Domov Novice Povezave Mali oglasi Galerija

rezervoar požarne vode ob objektu

Moderator: Marjetica

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

rezervoar požarne vode ob objektu

Objava arhitektka » 26. marec 2007, 11:09

Živjo gasilci in ostali,

nisem ena izmed vas, vendar se me vaše delo pri vsakodnevnem projektiranju še kako tiče. Večkrat se pojavi kakšen problem, ki ga najlaže pomaga rešiti nekdo, ki pozna stvari iz prve roke, zato se obračam na vas za informacijo.

Včasih je pri projektiranju objektov kot so hiše, manjši poslovni objekti ipd. v krajih brez hidrantnega omrežja potrebno predvideti lasten manjši rezervoar požarne vode (brez funkcije zaloge pitne vode za objekt). Zanima me, kakšen naj bi ta bil, da bo v primeru požara res za kakšno korist. Čisto konkretno: kako daleč od objekta naj bo lociran (od - do), kako velik naj bo (pa ne mi napisat "čimvečji" ali "po tehnični smernici ..." - bodite življenjski), ali ga lahko polni voda s strehe (se pravi da je pretočen) in če ne, kako se izogniti nehigieni postane vode (če je to sploh kaj pomembno), kakšna izvedba je najbolj priporočljiva (betonski, cisterne iz umetnih snovi...), ali potrebuje kakšno dodatno opremo.

Zanima me tudi, če se vam zdi sploh smiselna gradnja takšnih rezervoarjev (red velikosti 10-20 m3) za vsak posamezen objekt, ali so koristni v primeru gašenja ali že tako ali tako premajhni? Velikih rezervoarjev posamezni investitorji pač ne bodo gradili, saj jih tudi niso dolžni, ker je to stvar širše skupnosti.

S pomočjo vaših odgovorov bo v projektih in ob izvedbah tudi kakšna slabost manj, zato boste imeli (upam) lažje delo.

Hvala!

arhitektka
arhitektka
 
Objave: 10
Registriran: 26. marec 2007, 10:41
Lokacija: Škofja Loka

Objava edvard » 26. marec 2007, 11:47

Pozdravljena!
Nekaj takšnih zajetij požarne vode je v Stražišču.V glavnem gre za odslužene cisterne z bencinskih servisov.Imajo pa različne kapacitete n.p.r. v Seljakovem naselju je "skromnih " 53 kubikov vode v njej :wink:
Glede oddaljenosti pa je to relativno,dobrodošlo je,če je v posamezni soseski potem pa je tako da je nekomu bližje nekomu malo dlje ... :lol:Kar se dodatne opreme tiče hja pokrov in to je to.Polni pa se z metorno vodo.In do sedaj še ni bilo pomanjkanja vode v njej.
Zadnjič uredil edvard - 26. marec 2007, 11:52. Skupaj urejeno 1 krat.
DELAJ NAPAKE, AMPAK DELAJ JIH PRAVILNO! (LOESJE)

http://www.carnium.si
http://www.gasilcikranj.si
Uporabnikova podoba
edvard
 
Objave: 360
Registriran: 16. oktober 2005, 21:02
Lokacija: Komen

Objava MarkoŠ » 26. marec 2007, 11:50

Požarni bazen:
- Je dobro da je zgrajen iz zajetja potoka ali kakšnega drugega vodnega vira.
- Je možnen dovoz za vozilo GVC za polnenje ali praznenje požarnega bazena.
- Je odvisno od velikosti objekta in namembnosti.
- Lega bazena naj bo vsaj 20 m od objekta.
- Če naselje nima požarne vode je smiselno zgradit večji požarni bazen skupaj z lokalno skupnostjo.
MarkoŠ
 
Objave: 1355
Registriran: 9. april 2005, 16:55
Lokacija: Boh. Bistrica

Objava tadejS » 26. marec 2007, 15:32

No če lahko izrazim še svoje mnenje.

Oddaljenost naj bo po izračunu ogroženosti, ker bo v primeru intervencije tam stalo vsaj eno vozilo in ne vem kdo bi se upal biti oddaljem manj kot 50 m od polno razvitega požara.

Velikost ja to pa je vprašanje. Pri polno razvitem požaru industrijskega objekta ne pomeni 20 m3 prav veliko in zopet bi rabila teoretični izračun o porabi požarne vode. Vem da so kot zalogo požarne vode v nekem mestu dobili prebivalci kar cel odprti bazen, pa to le malakdo ve.

Kemična in biološka neoprečnost vode je zopet svoje poglavje. Gasilske enote katere opravljajo tudi prevoze pitne vode imajo cisterne posebej pregledane s strani pristojnih in da novega pravilnika, ki stopa oz. je že stopil v veljavo( mislim da HASAP) niti ne omenjam, navadno nočejo uporabljati tako pridobljene vode, ker bi morale potem ponovno "razkužiti " vso opremo.
tadejS
 
Objave: 314
Registriran: 15. marec 2005, 8:29
Lokacija: Knežak

Objava gasilec3 » 26. marec 2007, 19:30

Jaz pa prilagam eno sliko.

Rezervarji vode pri tovarni v Mariboru.

Slika
Uporabnikova podoba
gasilec3
 
Objave: 126
Registriran: 12. december 2006, 23:36
Lokacija: Maribor

Objava arhitektka » 27. marec 2007, 9:20

Hm. Sem se precej zamislila. Vidim da so stvari v praksi precej drugačne kot v pravilnikih.

Pri projektiranju je pa tako: za vsak objekt je potrebno zagotoviti ustrezno količino požarne vode kakor veš in znaš. Če je v bližini lokacije hidrantno omrežje, je ok. Če ga ni, kar je v vaseh slovenskega podeželja kar običajno, je pa problem. Takšni skupni bazeni, kot jih opisujete, so redko kje. V bistvu gre za neke vrste infrastrukturne objekte, katerih gradnja ni naloga ljudi, ki želijo zgraditi svoje hiše in delavnice v vasi. Tako projektanti običajno narišemo manjšo kapnico (10-20 m3) na gradbeni parceli investitorja, (ponavadi ni šans da bi bila 20 ali celo 50 m stran od objekta) ali pa se sklicujemo na najbližjo gasilsko enoto, ki pripelje vodo s seboj.

Če vas prav razumem, takšna kapnica za gašenje ne pomeni kaj dosti ali pa je celo neuporabna. Ali jo je torej brez veze delat? Obvezna količina požarne vode za manjši objekt je 5 m3 (po tehnični smernici "požarna varnost v stavbah"), tolikšno cisterno ima najbrž vsako PGD, vendar ob pravem požaru najbrž tudi ne pomeni veliko. Kaj je torej bolje oziroma manjše zlo: predvideti investitorju gradnjo kapnice zato da se zadosti predpisom in mu s tem naprtiti stroške gradnje in vzdrževanja, pri tem pa reč morda sploh ne bo dosegla svojega namena in gasilci vode ne bodo mogli uporabiti, ali pa reči, da je bolje, da gasilci pripeljejo vso vodo s seboj, saj je to bolj zanesljivo in takoj uporabno? Gradnja hidrantnega omrežja ali pravih požarnih bazenov ne more biti predmet projekta za vsako hišo ali delavnico.

Pa hvala za nazorne razlage.
arhitektka
 
Objave: 10
Registriran: 26. marec 2007, 10:41
Lokacija: Škofja Loka

Objava Tomkat » 27. marec 2007, 10:21

Moje mnenje je sledeče.
Znanstvena fantastika bi bila, če bi vedeli kje in kdaj bo zagorelo in v kakšnem obsegu. Takrat bi lahko za vsak požar posebej pripravili ustrezno količino gasilnega sredstva. Ker pa to ni možno (realno) je treba delovati preventivno.

Všeč mi je, da se nam je oglasila oseba, ki se profesionalno ukvarja z projektiranjem objektov. Verjetno nam bi lahko razjasnila še kakšne druge dileme.

Kar se tiče projektiranja in gradnje objektov je iz stališča požarne preventive veliko že to, da se vgradijo ustrezni (ognjeodporni) materiali, da se pri gradnji upoštevajo intervencijske in druge postavitvene površine.
Kar se pa tiče zaloge vode, hmm?
Res je lahko problem v naseljih brez hidrantnega omrežja. Čeprav mislim, da se stanje počasi (ampak res počasi) popravlja. Zato rezervoarji požarne vode niso odveč.
Po mojem mnenju je 15-20 m3 za ustrezno usposobljeno enoto več kot dovolj. Je pa iluzorno pričakovati, da bi takšen rezervoar imel vsak individualni stanovanjski objekt. Če je naselje dokaj strnjeno je bolj smiselno narediti nekoliko večjega, v skupni rabi. Stroški izgradnje in vzdrževanja se na ta način porazdelijo. In če razdalje res niso prevelike kakšna cev več za dobavo vode tudi nebi smela biti problem.
Je pa dobro da so takšne cisterne dostopne tudi za gasilska vozila (polnjenje, zajemanje), da niso po nekaj letih založene z razno kramo, in seveda da so ustrezno pokrite.
LP iz Celja :wink: Tomaž K.
Pot do znanja je dolga, življenje pa kratko. (Hipokrat)
Slika
Uporabnikova podoba
Tomkat
 
Objave: 1876
Registriran: 4. marec 2005, 10:43
Lokacija: Celje - Škofja vas
GE: PGD Škofja vas

Objava dm » 30. marec 2007, 9:47

Glede velikosti kapnice:
-kakšna je kategorija ge ki posreduje(vozila, količina vode)
-oddaljenost ge
-vrsta in namembnost objekta-predviden razvoj požara
-velikost objekta
-oddaljenost od drugih objektov

Kapnica pa naj bo-polna. Kakovost vode pa ne bo pomembna ob požaru.
dm
 

Objava arhitektka » 30. marec 2007, 16:31

Zgodbica iz vsakdanjega projektiranja.

Investitor želi zgraditi svojo tako zaželeno hišico. Pride k projektantu, naroči projekte in sčasoma, ko se zadeve odvijajo, vedno manj razume, da je potrebno obdelati v projektni dokumentaciji vse živo, on bi vendar rad samo svojo hiško, stvari se pa kar vlečejo. Za priklop na vodovod in elektriko še nekako razume, da je treba vse prej predvideti kje kaj in kako, da pa postavljajo neke pogoje vodovarstveniki ali varuhi kulturne dediščine!? Halo, parcela je moja in zazidljiva, kaj ima še kdo za težit?

Varstvo pred požarom je za večino deveta, kaj deveta, triindvajseta briga. Saj imamo vendar gasilce!

No, potem pa nekje med projektiranjem pokličem investitorja na temo varstva pred požarom, in poskušam zvedeti kaj od zgoraj naštetega: kje je najbližja gasilska enota in kako se imenuje, ali imajo kje kakšen hidrant ...

Odgovor (po daljši pavzi od presenečenja): "HA HA HA ja kaj se pa greste ...!"

Iluzorno je pričakovati, da od take osebe kaj pametnega izveš. Torej bi moral projektant iskati informacije na občini ali kar pri gasilcih, kar pa ni vedno enostavno, projektiramo po celi Sloveniji in za vsako vas je dostikrat težko najti sogovornike. Potem naredimo pač po svoje, nekaj napišemo v projekt, kako bi moralo biti. Kaj pa investitorji potem zares naredijo/zgradijo, pa vi gasilci bolje veste s terena!

Boste rekli, pa vključite v projektiranje še "požarca". Ne gre. Ker izdelava požarne študije za hiše ni obvezna, je investitorji ne plačajo.

Upam, da sem vas malo razjezila in pričakujem kak odgovor!

arhitektka
arhitektka
 
Objave: 10
Registriran: 26. marec 2007, 10:41
Lokacija: Škofja Loka

Objava matej1 » 30. marec 2007, 21:34

Velikost bazena je odvisna od tega kakšen požar lahko pričakujemo

Glede na vrsto objekta in požara potrebujemo: 5, 10 l/sek. vode
Bazen mora imeti zalogo vode za 2 ure.

Iz tega sledi 10l/s * 7200 s = 72 000 l :arrow: 72 kubičnih metrov
Uporabnikova podoba
matej1
 
Objave: 163
Registriran: 15. januar 2004, 20:14
Lokacija: Ilirska Bistrica
GE: Ilirska Bistrica

Objava arhitektka » 3. april 2007, 12:45

Ja to piše v pravilnikih. Vsak, ki želi samo zgraditi hišo, bo rekel, da je to odločno preveč. Bom drugače vprašala: kako velik naj bo najmanjši rezervoar, ki bo v praksi še uporaben za gašenje povprečne enodružinske hiše velikosti približno 8x12 m, klet+pritličje+mansarda, bruto volumen hiše 800-1000 m3? A res 72 m3?
arhitektka
 
Objave: 10
Registriran: 26. marec 2007, 10:41
Lokacija: Škofja Loka

Objava Mitja Gregorič » 3. april 2007, 14:35

ti rezervoarjmi so vsekakor dobrodošli....
Služijo kot zaloga vode tako aktivnim sistemom gašenja (šprinkler) ter kot dodatni vir požarne vode gasilskim enotam...
Lahko so nadzemni,podzemni,v sklopu objekta......

Nekaj prmerov v moji okolici

volumen nekaj čez 200m3
Priloge
Slika003.jpg
IZC PARK -Igralniško zabaviščni Center PARK
Slika001.jpg
IZC PARK -Igralniško zabaviščni Center PARK -dizel in elektro črpaliki šprinker sistema
Slika004.jpg
IZC PARK -Igralniško zabaviščni Center PARK
Slika001.jpg
Iskra Avtoelektrika Šemepter
Slika000.jpg
Iskra Avtoelektrika Šemepter
Operativci - Bratje v ognju,dimu in pepelu

Slika
Slovenski gasilci >KLIKNI< !!!
Uporabnikova podoba
Mitja Gregorič
Naj forumovec 2003
Naj forumovec 2003
 
Objave: 4990
Registriran: 23. september 2002, 10:37
Lokacija: Volčja Draga

Objava Pero » 3. april 2007, 19:06

mislim da malo pretiravate, govora je o povprečni enodružinski hiši velikosti približno 8x12 m,
Zaj pa mi najdite heroja ko gradi tako hišo, pa bo zraven zazidal/placal 73m3 bazen za požarno vodo ! Bo raje hoto met se garažo zraven kot pa to.
nisem neki poznavalec, samo se mi zdi, da če je ze požar razvit do konca, kaj boš pol reševal ? ostankov bo bore malo...
Pomoje je realno, da ima prva enota ki posreduje dovolj vode za kakšnih 10-15min (da zaustavi pozar v zacetni fazi). torej recimo 3m3*15min=45m3 (se pravi rang 37-50m3)
primerjava:
-To je 18 cistern GVC 16/25
-ali 9 cistern GVC 24/50

Se enkrat povdarjam, to je pac moje amatersko menje.

LP
Don't raise your voice, Improve your argument!
Uporabnikova podoba
Pero
 
Objave: 1091
Registriran: 17. april 2006, 17:34

Objava Indijanec » 3. april 2007, 20:55

Pero je napisal:mislim da malo pretiravate, govora je o povprečni enodružinski hiši velikosti približno 8x12 m,
Zaj pa mi najdite heroja ko grati tako hiso, pa bo zraven zazidal/placal 73m3 bazen za pozarno vodo ! Bo rajse hoto met se garazo zraven kot pa to.
nisem neki poznavalec, samo se mi zdi, da ce je ze pozar razvit do konca, kaj bos pol reseval ? ostankov bo bore malo...
Pomoje je realno, da ima prva enota ki posreduje dovolj vode za kaksnih 10-15min (da zaustavi pozar v zacetni fazi). torej recimo 3m3*15min=45m3 (se pravi rang 37-50m3)
primerjava:
-To je 18 cistern GVC 16/25
-ali 9 cistern GVC 24/50

Se enkrat povdarjam, to je pac moje amatersmo menje.

LP


No ja, da spet malo popestrim Forum, pa začnem zbirat točke za klobaso, bom pa še jaz nekaj dodal :lol:

Kjub temu, da sem poznan, da rad pri teh stvareh pretiravam, si tako velike številke nebi upal napisat :oops: Saj če bi to držalo, potem res nevem če nas bodo društva in župani še podpirali. Se zavedate, da bi na eno stanovansko hišo zlili vodo težine okoli 70 ton :?: :!: Pa me zanima, kateri temelji, bi to težo vzdržali.
Če že govorimo, da bi naj gasilska enota imela zalogo vode za posredovanje ajde 15 minut, ob predpostavki, da ta enota nima GVC 24/50, ki edini ima monitor za vodo, bi bil v idealnih pogojih posredovanja račun za porabljeno vodo sledeči:
- uporaba treh napadalnih skupin,
- uporaba "C" ročnikov z premerom 12 mm (standardno)
- delovni tlak priporočen 4 bar

Račun:
3*190l/min*15min=8550l

No kot sem že na začetku poudaril, to je v idealnih razmerah, da lahko mi izvedemo z osnovno enoto tri napade. V praksi, pa žal tega ne bomo dosegli. V kolikor pa bo vodja intervencije ugotovil, da z razpoložljivim moštvom ne bo mogel pogasiti požara, pa bo že poklical pomoč.
Mislim pa, da danes prva enota že v veliki meri prihaja na požarišče z GVC 16/25, ki pa že ima s sabo 2500l vode, kar tudi bistveno zmanjša velikost potrebnega rezervoarja za vodo.

Fantje ne pozabimo pa še eno možnost, in to je veriga, saj ta še vedno obstaja v vsaki taktiki.
V 15 minutah, pa lahko enote razvijejo, po potrebi, tudi relejni nastop, z njim pa dokončno pogasimo požar.

Po mojem, bi bilo dovolj velik rezervoar za vodo v nižinskem delu nekje med 5 do 10 m3.
Govorim o nižinsken, kjer je dostop do vode precej lažji, kot pa v nekem gorovju.

Upam, da nisem preveč mudroval, pa vseeno takšno je moje mnenje.

LP
Uporabnikova podoba
Indijanec
 
Objave: 111
Registriran: 29. april 2006, 23:56
Lokacija: Petišovci

Objava Pero » 3. april 2007, 21:09

Se strinjam tudi s tabo, že jaz sem za rezervo vzel 3m3.
Ce gledamo sta to cca 2 pumpi priklopljeni na rezervoar *3 napade je to 6 napadov samo iz rezervoarja. Ce ne upoštevamo še gašenje s peno ali čim podobnim.
Je pa 45m3 že oreng rezervuar, recimo 3x5x3m . to je ze težko kam "skrit" da ne moti.
Zaj spet je to odvisno, ne moreš na pamet govoriti kakšna je opremjenost sosednjih društev, odzivni časi, ter dostopnost sama. Nekateri se še vedno s tami-ci vozijo okol.
Zato pa sem tudi spodaj napisal, primerjavo z GVC-ji , da si lažje predstavljaš koliko vode je že 45m3.

p.s moreš upostevati tudi, da če je betonski rezervoar zakopan v zemljo ne moreš posesat zadnjih nekaj cm ? ali pač ? v to se nisem preveč spuščal.
LP
Don't raise your voice, Improve your argument!
Uporabnikova podoba
Pero
 
Objave: 1091
Registriran: 17. april 2006, 17:34

Naprej

Nazaj na Preventiva

Kdo je prisoten

Trenutno aktivni uporabniki: Google [Bot] in 2 gostov