Domov Novice Povezave Mali oglasi Galerija

rezervoar požarne vode ob objektu

Moderator: Marjetica

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objava Indijanec » 3. april 2007, 21:39

Pero je napisal:se strinjam tudi s tabo, ze jaz sem za rezervo vzel 3m3.
Ce gledamo sta to cca 2 pumpi priklopljeni na rezervoar *3 napade je to 6 napadov samo iz rezervoarja. Ce ne upostevamo se gasenje s peno ali cim podobnim.
je pa 45m3 ze oreng rezervuar, recimo 3x5x3m . to je ze tezko kam "skrit" da ne moti.
Zaj spet je to odvisno, ne mores na pamet govorit kaksna je opremjenost sosednjih drustev, odzivni casi, ter dostopnost sama. Nekateri se se vedno s tami-ci vozijo okol.
Zato pa sem tudi spodaj napisal, primerjavo z GVC-ji , da si lazje predstavljas koliko vode je ze 45m3.

p.s mores upostevat tudi, da ce je betonski rezervoar zakopan v zemljo nre mores posesat zadnjih nekaj cm ? ali pac ? v to se nism prevec spiscal
LP


Ja Pero, samo zavedat se moramo sledečega dejstva:
- v vsaki občini je osrednja enota, ki ima vsaj GVC 16/25,
- in zelo pomembno dejstvo, to pa je, da ob požaru hiše, vsaj pri nas, se istočasno aktivira tudi osrednja enota.
A dejstvo je pa sledeče:
ko pride na požarišče enota brez vode, je čas od njenega prihoda na požarišče do njenega operativnega delovanja vsaj 10 minut. Če pa pride na požarišče enota z GVC, potem je ta čas 1 minuto.
Kaj se bo pa ta čas dogajalo z požarom, pa mislim, da ti ni treba razlagat.
Pri enodružinski hiši pa redko kdaj uporabiš dve MB z 6 napadi, saj potem že en po drugim špricajo, razen če drugi ne varujejo sosednje stavbe, takrat pa je v 90 % že zgrajeno hidrantni omrežje, pa tudi več enot pride skupaj z GVC.

LP
Uporabnikova podoba
Indijanec
 
Objave: 111
Registriran: 29. april 2006, 23:56
Lokacija: Petišovci

Objava Indijanec » 3. april 2007, 22:19

Arhitektka, tebi bi pa predlagal, da preveriš tudi višino podtalnice, ter se malo ozri po vrtičkarjih na ljubljanskem barju, kako imajo oni to rešeno z enostavno vodno črpalko in zabito cevjo v zemljo. :lol:
Sistem deluje tudi v večjem obsegu. Preverjeno :lol:

LP
Uporabnikova podoba
Indijanec
 
Objave: 111
Registriran: 29. april 2006, 23:56
Lokacija: Petišovci

Objava Pero » 4. april 2007, 14:28

ce bi si prebral celo temo bi videl, da na kraju ni hidrantnega omrežja ...
Don't raise your voice, Improve your argument!
Uporabnikova podoba
Pero
 
Objave: 1091
Registriran: 17. april 2006, 17:34

Objava dm » 5. april 2007, 13:28

Če ne kraju ni hidrantnega omrežja bi lahko zgradili bazen ustrezne velikosti za požarno vodo, ki bi služil tudi drugim sosednjim objektom.
dm
 

Objava tadejS » 24. april 2007, 9:30

No, če povzamem indijanca in čas gašenja iz 15 min povečamo na 30 min, bi verjetno za normalno stanovansko hiši prišli na neka realna tla cca 17 m3 zaokroženo na 20 m3, da zidarji ne bodo preveč računali. V pol ure bo ja že prišla okrepitev v vodi in moštvu, kar pa se v tem času na pogasi pa je itak že prepozno. Pa še investitor bo lahko kdaj pa kdaj uporabil to kapnico (lahko tudi voda iz vodovodnega omrežja) za zalivanje vrtička ali pa okolice.
tadejS
 
Objave: 314
Registriran: 15. marec 2005, 8:29
Lokacija: Knežak

Objava arhitektka » 7. maj 2007, 16:10

Indijanec, hvala za idejo s talnico. Na mizi imam ravno projekt za malo večjo hišo s poslovnimi prostori v kleti, ki se bodo občasno kopali v talni vodi (investitor je za to izvedel šele tik pred gradnjo, ko je zaradi enega soglasja moral naročiti geomehansko raziskavo terena, pa se k sreči nič kaj ne sekira). S stališča uporabe objekta je to zoprno, ampak zaloga požarne vode je pa kot zgleda neomejena. Ali se da talnico uporabiti za gašenje požarov tudi v praksi? Če ja, kako to izgleda? Talna voda je ob suši 3 m pod terenom, po dežju pa kak meter.

Dragi gasilci, če boste gradili hiše ali kaj podobnega, se pravi čas prepričajte, kaj vas čaka v zemlji. Takale presenečenja niso nič kaj prijetna. Sploh če presenečenje vsebuje ne samo visoko talnico ampak tudi zelo slabo nosilen teren.
arhitektka
 
Objave: 10
Registriran: 26. marec 2007, 10:41
Lokacija: Škofja Loka

Objava Nabavni » 8. maj 2007, 20:21

Pozdravljeni,


na našem področju imamo dva požarna bazena. Eden se "napaja" z deževnico, drugi pa je zaprt sistem in je potrebno cca na 3 leta dotakati vodo. velikost prvega mi ni znana cca 80 kubikov, drugi pa ima 125 kubikov. Sedaj se pogovarjamo, da bi si olajšali dostop pri odvzemu vode in njega. Namen imamo narediti sesalno cev. (priložena slika). Sistem sem videl v Stanežičah in se mi zdi fenomenalen, ker ne potrebuješ sestavljati celotnega sesalnega voda in samo prinese MB in eno ali dve sessalni cevi, lahko pa priklopiš vozilo (AC) in sesaš vodo.


kot arhitektka / projektantka bi lahko že v načrt to umestila in olajšala delo gasilcem pa še voda bi prej prišla do odjemalca.
Nabavni
 
Objave: 193
Registriran: 28. maj 2003, 4:05
Lokacija: Medvode
GE: Preska Medvode

Objava Nabavni » 8. maj 2007, 20:36

še skica bazena s tem sistemom.
--
lp
Priloge
pozarnibazen.pdf
(5.43 KiB) Prenešeno 168 krat
Nabavni
 
Objave: 193
Registriran: 28. maj 2003, 4:05
Lokacija: Medvode
GE: Preska Medvode

Objava BAČO » 9. maj 2007, 12:41

Nabavni je napisal:Sistem sem videl v Stanežičah in se mi zdi fenomenalen, ker ne potrebuješ sestavljati celotnega sesalnega voda in samo prinese MB in eno ali dve sessalni cevi, lahko pa priklopiš vozilo (AC) in sesaš vodo.


Pri nas v Občini Hrastnik je takšen sistem za priklop sesalne "A" cevi narejen na pokritem bazenu ( kopališču ), gasilci v osrednji enoti s poklicnim jedrom pa imajo ključ od strojnice, kjer je narejen priklop in tako imamo vedno na razpolago veliko količino vode za gašenje, če bi gorelo v bljižini bazena. Naj povem še to, da se omenjeno kopališče nahaja bolj kot ne v samem centru Hrastnika.

LP BAČO :wink:
Urban ROMIH
PGD Dol pri Hrastniku
NA POMOČ !!!
Uporabnikova podoba
BAČO
moderator
moderator
 
Objave: 2115
Registriran: 5. maj 2005, 12:19
Lokacija: Dol pri Hrastniku

Podzemni rezervoar

Objava rok.b » 10. maj 2007, 16:13

Lep pozdrav!

Doma imamo firmo in ko smo gradili nov gospodarski objekt smo morali zaradi prešibkega hidrantnega omrežja zgraditi podzemni rezervoar vode, ki služi v primeru požara. Polni pa se z deževnico.

Tehnične podatke ti posredujem čez vikend ko bom doma.
Gasilci 112
Uporabnikova podoba
rok.b
 
Objave: 120
Registriran: 20. december 2006, 11:38
Lokacija: GZ Žalec
GE: Ločica ob Savinji

Objava arhitektka » 18. maj 2007, 8:33

Se priporočam! Kako velik objekt ste pa gradili in kakšna dejavnost je v njem?
arhitektka
 
Objave: 10
Registriran: 26. marec 2007, 10:41
Lokacija: Škofja Loka

Objava kljuse » 25. november 2007, 19:16

Osebno in iz lastnih izkušenj vedno težim, da pri gašenju porabimo čim manj vode.

To pomeni, da za polno razvit požar hiše standardne dimenzije gasilci porabijo največ 10m3 vode.
da pa se požar dokončno pogasi pa nikoli več kot še nadaljnjih 5m3. da to nekako drži bodo lahko pokimali moji poveljniki.

saj se mi zdi najbolj žalostno, da se pri gašenju nekega objekta nanj zlijejo takšne enormne količine vode, da le ta priteče skozi 2 plošče v klet.
navedene količine so za dimenzioniranje vodovodnih omrežij ne pa za dogovor na postavljeno vprašanje.

tako, da bi povsem iz praktičnega vidika (tudi primernega za investitorje) predlagal 10m3 na hišo, če pa je naselje strnjeno, tako kot gradijo sedaj pa na okoliške objekte še približno toliko, saj je nenazadnje veliko ge z gvc. nenazadnje je voda v cisterni tako ali tako neuporabna, dokler ni zraven črpalke, to pa pomeni gasilce tako ali drugače.

vem, da so količine skregane s taktiko, ki jo je napisal milan vrhovec, samo povejte, koliko vode porabite za stanovanjski požar.

pri nas cisterno s 5m3, vedno pa pokličemo še sosednje pgd, da pripelje še svojo, skupaj 11m3, pa ne porabimo niti svoje.
kljuse
 
Objave: 21
Registriran: 26. julij 2006, 8:20
Lokacija: šmartno

Nazaj

Nazaj na Preventiva

Kdo je prisoten

Trenutno aktivni uporabniki: Google [Bot] in 3 gostov