Domov Novice Povezave Mali oglasi Galerija

RECEPTI ZA "GASILSKE JEDI"

Ta podforum je namenjen vsem, ki verjamejo, da poleg gasilstva obstaja še kakšna druga reč na svetu. V njem bodo teme, ki nimajo neposredne povezave z gasilstvom, vendar bi jih radi predebatirali v skupnosti našega foruma.

Moderator: Rafter

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objava ANDY » 8. maj 2006, 7:07

Za ikuhanje današnjega recepta je potrebna KRUŠNA PEČ!!!

LIGNJI S KROMPIRJEM IZ KRUŠNE PEČI

Potrebujemo:

30 dag opranih in očiščenih lignjev
3 srednje velike krompirje
2 srednje velika paradižnika
olivno olje
sol, vegeta, rožmarin, origano

Priprava:

Krompir operemo, olupimo in narežemo na krhlje ter skuhamo v slanem kropu. Lignje medtem prepražimo na olivnem olju, toliko da spustijo vodo. V lončeno posodo naložimo na dno kuhan krompir ter ga posujemo z rožmarinom. Nato zložimo nanj opran in na kolobarje narezan paradižnik, začinjen z origanom in soljo. Kot zadnjo plast pa zložimo poprej prepražene lignje in vse skupaj pečemo v krušni peči 20 – 25 minut. Med peko lignje večkrat premažemo z olivnim oljem. Jed postrežemo s tržaško omako.

DOBER TEK
"Prehitevajte brez skrbi, saj vas bom izrezal iz pločevine. Vaš gasilec."

(\__/)
(='.'=)
(")_(")
ANDY
070 342 571
Uporabnikova podoba
ANDY
 
Objave: 1534
Registriran: 7. november 2004, 18:34
Lokacija: RAČE pri Mariboru

Objava Mirček » 10. maj 2006, 4:48

JAJČEVEC NA ŽARU

Za 4-6 oseb potrebujemo:

1 čebula
1-2 česnova stroka
2-3 jedilni žlici oljčnega olja
50 dag olupljenih paradižnikov
malo soli in kajenskega popra
ščepec sladkorja
2 jajčevca
15 dag ovčjega sira
3-4 timijanovan stebelca

PRIPRAVA

Čebulo in česen olupimo, narežemo na kockice in dušimo na žlici olja. Dodamo paradižnik,zavremo,nato pa povremo v gosto omako, vmes večkrat premešamo.Omako začinimo z soljo, kajenskim poprom in sladkorjem. Jajčevce očistimo operemo in narežemo na centimeter debele rezine, solimo in pustimo 5-10 minut. Ovčji sir narežemo na drobne kocke. Timijan operemo in osmukamo lističe. Rezine jajčevca osušimo in premažemo z eno do dvema žlicama olja. Na vročem žaru jih pečemo 2-3 minute na vsaki strani Po rezinah porazdelimo zgoščeno paradižnikovo omako in sir ter pečemo na žaru še eno do dve minuti.Preden jajčevce ponudimo jih potresemo z timijanovimi lističi.

Dober tek!!! :wave:
Lp Mirček
041 343 226

Razumen človek je tu in tam prisiljen da se napije , da bi lahko preživel z norci ( Hemingway )
Uporabnikova podoba
Mirček
 
Objave: 636
Registriran: 19. november 2005, 12:17
Lokacija: Miklavž pri Mariboru

Objava BAČO » 12. maj 2006, 14:21

KOTLETI S ČILIJEM

Za 4 osebe potrebujemo:
4 večje kotlete
1 čebula
1 strok zelenega čilija - sveži feferon
žlica olja
2 žlički rjavega sladkorja
3 - 4 žlice jabolčnega kisa
1/8 l paradižnikovega soka
3 žličke omake worchester
sol
poper

Priprava:

Na olju prepražimo nasekljano čebulo in sesekljan čili, kateremu smo predčasno odstranili semenje. Potresemo s sladkorjem, dodamo kis in prekuhamo. Ko se marinada ohladi, dodamo paradižnikov sok in worchestersko omako. Kotlete natremo s soljo in poprom in jih v narejeni marinadi, mariniramo približno 6 ur.
Pred pečenjem na žaru jih vzamemo iz marinade in položimo na segret žar in jih popečemo, ter sproti mažemo s preostalo marinado, ko so pečeni na krožnik dodamo poljubno prilogo in serviramo.

Dober tek !!!

BAČO :microwave:
Urban ROMIH
PGD Dol pri Hrastniku
NA POMOČ !!!
Uporabnikova podoba
BAČO
moderator
moderator
 
Objave: 2115
Registriran: 5. maj 2005, 12:19
Lokacija: Dol pri Hrastniku

Objava Mirček » 15. maj 2006, 9:02

RULADE S ŠAMPINJONI

Za 4 osebe potrebujemo:

4 svinjske zrezke (po 20 dag)
1/2 kg šampinjonov
1 čebula
1 strok česna
4 žličke gorčice
10 dag masla
3 dl jušne osnove
petršilj
sol in poper

PRIPRAVA

Zrezkom obrežemo morebitne žilice, jih tanko potolčemo in po obeh straneh namažemo z gorčico. Šampinjone očistimo in tanko narežemo. Čebulo in česen olupimo in drobno nasekljamo. V ponvi prepražimo čebulo in česen, dodamo gobe in skupaj pražimo 3 minute. Odstavimo in začinimo s soljo, sveže mletim poprom in nasekljanim petršiljem ter nekoliko ohladimo. Gobovo maso naložimo na prej pripravljene zrezke jih skrbno zavijemo v rulade in povežemo s kuhinjsko vrvico.Rulade na hitro opečemo na maslu nato prilijemo toplo juho ter zavremo.Zmanjšamo temparaturo in pokrito dušimo 25 minut.

Dober tek !!! :wave:
Lp Mirček
041 343 226

Razumen človek je tu in tam prisiljen da se napije , da bi lahko preživel z norci ( Hemingway )
Uporabnikova podoba
Mirček
 
Objave: 636
Registriran: 19. november 2005, 12:17
Lokacija: Miklavž pri Mariboru

Objava Mirček » 17. maj 2006, 7:28

NADEVANA ZELENJAVA

Za 4 osebe potrebujemo:

1 rdeča paprika
1 zelena paprika
2 bučki
4 mesnati paradižniki
4 veliki šampinjoni
2 čebuli
2 stroka česna
timijan
olivno olje
2 stari žemlji
25 dag mocarele
50 dag mletega mesa
2 jajci

PRIPRAVA

Papriko vzdolžno prerežemo, očistimo in operemo. Bučke prav tako operemo vzdolžno razpolovimo in z žlico izdolbemo sredico. Paradižnikom odrežemo pokrove in izdolbemo meso.Očiščenim šampinjonom odstranimo kocene in kapice izdolbemo. Sredico bučk, paradižnika in šampinjonov nasekljamo. Žemlje namočimo v vodo in jih ožamemo. Pomešamo z mletim mesom, obema jajcema ter polovično količino nastrgane mocarele. Zelenjavo napolnimo z mesno maso, zalijemo z juho in v pečici pečemo pol ure pri 180 stopinjah. Nasekljano zelenjavo zdušimo na olju in pretlačimo v omako. Tik pred koncem pečenja zelenjavo potresemo še s preostalo količino sira in do konca spečemo. Ponudimo z zelenjavno omako.

Dober tek!!! :wave:
Lp Mirček
041 343 226

Razumen človek je tu in tam prisiljen da se napije , da bi lahko preživel z norci ( Hemingway )
Uporabnikova podoba
Mirček
 
Objave: 636
Registriran: 19. november 2005, 12:17
Lokacija: Miklavž pri Mariboru

Objava BAČO » 19. maj 2006, 9:38

VANILIJEVA ZMRZLINA ( parafait )

Potrebujemo:

4 jajca
12 dag sladkorja v prahu
1/4 vanilijevega stroka
12 dag kristalnega sladkorja
5 dl sladke smetane
1 žlička višnjevega žganja
1 žlička maraskina

Priprava:

Rumenjake damo v kotliček, jim dodamo sladkorno moko in penasto umešamo. Iz beljakov stepemo sneg, vanj postopno dodajamo kristalni sladkor. Smetano stepemo. V penasto umešano maso iz rumenjakov in sladkorja dodamo višnjevo žganje, maraskino in nekaj nastrganega vanilijevega stroka, dodamo še trd sneg in narahlo premešamo. Dodamo še stepeno sladko smetano in ponovno rahlo premešamo. Maso damo v steklene, kovinske ali porcelanaste modelčke, ki jih napolnimo do višine vsaj 4-5 cm in nato postavimo v zamrzovalnik za 6-8 ur.
Zmrzlino pred serviranjem okrasimo še z stepeno smetano in poljubnim sadjem.

Dober tek !!!

BAČO :microwave:
Urban ROMIH
PGD Dol pri Hrastniku
NA POMOČ !!!
Uporabnikova podoba
BAČO
moderator
moderator
 
Objave: 2115
Registriran: 5. maj 2005, 12:19
Lokacija: Dol pri Hrastniku

Objava ANDY » 22. maj 2006, 7:08

RIŽEVA SOLATA

Sestavine:

-riž (lahko so tudi testenine)
-nekaj sira (jošt, edamec,...)
-posebna klobasa
-sol
-olje
-kis
-sezonska zelenjava(kumare, paprika paradižnik- vse to je lahko tudi vloženo)

Priprava:

Po navodilih skuhamo riž in ga ohladimo. Na kocke narežemo sir, klobase ter zelenjavo. vse skupaj vsujemo v posodo ter dodamo kis olje in sol. Vse samo še zmešamo. Postrežemo hladno.

DOBER TEK!
"Prehitevajte brez skrbi, saj vas bom izrezal iz pločevine. Vaš gasilec."

(\__/)
(='.'=)
(")_(")
ANDY
070 342 571
Uporabnikova podoba
ANDY
 
Objave: 1534
Registriran: 7. november 2004, 18:34
Lokacija: RAČE pri Mariboru

Objava Mirček » 24. maj 2006, 11:48

SVINJSKI FILE V GORČIČNI OMAKI

Za 4 osebe potrebujemo:

600 g svinjskega fileja
1 šopek korenja
3 žlice olja
300 ml zelenjavne juhe
150 g kisle smetane
2 žlici debelozrnate gorčice
pol šopka gladkega petršilja
po želji še 200 ml suhega vina
sol,poper

PRIPRAVA

File oplaknite in osušite.Odstranite mu kožo in kite in nato narežize na 3 do 4 cm debele rezine. Korenje očistite ga ostrgajte in poševno narežite na rezine. V ponvi segrejte dve žlici olja in na njem vsako stran fileja popecite od 3 do 4 minute da bo meso dobro zapečeno. Solite in popoprajte. Meso vzamite iz ponve in ga postavite na toplo. Na olju ki je ostalo od peke mesa popecite korenje ga posolite in popoprate. Zalite z juho in če želite še z vinom. Ponev pokrite in pustite da vse skupaj prevre. Korenje precedite in pri tem prestrezite sok. Zelenjavo postavite na toplo. Prevretek prelite nazaj v ponev. Dodajte mu kislo smetsno jo na hitro povrite in kuhajte toliko časa da nastane kremna omaka. Vmešajte še gorčico in omako začinite. Po tem omaka ne sme več vreti.
Zraven ponudimo korenje in široke rezance.

Dober tek!!! :wave:
Lp Mirček
041 343 226

Razumen človek je tu in tam prisiljen da se napije , da bi lahko preživel z norci ( Hemingway )
Uporabnikova podoba
Mirček
 
Objave: 636
Registriran: 19. november 2005, 12:17
Lokacija: Miklavž pri Mariboru

Objava BAČO » 26. maj 2006, 5:29

TRŽIŠKA BRŽOLA

Za eno gasilsko desetino potrebujemo:

1,5 kg koštrunovih bržol
8 dag masti ali olja
2 čebuli
3 stroke česna
brinove jagode
poper
šatraj
timijan
sol
12 nekoliko večjih krompirjev

Priprava:

V kozico ali pekač damo maščobo, dodamo sesekljano čebulo, česen, brinove jagode, poper, šatraj, timijan in malo vroče vode ali fonda. Dodamo poparjene bržole v celem kosu, katere smo prej nasolili in vse skupaj dušimo. Med dušenjem meso večkrat obrnemo in po potrebi prilivamo vročo vodo in na koncu prilijemo še vino. Ko so bržole že precej mehke v pekač dodamo na polovice ali krhlje narezan krompir, ki smo ga posolili in vse skupaj dušimo do mehkega. Nato bržole narežemo na rezine in postrežemo skupaj z krompirjem.

Dober tek !!!

BAČO :microwave:
Urban ROMIH
PGD Dol pri Hrastniku
NA POMOČ !!!
Uporabnikova podoba
BAČO
moderator
moderator
 
Objave: 2115
Registriran: 5. maj 2005, 12:19
Lokacija: Dol pri Hrastniku

Objava ANDY » 29. maj 2006, 15:46

Rižota z rdečim vinom
SESTAVINE:

2 čebuli
1/2 jabolka
2 žlici olivnega olja
350 g riža za rižoto
0,5 l vina Cabernet sauvignon**
0,5 l zelenjavne jušne osnove
75 g naribanega parmezana
sol
ščep kajenskega popra
2 žlici surovega masla ali margarine
1 žlica rožmarina

NARDIMO PA TAKO:


Olupljeno čebulo ter olupljeno in razkoščičeno jabolko narežemo na kocke ter na olivnem olju rahlo porumenimo.
Dodamo riž, prilijemo rdeče vino, dobro premešamo, zalijemo z zelenjavno jušno osnovo, vmešamo parmezan ter začinimo s soljo in kajenskim poprom.
Pokrito damo za približno 25 minut v naprej, na 175 stopinj, segreto pečico.
Posodo vzamemo iz pečice, vmešamo maslo ali margarino in rožmarin ter pustimo jed še par minut počivati.
Razporedimo na štiri krožnike ter po želji potresemo še s parmezanom.

OPOMBA:

**ali kakšno drugo naše kakovostno rdeče (črno) vino.

DOBER TEK :lol:
"Prehitevajte brez skrbi, saj vas bom izrezal iz pločevine. Vaš gasilec."

(\__/)
(='.'=)
(")_(")
ANDY
070 342 571
Uporabnikova podoba
ANDY
 
Objave: 1534
Registriran: 7. november 2004, 18:34
Lokacija: RAČE pri Mariboru

Objava Mirček » 31. maj 2006, 7:48

ANANAS Z AMARETTOM

Za 4 osebe potrebujemo

350 g očiščenega ananasa
100 g lešnikov
50 g sladkorja
1 dl amaretta
1 palčka cimeta
1 vanilijev strok
4 klinčki

PRIPRAVA

Ananas narežemo ma tanjše rezine. Lešnike olupimo in grobo nasekljamo. V posodi pristavimo sladkor, cimet, vanilijev strok, klinčke in dober deciliter vode. Počasi segrejemo po tem pa prelijemo amaretto. V omako vložimo narezan ananas potem pa vse skupaj pri visoki temparaturi kuhamo. Kuhamo toliko časa da dobimo gosto omako oz sirup. Ananas serviramo na krožnike ,pokapljamo ga s sirupom in potresemo z lešniki.
-- Amaretto je italjanski liker, odišavljen z mandeljni, marelicami in aromatičnimi ekstrati.

Dober tek !!! :wave:
Lp Mirček
041 343 226

Razumen človek je tu in tam prisiljen da se napije , da bi lahko preživel z norci ( Hemingway )
Uporabnikova podoba
Mirček
 
Objave: 636
Registriran: 19. november 2005, 12:17
Lokacija: Miklavž pri Mariboru

Objava BAČO » 2. junij 2006, 11:22

OCVRTI MOŽGANI

Za 4 osebe potrebujemo:

50 dag telečjih možganov
sol

Za paniranje:

2 jajci
8 dag moke
10 dag drobtin
maščobo za cvrenje
pol limone

Priprava:

Možgane damo za 5 – 10 minut v toplo vodo, da jim lažje odstranimo žilnato kožico. Razdeljene na večje kose posolimo, jih dunajsko paniramo in v vroči maščobi zlato rumeno ocvremo. Zraven na krožnik položimo krhlje limon in katero od majoneznih omak ( tatarska omaka, pikantna omaka… ).

Želim vam dober tek !!!

BAČO :microwave:
Urban ROMIH
PGD Dol pri Hrastniku
NA POMOČ !!!
Uporabnikova podoba
BAČO
moderator
moderator
 
Objave: 2115
Registriran: 5. maj 2005, 12:19
Lokacija: Dol pri Hrastniku

Objava ANDY » 5. junij 2006, 14:41

ČAS POLETJA......

Solata za poletne dni

SESTAVINE:

1 gomolj zelene
kisla smetana (najboljša je Mileram)
1 do 2 zelo zreli hruški ali 1 - 2 jabolki
1 pest orehov

POSTOPEK:


Zeleno olupimo in jo naribamo (tako kot za štrudelj), dodamo ji olupljeno in na kocke narezano hruško (ali pa na kocke narezano ali naribano jabolko), pest orehov (prej jih malo potolčemo, da dobimo majhne koščke) in dodamo kislo smetano po želji. Damo v hladilnik za kakšno uro, da se primerno ohladi.

DOBER TEK :!:
"Prehitevajte brez skrbi, saj vas bom izrezal iz pločevine. Vaš gasilec."

(\__/)
(='.'=)
(")_(")
ANDY
070 342 571
Uporabnikova podoba
ANDY
 
Objave: 1534
Registriran: 7. november 2004, 18:34
Lokacija: RAČE pri Mariboru

Objava Mirček » 7. junij 2006, 13:52

ZDROBOV PUDING Z RIBEZOM
Za 4 osebe potrebujemo:

500 ml mleka
ščepec soli
80 g pšeničnega zdroba
3 jajca
125 g sladkorja
300 g rdečega ribeza
150 g črnega ribeza

PRIPRAVA :

Zavrite mleko s soljo. Počasi vanj vsipate zdrob in na majhnem ognju kuhajte tako dolgo, da se kaša težko loči od žlice. Beljake ločite od rumenjakov. Rumenjake zmešajte s 40 g sladkorja in jih vmešajte v zdrob. Beljake s 40 g sladkorja čvrsto stepite in tudi previdno vmešajte v zdrob.. Zdrob nadevajte v modelčke za puding , ki ste jih predhodno oplaknili z vodo ter postavite na hladno. Ribez operite in mu odstranite peclje. Stresite ga v kozico, dodajte preostali sladkor in malo vode. Zavrite ter ga na majhnem ognju pustite vreti 5 minut. Preden zdrob ponudite ga stresite iz posodic na krožnik ter prelite z ribezom.

Dober tek!!! :wave:
Lp Mirček
041 343 226

Razumen človek je tu in tam prisiljen da se napije , da bi lahko preživel z norci ( Hemingway )
Uporabnikova podoba
Mirček
 
Objave: 636
Registriran: 19. november 2005, 12:17
Lokacija: Miklavž pri Mariboru

Objava Mirček » 9. junij 2006, 20:22

JAGODE Z MELISINIM JOGURTOM

Za 4 osebe potrebujemo:

50 dag jagod
25 dag navadnega jogurta
6 dag sladkorja v prahu
sok limone
žlička nasekljane melise
lističi melise za okras

PRIPRAVA

V primerni posodi gladko zmešamo jogurt z limoninim sokom in sladkorjem v prahu. Dodamo žličko nasekljane melise in zmešamo. Jogurt na hladnem prihranimo. Jagode očistimo , operemo in narežemo na rezine. Jogurt nalijemo v lepe desertne skledice, obložimo z jagodami in okrasimo z lističi melise.

Dober tek !!! :wave:
Lp Mirček
041 343 226

Razumen človek je tu in tam prisiljen da se napije , da bi lahko preživel z norci ( Hemingway )
Uporabnikova podoba
Mirček
 
Objave: 636
Registriran: 19. november 2005, 12:17
Lokacija: Miklavž pri Mariboru

NazajNaprej

Nazaj na Splošno

Kdo je prisoten

Trenutno aktivni uporabniki: Google [Bot] in 1 gost