Domov Novice Povezave Mali oglasi Galerija

Veščina kolesar

Moderator: mailo

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Veščina kolesar

Objava Janez Koncilija » 1. julij 2006, 14:55

Za vse, ki se ukvarjate z mladino, bi želel na kratko opisati zanimivo izvedbo programa za mlade, ki smo ga v prvih počitniških dneh izvedli v našem društvu.

Gre za veščino kolesar, ki je po programu GZS predvidena za mlajše pionirje. Program ni prezahteven, seveda pa si je potrebno pri pripravah vzeti kar nekaj časa, pri izvedbi pa vsa opravila izvajati temeljito.

Za tiste, ki s programom niste seznanjeni, naj jih naštejem:

1. Pionir mora poznati dele kolesa

V ta namen smo v vasi poiskali najboljše opremljeno kolo (ni bilo težko, ima ga moj svak :D ) in sledila je predstavitev delov s strani mentorja, nato pa večkrat ob njegovi pomoči ponovljena s strani tečajnikov. Že prvi dan so mladi obvladali vse dele kolesa, vendar so za domačo nalogo dobili še pobarvanko, na kateri so morali z barvami posebej označiti najbolj pomembne dele kolesa (zavore, signalizacija,...), kolo pa so pobarvali v barvah svojega kolesa.

2. Opraviti mora izlet s kolesom v dolžini 10 km

Ta izlet smo izvedli zadnji dan usposabljanja, dan prej pa smo pripravili poligon za preizkus spretnosti, na katerem je bilo potrebno opraviti z osmimi ovirami.

3. Poznati mora prometne predpise za kolesarje

Skozi celoten tečaj smo obdelali vse prometne znake in moram pohvaliti mlade, da jih kar dobro obvladajo in smo bili z njihovim seznanjanjem gotovi v treh dneh. Za domačo nalogo smo jim izdelali tudi pobarvanko s prometnimi znaki za nevarnost, za prepoved in za obveznost, v katere so vrisali oznake, pomembne za znanje kolesarjev in jih ustrezno pobarvali.

Poleg tega so vsi udeleženci opravili simulacijo teorije kolesarskega izpita na računalnikih (kolesar.info). Simulacija obsega 20 vprašanj, testi pa so različni.

4. Znati mora zakrpati zračnico pri kolesu

To delo je bilo poleg vožnje najbolj zanimivo. Mentor se je zares potrudil in prav vsi udeleženci so zakrpali zračnico, nekateri celo po trikrat in jim je bilo potrebno narediti nove luknje, da so lahko preizkusili in pokazali svoje znanje :D

5. Poznati mora pravila za pravilno opremljeno kolo

No, to točko smo združili s prvo s tem, da smo opravili še tehnične preglede koles udeležencev, ki so imeli res zgledno in nekateri prav vrhunsko opremljena kolesa za varno vožnjo.

Tako smo skupaj preživeli prijeten teden ob teoriji, ki nikogar ni dolgočasila, saj smo poskrbeli, da je bila vsak dan na vrsti tudi krajša vožnja po cesti in pa vožnja na neprometni površini, kjer smo trenirali speljavanje, zaviranje na prvo zavoro, zaviranje na zadnjo zavoro, z obema, vožnja z eno roko, nakazovanje smeri levo in desno, ustavljanje, sestop s kolesa, vožnja v krogih, zavijanje, skratka vse elemente, ki so potrebni za vključitev mladih v promet.

Ob koncu pa je bila seveda še svečana podelitev diplom in značk, za dodatno nagrado in spodbudo pa tudi darilo sponzorja.

Tako smo se imeli pri nas v tem tednu, in takole smo se postavili pred objektiv po današnji relacijski vožnji:

Slika

Če si kdo hoče podrobneje prebrati, kaj smo delali po posameznih dnevih, naj klikne na tole povezavo:

http://pgd-topole.si/forum1/viewtopic.php?p=5914#5914

Da pa ne boste samo brali, pa je priložen tudi obširen album fotografij, saj pravijo, da slika pove več kot sto besed :D :

http://www.pgd-topole.si/galerija/thumb ... ?album=250

In še ocena usposabljanja : odlično :!:

Vredno je poizkusiti, to mlade resnično zanima.

LP

Janez 8)
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
Uporabnikova podoba
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
 
Objave: 4626
Registriran: 21. avgust 2003, 10:38
Lokacija: Topole

Objava Mitja Gregorič » 1. julij 2006, 15:09

Bravo Janez zelo pohvalno!!!!


In dobro izvedeno!

lp
Operativci - Bratje v ognju,dimu in pepelu

Slika
Slovenski gasilci >KLIKNI< !!!
Uporabnikova podoba
Mitja Gregorič
Naj forumovec 2003
Naj forumovec 2003
 
Objave: 4990
Registriran: 23. september 2002, 10:37
Lokacija: Volčja Draga

Objava Janez Koncilija » 2. julij 2006, 13:04

Mitja je napisal:Bravo Janez zelo pohvalno!!!!

lp


Hvala Mitja :D . Ob odpiranju teme se mi je porodila ideja, da bi mogoče kdo od mentorjev odprl temo na katero od drugih veščin, ki so jo izvajali v društvu.

Vsebine v priročniku so namreč tako suhoparno navedene, da moraš biti kar kreativen, če hočeš, da ti mladi sledijo oziroma, da se ne naveličajo. Veščina kolesar po programu, ki smo ga mi pripravili, jim je pisana na kožo in so dobesedno "not padli".

Vprašanje je recimo, kako bi bilo pri veščini "kurir", kjer samo hodijo in se vozijo, da ne govorim o arhivarju, ki je že za mentorje nezanimiv.

Torej, če kje veščine izvajate, opišite pripravo programa, pa če je kakšno slikovno gradivo o izvedbi. S takšnim načinom dela si bomo medsebojno pomagali, na koristi pa bomo oboji, mladina in gasilska organizacija.

LP

Janez 8)
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
Uporabnikova podoba
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
 
Objave: 4626
Registriran: 21. avgust 2003, 10:38
Lokacija: Topole

Objava MadBoy » 3. julij 2006, 0:32

Tema je čisto mimo:D ampak vseeno ali mi lahko kdo skopira e-mail od ANDY-a ker se ne morem prijaviti(rabim da mi bo poslal vprašanja za gasilcaHVALA in LP
MadBoy
 

Objava Janez Koncilija » 3. julij 2006, 9:58

MadBoy je napisal:Tema je čisto mimo:D ampak vseeno ali mi lahko kdo skopira e-mail od ANDY-a ker se ne morem prijaviti(rabim da mi bo poslal vprašanja za gasilca

HVALA in LP


Ne vem, če je tema čisto mimo, je pa to vsekakor tvoja objava. Če se ti pa tema zdi nepomembna, potem ti pa tudi bog ne more pomagati.

LP

Janez 8)
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
Uporabnikova podoba
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
 
Objave: 4626
Registriran: 21. avgust 2003, 10:38
Lokacija: Topole

Objava mailo » 3. julij 2006, 10:43

MadBoy je napisal:...ali mi lahko kdo skopira e-mail od ANDY-a ker se ne morem prijaviti...Mogoč bo lažje če se registriraš :wink:
Naj bo ogenj naš prijatelj!
Uporabnikova podoba
mailo
moderator
moderator
 
Objave: 274
Registriran: 4. september 2003, 14:26
Lokacija: Dobračeva

Objava brankos » 3. julij 2006, 11:49

Bravo Janez! Pohvale za izbiro otrokom zelo zanimive teme in učenje veščin, ki jim zelo koristijo v vsakdanjem življenju in usmerjanju na "pravo pot". To šport in gasilstvo pravgotovo sta. Še en dokaz, kako se da z veliko volje in energije motivirat naše najmlajše. :)
Uporabnikova podoba
brankos
 
Objave: 332
Registriran: 23. november 2003, 15:34
Lokacija: Ihan

Objava Alex74 » 3. julij 2006, 14:13

Super ideja... In vidim, da ste bili zelo dobro pripravljeni.

Zanima me, če so tole vodili mentorji mladine ter
če ste imeli še kakšno drugo "strokovno" pomoč pri izvedbi?

Bye A.- 8)
Aleksander Hočevar :wave:
PGD Ravne na Koroškem
Uporabnikova podoba
Alex74
 
Objave: 555
Registriran: 12. februar 2003, 16:40
Lokacija: Prevalje
GE: PGD Ravne na Kor.

Objava Janez Koncilija » 3. julij 2006, 15:39

Alex74 je napisal:Zanima me, če so tole vodili mentorji mladine ter
če ste imeli še kakšno drugo "strokovno" pomoč pri izvedbi?

Bye A.- 8)


Tole je šlo kar v domači izvedbi, se je pa stvar temeljito pripravila. Sodelovali smo z avtošolo iz Mengša, ki nam je posodila panoje s prometnimi znaki, pri opremljanju za boljšo varnost smo se obrnili na zavarovalnico je šlo. Moram še enkrat poudariti, da je bilo od vseh usposabljanj mladih tole tudi zame eno najbolj zanimivih, saj sta dve uri minili, kot bi mignil in ni bilo nikakršnega problema, če smo kak dan malo potegnili.

LP

Janez 8)
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
Uporabnikova podoba
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
 
Objave: 4626
Registriran: 21. avgust 2003, 10:38
Lokacija: Topole

Objava marek.sos » 4. julij 2006, 14:30

Ja, Janez ni kaj...
Krasno pa ravno kolesarstvo...Ponavadi je veščino kolesar najtežje izvesti, no izvesti že, ampak to uspešno narediti kr problem...
Saj vemo, da je iz dneva v dan več avtomobilov na cesti poleg tega pa tk vidimo kako je biti na cesti nevarno...
Glede na to, da je izredno malo oz. da sam nisem glih kaj dosti zasledil, drugje, da se ukvarjajo z veščinam še posebej pa kolesar je to res pravo tk, da še enkrat vam ala vera, da ste se spostopili to izvesti pa še dobro po vrhu...
V naši zvezi imamo kr dost aktivnosti za mladino, a kakšnega kolesarskega izleta ali kaj v zvezi s tem pa še ni bilo pa tud po mojem še en čas ne bo...
Marek
Uporabnikova podoba
marek.sos
 
Objave: 12
Registriran: 20. oktober 2005, 16:06
Lokacija: Šoštanj

Objava Janez Koncilija » 5. julij 2006, 12:31

marek.sos je napisal:Glede na to, da je izredno malo oz. da sam nisem glih kaj dosti zasledil, drugje, da se ukvarjajo z veščinam še posebej pa kolesar je to res pravo tk, da še enkrat vam ala vera, da ste se spostopili to izvesti pa še dobro po vrhu...


Prav v tem je bistvo, to me namreč zanima, koliko se drugje ukvarjajo z veščinami in, če se, da bi tisti s pripravljenim programom odprl podobno temo.

Mi smo sicer v GZ Mengeš pred leti že izvajali veščino naravoslovec-gozdar in pa bolničar. Pri naravoslovcu smo se povezali s taborniki, ki so znali zelo dobro animirati mlade (lokostrelstvo, taborni ogenj, poznavanje drevesnih vrst). Pripravili smo tudi priročnik v samozaložni, kjer je nekaj preventive, prve pomoči in taborništva)

Za prvo pomoč pa smo prav tako izdelali priročnik, tečaj za veščino pa je vodila mentorica, ki je takrat obiskovala medicinsko šolo, danes pa je že inštruktorica za PP.

Bi oba priročnika objavil, a žal je intelektualna lastnina več avtorjev, tako, da ostaja v okviru GZ.

lp

Janez
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
Uporabnikova podoba
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
 
Objave: 4626
Registriran: 21. avgust 2003, 10:38
Lokacija: Topole

Objava romero » 25. oktober 2006, 20:03

Ta specialnost KOLESAR je prava stvar zato jo bom organiziral v GZ Laško v pomladanskih mesecih :wink:
Hvala Janez za izčrpno pojasnilo :lol:
Gasilci imamo tudi nekaj otrok v glasbeni šoli in igrajo v pihalni godbi kako priti do specialnosti GODBENIK :?:
Uporabnikova podoba
romero
 
Objave: 72
Registriran: 4. oktober 2006, 19:06
Lokacija: GE Laško

Objava Janez Koncilija » 25. oktober 2006, 21:54

romero je napisal:Gasilci imamo tudi nekaj otrok v glasbeni šoli in igrajo v pihalni godbi kako priti do specialnosti GODBENIK :?:


Specialnost godbenik ravno ne, ker so še premladi, obstoaja pa veščina glasbenik. Kakšni so pogoji, ne vem, ker ga ta veščina v priročniku ni navedena in je novejša.

Vsekakor pa po mojem mnenju vsak, ki obiskuje glasbeno šolo izpolnjuje kriterij za podelitev veščine. Potrebno je le zbrati dokazila, narediti seznam, nabaviti značke, priznanja pa si printaš sam od tukaj:

http://www.gasilec.net/ul-priloge/priznanje_vescine.doc

Bom pa poiskal tudi pogoje, če pa jih ima kdo pri roki, pa kar gor z njimi.

LP

Janez 8)
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
Uporabnikova podoba
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
 
Objave: 4626
Registriran: 21. avgust 2003, 10:38
Lokacija: Topole

Objava Marostar » 20. november 2007, 10:36

V pravilniku o veščinah je veščina kolesar navedena tako pri mlajših pionirjih, kot tudi pri starejših pionirjih. Torej bi bilo po pravilniku GZS možno opravljanje veščine kolesar pripraviti tudi za starejše pionirje, kali?
Uporabnikova podoba
Marostar
 
Objave: 44
Registriran: 5. junij 2003, 13:36
Lokacija: Barje

Objava Janez Koncilija » 20. november 2007, 12:21

Marostar je napisal:V pravilniku o veščinah je veščina kolesar navedena tako pri mlajših pionirjih, kot tudi pri starejših pionirjih. Torej bi bilo po pravilniku GZS možno opravljanje veščine kolesar pripraviti tudi za starejše pionirje, kali?


Bi šlo, je pa vprašanje udeležbe, saj učenci opravljajo kolesarski izpit v šolo, zato je interes manjši in je potrebna dodatna animacija (in stimulacija :D ).

LP

Janez 8)
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
Uporabnikova podoba
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
 
Objave: 4626
Registriran: 21. avgust 2003, 10:38
Lokacija: Topole

Naprej

Nazaj na Mladina

Kdo je prisoten

Trenutno aktivni uporabniki: Ni registriranih uporabnikov in 1 gost