Domov Novice Povezave Mali oglasi Galerija

RECEPTI ZA "GASILSKE JEDI"

Ta podforum je namenjen vsem, ki verjamejo, da poleg gasilstva obstaja še kakšna druga reč na svetu. V njem bodo teme, ki nimajo neposredne povezave z gasilstvom, vendar bi jih radi predebatirali v skupnosti našega foruma.

Moderator: Rafter

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objava ANDY » 12. junij 2006, 9:47

Golaž brez moke

SESTAVINE:
750 g govejega mesa za golaž
(lahko tudi kakšne druge vrste: temno puranje, srna, katerokoli drugo, ki ga imate radi...)
1 - 1,5 kg čebule
sveža paprika
rdeča paprika ali čili v prahu
2 rdeča korenčka
1 rumen korenček
1/2 rumene kolerabe
lovorjev list ali dva
nekaj brinovih jagod
sveže mlet poper
sol
majaron
šetraj
1-2 dl rdečega vina

SKUHAMO PA TAKO:

Vso čebulo zmeljemo v multipraktiku, vendar pazimo, da to storimo na hitro, da ne odda vse vode (rajši večkrat po nekaj čebul, kot vse skupaj), jo na maščobi prepražimo oz. dušimo, medtem pa v multipraktiku zmeljemo vso zelenjavo. Ko je čebula posteklenila in je začela dobivati rjavo barvo, dodamo meso, nato še zelenjavo in vse začimbe ter vino. Vse skupaj dušimo do mehkega in postrežemo s kruhovimi cmoki, njoki, polento ...

DOBER TEK
"Prehitevajte brez skrbi, saj vas bom izrezal iz pločevine. Vaš gasilec."

(\__/)
(='.'=)
(")_(")
ANDY
070 342 571
Uporabnikova podoba
ANDY
 
Objave: 1534
Registriran: 7. november 2004, 18:34
Lokacija: RAČE pri Mariboru

Objava Mirček » 14. junij 2006, 13:45

RUSKI BORŠČ

Za 10 oseb potrebujemo:

2.5 kg zelje sveže
1 kg prekajenega
2 kg krompir
20 dag čebule
20 dag korenje sveže
20 dag gomolja zelene
20 dag rdeče pese
10 dag paradižnikove mezge
5 dag moke
1 kisla smetana
sol, poper,olje


PRIPRAVA

Na maščobi prepražimo sesekljano čebulo.Dodamo na rezance narezano zelenjavo.Rdeče pese damo le polovico. Ostalo polovico pese naribamo, sok stisnemo in ga primešamo kisli smetani. Prekajeno meso kuhamo posebej.Ko je zelenjava na pol dušena jo pomokamo,popražimo, dodamo mezgo prilijemo juho v kateri smo kuhali prekajeno meso in vode po potrebi.Zakuhamo na rezine narezan krompir.Začinimo primešamo narezano meso in kuhamo , da se vse skupaj zmehča. Tik pred serviranjem jed legiramo s smetano v katero smo vlili sok rdeče pese.

Dober tek !!! :wave:
Lp Mirček
041 343 226

Razumen človek je tu in tam prisiljen da se napije , da bi lahko preživel z norci ( Hemingway )
Uporabnikova podoba
Mirček
 
Objave: 636
Registriran: 19. november 2005, 12:17
Lokacija: Miklavž pri Mariboru

Objava BAČO » 16. junij 2006, 9:12

GOBJI PAPRIKAŠ

Potrebujemo:

0,5 kg svežih gob ( mešanih )
3 žlice olja
1 manjšo čebula
1 papriko
1 krompir
3 zrne česna
2 paradižnika
3 žlice kisle smetane
nekaj vejic zelenega peteršilja

Priprava:

Gobe očistimo, operemo in narežemo na lističe. Na olju zarumenimo čebulo, pridamo na rezance narezano papriko in gobe, ter dušimo. Ko se sok posuši, prilijemo malo juhe ali vode, ter zgostimo z naribanim krompirjem. Pridamo olupljen in na kocke narezan paradižnik. Kuhamo dokler se tekočina nekoliko ne povre in nato jed še izboljšamo s kislo smetano, peteršiljem in strtim česnom. Zraven ponudimo testenine, kruhove cmoke ali žličnike ( vlivance ).

Želim vam dober tek !!!

BAČO :microwave:
Urban ROMIH
PGD Dol pri Hrastniku
NA POMOČ !!!
Uporabnikova podoba
BAČO
moderator
moderator
 
Objave: 2115
Registriran: 5. maj 2005, 12:19
Lokacija: Dol pri Hrastniku

Objava LESCE2 » 19. junij 2006, 1:47

LAHKA KOPRIVNA JUHA

Sestavine za 4 osebe:

300g listov mladih kopriv,
2-3 žlici olivnega olja,
1 strok česna,
2 mladi čebulici,
0,5l zelenjavne jušne osnove,
100g kisle smetane,
sol poper, muškat.

PRIPRAVA:

Liste mladih kopriv operemo. V veliki količini vode jih blanširamo cca.3 minute in odcedimo. Česen olupimo in stremo, čebulice očistimo in grobo sesekljamo.

V posodi segrejemo olje, dodamo čebulice in česen ter pražimo dve minuti. Nato dodamo odcejene koprive in še nekoliko prepražimo. Prilijemo 2 večji zajemalki vode od blanširanja kopriv, dodamo kislo smetano in s paličnim mešalnikom zmiksamo.

Koprivni juhi prilijemo zelenjavno jušno osnovo, jo prevremo, po okusu dosolimo, popopramo in dodamo malo muškata.

Postrežemo z žličko kisle smetane.

Prava bomba mineralnih snovi in vitamina A. Za ljubitelje "špinače" iz kopriv pa prav gotovo dobra nadomestitev le te.

Dober tek.
LESCE2
 
Objave: 1011
Registriran: 28. april 2004, 18:18
Lokacija: Lesce-Gorenjska

Objava Mirček » 21. junij 2006, 4:09

HLADNA JOGURTOVA JUHA

Za 12 oseb potrebujemo:

8 lončkov jogurta
1 l mleka
3 stroke česna
2 manjši čebuli
sok polovice limone
sol,sladkor
pekočo omako tabasco
400 g kislih kumarc
300 g šunke
250 g korenja
drobnjak

PRIPRAVA:

Jogurt zmešamo z tričetrt litra mleka. Dodamo sesekljan česen in drobno sesekljano čebulo ter limonin sok. Začinimo s soljo, sladkorjem in tabasco omako. Primešamo na drobno narezane kisle kumarice in tanke rezine šunke. Če je juha pregosta dodamo še malo mleka. Postavimo jo na hladno. Preden jo ponudimo jo potresemo z naribanim korenjem in drobno narezanim drobnjakom.

Dober tek !!! :wave:
Lp Mirček
041 343 226

Razumen človek je tu in tam prisiljen da se napije , da bi lahko preživel z norci ( Hemingway )
Uporabnikova podoba
Mirček
 
Objave: 636
Registriran: 19. november 2005, 12:17
Lokacija: Miklavž pri Mariboru

Objava Mirček » 23. junij 2006, 15:14

ROLADA BREZ PEČENJA

Za 10 kosov potrebujemo:

10 dag mletih lešnikov
10 dag sladkorja v prahu
3 dag jedilne čokolade (stopljene na sopari)
1 beljak

Iz teh sestavin zmesimo testo in dodajamo vodo po potrebi.

Nadev:

5 dag masla
10 dag sladkorja v prahu
1 trdo kuhan rumenjak
(vse penasto zmešaj)


PRIPRAVA:

Na folji razvaljamo testo - rjavo na tanko. Namažemo z nadevom, zvijemo in damo v hladilnik za 2-3 ure in postrežemo.

Dober tek !!! :wave:
Lp Mirček
041 343 226

Razumen človek je tu in tam prisiljen da se napije , da bi lahko preživel z norci ( Hemingway )
Uporabnikova podoba
Mirček
 
Objave: 636
Registriran: 19. november 2005, 12:17
Lokacija: Miklavž pri Mariboru

Objava ANDY » 26. junij 2006, 6:48

Zelenjavno - mesna enolončnica

S E S T A V I N E


40 dag govedine
3 žlice olja
2 manjši čebuli
60 dag stročjega fižola
3 paradižniki
sol
poper
šetraj
malo kisa in kisle smetane


POSTOPEK IZDELAVE

Govedino narežemo na kocke in jih na olju na hitro popečemo. Čebulo drobno sesekljamo, jo primešamo mesu in prepražimo. Prilijemo 3/4 litra vode in počakamo, da zavre. Dodamo na koščke narezan fižol, popramo, solimo in začinimo s šetrajem. Paradižnike prevremo, olupimo in narežemo. Jed po okusu še začinimo in skuhamo do mehkega. Lahko ji primešamo tudi žlico kisa ali kisle smetane.

NASVET

Še dosti bolj okusno je če dodaš olupljen in na kockice narezan krompir.Dodaš ga takoj za fižolom,saj nič hudega če se krompir razkuha.

KAJ je ŠETRAJ? Razlaga v DEBATI O KUHARSKIH RECEPTIH
"Prehitevajte brez skrbi, saj vas bom izrezal iz pločevine. Vaš gasilec."

(\__/)
(='.'=)
(")_(")
ANDY
070 342 571
Uporabnikova podoba
ANDY
 
Objave: 1534
Registriran: 7. november 2004, 18:34
Lokacija: RAČE pri Mariboru

Objava Mitja Gregorič » 27. junij 2006, 4:45

Kaj ko bi napisali ob vsej tej vsemogoči hrani tudi nekaj o tem (blo je to namen tega tompica...) o "Menaži" na intervencijah (terenu)
Kako in kaj... kaj je ok in kaj ne (VSE NI !!!! )



Npr. sezona je tu .... dolgotrajejši poseg oz. intervencija pri gašenju požarov v naravi ob velikih naporih in močnem soncu....pa prav pride tudi drugod...

Priporočilo!

Pijača čez celo intervencijo VODA !!!

primerno ohlajena (ne preveč) voda brez vseh dodatkov v zadostnih količinah ( :idea: plastenke 0.5l ) glede na napor in "porabo " posameznika

Občasno "borcem" razdelimo prigrizke (sadne,energetske ali druge tablice -frutabela je odlična) nekaj paketov v manjših pakiranjih vedno z seboj ( :idea: lahko nabavite na bencinskih servisih)
z tem bodo "borci" dovolj pri moči in ne bodo dehidrirali saj že 10% dehidracija zelo vpliva na storilnost

Po določenem časovnem obdobju (4 ure recimo) poskrbino za malico-
topli obrok po možnosti z veliko hidratov (pašta ali podobno)-dlje dajejo moč ......sendvič ,voda ....
.....
Občasno lahko v vodo dodamo tudi dodatke za nadomestilo "izšvicanih" soli... isostonik,ali podobno ...kar nadomesti izgubljene minerale

seveda je potrebno tudi nameniti določen čas za počitek

tko za idejo....da ne bo sam

Iz prakse drži zgoraj napisano 100% poskusite!

Pa dober tek!
Operativci - Bratje v ognju,dimu in pepelu

Slika
Slovenski gasilci >KLIKNI< !!!
Uporabnikova podoba
Mitja Gregorič
Naj forumovec 2003
Naj forumovec 2003
 
Objave: 4990
Registriran: 23. september 2002, 10:37
Lokacija: Volčja Draga

Objava Mirček » 28. junij 2006, 11:48

JAGODNA JUHA ZS SNEŽNIMI ŽLIČNIKI

Za 10 oseb potrebujemo :

1.5 l vode
150 dag jagod
1.5 dcl vina ali limoninega soka
3 dag škroba
sladkor po okusu

PRIPRAVA:

V vrelo vodo zakuhamo podmet iz škroba dobro prevremo in ohladimo. Primešamo pretlačene jagode. Začinimo z vinom ali limoninim sokom. Juho serviramo dobro ohlajeno.

Za Žličnike pa potrebujemo:

9 beljakov
24 dag sladkorja
1,5 l mleka
1 vanili sladkor

PRIPRAVA:

Iz beljakov naredimo trd sneg. Vanj počasi vtepemo sladkor. Mleko zavremo, dodamo vanili sladkor in zakuhamo žličnike, ki jih z dvema žlicama oblikujemo iz snega.. Zakuhavamo jih postopoma. Ko prevro , jih z lopatico obrnemo, da prevro še na drugi strani. Nato jih poberemo na cedilo. Odcejene žličnike ohladimo in jih vstavimo v juho.

Dober tek !!! :wave:
Lp Mirček
041 343 226

Razumen človek je tu in tam prisiljen da se napije , da bi lahko preživel z norci ( Hemingway )
Uporabnikova podoba
Mirček
 
Objave: 636
Registriran: 19. november 2005, 12:17
Lokacija: Miklavž pri Mariboru

Objava Mirček » 1. julij 2006, 9:56

MLEČNE KUMARE PO KMEČKO

Za 10 potrebujemo :

2 kg kimar
10 dag moke
0.5 l mleka
2 kisli smetani
2 kg krompirja
20 dag margarine
sol, poper, kumina

PRIPRAVA

Kumare olupimo, naribamo in osolimo. Na margarini prepražimo moko, zalijemo z mlekom in prekuhamo. Nato dodamo na grobo pretlačen krompir, kumare in začimbe. Dobro premešamo in na koncu dodamo kislo smetano.

Dober tek !!! :wave:
Lp Mirček
041 343 226

Razumen človek je tu in tam prisiljen da se napije , da bi lahko preživel z norci ( Hemingway )
Uporabnikova podoba
Mirček
 
Objave: 636
Registriran: 19. november 2005, 12:17
Lokacija: Miklavž pri Mariboru

Objava Mirček » 3. julij 2006, 8:44

BRANCIN Z MARINIRANO ZELENJAVO

Za 4 osebe potrebujemo :

50 dag brancina
10 dag melancanov
10 dag korenja
10 dag belušev
10 dag cvetače
10 dag brokolija
sol , poper

PRELIV

4 dag oljčnega olja
1,5 dl limoninega soka
rožmarin,origano
petršilj
strok česna
sol

PRIPRAVA:

Brancina nasolimo in popopramo ter opečemo na žaru.Melancane narežemo na kolobarje in jih prav tako opečemo. Ostalo zelenjavo poljubno narežemo in na hitro prekuhamo, da je še rahlo trda in jo pod mrzlo vodo ohladimo. Hladno ribo položimo na krožnik in jo obložimo z ohlajeno zelenjavo ter vse skupaj prelijemo z prelivom.

PRELIV:
česen stremo, petršilj drobno nasekljamo, ter vse sestavine zmešamo. Solimo po okusu.

Dober trk !!! :wave:
Lp Mirček
041 343 226

Razumen človek je tu in tam prisiljen da se napije , da bi lahko preživel z norci ( Hemingway )
Uporabnikova podoba
Mirček
 
Objave: 636
Registriran: 19. november 2005, 12:17
Lokacija: Miklavž pri Mariboru

Objava nejč » 3. julij 2006, 19:40

Mirček daj recept za bolj redki pasul z malo slanine mater je bil dober :D
Uporabnikova podoba
nejč
 
Objave: 1220
Registriran: 31. januar 2005, 18:07
Lokacija: Dvorjane

Objava pes » 3. julij 2006, 23:09

Poleg tega je najbolj aktualna Mitjeva slika. :D
Uporabnikova podoba
pes
moderator
moderator
 
Objave: 2137
Registriran: 6. marec 2003, 10:44

Objava Marjetica » 4. julij 2006, 7:17

nejč je napisal:Mirček daj recept za bolj redki pasul z malo slanine mater je bil dober :D

No, ta recept si bom še jaz prepisala (njam, njam) :o :wink:
V hitrosti časa nikar ne pozabite nase in sebi ljube ljudi!!!
Uporabnikova podoba
Marjetica
moderator
moderator
 
Objave: 861
Registriran: 29. julij 2004, 20:06
Lokacija: Hotinja vas-mariborska regija

Objava Mirček » 5. julij 2006, 9:01

NARASTEK IZ KROMPIRJA IN ŠPINAČE

Za 8 oseb potrebujemo :

80 dag krompirja
80 dag špinače
4 jajca
2 stroka česna
0.5 dl olja
sol,poper
muškatni orešček
maščoba za pekač
2 dag moke ali drobtin

PRIPRAVA

Špinačo blanširamo,dobro ožamemo, sesekljamo in prilijemo z vročim oljem, v katerem smo prepražili strt česen. Krompir skuhamo, olupimo in narežemo na tanke lističi, ter mu dodamo špinačo, žvrkljane jajce in začimbe. Stresemo v namaščen in pomokan pekač in pečemo 40 minut na 200 st C

Dober tek !!! :wave:
Lp Mirček
041 343 226

Razumen človek je tu in tam prisiljen da se napije , da bi lahko preživel z norci ( Hemingway )
Uporabnikova podoba
Mirček
 
Objave: 636
Registriran: 19. november 2005, 12:17
Lokacija: Miklavž pri Mariboru

NazajNaprej

Nazaj na Splošno

Kdo je prisoten

Trenutno aktivni uporabniki: Ni registriranih uporabnikov in 1 gost