Domov Novice Povezave Mali oglasi Galerija

MLADINA - kako jo ne izgubiti oz. vrniti nazaj v naše vrste

Moderator: mailo

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

MLADINA - kako jo ne izgubiti oz. vrniti nazaj v naše vrste

Objava Laura firefighter » 23. marec 2013, 13:49

Zdravo,

malo sem pofirbcala po forumu in našla marsikaj koristnega, pa še vedno bi vam rada zastavila vprašanje oz. vas prosila za predloge in mnenja...

Živimo na vasi, kjer je gasilstvo nekako že od davnega 1932 vpeto v življenje ljudi. Lahko bi rekli, da je velika večina ljudi vsaj podpornih članov PGD, drugače pa nas je precej takih, ki se ukvarjamo tako z operativo, kot tudi z ostalimi dejavnostmi v društvu. Tudi delom z mladino in članicami seveda. Vasi, ki spadajo v naš "rajon" je 11 in so razprostrte po hribovju kar precej velikega območja. V vseh vaseh je mislim da nekako ok.700 prebivalcev.
Delo z mladimi se hvala bogu začne v podružnični osnovni šoli takoj, ko vstopijo v prvi razred (do petega razreda so na tej šoli, nato pa se jih vozi v 15 km oddaljeno mesto). Učiteljica izvaja gasilski krožek in nam tako krepko pripomore k temu, da te otroke imamo v gasilskih vrstah.

Seveda se tudi mi srečujemo z vsemi problemi, ki ste jih že navajali...od tega, da otroke z leti zgubljamo, do tega, da je disciplino težko "držati" v nekih sprejemljivih okvirjih za mlade in nas mentorje...pa tudi tega, da nas je mentorjev malo (tako uradnih, kot neuradnih - specialnost- kar mimogrede ni nujno merilo za dobro delo z otroki po mojem)...

v glavnem nekako bi lahko strnila probleme takole:
- oddaljenost otrok od gasilskega doma - v vsakem primeru ga je potrebno pripeljati (angažirati starše ali nas)
- ogromno drugih dejavnosti v katere so vključeni - plačljivih ali ne- poleg šole
- prehiter tempo življenja in prezasedenosti in utrujenost staršev, ki se premalo angažirajo, da bi otroke spodbujali k vključevanju v naše vrste.
- pri disciplini pa - pravice so presneto dobro znane, dolžnosti pa dosti manj - mentorjem, vzgojiteljem in učiteljem pa ne dopušča mnogo manevrskega prostora pri vzdrževanju discpline - še posebej je tema pereča, ker je gasilstvo prostovoljno in če koga pregrdo pogledaš, ga kaj hitro izgubiš...


Pri nas pa je en "problem", ki je problem samo gledano zgolj z gasilske plati - v kraju imamo aktivnih veliko društev. Imamo zelo aktivno kulturno društvo, kjer skozi vse leto organizira ogromno prireditev, športno društvo, kjer potekajo razni športni dogodki, povrhu vsega je tu še društvo podeželskih žena in deklet, rdeči križ, lovska družina in društvo izgnancev ter turistično društvo. Lahko si predstavljate, koliko dejavnosti se odvija vikend za vikendom...

Da bi otroke pritegnili k gasilcem še kako drugače...torej ne samo z zbiranjem, ko so vaje za tekmovanja, kvize, značke... je skoraj nemogoče...ker že vse poteka v okviru dogajanj, ki sem jih opisala. :?

Kaj torej storiti? Že sedaj opažamo, da imamo generacijsko luknjo v društvu... bojimo se, da se ta še ne poveča ... :?


Se opravičujem, ker sem bila tako obširna..želela sem, da si "ustvarite sliko" o zadevi.

hvala za vsak "koristen" komentar, mnenje...

p.s. pa še delo s članicami... uf...

Laura, mentorica mladine in vodja članic
Uporabnikova podoba
Laura firefighter
 
Objave: 6
Registriran: 2. februar 2013, 18:10
GE: PGD Polšnik

Odg: MLADINA - kako jo ne izgubiti oz. vrniti nazaj v naše v

Objava MartinV » 25. marec 2013, 8:47

Pozdravljena!

Odgovor tiči v tvojem sestavku, kjer navajaš, da imajo društva (klubi) precej aktivnosti. Po mojem mnenju je glavni problem dela z mladimi v gasilski organizaciji, da imamo organizirane aktivnosti za mlade kampanjsko - dva, tri mesece pred tekmovanjem, v jesenskem in zimskem času pa nič. Iz tega razloga se mladi odločajo za društva (klube), kjer je organizirana aktivnost čez celo leto.
Kaj storiti? Organizirati aktivnosti v gasilskem društvu skozi celo leto, tudi v jeseni in pozimi. V program dela vključite vsebine, ki bodo zanimive za mlade različnih starosti (pa to ni samo špricanje z brentačo ali MB), potem pa vztrajajte. Če sprva mladina noče v gasilski dom, pa vi pojdite tja, kjer je mladina in jih prepričajte. Če boste uspešni, boste pridobili vsaj manjšo skupino, katera pa bo počasi začela sama delati reklamo za gasilsko organizacijo. Svoj namen boste dosegli, ko bo v vašem kraju ''modno'' biti gasilec (če hočeš biti in). Da zgoraj predstavljeni model deluje, govorim iz izkušenj.

Zaenkrat toliko.

Lep dan!

Martin
MartinV
 
Objave: 128
Registriran: 18. julij 2008, 11:00

Odg: MLADINA - kako jo ne izgubiti oz. vrniti nazaj v naše v

Objava Aleks97 » 25. marec 2013, 19:04

TAKOLE JE PISALO V BARJANSKEM LISTU: »Dan za gasilsko vajo« in 3. občni zbor mladih v
PGD Preserje

V zimskih mesecih so bili mladi v PGD Preserje zelo aktivni. Z neverjetnim
zagonom so pripravljali predstavo »Dan za gasilsko vajo«, ki so
jo prvič zaigrali v petek, 10. februarja. Na ta dan se je dvorana gasilskega
doma v Preserju spremenila v pravo malo vas z gostilno, trgovino,
gasilskim domom in dobro opremljenim gasilskim vozilom. Navdih in
like smo našli v znani risanki, vse ostalo (scenarij, kulise, maska, kostumi,
koreografija) pa je ekipa v celoti pripravila sama. Na pripravah
smo spoznavali naše talente, spretnosti, preizkušali potrpljenje in se
urili v vztrajnosti. Fantje so se izkazali v tehničnih spretnostih, saj so
z združenimi močmi izdelali in opremili avtomobil ter postavili kulise.
Dekleta so nato še z barvami, napisi in rekviziti poskrbela za končno
podobo scene.

Mladi igralci so se odlično vživeli v svoje vloge in povsem navdušili
publiko. Sledil je 3. občni zbor mladih, kjer so otroci predstavili aktiv
nosti v letu 2011 in izrazili želje za prihodnje.

Na tem mestu naj se zahvalim Mizarstvu Šeškar, ki nam je priskrbelo
potrebni material in orodje za ustvarjanje scene. Hvala tudi staršem
in članom društva za vašo podporo in spodbude.

Tako smo mladi poleg igre v gasilkem domu odigrali tudi na občnem zboru GZ Brezovica, in potem še 2x napolnili dvorano kulturnega doma v Podpeči, in sredstva namenili v skupno blagajno PGD za nakup novega vozila. Avtor scenarija sem jaz, igra traja cca. 45min. V tej igri sem igral poveljnika, pri stricu zrihtal sceno, zasnova za scenarij je moje delo, ob pomoči ostalih pa je postalo zelo komično. ob priliki še pošljem strojni del GVC 16/25 (spojke ventili vse je blo, pa dim efekt, rolete use) In tako je zima hitreje minila.
še slikce scene http://www.brezovica.si/?m=news&id=2705
pa del strojnega dela na strani 9-10 (najprej je blo vozilo kartonasto nato pa vse leseno...
http://www.google.si/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&frm=1&source=web&cd=1&ved=0CCoQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.brezovica.si%2Fget.php%3Fid%3D4796&ei=R4NQUajbIaKV7AaO7YDoDA&usg=AFQjCNHA2dfhMzXmYpJMbVrX9dodKI_lrA&sig2=oUmTvrwn_mjF6gHC655D6Q&bvm=bv.44158598,d.ZWU
Uporabnikova podoba
Aleks97
 
Objave: 179
Registriran: 7. januar 2013, 20:28

Odg: MLADINA - kako jo ne izgubiti oz. vrniti nazaj v naše v

Objava Aleks97 » 25. marec 2013, 19:13

Se pa bodo že začele odvijati vaje za novo in daljšo igro z naslovom NOV GASILSKI VOZ
Uporabnikova podoba
Aleks97
 
Objave: 179
Registriran: 7. januar 2013, 20:28

Odg: MLADINA - kako jo ne izgubiti oz. vrniti nazaj v naše v

Objava DVD Bosanska Krupa » 26. november 2016, 22:29

Poštovana,
iz iznošenja Vaših stajališta i iskustava kao i odgovori ostalih učesnika jasno ukazuju na probleme sa kojima se i u Bosni i Hercegovini susrećemo.
Problem sa kojim se bori naše društvoje upravo privlačenje mladih i njihovo učešće u našim aktivnostima. Poseban problem je pad interesa u kompletnom našem društvu za volonterizam.
Materijalizam je isplivao na površinu u svim sferama, veći intetres mladi više iskazuju za bespoličarenje, sjedenje po kafićima ili prelistavanje FB stranica i profila.
Već dvije godine intezivno pokušavamo animirati mlade za učlanjenje ali nemamo prevelik uspjeh jer ni "špricanje sa brentačama" našim mladim nije više interesantna.
Formiranje informatičkog kabineta sa mogućnostima korištenja interneta takođe nije privuklomlade u naše prostorije.
Sa ovih nekoliko rečenica smo pokušali Vam predočiti i naše probleme oko zadržavanja i privlačenje mladih u DVD.
Uporabnikova podoba
DVD Bosanska Krupa
 
Objave: 17
Registriran: 17. oktober 2015, 15:06
Lokacija: Bosanska Krupa, Unsko-sanski kanton, Bosna i Hercegovina

Odg: MLADINA - kako jo ne izgubiti oz. vrniti nazaj v naše v

Objava Matjaž Zupan » 3. januar 2017, 13:21

Včasih je bila izbira prostočasnih aktivnosti dokaj majhna in delovanje v gasilskem ali kakšnem drugem društvu je bila dobrodošla popestritev, pa tudi povezovalna in družabna vloga društev nista bili zanemarljivi.
Danes je pa marsikaj drugače, kar vpliva na udejstovanje mladih (velja tudi za ostala društva, ne le gasilska):


- Vlogo povezovanja in druženja so nadomestila socialna omrežja in zabave, ki so bolj pogoste drugje, kot pa v društvih. Nekaterim društvom to sicer kljub vsemu uspeva, večina pa nekako uspe spraviti skupaj za osnovno dejavnost, za zabavni del društvenega življenja pa zmanjka.

- Mladina zaradi šolanja (in morda kasneje službe) odhaja v večje kraje in mnogi potem deloma zaradi odsotnosti, deloma zaradi spremenjenih vrednot ne najdejo več časa ali volje za delo v društvu. Včasih je bilo na podeželju mnogo lažje dobiti zadosti članstva, kot v večjih krajih, danes pa je mnogokrat obratno :shock:

- Društva s prostovoljnim kadrom - redkimi dovolj zagnanimi posamezniki - tekmujejo za privabljanje mladih z mnogimi organizacijami, ki imajo za delo z mladimi in njihovo motivacijo namenske, celo plačane kadre.

- Delovni urniki in pomanjkanje časa dostikrat tudi starejšim otežijo še dodatno udejstvovanje v društvih, posledično pa mladina nima neke volje, če že "tastarih" ni in se nič ne dogaja. Ponekod se mladina uspe zorganizirati in zadevo kljub temu peljejo dalje, ampak še vedno gre bolj za svetle izjeme.

- Časi ne spodbujajo vrednot prostovoljstva, saj je - kot so ugotovili že kolegi iz Bosanske Krupe - prevladala ideja materializma. Žal se vse preveč gleda, katere aktivnosti bodo posamezniku prinesle čimvečjo korist za čimmanj vloženega truda...in tu prostovoljci vseh vrst hočeš-nočeš potegnemo kratko.
Matjaž Zupan
 
Objave: 674
Registriran: 21. julij 2003, 20:12

Odg: MLADINA - kako jo ne izgubiti oz. vrniti nazaj v naše v

Objava tomser » 3. januar 2017, 18:41

Mlade potegne med gasilce zaradi raznih razlogov.

Kot prvo morajo gasilci imeti ugled!
Člani in še posebej gasilci morajo se zgledno obnašati tudi v civilu, morajo biti pošteni, spoštljivi do vseh in voljni pomagati.
Vodstvo mora poskrbeti za usposobljenost in kolikor more za opremljenost.
Enota mora učinkovito delovati. Ljudje bodo to spoznali po tem kako delujejo na intevencijah ali vsaj na kakšnih vajah.
Alarmni načrt mora biti tako zastavljen, da se ne dogaja, da teritorialno društvo sploh ni obveščeno o nesrečah na svojem teritoriju.

Ko ima društvo dovolj ugleda, moraš imeti načrt dela z mladimi.
Vsakič, ko kaj delaš z mladimi moraš vedeti, kaj bodo delali, kdo jih bo nadziral...
Od najmanjših in do največjih je treba stalno zahtevati, da spoštujejo pravila, ubogajo nadrejene in so tovariški do ostalih.
Otrokom moramo postavljati izzive, ki v njih vzbudijo željo po tem, da presežejo svoje trenutne sposobnosti in dosežejo več.
Mentorji morajo otroke spodbujati pri premagovanju ovir, strahu, predsodkov.
Zaradi narave našega dela je treba preprečevati, da bi preveč delovali kot posamezniki in jih vzgajati za ekipno delo in da si pomagajo med sabo.
Preprečevati je treba ustvarjanje skupin, ki se izolirajo od ostalih, zato je treba pri "gasilskih vajah" mešati tako otroke kot mentorje.
Odprti moramo biti do vseh, ki pokažejo zanimanje, četudi pridejo samo enkrat na kvatre.
Z otroki je treba stalno delati. Po vsakem daljšem odmor pride do nekaj osipa.
Delati je treba tudi s starši. Zaupati morajo, da bo pri gasilcih z njihovimi otroki vse v redu. Starši morajo tudi razumeti, da je pri gasilcih red in da morajo to spoštovati.

Za uspešno delo z mladimi je treba prvo začeti pri sebi.

Nekateri otroci pridejo zaradi odraslih, po katerih se lahko zgledujejo.
Drugi pridejo zaradi tovarištva, ki mora segati od 6-letnikov do veteranov.
Tretji pridejo, da pokažejo koliko zmorejo in hočejo doseči še več - fizično, umsko ali oboje.

Enkrat ko začutijo to gasilsko povezanost, so že "okuženi" in jih ne moreš več odgnati od gasilskega doma.

Realno gledano je minimalni cilj, da vsaj 10 % otrok iz vsake generacije ostane in postanejo gasilci.
Uporabnikova podoba
tomser
 
Objave: 174
Registriran: 28. december 2004, 13:08
Lokacija: Pijava Gorica
GE: Pijava Gorica


Nazaj na Mladina

Kdo je prisoten

Trenutno aktivni uporabniki: Bing [Bot] in 1 gost