Stran 13 od 21

ObjavaObjavljeno: 10. november 2006, 9:47
Mirček
MARTINOVA GOS


1 gos
sol , poper
majaron
kumina
5 jabolk
20 dag kostanjev
6 šalotk
5 dag masti
1 dcl vina
0.5 dcl žganja

PRIPRAVA

Očiščeno gos natremo s soljo znotraj še s poprom , majaronom in kumino. Notranjost napolnimo z jabolki s kuhanimi in olupljenimi kostanji in na maščobi na hitro prepraženi šalotki. Odprtino zašijemo gos položimo v kozico na hrbet dolijemo vino in v vroči pečici ( 180 st. Celzija ) počasi pečemo. Med peko gos obračamo da se z vseh strani lepo zapeče in jo pogosto zalivamo z sokom od pečenja. Malo pred koncem gos premažemo z žganjem da lepo zarumeni in dobi hrustljavo skorjico. Zraven ponudimo rdeče zelje in mlince ali kruhove cmoke.

Dober tek !!! :wave:

ObjavaObjavljeno: 13. november 2006, 12:00
ANDY
TEDEN RIŽA


MILANSKA RIŽOTA

Sestavine:


300 gr. riža,
60 gr. masla;
nasekljana bela čebula,
1 zavitek žafrana v prahu,
1l. vrele juhe,
4 žlice naribanega parmezana

Priprava

V ponvi razstopite maslo in dodajte nasekljano čebulo s kostnim mozgom. To pražite na srednji temperaturi nekaj minut, dokler čebula ne postane zlato rumena. Počrnele koščke čebule odstranite. Nato dodajte riž in ga prepražite na močnem ognju. Mešajte z leseno žlico. Ko riž postane prozoren, vlijte nanj nekaj zajemalk juhe, da jo riž popije. Med tem časom neprenehoma vse skupaj mešate. Dodajte žafran in nadaljujte s kuhanjem. Pri tem neprenehoma dodajate juho da se riž počasi prepoji. Ko je riž skuhan "al dente" in je brez tekočine, ga snamite z ognja, dodajte maslo, ki je ostalo in parmezan. Vse premešajte, pustite nekaj minut stati in nato servirajte.

ObjavaObjavljeno: 15. november 2006, 8:47
ANDY
RIŽOTA S ŠAMPINJONI IN PAPRIKO


Sestavine za 4 osebe:

50 dag šampinjonov
2 večji rumeni papriki
100 g surovega masla
2 stroka česna
4 žlice jedilnega olje za cvrtje
sol, poper po okusu


Priprava:


Česen drobno sesekljamo, šampinjone narežemo na lističe. Papriki očistimo in razrežemo na centimeterske kvadratke.
Na maslu zdušimo šampinjone s česnom, kuhamo jih približno 15 minut, da se precej izsušijo.
Razrezano papriko spečemo v vročem olju, da na robovih močno porjavi ter jo na papirnatih brisačah odcedimo.
Dušene gobice in paprike zmešamo z kuhanim rižem ( riž moramo med vsem ostalim delom skuhat ), pokrijemo in pustimo počivati 5 minut. Ponudimo s parmezanom.


DOBER TEk

ObjavaObjavljeno: 17. november 2006, 8:26
ANDY
Riž s koruzo in jajcem


Potrebne sestavine:
Riž, ki se ne razkuha,
1 konzerva koruze,
2 jajci,
malo masla
ali margarine.

Navodila za pripravo:

Riž skuhamo, vendar ne preveč.
V globlji ponvi stopimo maslo ali margarino in vanjo vržemo koruzo.
Koruzo na zmernem ognju pražimo, da odda sok. Ko je koruza dovolj zapečena v ponev dodamo še nekaj masla in vanjo stresemo kuhan riž. Riž in koruzo še nekaj časa pražimo skupaj. Medtem pa zžvrkljamo jajci in jih spečemo v drugi ponvi.

Riž in koruzo stresemo v posodo in po vrhu damo še jajca.

Dober tek!

ObjavaObjavljeno: 20. november 2006, 9:34
Mirček
TEDEN SOLAT


SOLATA Z GOVEDINO

1/2 Kg kuhane govedine ( lahko tiste ki je ostala od goveje juhe )
2 paradižnika
2 papriki
3 trdo kuhana jajca
sol, poper
olje
kis
1 čebula
4 stroki česna
bazilika


PRIPRAVA :

Ohlajeno meso narežemo na kocke. Prav tako zrežemo paradižnik , papriko in čebulo damo v skledo. V drugo posodao pa damo trdo kuhana jajca , česen , olje , kis, sol , poper in baziliko. Vse skupaj dobro premešamo ali zmiksamo tako da dobimo omako. Z njo prelijemo meso, paradižnik in papriko.


Dober tek !!! :wave:

ObjavaObjavljeno: 22. november 2006, 7:56
Mirček
SADNA SOLATA S SIROM

30 dkg gavda sira
30 dkg banan
10 dkg jabolk
10 dkg majoneze
3 žlice jogurta
10 dkg kislih kumarc
2 kisli papriki
limonin sok
1 mala žlička
gorčice
petršilj
sol
poper
malo sladkorja


PRIPRAVA :

Sadje operemo , olupimo in narežemo na trakove ali male kockice, prav tako narežemo tudi sir , papriko in kumare in vse premešamo v skledi. Iz majoneze, jogurta ,limoninega soka, začimb in gorčice naredimo omako . Omako prelijemo čez sadje , zelenjavo in sir. Po vrhu potresemo sesekljani peteršilj.


Dober tek !!! :wave:

ObjavaObjavljeno: 24. november 2006, 8:04
Mirček
SOLATA IZ KISLEGA ZELJA

50 dkg kislega zelja
3 paradižniki
1 srednje velika čebula
2 stroka česna
4 žlice olja
1 žlička mlete kumine
1 žlička sladkorja
sol po okusu

PRIPRAVA :

Paradižnik narežemo na rezine , čebulo pa na lističe. Zelje , čebulo , česen in paradižnik vložimo v posodo in zmešamo. V lončku zmešamo olje , sol , kumino in sladkor. S polivko prelijemo solato in narahlo premešamo. Solati lahko dodamo kuhan in na rezine narezan krompir.


Dober tek !!! :wave:

ObjavaObjavljeno: 27. november 2006, 15:59
ANDY
ZIMSKI ČAS JE ČAS KOLIN


Jetrni file v vroči ponvi
Sestavine

50 dag telečjih jetrc ( svinjskih )
3 dag olja
sol,
poper
4 dag zeliščnega masla

Priprava

Jetra narežemo na fileje, jih popopramo in pokapamo z oljem. Ogreto ponev namažemo z maščobo, vanj polagamo fileje, jih spečemo najprej po eni strani, potem pa še po drugi. Vmes jih namažemo z maščobo. Pečene solimo jih naložimo na krožnik, nanje pa damo kose zeliščnega masla.

ObjavaObjavljeno: 29. november 2006, 15:48
Mirček
AJDOVE KRVAVICE


300 g ajdove kaše
200 g kuhane svinjske glave
100 g kuhanih svinjskih pljučk
50 g svinjske masti
100 g čebule
1.5 m svinjskih črev
sol , poper, pimet, majaron
juha v kateri se je kuhala glava

PRIPRAVA :

Mast v kozici zagrejemo in dodamo prebrano in oprano ajdovo kašo. Malo prepražimo , solimo in zalijemo z juho ( dvakratna količina kaše ) Vse skupaj dušimo da kaša popije vso juho nato kašo odstavimo in do polovice ohladimo. Med tem zmeljemo glavo in pljuča. Prepražimo na kocke narezano čebulo . Vse skupaj primešamo kaši. Začinimo s soljo , poprom in pimetom. Prilijemo svinjsko kri da dobimo sočen in malo pekoč nadev , s katerim nadevamo črevo . Z leseno špiljo spni skupaj. Spusti klobase v vrelo vodo in jih kuhaj na nizki temperaturi 10 minut . Voda ne sme vreti.Vzemite jih iz vode in ohladite. Ko jih pečete jih dajte v namaščeno ponev in jih pečite 35 do 45 minut.


Dober tek !!! :wave:

ObjavaObjavljeno: 1. december 2006, 7:26
ANDY
ŠTAJERSKA KISLA JUHA

Potrebujemo:

1 ½ kg svinine
1 čebula
4 stroki česna
0,2 kg korenčka
celi poper
lovor
majaron
timijan
½ kg krompirja
kis po okusu


Priprava:


Meso narežemo na kocke, pridamo sesekljano čebulo, vse začimbe in damo kuhat. Dodamo še
na kolobarje narezano čebulo. Ko je meso še napol mehko, dodamo še na krhlje narezan
krompir. Juho zgostimo s podmetom in okisamo. Potresemo jo s peteršiljem. Po želji ji lahko
na koncu dodamo tudi kislo smetano.

ObjavaObjavljeno: 4. december 2006, 13:38
Mirček
SALAMA

40 dag albert keksov
10 dag mlete čokolade
1 jajce
20 dag sladkorja v prahu
1 dcl ruma
malo limoninega soka

Ovoj: Oblate

PRIPRAVA :

Vse sestavine razen keksov zmešamo , nato dodamo mlete kekse. Dobljeno maso namažemo na vlažno oblato in zavijemo v obliko salame. Oblata more biti toliko vlažna da med zavijanjem ne poka. Salamo damo za nekaj časa na hladno.

Dober tek !!! :wave:

ObjavaObjavljeno: 6. december 2006, 10:44
Mirček
KOKOSOVI MAFINI

65 dag margarine
125 g sladkorja
2 jajci
340 g jogurta
110 g kokosove moke
310 g moke
3 žličke pecilnega praška
olupljeni mandlji

PRIPRAVA :

Zmešaj margarino in sladkor , dodaj jajca in zmešaj. Dodaš kokosovo moko in jogurt in vse dobro premešaj. Na cedilu presej moko in pecilni prašek in vse skupaj dobro premešaj. Maso naloži v modele za mafine po vrhu pa zapiči mandeljne. Peci 20 minut pri 180 st.C

Dober tek !!! :wave:

ObjavaObjavljeno: 8. december 2006, 12:03
ANDY
VRAŽJE TESTENINE ZA MRZLE DNI

Sestavine:


1 manjša čebula,
2-3 pekoči feferoni,
pelati,
rdeč fižol v zrnju,
sol,
poper,
drobnjak,
200g peresnikov Grande.

Priprava:


Na dveh žlicah olivnega olja prepražimo sesekljano čebulo in feferone. Pražimo toliko časa, da čebula postekleni. Nato dodamo pelate, solimo, popopramo in dušimo toliko časa, da tekočina izpari (prib.15min).Pridamo odcejan rdeč fižol, premešamo, začinimo s čilijem v prahu in pustimo še 5min. na šibkem ognju.
Skuhamo testenine, jih odcedimo in premešamo z omako. Preden jed ponudimo, jo potresemo z drobnjakom. Zraven se prilega zelena solata.

ObjavaObjavljeno: 11. december 2006, 15:54
Mirček
STROČJI FIŽOL V SLANINI

Za 4 osebe potrbujemo :

800 g krompirja
600 g stročjega fižola
20 tankih rezin
slanine
5 žlic masla
125 ml vročega mleka
1 kozarec paradižnikove omake
sol, muškatni orešček

PRIPRAVA :

Krompir operite , olupite in kuhajte v veliki količini vrele slane vode približno 20 minut. Stročji fižol kuhajte v slani vodi od 12 - 15 minut. Fižolu odlijete vodo ga stersite na cedilo in prelijete z mrzlo vodo in pustite da se odcedi. Stročji fižolrazdel na 20 majhnih šopkov. Vsakega ovite z rezino slanine in po potrebi spnite z zobotrebcem. V ponvi segrejte 3 žlice nasla in na njem z vseh strani opecite paket stročjega fižola v slanini tako da postane slanina lepo hrustljava. Iz krompirja naredite pire. V loncu segrejte paradižnikovo omako. Na krožnik položite pire potem stročji fižol v slanini in prelijete paradižnikovo omako.

Dober tek !!! :wave:

ObjavaObjavljeno: 13. december 2006, 21:54
Mirček
PIŠČANČJE PRSI V ZELIŠČNI MARINADI

Za 4 osebe potrebujemo :

4 piščančji kosi brez kosti z kožo
30 g moke
30 g masla
2 žlici sončničnega olja
150 ml perutninske jušne osnove
1 šopek vodne kreše brez trdih stebel
sesekljan peteršilj za dekoracijo

Marinada :

2 žlici olivnega olja
1 žlica limoninega soka
3 stroke česna
sol , poper
0.5 žličke provansalskih zelišč


PRIPRAVA :

Vse sestavine za marinado zmešamo. Za 30 minut položimo piščanca v marinado. Vzememo ga iz nje in ga zbrišemo s papirnato brisačo , ter ga pomokamo. V ponvi segrejemo olje in maslo. Ko se speni damo prsi z kožo navzdol in zlato rumeno opečemo z obeh strani. Nato jih poberemo iz ponve in jih damo na toplo. Zalijemo z jušno osnovo in dobro prevremo.
Piščančje prsi položimo na podlogo iz vodne kreše, čez polijemo vročo omako. Na koncu potresemo s sesekljanim peteržiljem.

Dober tek !!! :wave: