg krompirja
1 - 2 žemlji
1 čebula
1 žlica olja
30 dkg mletega mešanega mesa
sekljan peteršilj
3 jajca
2 stroka česna
sol, poper, majaron
malo mleka

PRIPRAVA :


Krompir olupimo, izdolbemo, na olju prepražimo sesekljano čebulo, jo ohladimo, dodamo k drobno zrezanim žemljam, ki smo jih namočili z mlekom, dodamo strt česen, majaron, peteršilj, sol, poper, jajca in mleto meso. Vse dobro premešamo in napolnimo krompir. Nadevane krompirje zložimo v namaščen pekač in v vroči pečici pečemo, da krompir lepo porjavi. Med pečenjem večkrat prelijemo z maščobo v kateri se peče.Zraven ponudimo zeleno solato


Dober tek !!! :wave:
Lp Mirček
041 343 226

Razumen človek je tu in tam prisiljen da se napije , da bi lahko preživel z norci ( Hemingway )
Uporabnikova podoba
Mirček
 
Objave: 636
Registriran: 19. november 2005, 12:17
Lokacija: Miklavž pri Mariboru

Objava Mirček » 26. marec 2007, 17:56

Omleta iz bučk

20 dag na rezanca naribanih bučk
3 jajca
2 dl mleka
sol in poper po okusu
ščepec zmlete kumine
1 dl moke
maščoba za pečenje


PRIPRAVA :

Iz jajc, mleka , soli in moke naredimo gosto tekoče testo. Umešamo še druge sestavine in malo počakamo nato spečemo omlete. Zelo okusne so spečene na maslu in prelite s kislim mlekom ali kako omako.

Dober tek !!! :wave:
Lp Mirček
041 343 226

Razumen človek je tu in tam prisiljen da se napije , da bi lahko preživel z norci ( Hemingway )
Uporabnikova podoba
Mirček
 
Objave: 636
Registriran: 19. november 2005, 12:17
Lokacija: Miklavž pri Mariboru

NazajNaprej

Nazaj na Splošno

Kdo je prisoten

Trenutno aktivni uporabniki: Ni registriranih uporabnikov in 4 gostov