RECEPTI ZA "GASILSKE JEDI"

Ta podforum je namenjen vsem, ki verjamejo, da poleg gasilstva obstaja še kakšna druga reč na svetu. V njem bodo teme, ki nimajo neposredne povezave z gasilstvom, vendar bi jih radi predebatirali v skupnosti našega foruma.

Moderator: Rafter

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj
Odgovori
Uporabniški avatar
BAČO
moderator
moderator
Prispevkov: 2090
Pridružen: 5. Maj 2005, 12:19
Kraj: Dol pri Hrastniku
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a BAČO »

BEČARSKI PAPRIKAŠ

Za 4 osebe potrebujemo:


50 dag sveže svinjine ( krače )
6 dag maščobe
30 dag čebule
2 stroka česna
1 dag moke
2 dag paradižnikove mezge
lovorov list
1 feferon
pol klobase
2 dag slanine
5 dag kislih kumaric
20 dag svežih paprik
0,5 dl kisle smetane
sol
poper

Priprava:

Sesekljano čebulo prepražimo, da svetlo zarumeni, dodamo strt česen, rdečo papriko, lovorov list in paradižnikovo mezgo. Prilijemo nekoliko jušne osnove in solimo ter popramo. Nato dodamo na koščke narezano meso in svežo papriko in dušimo do mehkega. Ko vlaga izpari, jed potresemo z moko, malo prepražimo in zalijemo, da se jed zgosti. Potem dodamo še klobaso, narezano slanino, kisle kumarice, sesekljan feferon in kuhamo toliko časa, da je klobasa, nekoliko termično obdelana, na kar jo vzamemo iz lonca, narežemo na kolobarje, ki jih stresemo nazaj v jed. Dodamo še kislo smetano in pustimo, da jed ponovno zavre, nato še vroči paprikaš serviramo.

Želim vam dober tek !!!

BAČO :microwave:
Urban ROMIH
PGD Dol pri Hrastniku
NA POMOČ !!!
Uporabniški avatar
Mirček
Prispevkov: 636
Pridružen: 19. November 2005, 12:17
Kraj: Miklavž pri Mariboru

Odgovor Napisal/-a Mirček »

SLIVOVI CMOKI

Za 4 osebe potrebujemo:

0.5 kg krompirja
12 dag moke/pol ostre,pol mehke
1 jajce
sol,malo naribanega muškatnega oreščka
1 žlica margarine ali masla
20 manjših sliv
20 majhnih kock sladkorja
drobtine
sladkor in cimet po okusu

PRIPRAVA

Krompir skuhamo,olupimo in pretlačimo.Še toplemu primešamo maslo,sol,muškatni orešček,jajce in moko.Na hitro ugnetemo testo.Razvaljamo ga na pol cm debelo in razvlečemo na 5X5 velike krpe.V vsakega zavijemo po eno slivo v kateri je kocka sladkorja.Testo pazljivo zvijemo v cmok.Kuhamo jih v malo slani vodi.Ko priplavajo na vrh so kuhani.Prelijemo jih s popraženimi drobtinami,sladkamo pa po okusu.Po vrhu še lahko potresemo malo cimeta.Zraven ponudimo kakšen dober kompot.

Dober tek !!! :wave:
Lp Mirček
041 343 226

Razumen človek je tu in tam prisiljen da se napije , da bi lahko preživel z norci ( Hemingway )
Uporabniški avatar
ANDY
Prispevkov: 1512
Pridružen: 7. November 2004, 18:34
Kraj: RAČE pri Mariboru

Odgovor Napisal/-a ANDY »

Danes prilepim recept z katerim je malo več dela, je pa tudi zelo dobra ,,papica,,

Sirovi lignji!

SESTAVINE:::

50 dag lignjev
20 dag sira
3 stroki strtega česna
2 skodeli kuhanega riža ali testenin
sol in poper po okusu
1 žlička rdeče paprike
1 žlica masla

POSTOPEK IZDELAVE:
-recept za 4 osebe-

Lignje očistimo, lovke narežemo na drobne koščke in popražimo na maslu. Sir narežemo na kocke in ga dodamo rižu ali testeninam (namesto njih lahko vzamemo stare žemlje). Dodamo še sol, poper, rdečo papriko, peteršilj, lovke in česen. Vse dobro zmešamo in s tem nadevamo lignje. Povaljamo jih po moki in na olju ocvremo. Če pa so lignji veliki, jih dušimo na maslu, da se zmehčajo, nato jih ponudimo z omako.

DOBER TEK
"Prehitevajte brez skrbi, saj vas bom izrezal iz pločevine. Vaš gasilec."

(\__/)
(='.'=)
(")_(")
ANDY
070 342 571
Uporabniški avatar
Mitja Gregorič
Naj forumovec 2003
Naj forumovec 2003
Prispevkov: 4959
Pridružen: 23. September 2002, 10:37
Kraj: Volčja Draga
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mitja Gregorič »

Je pa ratalo enih receptov....
zanima me keri so gasilski ..... :twisted:


:idea:
Operativci - Bratje v ognju,dimu in pepelu

Slika
Slovenski gasilci >KLIKNI< !!!
Uporabniški avatar
Marko Novak
moderator
moderator
Prispevkov: 1060
Pridružen: 4. Marec 2003, 22:59
Kraj: PGD Zagorje - mesto
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Marko Novak »

Težko je presoditi kateri "recept" je bolj gasilski kot drugi. Jaz bi praktično pomezil VSE.

Mislim da ni nič slabega v tem in da kar pogumno nadaljujete z objavo ,konec koncev berejo naš forum tudi "lačni" ljudje in brez ideje za hitro in dobro kosilo ali večerjo.

Pazite na podvajanje receptov :!:

Lep gurmansko gasilski pozdrav od moderatorja.
Marko NOVAK...GSM 040 631 011
Uporabniški avatar
Mirček
Prispevkov: 636
Pridružen: 19. November 2005, 12:17
Kraj: Miklavž pri Mariboru

Odgovor Napisal/-a Mirček »

SVINJINA Z GORČICO IN ŠAMPINJONI

Za 4 osebe potrebujemo:

70 dag svinjine za zrezke
20 dag šampinjonov
pol čebule
2 žlici sesekljanega petršilja
žlica margarine
2 stroka česna
1 žlica gorčice
juha ali voda za zalivanje
sol, poper
1 žlička paradižnikove mezge
1 dcl kisle smetane
moka za zgostitev

PRIPRAVA:

Na olju prepražimo sesekljano čebulo in dodamo na poljubne kocke narezano meso. Ko je meso prepraženo, dodamo gorčico,strt česen malo zalijemo z vodo ali juho in dušimo do mehkega,ves čas pa prilivamo tekočino. Posebej pa na margarini prepražimo narezane šampinjone,jih malo posolimo in na koncu dodamo sesekljan petršilj. Ko je meso mehko primešamo šampinjone, žličko paradižnikove mezge, kislo smetano, v kateri smo razmešali malo moke za zgostitev. Po potrebi dosolimo in popopramo. Jed naj še enkrat zavre, nato jo ponudimo

Dober tek!!! :wave:
Lp Mirček
041 343 226

Razumen človek je tu in tam prisiljen da se napije , da bi lahko preživel z norci ( Hemingway )
Uporabniški avatar
BAČO
moderator
moderator
Prispevkov: 2090
Pridružen: 5. Maj 2005, 12:19
Kraj: Dol pri Hrastniku
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a BAČO »

MORSKI LIST PO MLINARSKO

Za 4 osebe potrebujemo:

80 dag morskega lista
4 dag olja
3 dag moke
sol
poper
sok limone
5 dag kapr
3 dag masla
worcesterska omaka

Priprava:

Očiščenje fileje solimo, jih z obeh strani pomokamo, na olju opečemo in preložimo na ribjo ploščo. Olje odlijemo, dodamo maslo, ga zarumenimo, dodamo sesekljane kapre, poper, limonin sok in nekaj kapljic worcesterske omake. S prevreto omako prelijemo fileje, priložimo na sodčke narezan kuhan ( slan ) krompir, ki ga potresemo s sesekljanim peteršiljem in okrasimo z rezinami limone.

Dober tek !!!

BAČO :microwave:
Urban ROMIH
PGD Dol pri Hrastniku
NA POMOČ !!!
Uporabniški avatar
ANDY
Prispevkov: 1512
Pridružen: 7. November 2004, 18:34
Kraj: RAČE pri Mariboru

Odgovor Napisal/-a ANDY »

ČOKOLADNA TORTA

SESTAVINE:
Testo:
3 x 3 jajca
3 x 3 žlice sladkorja
3 x 2 žlici moke
3 x 1 žlica kakava

Nadev:
3 jajca
5 žlic sladkorja
20 dag čokolade
23 dag margarine
5 žlic sladkorja v prahu

Preliv:
10 dag čokolade za kuhanje
5 dag olja

POSTOPEK IZDELAVE:

Testo:
Jajca stepemo ter jim dodamo sladkor, potem pa še moko in kakav. Ponovimo 3 x ter vsako oblat posebej pečemo v pekaču, v katerega smo predhodno položili peki papir.

Nadev:
Jajca stepemo s petimi žlicami sladkorja in 20 dag čokolade (ki smo jo predhodno stopili na pari) in dodamo 23 dag margarine, ki smo jo predhodno stepli s petimi žlicami sladkorja v prahu.

Preliv:
Čokolado ter olje stopimo na pari ter prelijemo torto - po želji jo okrasimo s smetano ali čem drugim.
Torto nadevamo: oblat, nadev, oblat, nadev, oblat, preliv.

Pazite na kile- meni se že pozna....
"Prehitevajte brez skrbi, saj vas bom izrezal iz pločevine. Vaš gasilec."

(\__/)
(='.'=)
(")_(")
ANDY
070 342 571
Uporabniški avatar
Mirček
Prispevkov: 636
Pridružen: 19. November 2005, 12:17
Kraj: Miklavž pri Mariboru

Odgovor Napisal/-a Mirček »

KOPRC S ŠUNKO

Za 4 osebe potrebujemo :

4 gomolje koprca (sladkega janeža) po približno 250 g
200 g korenčka
200 g puste kuhane šunke
20 g surovega masla ali margarine
20 g moke
15 g topljenega sira
125 ml mleka
ščepec soli
ščepec sveže zmletega belega popra
ščepec muškatnega oreščka
1 žlica maščobe za posodo

PRIPRAVA

Koperc očistimo in ga na hitro operemo pod tekočo mrzlo vodo. Nežne listke odrežemo in shranimo.Gomolje po dolgem razpolovimo. Korenček olupimo in operemo.Poševno ga naribamo na tanke rezinice.Koperc 5 do 10 minut kuhamo v 125 ml slane vode. Med tem šunko narežemo na kocke. V lončku raztopimo surovo maslo ali margarino,potresemo z moko in med mešanjem pražimo, da svetlo porumeni. Zalijemo z mlekom in 125 ml vode v kateri smo kuhali koperc. Mešamodokler ne nastane gladka omaka. Dodamo topljen sir in segrevamo naprej da se sir razpusti.Zavremo in odstavimo.Začinimo s soljo ,poprom in muškatnim oreščkom. Neprogorno posodo namastimo in damo vanjo koprc in korenček.Potresemo s kockami šunke in prelijemo sirovo omako. Posodo postavimo v pečico in pečemo pri 200 stC 30 minut. Jed okrasimo s prihranjenimi koperčevim zelenjem in takoj ponudimo. Zraven se poda slan krompir

Dober tek !!!
Lp Mirček
041 343 226

Razumen človek je tu in tam prisiljen da se napije , da bi lahko preživel z norci ( Hemingway )
Uporabniški avatar
BAČO
moderator
moderator
Prispevkov: 2090
Pridružen: 5. Maj 2005, 12:19
Kraj: Dol pri Hrastniku
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a BAČO »

RAGU IZ DIVJEGA ZAJCA

Za eno gasilsko desetino potrebujemo:

2 kg zajčjega mesa ( vrat, pleče )
8 dag maščobe
25 dag jušne zelenjave ( iz kvaše )
8 dag slanine
6 dag moke
sol
poper
brinove jagode
šatraj
10 dag brusnic
2 dag gorčice
fond ali kvaša za zalivanje

Priprava:

Na koščke narezano meso iz kvaše dobro odcedimo in na olju v katerega smo dodali na kocke narezano slanino nekoliko opečemo. Dodamo še zelenjavo iz kvaše, ki jo prav tako malo prepražimo in nato vse skupaj začinimo in zalijemo z osnovo ali pa z ostanki kvaše, da se sestavine lepo dušijo. Ko je meso mehko, ga preložimo v drugo posodo, zelenjavo pa pomokamo, prepražimo in še nekoliko zalijemo in prevremo, nato pa pretlačimo. To pretlačeno omako vlijemo na meso, dodamo pa še gorčico in brusnice in pustmo, da jed še enkrat zavre, nato postrežemo, kot prilogo pa damo zraven še kruhov cmok.

Želim vam dober tek !!!

BAČO :microwave:
Urban ROMIH
PGD Dol pri Hrastniku
NA POMOČ !!!
MarkoŠ
Prispevkov: 1349
Pridružen: 9. April 2005, 16:55
Kraj: Boh. Bistrica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a MarkoŠ »

TIRAMISU

Sestavine:
- piškoti Karolina ali Bambi 2- 3 škatle
- kava 1/2 litra
- skuta Mariborska 500 gramov
- vanilin puding 2 x skuhaš v 1/4 litra mleka in ohladiš
- 3 jajca
- 1/2 lončka sladkorja
- 1 žlica ruma
- sladka smetana za stepanje
- kakav za posipanje po želji

Nadev:
- Zmešaš 3 rumenjake in sladkor, da se speni.
- Dodaš skuto, puding, rum in na koncu sneg iz beljakov.

Potek:
- Skuhaš kavo in jo ohladiš.
- Piškote namakaš v ohlajeno kavo in jih polagaš drug zraven drugega v pekač (1 plast).
- Sledi 1 plast nadeva in 1 plast v kavo na hitro namočenih piškotov, nato spet 1 plast nadeva.
- Ko se strdi namežeš s stepeno smetano in posuješ s kakavom.
- Vse skupaj damo v hladilnik.

Tiramisu je sladica, ki jo postežemo hladno. :spam:
Uporabniški avatar
Mirček
Prispevkov: 636
Pridružen: 19. November 2005, 12:17
Kraj: Miklavž pri Mariboru

Odgovor Napisal/-a Mirček »

SLIVOVI OCVRTKI S ČOKOLADO

Za 20 slivovih ocvrtkov potrebujemo:

20 suhih sliv
20 olupljenih mandeljev

TESTO:

2 beljaka
15 dag moke
0.5 dl belega vina
žlica olja
žlica in pol sladkorja v prahu
en rumenjak
ščepec soli
naribana čokolada
olje za cvrtje

PRIPRAVA

Oba beljaka stepemo v ćvrsti sneg.Moki dodamo vino ,olje ,sladkor v prahu,rumenjak,in sol ter zmešamo v gladko zmes.Nato mprevidno vmešamo še sneg,da dobimo gostotekoče testo. Iz suhih sliv odstranimo koščice in slive nadevamo z mandlji.Odprtine skrbno zapremo in slive pomočimo v testo.V posodi segrejemo olje na 140 st C.Nadevane suhe slive ocvremo v zadostni količini vročega olja.Dobro jih ocedimo na papirnatem prtičku in še vroče povaljamo v naribani čokoladi. Ponudimo jih ko so popolnoma ohlajeni.

Dober tek!!!
Lp Mirček
041 343 226

Razumen človek je tu in tam prisiljen da se napije , da bi lahko preživel z norci ( Hemingway )
Uporabniški avatar
Mirček
Prispevkov: 636
Pridružen: 19. November 2005, 12:17
Kraj: Miklavž pri Mariboru

Odgovor Napisal/-a Mirček »

NADEVANE BUČKE

Za 4 osebe potrebujemo

4 podolgovate bučke
300 g mletega mesa
1 jajce
150 g naribanega sira
1 čebula
drobtine za zgostitev
olje, sol, poper, timijan


PRIPRAVA
Bučke operemo,po dolgem prerežemo
in očistimo semen.Iz mesa, jajc,nasekljane čebule in začimb naredimo maso,ki jo po potrebi zgostimo z drobtinami. S to maso nato napolnimo bučke in damo v pečico ki smo jo segreli na 200 stopinj.Pečemo približno 30 min.(odvisno od velikosti bučk in mase v njej).Pred koncem pečenja bučke potresemo z naribanim sirom in gratiniramo.Postrežemo z praženim krompirjem in paradižnikovo omako.

Dober tek!!! :wave:
Lp Mirček
041 343 226

Razumen človek je tu in tam prisiljen da se napije , da bi lahko preživel z norci ( Hemingway )
Uporabniški avatar
Mitja Gregorič
Naj forumovec 2003
Naj forumovec 2003
Prispevkov: 4959
Pridružen: 23. September 2002, 10:37
Kraj: Volčja Draga
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mitja Gregorič »

Vsake tolko pa paše tud



:idea:

Sadni Dan in voda


:twisted:
Operativci - Bratje v ognju,dimu in pepelu

Slika
Slovenski gasilci >KLIKNI< !!!
Uporabniški avatar
ANDY
Prispevkov: 1512
Pridružen: 7. November 2004, 18:34
Kraj: RAČE pri Mariboru

Odgovor Napisal/-a ANDY »

Danes kuha ANDY:

Zeleni špageti


Potrebujemo:

400 g špagetov
sol
olje
500 g špinače
1 šopek peteršilja
2 stroka česna
olivno olje
1 dl naribanega trdega sira (zbrinc, paški sir, parmezan,...)
½ dl smetane
poper

Postopek izdelave:

V rahlo osoljeni vodi, ki smo ji dodali malce olja, skuhamo špagete.
Medtem skuhamo tudi špinačo, jo fino nasekljamo ali zmeljemo s paličnim mešalcem in ji dodamo nasekljan peteršilj. Na segretem olju špinačo na hitro podušimo, po potrebi dosolimo, popopramo, dodamo česen in tričetrt naribanega sira ter tik pred serviranjem vmešamo še smetano.
Skuhane špagete prelijemo z omako in posujemo s preostalim naribanim sirom.

DOBER TEK!!
"Prehitevajte brez skrbi, saj vas bom izrezal iz pločevine. Vaš gasilec."

(\__/)
(='.'=)
(")_(")
ANDY
070 342 571
Odgovori