Stran 1 od 2

Prvomajski kresovi in požarna ogroženost

ObjavaObjavljeno: 29. april 2007, 18:21
Oskar
Na strani agencije za okolje je danes 29.4 celotna Slovenija v 5. stopnji požarne ogroženosti v naravi. Po tem gre sklepati da uradno kresovov letos ne bo. Zakon predvideva prepoved kresov za 4 in 5 stopnjo ne gleda na požarno stražo.

Kako pa ukrepamo gasilci, ko nas organizator kresovanja povabi na požarno stražo ? :?: :?:

ObjavaObjavljeno: 29. april 2007, 18:41
pgd_babici
Mislim, da ne bi bilo nič narobe, če bi uprava ali inšpekcija izdali uradno obvestilo organizatorjem kresovanj,v izogib sporom organizatorjev z gasilci.

ObjavaObjavljeno: 29. april 2007, 21:14
svoper
Ni mi jasno, zakaj je bil s strani URSZR dne 26.04.2007, dan uraden preklic velike požarne ogroženosti (objavljeno tudi na http://www.gasilec.net), kljub temu, da pri nas ni padla niti kaplja dežja že zelo dolgo časa. In čeprav je istega dne na spletni strani agencije za okolje bila cela Slovenija že pod stopnjo 5.
Pomoje je bilo to storjeno ravno zaradi kresovanj. Kar pa ne vem če je bila ravno pametna poteza, saj ljudje slišijo tisto kar je za njih bolje.

ObjavaObjavljeno: 29. april 2007, 21:57
MarkoSimšič
Uprava je objavila tole:

"Na območjih, kjer je razglašena velika ali zelo velika požarna ogroženost naravnega okolja, kurjenje kresov v naravnem okolju, kakor ga razlaga 2. člen Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Ur. list RS, št.4/06), ni dovoljeno"

2. člen Uredbe pa pravi:
"Po tej uredbi je naravno okolje:
1. gozd, to je zemljišče, poraslo z gozdnim drevjem v obliki sestoja ali drugim gozdnim rastjem, ki zagotavlja katero koli funkcijo gozda, ter vsa zemljišča v zaraščanju, ki so kot gozd določena v gozdnogospodarskem načrtu;
2. obrežni in protivetrovni pasovi drevja;
3. drevoredi in parki;
4. obore za rejo divjadi in pašniki;
5. kmetijska obdelovalna zemljišča, kot so njive, vrtovi, sadovnjaki, vinogradi, hmeljišča in travniki, na območjih, kjer ogenj lahko ogrozi gozd;
6. kmetijska neobdelovalna zemljišča, kot so pašniki, barjanski travniki, ledine, trstičja, zemljišča z drugim obvodnim rastjem oziroma nerodovitne površine na območjih, kjer ogenj lahko ogrozi gozd ali druge kmetijske neobdelovalne površine oziroma zemljišča v zaraščanju.


Tako kot pravite bodo problemi nastajali zaradi različnih interpretacij uredbe in navodil. Če mene vprašate bi bilo najbolj enostavno, če bi Uprava jasno in glasno rekla :arrow: kresovi DA ali pa NE. Takoj ko začnemo z: le v primeru..., samo če..., ob morebitnem.... imamo cel kup različnih razlag in s tem problemov.

Pri današnjem izvajanju požarne straže oziroma patruljiranju smo opazili kar lepo število pripravljenih "kupčkov" na različnih lokacijah in različnih dimenzij. Verjetno bodo vsi ti kupčki jutri zagoreli, z dovoljenjem Uprave ali pa brez.

lp 8)

ObjavaObjavljeno: 30. april 2007, 7:19
Fire|Man
svoper je napisal:Ni mi jasno, zakaj je bil s strani URSZR dne 26.04.2007, dan uraden preklic velike požarne ogroženosti (objavljeno tudi na http://www.gasilec.net), kljub temu, da pri nas ni padla niti kaplja dežja že zelo dolgo časa. In čeprav je istega dne na spletni strani agencije za okolje bila cela Slovenija že pod stopnjo 5.
Pomoje je bilo to storjeno ravno zaradi kresovanj. Kar pa ne vem če je bila ravno pametna poteza, saj ljudje slišijo tisto kar je za njih bolje.Če se ne motim, to ni zaradi kresovanj, pač pa zato, ker je gost že pozelenel...

L.p.

ObjavaObjavljeno: 30. april 2007, 7:26
ANDY
IZ DANAŠNJEGA VEČERA:
Kako kuriti kres!

Glede na to, da bo v teh dneh, še zlasti danes, po vsej državi zagorelo mnogo kresov, se je oglasila tudi Uprava RS za zaščito in reševanje Ministrstva za obrambo. V svojem posebnem sporočilu namreč opozarjajo organizatorje javnih prireditev s kresovanjem ter vse, ki bodo ob prvomajskih praznikih kurili kresove, da morajo pri tem upoštevati uredbo o varstvu pred požarom v naravnem okolju in z njo predpisane varnostne ukrepe. Kurišče mora biti obdano z negorljivimi materiali (npr. s peskom, kamni, opeko); prostor okoli kurišča mora biti očiščen vseh gorljivih snovi; kurišče mora biti dovolj oddaljeno od gozda, dreves, prometnih poti in zgradb; v času kurjenja mora biti ob ognju vedno kdo prisoten; če bodo kres kurili otroci, mora biti zraven tudi odrasla oseba; pri kurjenju se ne sme uporabljati gorljivih tekočin (npr. bencina) ali materialov, ki pri gorenju razvijajo močan dim in strupene pline (npr. avtomobilske gume); ob vetrovnem vremenu je treba kurjenje kresa prekiniti; po končanem kurjenju je treba ogenj pogasiti, kurišče pa prekriti s peskom ali z zemljo; na javnih prireditvah s kresovanjem mora biti organizirana tudi požarna straža, ki jo lahko opravljajo le gasilci.

Če pa kres kljub vsemu povzroči požar v naravi, je treba o tem takoj obvestiti pristojni regijski center za obveščanje na telefonsko številko 112, ki bo na kraj požara napotil gasilce.

ObjavaObjavljeno: 30. april 2007, 9:02
MarkoSimšič
Poleg zgoraj napisanega so dodali še tole:

HotBird je napisal:"Na območjih, kjer je razglašena velika ali zelo velika požarna ogroženost naravnega okolja, kurjenje kresov v naravnem okolju, kakor ga razlaga 2. člen Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Ur. list RS, št.4/06), ni dovoljeno"


lp 8)

ObjavaObjavljeno: 30. april 2007, 11:01
MICKA
Očitno je predčasno kurjenje kresov na gorenjskem postala stalnica.
Predleti v Žirovnici. pa naslednje leto Hrušica, letos pa v Mojstrani. Očitno se zadeva pomika proti zahodu in bo počaasi odšla iz Slovenije v Italijo. :D

ObjavaObjavljeno: 30. april 2007, 17:51
Rafter
MICKA je napisal:Očitno je predčasno kurjenje kresov na gorenjskem postala stalnica.
Predleti v Žirovnici. pa naslednje leto Hrušica, letos pa v Mojstrani. Očitno se zadeva pomika proti zahodu in bo počaasi odšla iz Slovenije v Italijo. :D


23.11 Retnje, Tržič
0.20 Mojstrana
0.45 Šobec
1.30 Begunje
1.27 Gorajte, Škofja Loka

In to samo včeraj, in to samo na Gorenjskem.
:twisted: :twisted: :twisted:

ObjavaObjavljeno: 30. april 2007, 22:25
pes
No, mi smo našega vžgali malo prej

ObjavaObjavljeno: 1. maj 2007, 13:23
gasilc18
Rafter je napisal:
MICKA je napisal:Očitno je predčasno kurjenje kresov na gorenjskem postala stalnica.
Predleti v Žirovnici. pa naslednje leto Hrušica, letos pa v Mojstrani. Očitno se zadeva pomika proti zahodu in bo počaasi odšla iz Slovenije v Italijo. :D


23.11 Retnje, Tržič
0.20 Mojstrana
0.45 Šobec
1.30 Begunje
1.27 Gorajte, Škofja Loka

In to samo včeraj, in to samo na Gorenjskem.
:twisted: :twisted: :twisted:V Retnjah je gorel kontejner ne kres.

ObjavaObjavljeno: 1. maj 2007, 18:16
Rafter
gasilc18 je napisal:V Retnjah je gorel kontejner ne kres.

Mi je žal, da nisem naredil printscreena.

ObjavaObjavljeno: 1. maj 2007, 21:06
Oskar
Rafter je napisal:
gasilc18 je napisal:V Retnjah je gorel kontejner ne kres.

Mi je žal, da nisem naredil [b]printscreena.[/b]


a ni lepše : posnetek ekrana ali ekranski posnetek

in naši otroci in vnuki ne bodo znali slovensko ! :evil:

ObjavaObjavljeno: 1. maj 2007, 23:18
Ndrej
offtopic: printscreen vsak ve kaj pomeni, za posnetek ekrana se bo pa marsikdo čudil... :)


Prilagam še sliko kresa iz Boštanja, kateri je bil res izjemenLP, Andrej

ObjavaObjavljeno: 2. maj 2007, 0:11
Type-R
Nas pa je ob 22:19 zbudil ( vsaj mene ) pozivnik, saj naj bi zaradi kresa nastal travniški oz. gozdni požar. Vse skupaj je bila policijska fikcija saj jim je bilo lažje poklicati gasilce, kot se odpeljati do ognja, kjer bi videli, da je gorel le kres.