Domov Novice Povezave Mali oglasi Galerija

RECEPTI ZA "GASILSKE JEDI"

Ta podforum je namenjen vsem, ki verjamejo, da poleg gasilstva obstaja še kakšna druga reč na svetu. V njem bodo teme, ki nimajo neposredne povezave z gasilstvom, vendar bi jih radi predebatirali v skupnosti našega foruma.

Moderator: Rafter

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objava ANDY » 24. januar 2007, 11:33

LAZANJA
( na hitro )



SESTAVINE:

1 paket testenin za lazanjo
80 dag mletega mešanega mesa
1 l mleka
1 tetrapak paradižnika
sol,
malo popra,
vegete in origana
1 kisla smetana
1 srednje velika čebula


POSTOPEK:

Čebulo sesekljamo, jo prepražimo, dodamo mleto meso, mezgo, začimbe in pražimo, da se posuši mesni sok. Ko je meso spraženo, dodamo kislo smetano in zalijemo z mlekom. Pustimo, da prevre. V pekač - biti mora visok, zlagamo testenine. Na dno v eni smeri ter polijemo z nadevom, naložimo testenine v drugi smeri, spet nadev in tako dokler nadeva ne zmanjka. Pečemo 45 minut na 200 stopinjah. Pečeno potresemo z veliko naribanega sira.

MALI NASVET:

Jaz osebno testenine vržem v krop za 2 minuti-- ni pa nujno
Dober tek želim !
"Prehitevajte brez skrbi, saj vas bom izrezal iz pločevine. Vaš gasilec."

(\__/)
(='.'=)
(")_(")
ANDY
070 342 571
Uporabnikova podoba
ANDY
 
Objave: 1534
Registriran: 7. november 2004, 18:34
Lokacija: RAČE pri Mariboru

Objava Mirček » 26. januar 2007, 15:30

ŠTAJERSKO MESO

3/4 kg goveje plečke
2 čebuli
2 korenčka
1/4 gomolja zelene
1 koleraba
4 krompirji
2 stroka česna
2 nageljnovi žbici - klinčki
1 lovorov list
2 žlici naribanega hrena
peteršilj
kis
sol, poper

PRIPRAVA :

Goveje meso operemo in narežemo na 3 cn velike kose. Čebulo olupimo in narežemo na kockice , korenček nastrgamo in narežemo na rezance. Zelenin gomolj in kolerabo olupimo in prav tako narežemo na rezance. Olupljen krompir narežemo na četrtine. Meso damo z pripravljeno zelenjavo in začimbami v lonec in zalijemo z vodo in zavremo. Kuhamo pol ure dodamo krompir in kuhamo še 20 minut. Jed okisamo dodamo nariban hren in kuhamo toliko časa da je meso mehko. Jed posujemo s sesekljanim peteršiljem in postrežemo.

Dober tek !!! :wave:
Lp Mirček
041 343 226

Razumen človek je tu in tam prisiljen da se napije , da bi lahko preživel z norci ( Hemingway )
Uporabnikova podoba
Mirček
 
Objave: 636
Registriran: 19. november 2005, 12:17
Lokacija: Miklavž pri Mariboru

Objava Mirček » 29. januar 2007, 16:11

PALAČINKE S KISLIM ZELJEM

1/4 kg gladke moke
3 jajca
3 dcl mleka
2 dcl mineralne vode
sol

NADEV
1/2 kg kislega zelja
1 čebula
1 žlica paradižnikove mezge
10 dag šunke
lovorjev list
olje
sol , poper

PRELIV

2 dcl kisle smetane
1 jajce
5 dag naribanega sira

PRIPRAVA :

Čebulo na drobno nasekljamo in prepražimo na olju ,da porumeni. Dodamo oprano in narezano kislo zelje, malo paradižnikove mezge , posolimo popopramo zalijemo z vodo in dodamo lovorjev list. Dušimo do mehkega. Proti koncu lonec odkrijemo da voda povre in je nadev bolj suh. Iz sestavin peipravimo gladko tekočo maso in iz nje spečemo palačinke. Dušeno kislo zelje nadevamo v palačinke potresemo z narezano šunko in jih zavijemo. Naložimo jih v pomaščen pekač. Iz kisle smetane in jajc pripravimo preliv in ga prelijemo čez palačinke. Po vrhu potrosimo nariban sir . Pečico segrejemo na 180 - 200 st. C in damo pečt. Jed je pripravljena ko se po vrhu naredi lepa rumena skorjica .

Dober tek !!! :wave:
Lp Mirček
041 343 226

Razumen človek je tu in tam prisiljen da se napije , da bi lahko preživel z norci ( Hemingway )
Uporabnikova podoba
Mirček
 
Objave: 636
Registriran: 19. november 2005, 12:17
Lokacija: Miklavž pri Mariboru

Objava Mirček » 31. januar 2007, 10:07

PITA Z MLETIM MESOM


1/2 kg slanega testa za pite
1/2 kg mlete govedine
2 dcl riža
1 jajce
2 čebuli
olje
sol in poper


PRIPRAVA :

V slani vodi skuhamo riž in ga na cedilu ohladimo. Na olju zasteklenimo sesekljano čebulo , dodamo meso , začinimo in prepražimo do suhega . Ohlajeni masi dodamo riž in dobro premešamo. Polovico testa razvaljamo na velikost pekača in obložimo njegovo dno, ki smo ga prej namastili. Testo napikamo z vilicami in prekrijemo z nadevom , čez položimo drugo polovico testa ki jo prav tako napikamo in premažemo z stepenimi jajci. Pečemo 30 do 40 minut pri 200 st C

Dober tek !!! :wave:
Lp Mirček
041 343 226

Razumen človek je tu in tam prisiljen da se napije , da bi lahko preživel z norci ( Hemingway )
Uporabnikova podoba
Mirček
 
Objave: 636
Registriran: 19. november 2005, 12:17
Lokacija: Miklavž pri Mariboru

Objava Šmarčan » 31. januar 2007, 11:03

ZAGORSKA KOTLOVINA ( odlična zadeva, sem jo pripravil že večkrat in so bili vedno zelo zadovoljni).

Sestavine za 50 ljudi:
- 50 velikih koltetov ( najboljša je vratovina)
- 3 kg čebule
- 2 stroka česna
- 5 kg paradižnika
- 4 zelene paprike
- 2 rumeni papriki
- 2kg narezanih jurčkov v slanici
- 1l olja
- vegeta
- poper
- peteršilj
- bazilika
- majaron
- lovor
- rožmarin
- 10 dkg moke

PRIPRAVA:

Potrebujemo velik pekač (da gre notr 50 kotletov).
Najprej damo na vroče olje kotlete jih posolimo, popopramo in dodamo malo vegete. Popečemo jih nahitro na obeh straneh jih vzamemo ven in na istem olju prepražimo čebulo. Ko je čebula prepražena lahko del olja poberemo iz posode. Nato dodamo na kocke narezan paradižnik in papriko. Prilijemo liter vode ter pustimo da se kuha. Ko voda izpari in se paradižnik omehča dodamo gobe, ki smo jih prej pod tekočo vodo sprali. Spet prilijemo malo vode. Dodamo kotlete, vegeto, majaron, lovorov list, timijan in rožmarin. Vse skupaj pusimo da vreje dokler niso kotleti mehki, zraven pa vseskozi prilivamo vodo, ter mešamo. Na koncu dodamo še baziliko, petršilj, dosolimo, popopramo ter s podmetom zgostimo.

Pri postrežbi po kotletu polijemo malo te omake z zelenjavo. Zraven ponudimo kruh.
Ne bo vam žal če to poskusite!
Pa dober tek
Uporabnikova podoba
Šmarčan
 
Objave: 261
Registriran: 13. januar 2007, 15:57
Lokacija: Šmarje pri Jelšah

Objava Mirček » 2. februar 2007, 15:33

Svinjske ruladice z beluševo omak

4 svinjski zrezki po 9 dag
olje za pečenje

MESNI NADEV :

20 dag marmorirane svinine*
4 rezine kuhane šunke
sol in poper, en beljak
6 listov čemaža
omaka:
40 dag belih in zelenih belušev
5 dag masla
10 dag drobno narezane čebule
4 dl beluševe osnove
1,5 dl sladke smetane
0,5 dl kisle smetane
sol in poper

PRIPRAVA

Zrezke položimo med dve plasti prozorne folije in potolčemo v tanke mesne plošče. Dobro ohlajeno svinino za mesni nadev narežemo na drobne kocke. Stresemo jih v posodo sekljalnika, dodamo šunko, beljak, sol in poper ter zgnetemo v gladko maso; dodamo lahko tudi eno do dve kocki ledu. Mesni nadev tanko namažemo na pripravljene zrezke, obložimo z listi čemaža in zvijemo v ruladice. Za omako olupimo bele beluše, nato pa bele in zelene beluše narežemo na primerno velike kose; nekaj stebel zelenih belušev prihranimo za okras.
Pečico segrejemo na 180 stopinj C. V kozici močno segrejemo maslo in čebulo steklasto prepražimo. Najprej dodamo bele, čez kratek čas pa še zelene beluše. Dolijemo beluševo osnovo, do polovice povremo, vmešamo sladko in kislo smetano ter omako začinimo s soljo in poprom. Ruladice hitro popečemo v ponvi na vročem olju, nato jih pečemo v pečici 10-12 minut. Svinjske ruladice postrežemo s pripravljeno beluševo omako. Jed okrasimo z zelenimi beluši. Kot priloga tekne mlad krompir v oblicah.


*marmorirana svinina = svinjsko meso, prepleteno z maščobnimi plastmi;


Dober tek !!! :wave:
Lp Mirček
041 343 226

Razumen človek je tu in tam prisiljen da se napije , da bi lahko preživel z norci ( Hemingway )
Uporabnikova podoba
Mirček
 
Objave: 636
Registriran: 19. november 2005, 12:17
Lokacija: Miklavž pri Mariboru

Objava Mirček » 5. februar 2007, 14:42

Grahova enolončnica z ječmenom

Za 4 osebe potrebujemo :

2 skodelica graha
2 na kolobarje narezan, srednje velik korenček
2 sesekljano stebelce zelene
1/4 čebule, sesekljane
1 l vode
8 žlice ječmena
lovorov list
sol
poper
1 strok česna
2 srednje velik krompir
manjši kos prekajenih rebrc (po želji)

PRIPRAVA :

V posodo damo grah, korenček, zeleno, čebulo in zalijemo z vodo. Ko zavre, dodamo ječmen, lovorov list, sol, poper, česen, na kose narezan krompir in rebrca. Kuhamo približno 1 do 1,5 ure. Nato iz juhe poberemo krompir in čim več graha ter zelene in to zmeljemo s paličnim mešalnikom. Pire vrnemo v juho in kuhamo še približno 20 minut.

Dober tek !!! :wave:
Lp Mirček
041 343 226

Razumen človek je tu in tam prisiljen da se napije , da bi lahko preživel z norci ( Hemingway )
Uporabnikova podoba
Mirček
 
Objave: 636
Registriran: 19. november 2005, 12:17
Lokacija: Miklavž pri Mariboru

Objava Mirček » 7. februar 2007, 15:37

ANANASOVO PECIVO

TESTO:
150 g skute
7 žlic mleka
3 žlice stopljene margarine
70 g sladkorja
1 vanilijev sladkor
naribana limonina lupina
ščepec soli
300 g moke
1 pecilni prašek

OBLOGA:
850 g ananasa v konzervi (kolesca)

KREMA:
2 jajci
2 rumenjaka
70 g sladkorja
250 ml mleka
100 g kokosa
1 žlica praška za vanilijev puding

OKRAS:
2 beljaka
50 g sladkorja v prahu
75 g koko

PRIPRAVA :

Iz sestavin zamesimo gladko testo in ga razvaljamo v velikosti večjega pekača, 5 mm na debelo. Ananas temeljito odcedimo. Ubijemo 4 jajca in od dveh odvzamemo rumenjaka. Celi jajci, rumenjaka, mleko, sladkor, kokos in pudingov prašek zmešamo ter s tem namažemo skutno testo. Po kremi polagamo ananas tako da se malo prekriva. Pečemo od 35 - 40 minut pri 200 stopinjah. Beljake s sladkorjem stepemo v trd sneg in mu dodamo kokos. Pecivo okrasimo s kupčki snega in postavimo v pečico še za 10 minut.

Dober tek !!! :wave:
Lp Mirček
041 343 226

Razumen človek je tu in tam prisiljen da se napije , da bi lahko preživel z norci ( Hemingway )
Uporabnikova podoba
Mirček
 
Objave: 636
Registriran: 19. november 2005, 12:17
Lokacija: Miklavž pri Mariboru

Objava Mirček » 9. februar 2007, 13:46

LIMONIN ZAVITEK


SESTAVINE:
20 dag gladke moke
jedilna žlica olja, malo kisa
mlačna voda
malo soli
olje za premaz

NADEV :

4 jajca
11 dag sladkorja v prahu
6 dag masla
4 dag gladke moke
pol vrečke vaniljinega sladkorja
sok in nastrgana lupina dveh limon
sladkor v prahu za posip
papir za peko

PRIPRAVA:

Presejano moko zgnetemo z oljem, soljo, kisom in mlačno vodo (po potrebi) v gladko mehko testo; oblikujemo ga v kepo in položimo na naoljen krožnik. Tudi površino testa premažemo z oljem; počiva naj pol ure. Pekač obložimo s papirjem za peko .Pečico segrejemo na 200oC. Mlačno maslo močno penasto zmešamo s polovico presejanega sladkorja v prahu, vaniljinim sladkorjem in rumenjaki. Beljake stepemo z ostalim sladkorjem v čvrst sneg. V sneg vmešamo najprej masleno zmes nato pa presejano moko ter limonin sok in nastrgano limonino lupino. Testo čim tanjše razvaljamo na pomokani delovni površini, nato ga na pomokanem prtu z rokami zelo tanko razvlečemo. Nadev (približno pet žlic nadeva prihranimo za premaz zavitka) namažemo vzdolžno na tretjino razvlečenega testa in s pomočjo prta zvijemo v zavitek. Debelejše konce testa odrežemo. Zavitek položimo na pekač, površino premažemo s prihranjenim nadevom in pečemo v prej ogreti pečici približno 40 minut. Zavitek naj se v pekaču ohladi, nato ga razrežemo na primerne kose in potresemo s sladkorjem v prahu.

Dober tek !!! :wave:
Lp Mirček
041 343 226

Razumen človek je tu in tam prisiljen da se napije , da bi lahko preživel z norci ( Hemingway )
Uporabnikova podoba
Mirček
 
Objave: 636
Registriran: 19. november 2005, 12:17
Lokacija: Miklavž pri Mariboru

Objava Mirček » 12. februar 2007, 7:44

ZAJEC V KORENČKU

zajec
3/4 kg korenčka
2 čebuli
paradižnikova mezga
začimbe
belo vino
šampinjoni po želji
gorčica
list lovorja

PRIPRAVA :

Na olivnem olju zarumenimo čebulo. Zajca razkosamo in z njim v loncu prekrijemo dno. Istočasno prekrijemo zajca z nasekljanim korenčkom, če dodamo šampinjone jih damo skupaj s korenčkom. Dodamo nekaj vode. Približno 10 minut dušimo, nato pa zalijemo z belim vinom. Solimo po lastnem okusu, popopramo, dodamo pasiran paradižnik, žličko gorčice, lovorjev list. Ko postane zajec mehek preverimo, če je kuhan tudi korenček. Za gostejšo omako uporabimo več čebule, lahko tudi smetano, oziroma stepen rumenjak. Na krožniku ponudimo skupaj s polento ali testeninami

Dober tek !!! :wave:
Lp Mirček
041 343 226

Razumen človek je tu in tam prisiljen da se napije , da bi lahko preživel z norci ( Hemingway )
Uporabnikova podoba
Mirček
 
Objave: 636
Registriran: 19. november 2005, 12:17
Lokacija: Miklavž pri Mariboru

Objava Mirček » 14. februar 2007, 10:34

LOVSKI CMOKI Z GOBAMI IN SLANINO

20 dag žemeljnih kock
1,5 dl mleka
2 jajci
po 10 dag lisičk, črnih trobent, štorovk in ostrigarjev
pol šopka peteršilja
ena drobna čebula
12 tankih rezin mesnate slanine
sol in poper
malo timijana
maslo za praženje

PRIPRAVA:

Rezine slanine prečno razpolovimo; polovico slanine narežemo na drobne kocke, preostale rezine pa prihranimo za okras. Gobe očistimo; manjše gobe pustimo cele, večje razrežemo na primerne kose. Peteršilj operemo in drobno sesekljamo. Čebulo drobno narežemo. Žemeljne kocke prelijemo z vročim mlekom in čez nekaj minut vmešamo obe jajci . Na maslu prepražimo kocke slanine, čebulo in peteršilj. Dodamo gobe; na močnem ognju jih hitro prepražimo, da ne izgubijo preveč vode. Gobe začinimo s soljo, poprom in timijanom. Polovico praženih gob dodamo k žemeljni masi; preostale gobe na toplem prihranimo. Maso dobro pregnetemo, pustimo počivati pet minut, še enkrat premešamo in z mokrimi rokami naredimo osem enako velikih cmokov. Pet minut jih kuhamo v vodi, ki rahlo vre, nato pa temperaturo zmanjšamo in cmoke kuhamo še pet minut. Rezine slanine v ponvi močno popečemo. Pražene gobe hitro segrejemo in s cmoki serviramo na tople krožnike. Zraven postrežemo pečeno slanino in brusnice


Dober tek !!! :wave:
Lp Mirček
041 343 226

Razumen človek je tu in tam prisiljen da se napije , da bi lahko preživel z norci ( Hemingway )
Uporabnikova podoba
Mirček
 
Objave: 636
Registriran: 19. november 2005, 12:17
Lokacija: Miklavž pri Mariboru

Objava Mirček » 16. februar 2007, 9:52

Svinina v sladko kisli omaki

Za 4 osebe potrebujemo :

50 dag svinjskih rebrc
4 žlice sojine omake
2 janeževi zvezdi
1 žlica rjavega sladkorja
2 skodeli kokošje jušne osnove ali vode
1 koren
1 steblo zelene
1 rdeča paprika
4 kolobarji ananasa

Sestavine za omako:

2 žlici rjavega sladkorja
2 žlici kisa
1 rezina ingverja
1 strok česna
1 žlica paradižnikove mezge
1 žlica suhega vina
1 žlica jedilnega škroba
sol po okusu

PRIPRAVA :

Razreži meso na dolge tanke pasove. Stlači česen in nastrgaj ingver. Naredi marinado iz sojine omake, janeževih zvezd, rjavega sladkorja in jušne onove. V njej naj se namaka svinina najmanj dve uri. Svinino z marinado vloži v posodo in jo kuhaj 20 minut. Ves čas mešaj. Ko je meso kuhano, odcedi marinado.
Nareži koren in papriko na kvadrate in jih daj v posodo z vrelo vodo. Vrejo naj 5 minut. Odcedi. Razreži ananasove kolobarje na kocke. Zmešaj svinino, ananas, pol skodele vode in sestavine za omako. Vse skupaj naj zavre. Mešaj. Jed mora vreti 5 minut. Jedilni škrob razstopi v 3 žlicah mrzle vode in ga vmešaj v jed. Ta mora še malo povreti. Če želimo lepo svetlečo jed, dodamo na koncu eno žlico olja in premešamo. Jed ne sme več vreti.

Dober tek !!! :wave:
Lp Mirček
041 343 226

Razumen človek je tu in tam prisiljen da se napije , da bi lahko preživel z norci ( Hemingway )
Uporabnikova podoba
Mirček
 
Objave: 636
Registriran: 19. november 2005, 12:17
Lokacija: Miklavž pri Mariboru

Objava Mirček » 19. februar 2007, 14:41

Prekmurski rezanci


1/2 kg širokih rezanccev
0.3 kg pečene slanine
1 skuta
1 kisla smetana
sol in poper


PRIPRAVA :

Široke rezance skuhamo "al dente" in jih odcedimo. Medtem ko se rezanci kuhajo, narežemo slanino na kocke in jo prepražimo. Odstavimo z ognja, dodamo kuhane testenine, skuto in kislo smetano (obojega toliko, da so rezanci "sočni"), solimo in popramo, premešamo in takoj še vroče serviramo.

Dober tek !!! :wave:
Lp Mirček
041 343 226

Razumen človek je tu in tam prisiljen da se napije , da bi lahko preživel z norci ( Hemingway )
Uporabnikova podoba
Mirček
 
Objave: 636
Registriran: 19. november 2005, 12:17
Lokacija: Miklavž pri Mariboru

Objava Mirček » 21. februar 2007, 15:18

Sirovi lignji

50 dag lignjev
20 dag sira
3 stroki strtega česna
2 skodeli kuhanega riža ali testenin
sol in poper po okusu
1 žlička rdeče paprike
1 žlica masla

PRIPRAVA :

Lignje očistimo, lovke narežemo na drobne koščke in popražimo na maslu. Sir narežemo na kocke in ga dodamo rižu ali testeninam (namesto njih lahko vzamemo stare žemlje). Dodamo še sol, poper, rdečo papriko, peteršilj, lovke in česen. Vse dobro zmešamo in s tem nadevamo lignje. Povaljamo jih po moki in na olju ocvremo. Če pa so lignji veliki, jih dušimo na maslu, da se zmehčajo, nato jih ponudimo z omako.

Dober tek !!! :wave:
Lp Mirček
041 343 226

Razumen človek je tu in tam prisiljen da se napije , da bi lahko preživel z norci ( Hemingway )
Uporabnikova podoba
Mirček
 
Objave: 636
Registriran: 19. november 2005, 12:17
Lokacija: Miklavž pri Mariboru

Objava BAČO » 23. februar 2007, 10:04

GOVEJI ZREZKI S SLANINO IN GNATJO

Količine za 4 osebe

Sestavine:

- peteršilj
- 1 strok česna
- 100g kuhane gnjati
- 100g slanine
- parmezan
- sol
- poper
- 500g govejega stegna
- olivno olje
- belo vino
- 3 sveži paradižniki
- 1 korenje
- 1 čebula
- 1/2 gomolja zelene

Priprava

Peteršilj in česen na drobno sesekljamo in damo v skledo.
Dodamo še na kocke narezano gnjat, slanino, parmezan, sol in poper.
4 zrezke potolčemo in jih prerežemo na polovico. Na vsako polovico damo nekaj nadeva, jo zvijemo in spnemo z zobotrebcem.
Segrejemo olje in popečemo zvitke. Dolijemo pol kozarce belega vina in dušimo toliko časa, da vino izpari.
Zvitke vzamemo iz ponve in jih pokrijemo da ostanejo topli.
Paradižnike narežemo na kocke. Korenje, čebulo in zeleno narežemo ter damo v ponev, kjer smo prej pekli meso. Če je potrebno dolijemo nekoliko vode. Dodamo še narezan paradižnik in sol, ter dušimo 10 min.
Zvitke nato položimo nazaj v ponev in vse skupaj dušimo še 20 min.

Želim vam dober tek !!!

BAČO :microwave:
Urban ROMIH
PGD Dol pri Hrastniku
NA POMOČ !!!
Uporabnikova podoba
BAČO
moderator
moderator
 
Objave: 2115
Registriran: 5. maj 2005, 12:19
Lokacija: Dol pri Hrastniku

NazajNaprej

Nazaj na Splošno

Kdo je prisoten

Trenutno aktivni uporabniki: Ni registriranih uporabnikov in 2 gostov