Jure Čokl » 25. september 2005, 21:46
2 uri in 17 minut prezgodaj, ker ne vem, kako bom jutri s časom. Upam da ne bo spet kdo hud. Pa dober tek!
GOLAŽ A'LA PIRANJA
Svinjsko dobra zadeva za hudo lakoto
SESTAVINE (za 6-8 lačnih):
· 2 kg govejega mesa
· 2 kg čebule
· 5 svežih zrelih srednje velikih paradižnikov (premer cca 7cm)
· 5 večjih korenčkov
· sladka paprika
· mešanica popra v zrnju
· 5 večjih lovorovih listov (dolžina cca 7cm, širina cca 3cm)
· paradižnikova mezga
· jušna osnova (Vegeta ali Začinka)
· 2 dcl rdečega vina
· 2 - 3 g posušenih gob
· 2 vrečki mešanice začimb za golaž Fant ali Evo
Za ljubitelje bolj pikantnega golaža:
· 2 - 5 čilijev ali pekočih feferonov
· 3 - 5 strokov česna
Na razgretem olju v visokem loncu ob neprestanem mešanju pražimo čebulo, dokler ne postekleni. Nato dodamo meso, narezano na približno 2cm velike kocke. Premešamo in dodamo poper in sol ter dušimo, dokler voda, ki jo spusti meso, ne izpari. Med tem olupimo paradižnike in jih narežemo na drobne koščke, korenje pa drobno naribamo. Mesu in čebuli prilijemo vodo. Vode mora biti le toliko, da za približno 5 cm prekrije meso in čebulo. Nato dodamo paradižnike, mleto sladko papriko, lovorove liste, poper v kroglicah (najboljša je mešanica različnih poprov), paradižnikovo mezgo, jušno osnovo (lahko tudi Začinko ali Vegeto), rdeče vino in posušene gobe (če jih seveda imate). Toplo priporočam tudi mešanici začimb za golaž Fant ali Evo po lastni želji. Vendar samo kot dodatek, nikakor kot osnova za to jed. Ljubitelji bolj pikantne hrane naj dodajo tudi kakšen pekoči feferon ali malo čilija in nekaj strokov česna. Nato ob lahnem mešanju na majhnem ognju počakajte, da golaž zavre. Ko se to zgodi, zmanjšajte ogenj na minimum in nadaljujte z lahnim mešanjem. Ta količina golaža mora vreti na majhnem ognju vsaj dve uri in pol oziroma toliko časa, da se vse sestavine razpustijo, meso pa postane mehko, da ga lahko razkosamo z žlico. Jed nato odstavimo in počakamo, da se v pokritem loncu vsaj malo usede in ohladi. Nato ga ponovno premešamo in pogrejemo ter postrežemo.
KAKO POSTREŽEMO
Golaž postrežemo v globokih posodah, posujemo pa ga s svežim peteršiljem ali drobnjakom.
PRILOGA
Kot dodatek priporočam bel kruh ali polento.
PIRANJA SVETUJE
Ostanek golaža (če ga niste zmogli pojesti ali ste skuhali večjo količino)lahko brez težav tudi ohladite in zamrznete. Večkrat ko je ta jed pogreta, boljša je. Tudi po intervencijah je zamrznjen golaž hitro pogret.
"Čoklu kot ponavadi goflja prehiteva pamet. P.S.: Puno priča, malo radi!" Anonimni gost, 30. oktober 2005