Domov Novice Povezave Mali oglasi Galerija

RECEPTI ZA "GASILSKE JEDI"

Ta podforum je namenjen vsem, ki verjamejo, da poleg gasilstva obstaja še kakšna druga reč na svetu. V njem bodo teme, ki nimajo neposredne povezave z gasilstvom, vendar bi jih radi predebatirali v skupnosti našega foruma.

Moderator: Rafter

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

RECEPTI ZA "GASILSKE JEDI"

Objava Martin P. » 21. september 2005, 18:18

V to temo prosim, če napišete čim več receptov tistih "ta pravih gasilskih jedi" po Sloveniji!

ANDY, BAČO, MICKA, apeliram na vas, da boste temo ohranjali "živo"!


LP,
Martin Plavec

PS: Se opravičujem, sem pozabil dati "gasilske jedi" v narekovaj! Naslov je takšen, ker je ideja za to tudi nastala na tak način :wink: !
Zadnjič uredil Martin P. - 21. september 2005, 18:27. Skupaj urejeno 1 krat.
Uporabnikova podoba
Martin P.
 
Objave: 889
Registriran: 11. oktober 2004, 22:02
Lokacija: Meljski hrib

Objava ANDY » 21. september 2005, 20:23

Mislim oz. vem da v Slovenski Kulinariki ni nobene jedi ki bi imela privzdevek Gasilska jed.
Jaz pa sem si to zadevo glede hrane razložo po svoje. Pa bom svoje mišljenje delil z vami. Evo takole sem si postavo uprašanje, ki se glasi:
KAJ BI SI GASILEC ZAŽELEL POJEST KO PRIDE Z KAKŠNE PAR URNE INTERVENCIJE. IN KAKŠNO PIJAČO POPIT.
Mislim oz. sem pripričan da vsi veste ,da v domačem žargonu delimo toplo hrano na ŽLICO ALI VILICO. Naj na kratko razložim- hrana katera se uživa z žlico, in hrana katera se uživa z vilico.
Gasilcu ki se vrača z intervencije oz. iz kakšne bolj fizično zahtevne naloge je v večini primerov bolj zaželjena jed na ŽLICO.
IN TAKO BI TUDI NA TEJ STRANI OKVIRNO ZAČELI PREDSTAVLJAT JEDI KI SE JEDO Z ŽLICO!!!

PONEDELJEK -- SREDA -- PETEK
PRIHAJAJO MED VAS NOVI RECEPTI!!!
"Prehitevajte brez skrbi, saj vas bom izrezal iz pločevine. Vaš gasilec."

(\__/)
(='.'=)
(")_(")
ANDY
070 342 571
Uporabnikova podoba
ANDY
 
Objave: 1534
Registriran: 7. november 2004, 18:34
Lokacija: RAČE pri Mariboru

Objava ANDY » 21. september 2005, 20:45

Pa začnimo. Danes sem se sprehajal še po vrtu ter pobral kar nekaj stročnega fižila. Jutri ja na naši mizi doma
BURANJA - po moje

SESTAVINE - za 6 oseb

40 dkg govejega mesa -lahko tudi svinjsko
1 velika čebula
2 paradižniki
2 paprike
česen ( 2-3 stroke)
80 dkg stročjega fižola
4 korenčke - cca 20 dkg
petršilj
8 malih krompirčkov
zelena
sol
poper
sl.smetana ali moka za podmet
maščoba

PRIPRAVA

Meso narežemo na majhne kocke in ga prepražimo, dodamo sesekljano čebulo ter pražimo, dokler čebula ne postekleni. Dodamo strt česen , na kocke narezano papriko, paradižnik, potresemo z mleto papriko, zalijemo z vodo in dušimo 20 minut. Dodamo stročji fižol(lahko ga prej obarimo), korenje, krompir, ostalo zelenjavo, solimo, popramo in kuhamo dokler niso vse sestavine kuhane. Na koncu naredimo podmet iz moke ali smetane.

VSE SERVIRAMO VROČE. PO POTREBI JE LAHKO DODATEK HRUH.


SLADICA

Palačinke z skutinim namazom- mislim da za to jed ni potrebno pisat recepta!!!

ŽELIM VAM DOBER TEK

ANDY
"Prehitevajte brez skrbi, saj vas bom izrezal iz pločevine. Vaš gasilec."

(\__/)
(='.'=)
(")_(")
ANDY
070 342 571
Uporabnikova podoba
ANDY
 
Objave: 1534
Registriran: 7. november 2004, 18:34
Lokacija: RAČE pri Mariboru

Objava Jure Čokl » 22. september 2005, 22:43

V kategorijo "gasilskih" jedi najbrž sodi tisto, kar jemo v naših enotah, če se kuha, ne? OK, potem je tale moja (nazadnje so moji kameradi in dve kameradki skoraj skledo požrli).

GOBOVA OMLETA A'LA PIRANJA

SESTAVINE (za 4 gasilce):

- 0'5 kg mešanih gob (golobice, lisičke, ježki, brezovi gobani, jurčki)
- 8 jajc
- 1 večja čebula
- dva zrna česna
- 4 zrna popra (ali ščepec mletega popra)
- ščepec soli
- suha zelena
- svež peteršilj
- svež drobnjak
- dve žlici olja

PRIPRAVA:

Večjo čebulo nasekljamo. Na srednje vročem olju jo posteklenimo. Mešane gobe očistimo (vendar samo z nožem, na koncu pa jih zgolj malo oplaknemo z mrzlo vodo) in jih narežemo na srednje velike kose. Primešamo jih postekleneli čebuli. Nekaj minut ob lahnem mešanju počakamo, toliko da gobe izpustijo vodo. Nato jih poslimo, dodamo strt česen, malo posušene zelene, nekaj zrnc popra in malo svežega peteršilja. Nato zadevo dušimo nekaj minut, vendar ne predolgo, ker morajo gobe ostati čvrste. Vmešamo količini gob primerno količino prej stepenih jajc in počasi z leseno lopatko obračamo, da jajca ostanejo v večjih kosih, torej tako kot je omleti primerno. Ko jajca ustrezno (po okusu) zakrnknejo, jih razdelimo na krožnike in potresemo s svežima, na drobno nasekljanima drobnjakom in peteršiljem. Postrežemo s črnim ali polnozrnatim kruhom in čajem.

TRAJANJE PRIPRAVE: 10 minut
"Čoklu kot ponavadi goflja prehiteva pamet. P.S.: Puno priča, malo radi!" Anonimni gost, 30. oktober 2005
Uporabnikova podoba
Jure Čokl
Piranja
 
Objave: 1733
Registriran: 1. maj 2003, 21:06
Lokacija: Trnjava
GE: Lukovica

Objava ANDY » 23. september 2005, 15:11

Pa zopet sledi en recept. In sicer recept za

GOLAŽ IZ PEČICE

SESTAVINE

1 kg govejega bočnika
1/2 kg čebule
žlica moke
malo olja
1 korenček
košček zelene
peteršiljeva korenina
4 stroki česna
lovorov list
sol, poper, kumina
malo ostre paprike
1 dcl dobrega suhega belega vina

POSTOPEK PRIPRAVE

Meso narežemo na koščke, ga povaljamo v mešanici moke in soli, popečemo na olju ter preložimo v litoželezno ali keramično posodo (da ne spusti soka to storimo v dveh delih). Nato na olju podušimo sesekljano čebulo, ko postekleni, dodamo zmlet korenček, zeleno in peteršiljevo korenino, zdrobljen česen, lovorov list, malo mlete kumine in ostre paprike, še malo solimo in popramo, zalijemo z vinom in malo vode, nekaj minut kuhamo, nato pa prelijemo čez meso, pokrijemo in kuhamo v pečici na 180 stopinj približno dve uri.

Pa Dober tek

ANDY
"Prehitevajte brez skrbi, saj vas bom izrezal iz pločevine. Vaš gasilec."

(\__/)
(='.'=)
(")_(")
ANDY
070 342 571
Uporabnikova podoba
ANDY
 
Objave: 1534
Registriran: 7. november 2004, 18:34
Lokacija: RAČE pri Mariboru

Objava Jure Čokl » 25. september 2005, 21:46

2 uri in 17 minut prezgodaj, ker ne vem, kako bom jutri s časom. Upam da ne bo spet kdo hud. Pa dober tek!

GOLAŽ A'LA PIRANJA
Svinjsko dobra zadeva za hudo lakoto

SESTAVINE (za 6-8 lačnih):

· 2 kg govejega mesa
· 2 kg čebule
· 5 svežih zrelih srednje velikih paradižnikov (premer cca 7cm)
· 5 večjih korenčkov
· sladka paprika
· mešanica popra v zrnju
· 5 večjih lovorovih listov (dolžina cca 7cm, širina cca 3cm)
· paradižnikova mezga
· jušna osnova (Vegeta ali Začinka)
· 2 dcl rdečega vina
· 2 - 3 g posušenih gob
· 2 vrečki mešanice začimb za golaž Fant ali Evo

Za ljubitelje bolj pikantnega golaža:

· 2 - 5 čilijev ali pekočih feferonov
· 3 - 5 strokov česna

Na razgretem olju v visokem loncu ob neprestanem mešanju pražimo čebulo, dokler ne postekleni. Nato dodamo meso, narezano na približno 2cm velike kocke. Premešamo in dodamo poper in sol ter dušimo, dokler voda, ki jo spusti meso, ne izpari. Med tem olupimo paradižnike in jih narežemo na drobne koščke, korenje pa drobno naribamo. Mesu in čebuli prilijemo vodo. Vode mora biti le toliko, da za približno 5 cm prekrije meso in čebulo. Nato dodamo paradižnike, mleto sladko papriko, lovorove liste, poper v kroglicah (najboljša je mešanica različnih poprov), paradižnikovo mezgo, jušno osnovo (lahko tudi Začinko ali Vegeto), rdeče vino in posušene gobe (če jih seveda imate). Toplo priporočam tudi mešanici začimb za golaž Fant ali Evo po lastni želji. Vendar samo kot dodatek, nikakor kot osnova za to jed. Ljubitelji bolj pikantne hrane naj dodajo tudi kakšen pekoči feferon ali malo čilija in nekaj strokov česna. Nato ob lahnem mešanju na majhnem ognju počakajte, da golaž zavre. Ko se to zgodi, zmanjšajte ogenj na minimum in nadaljujte z lahnim mešanjem. Ta količina golaža mora vreti na majhnem ognju vsaj dve uri in pol oziroma toliko časa, da se vse sestavine razpustijo, meso pa postane mehko, da ga lahko razkosamo z žlico. Jed nato odstavimo in počakamo, da se v pokritem loncu vsaj malo usede in ohladi. Nato ga ponovno premešamo in pogrejemo ter postrežemo.

KAKO POSTREŽEMO

Golaž postrežemo v globokih posodah, posujemo pa ga s svežim peteršiljem ali drobnjakom.

PRILOGA

Kot dodatek priporočam bel kruh ali polento.

PIRANJA SVETUJE

Ostanek golaža (če ga niste zmogli pojesti ali ste skuhali večjo količino)lahko brez težav tudi ohladite in zamrznete. Večkrat ko je ta jed pogreta, boljša je. Tudi po intervencijah je zamrznjen golaž hitro pogret.
"Čoklu kot ponavadi goflja prehiteva pamet. P.S.: Puno priča, malo radi!" Anonimni gost, 30. oktober 2005
Uporabnikova podoba
Jure Čokl
Piranja
 
Objave: 1733
Registriran: 1. maj 2003, 21:06
Lokacija: Trnjava
GE: Lukovica

Objava BAČO » 27. september 2005, 23:52

Čeprav 10 min. prehitro, samo jutri je služba :D :D :D


JOTA ( VIPAVSKA JUHA )

Za eno gasilsko destino potrebujemo:

30 dag fižola v zrnju
2,5 l vode
50 dag prekajenega svinjskega mesa
40 dag krompirja
50 dag kislega zelja
8 dag maščobe
3 dag moke
10 dag čebule
2 stroka česna
sol
poper
lovorov list
1 žlica paradižnikove mezge

Priprava:
Fižol čez noč namočimo in ga v isti vodi pristavimo. Dodamo na koščke narezano svinjino. Ko je jed napol mehka, dodamo na kocke narezan krompir in kuhamo toliko časa, da se zmehča še krompir. Prilijemo kislo zelje, ki smo posebej skuhali. Nato dodamo gladko razkuhano prežganje, ki smo mu dodali sesekljano čebulo in strt česen, jed solimo, popramo, začinimo z lovorovim listom in dodamo paradižnikovo mezgo, vse skupaj pustimo kuhati še par minut, da se okusi med seboj pomešajo, nato pa jed ostavimo in postrežemo. Kot pri vseh jedeh » na žlico « tudi tukaj ne smemo pozabiti na dober domači kruh.

Po želji lahko fižol in krompir pretlačimo in nato dodamo zelje. Tedaj kuhamo svinjino v zelju, jed lahko zgostimo tudi s podmetom in za okus dodamo malo precvrte suhe slanine.

Želim Vam, DOBER TEK !!!

LP BAČO
:microwave:
Urban ROMIH
PGD Dol pri Hrastniku
NA POMOČ !!!
Uporabnikova podoba
BAČO
moderator
moderator
 
Objave: 2115
Registriran: 5. maj 2005, 12:19
Lokacija: Dol pri Hrastniku

Objava Mitja Gregorič » 29. september 2005, 18:34

Recept pašta "RIO"-Verdura v 5 minutah

2 "škatuleti" tuna RIO Mare (bolj velika ku je več je mesa )
Nekaj žlick Kisle smetane
kanček domačega olivnega olja (po želji)
Natureta zelenjavna omakica

začimbe,sol,poper -po želji ,Pekoči feferončki...za verzijo ala divaola :twisted:

Skuhamo pašto v slanem kropu, zamešamo v posodi: tuno ocedimo(RIOmare ), dodamo kanček domačega olivnega olja,malo kisle smetane ter Natureta omakco z zelenjavo. Ko je pašta skuhana jo odcedimo, damo nazaj v lonec in primešamo omako, ki smo jo naredili.
(Jaz rad primešam še koruzo).
Po vrhu dodamo malo bazilike ali parmezan po želji.
Zdraven gre obvezno še en kozarc refoška al pa terana.

Dobr tek.


P.s.
Ajnfoh tud za začetnike in kuharske telebane....primerno za ko so sami doma in je baba na dopustu.... :twisted: :twisted: :twisted:
Operativci - Bratje v ognju,dimu in pepelu

Slika
Slovenski gasilci >KLIKNI< !!!
Uporabnikova podoba
Mitja Gregorič
Naj forumovec 2003
Naj forumovec 2003
 
Objave: 4990
Registriran: 23. september 2002, 10:37
Lokacija: Volčja Draga

Objava ANDY » 30. september 2005, 7:56

Mitja ja prehiteval za en dan, a vendar je tudi njegov recept dobrodošel v naši zbirki.
No pa gremo dalje. Danes bi kuhali Sataraš. Jaz imam malo spremenjen recept od klasičnega , zato ga bom delil z vami:

Sataraš alla Andy:

SESTAVINE:

za 3 osebe

1 večja čebula
1 dl olja
3 paprike (rdeča, zelena)
3 jajca
šop blitvinih stebel
3-4 stroki česna
1 kg paradižnika
zelen peteršilj
sol
poper
ščepec čilija

PRIPRAVA:


Olupljeno čebulo nasekljamo. Papriko očistimo, odstranimo pecelj ter semena in narežemo na kratke rezance. Oprana blitvina stebla narežemo povprek na pol centimetra široke koščke, debelejša stebla pa še prej po dolgem razpolovimo. Česen olupimo in drobno nasekljamo. Paradižnik, najbolje tak, ki je že prezrel za solato, podrgnemo po lupini s hrbtno stranjo noža, da ga tako zlahka olupimo, ne da bi ga prej pomakali v krop. Olupljenemu odstranimo seme ter meso narežemo na koščke. Zelen peteršilj nasekljamo.

Na olju, najbolje v široki ponvi, svetlo porumenimo čebulo, dodamo narezano papriko, posolimo in toliko popečemo, da se paprika le malo omehča. Pritresemo olupljene in nasekljane stroke česna ter takoj, ko zadiši, vmešamo še narezana blitvina stebla ter koščke paradižnika. Po okusu dosolimo, popramo, dodamo čili ter pokrito dušimo par minut. Odkrijemo ter dušimo toliko časa, da izpari prav vsa tekočina. Zatem preko jedi polijemo stepena jajca, ter popražimo še toliko časa da nam jajce zakrkne. Na koncu jed potrosimo z nasekljanim peteršiljem.

Probajte- ne bo vam žal
Dober tek


Andy
"Prehitevajte brez skrbi, saj vas bom izrezal iz pločevine. Vaš gasilec."

(\__/)
(='.'=)
(")_(")
ANDY
070 342 571
Uporabnikova podoba
ANDY
 
Objave: 1534
Registriran: 7. november 2004, 18:34
Lokacija: RAČE pri Mariboru

Objava BAČO » 3. oktober 2005, 12:32

PAŠTA FIŽOL

Za eno gasilsko desetino potrebujemo:

60 dag fižola
vode po potrebi
sol
20 dag prekajenega mesa
12 dag maščobe
15 dag čebule
2 dag moke
2 stroka česna
papriko v prahu po okusu
2 dag paradižnikove mezge
lovorov list
1 jušna kocka
40 dag makaronov ali polžkov

Priprava:

Fižol operemo in ga v vodi čez noč namočimo. Ko v isti vodi zavre, dodamo na kocke narezano prekajeno meso ali rebra. Medtem, ko se kuha, na maščobi prepražimo sesekljano čebulo; ko zarumeni, dodamo še strt česen, moko, papriko v prahu in paradižnikovo mezgo, ter jušno kocko. K prežganju nalijemo mrzlo vodo in vse skupaj gladko razmešamo in dodamo k fižolu. Dodamo lovorov list in kuhamo še kakšnih 15 min, da se moka razkuha. Polžke ali makarone najbolje, da skuhamo posebej ( al dente ), tako, da so še malo trdi in jih nato dodamo k fižolu in mesu. Jed mora biti gosta, ker pa imamo gasilci radi malce močnejši obrok, ni nič narobe, če v pašti skuhamo za vsakega pol kranjske klobase ali rezino šinka.

Dober tek !!!

LP BAČO :microwave:
Urban ROMIH
PGD Dol pri Hrastniku
NA POMOČ !!!
Uporabnikova podoba
BAČO
moderator
moderator
 
Objave: 2115
Registriran: 5. maj 2005, 12:19
Lokacija: Dol pri Hrastniku

Objava ANDY » 5. oktober 2005, 16:50

Ker je Jure Čokl izrazo željo po Zajčji obari mu danes ponujam recept

DOMAČI ZAJEC V OBARI

Sestavine:

- 1 očiščen domač zajec
- 0.50 dag jušne zelenjave (korenje, peteršiljeva korenina, zelena)
- 1 čebula
- 2 žlici drobtin
- 4 dag masla
- 2 dag olja
- začimbe (lovorjev list, sol, poper, šatraj, limonin sok, belo vino, drobnjak)
- kis
- limona
- posušene gobe
- svež paradižnik

Priprava:

Zajca razkosamo na primerne kose.
V večji lonec damo 1 liter vode in razkosanega zajca.
Dodamo zelenjavo, ki smo jo narezali na kolobarje ali paličice in posolimo.
Vse skupaj kuhamo približno 30 minut in pazimo, da je vode vedno še enkrat več, kot je sestavin v posodi.

Medtem ko kuhamo zajca, prepražimo na maščobi drobno sesekljano čebulo in drobtinice.
Temu prilijemo zajemalko hladne juhe ali vode in dobro premešamo.

Vse skupaj dodamo k zajcu. Dodamo še lovorjev list, poper, šatraj, drobnjak.
Nadaljujemo s kuhanjem, po okusu dodamo ščepec posušenih gob in svež paradižnik, narezan na kocke, svež drobnjak.
Na koncu v obaro zakuhamo vodne žličnike ali na kocke narezan krompir. Okus izboljšamo še z kisom ali limoninim sokom.

Obaro prelijemo v jušnik in serviramo.
Zraven ponudimo kruh

Pa dober tek

andy
"Prehitevajte brez skrbi, saj vas bom izrezal iz pločevine. Vaš gasilec."

(\__/)
(='.'=)
(")_(")
ANDY
070 342 571
Uporabnikova podoba
ANDY
 
Objave: 1534
Registriran: 7. november 2004, 18:34
Lokacija: RAČE pri Mariboru

Objava BAČO » 7. oktober 2005, 9:08

PIŠČANČJI AJMOHT ( Ljubljanska obara )

Za eno gasilsko desetino potrebujemo:

2 kg perutninskega mesa
3 l vode ali jušne osnove
10 dag maščobe
8 dag moke
5 dag drobrin
25 dag jušne zelenjave ( korenje, zelena, por, peteršilj...)
12 dag čebule
2 stroka česna
poper
sol
lovorov list
timijan
pehtranov kis po okusu

Priprava:

Perutnino razdelimo na več kosov, stresemo jih v jušno osnovo ali vodo, dodamo na rezine narezano jušno zelenjavo in začimbe. Medtem, ko se ajmoht ( obara ) kuha, na maščobi prepražimo moko, ko zarumeni dodamo drobno sesekljano čebulo, drobtine in strt česen in vse skupaj še malo prepražimo, da česen zadiši, nato prilijemo malo mrzle vode ali fonda, da se prežganje prekuha. Nato prežganje vlijemo v ajmoht ( obaro ), po potrebi vse skupaj še malo dosolimo in dodatno začinimo in pustimo, da vse skupaj vre toliko časa, da se meso in trša jušna zelenjava zmehčata in se prežganje dobro razkuha. Na koncu jed še okisamo s pehtranovim kisom. V obaro lahko zakuhamo tudi vodne žličnike ali še nekaj kock krompirja, da je jed bolj gostljata in bolj hranljiva. Drugače pa pravijo, da ga ni čez sveži domači kruh.

Ajmoht serviramo v lončeno servirno posodo, po vrhu lahko potresmo še malo peteršilja in okrasimo z nekoliko kisle smetane.

Dober tek !!!

LP BAČO :microwave:
Urban ROMIH
PGD Dol pri Hrastniku
NA POMOČ !!!
Uporabnikova podoba
BAČO
moderator
moderator
 
Objave: 2115
Registriran: 5. maj 2005, 12:19
Lokacija: Dol pri Hrastniku

Objava BAČO » 10. oktober 2005, 8:54

RIČET

Za eno gasilsko desetino potrebujemo:

35 dag ješprenja
vode po potrebi
20 dag fižola v zrnju
50 dag suhega prekajenega mesa
sol
lovorov list
8 dag masti ali olja
10 dag čebule
25 dag jušne zelenjave
3 stroke česna
3 dag paradižnikove mezge
20 dag krompirja
peteršilj

Priprava:

Pebran, opran ješperenj in fižol, ki smo ju čez noč namočili, zlijemo skupaj v en lonec in pristavimo. Ko je jed napol kuhana, dodamo prekajeno svinjino in lovorov list. Na maščobi prepražimo sesekljano čebulo, dodamo strt česen in na drobne kocke narezano jušno zelenjavo. Vse skupaj nekoliko prepražimo, dodamo paradižnikovo mezgo in damo v ješprenj, obenem pa dodamo tudi na kocke narezan krompir.
Kuhano svinjino vzamemo iz enolončnice in jo narežemo na kocke ter ponovno stresemo v lonec. Nazadnje primešamo še sesekljan peteršilj. Jed še izboljšamo, če ji dodamo žlico poljubnega začimbnega posipa, vendar, če hočemo pripraviti RIČET, kot originalno – tradicionalno narodno jed posipa ne dodajamo, prav tako ne paradižnikove mezge, jušna zelenjava ter česen in čebula pa se kuhata v jedi že od začetka in se ne dajeta v jed kasneje prepražena. Jed mora biti gostljata, postrežemo pa jo v lončeni servirni posodi, zraven pa ponudimo domači kruh.

Dober tek !!!


LP BAČO :microwave:
Urban ROMIH
PGD Dol pri Hrastniku
NA POMOČ !!!
Uporabnikova podoba
BAČO
moderator
moderator
 
Objave: 2115
Registriran: 5. maj 2005, 12:19
Lokacija: Dol pri Hrastniku

Objava BAČO » 12. oktober 2005, 15:22

GOLAŽEVA JUHA

Za eno gasilsko desetino potrebujemo:

12 dag maščobe
50 dag čebule
2 dag rdeče paprike v prahu
3 stroki česna
50 dag govedine
lovorov list
ščep majarona
ščep kumine
4 dag moke
4 dag paradižnikove mezge
2,5 l vode
sol
1,5 kg krompirja
0,2 L črnega vina

Priprava:

Na maščobi prepražimo sesekljano čebulo, dodamo papriko, strt česen in na majhne kocke narezano meso. Dodamo še lovorov list, majaron, kumino, sol ter nekaj minut pražimo. Potem prilijemo malo vode in vse skupaj dušimo toliko časa, da se vsa voda povre in nato mesne koščke pomokamo, dodamo paradižnikovo mezgo, in vse skupaj še malo prepražimo. Nato prilijemo vino in še preostalo vodo ter dodamo na kocke narezan krompir, jed dosolimo ter kuhamo še toliko časa, da se krompir zmehča.

Dober tek !!!

LP BAČO :microwave:
Urban ROMIH
PGD Dol pri Hrastniku
NA POMOČ !!!
Uporabnikova podoba
BAČO
moderator
moderator
 
Objave: 2115
Registriran: 5. maj 2005, 12:19
Lokacija: Dol pri Hrastniku

Objava ANDY » 13. oktober 2005, 20:12

V četrtkovih večernjih urah ponujam PETKOV recept. Saj veste služba je služba.
Pa gremo...
Nadevan krompir

SESTAVINE- za 4 osebe

1 kg krompirja
1 - 2 žemlji
1 čebula
1 žlica olja
30 dkg mletega mešanega mesa
sekljan peteršilj
3 jajca
2 stroka česna
sol, poper, majaron
malo mleka

PRIPRAVA :

Krompir olupimo, izdolbemo, na olju prepražimo sesekljano čebulo, jo ohladimo, dodamo k drobno zrezanim žemljam, ki smo jih namočili z mlekom, dodamo strt česen, majaron, peteršilj, sol, poper, jajca in mleto meso. Vse dobro premešamo in napolnimo krompir. Nadevane krompirje zložimo v namaščen pekač in v vroči pečici pečemo, da krompir lepo porjavi. Med pečenjem večkrat prelijemo z maščobo v kateri se peče.
Zraven ponudimo zeleno solato.

Želim vam DOBER TEK

ANDY
"Prehitevajte brez skrbi, saj vas bom izrezal iz pločevine. Vaš gasilec."

(\__/)
(='.'=)
(")_(")
ANDY
070 342 571
Uporabnikova podoba
ANDY
 
Objave: 1534
Registriran: 7. november 2004, 18:34
Lokacija: RAČE pri Mariboru

Naprej

Nazaj na Splošno

Kdo je prisoten

Trenutno aktivni uporabniki: Ni registriranih uporabnikov in 3 gostov