Domov Novice Povezave Mali oglasi Galerija

Čiščenje dimnikov?

Moderator: Marjetica

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objava Janez Koncilija » 17. oktober 2007, 11:04

M-Coky je napisal:Še povezava do izdanih sklepov o izdaji odločb o izbiri koncesionarjev za izvajanje dimnikarske javne službe.
http://www.mop.gov.si/si/splosno/novice/novica/browse/13/article/2022/5312/?cHash=28dfd77e69


A imaš še kakšen seznam, tu koncesionarja za našo občino ni zraven.

LP

Janez 8)
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
Uporabnikova podoba
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
 
Objave: 4626
Registriran: 21. avgust 2003, 10:38
Lokacija: Topole

Objava M-Coki » 17. oktober 2007, 21:59

krivina je napisal:Ekologija niso samo emisijsko čista goriva, je še marsikaj drugega zraven, zato ne zavaj. Če misliš, da si oškodovan, lahko vložiš odškodninsko tožbo. Bomo videli, če ti bo uspelo. :roll:

Nisem dejal, da so samo dimne emisije del ekologije, tega me obtožuješ ti... sedaj pa nevem, kdo koga zavaja! :? ...tožbe pa ne bo potrebno vložiti - kdo pa ima danes čas, za tako dolgotrajen postopek? :disgusted:


Janez Koncilija je napisal:A imaš še kakšen seznam, tu koncesionarja za našo občino ni zraven.

Potem je pa zagotovo na tem seznamu: (če gre za Mengeš) http://www.mop.gov.si/si/splosno/novice/novica/browse/6/article/2022/5908/?cHash=df52a52ec5

Pa še ena na to temo: http://dimnikarstvo.mojforum.si/dimnikarstvo.html
FIREFIGHTERS we are reversing new side!
Slika
Slika Slika
Uporabnikova podoba
M-Coki
 
Objave: 987
Registriran: 4. januar 2007, 20:02
Lokacija: Malečnik

Objava Janez Koncilija » 18. oktober 2007, 10:39

M-Coky je napisal:Potem je pa zagotovo na tem seznamu: (če gre za Mengeš) http://www.mop.gov.si/si/splosno/novice/novica/browse/6/article/2022/5908/?cHash=df52a52ec5


Je ja, hvala lepa!

LP

Janez 8)
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
Uporabnikova podoba
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
 
Objave: 4626
Registriran: 21. avgust 2003, 10:38
Lokacija: Topole

Objava OperativeC_19 » 19. oktober 2007, 13:40

No, "LEPO" je zopet za brat, kako tudi gasilci pljuvajo po dimnikarki službi, ki je tako sorodno povezana (varstvo pred požari...). "LEPO" je tudi prebirati, kako se vse seveda posplošuje na VSE dimnikarje, kako PRIDEMO IN SAMO KASIRAMO, naredimo pa nič, MI "DIMNIKARČKI".
Koliko strank mi reče: KAJ SE PA GREJO ONI TAM PO TELEVIZIJI?? KAJ PA KLOBASAJO BEDARIJE, LAHKO SO VESELI DA IMAMO DIMNIKARSKO SLUŽBO. Seveda se najdejo tudi kreteni, ki zaradi samega sovražnega odnosa do dimnikarja blati vse po vrsti in bi mu bila storitev draga, tudi če bi mu sam plačal. Primerov je veliko, zgodb je veliko, izkušenj veliko...
Je pa pač dimnikarsko službo vzela v svoje roke država, če je to pozitivno ali ne je že pač druga zgodba, pa ne bi zdaj o tem...
Je tudi res da se komu marsikatera postavka v dimnikarski službi zdi neumna (PA KAJ JE TREBA, PA ZAKAJ, PA ZAKAJ TOK DRAGO??), na vsa ta uprašanja pa mora seveda odgovarjati "DIMNIKARČEK", ko pride do stranke, da ne omenjam, da se ne pripelje več s kolesom in enim "štosarjem", kot je to sedaj v tej super reklami.Seveda smo pa na koncu VSI isto krivi, VSI smo za en drek, samo kasiramo in nič ne naredimo.... Je res lepo za prebirat ja takele poste od "bratov" gasilcev (sem tudi sam gasilec). Preden karkoli pišete vas lepo prosim da ne posplošujete na vse.. VSI GASILCI SMO PIJANCI, GASILCI SMO PIROMANI.. Nekaj takega je to ja... Malo krivično a ni???

Kdo je dolžan čistiti dimnike, pa kolikokrat letno, za kako ceno?? Na spletnih straneh od ministrstva za okolje in prostor si lahko vse preberete.

Lep dan in NA POMOČ!

P.S. Če se pa srečate z dimnikarjem na dimniškem požaru se pa kar za gumb primte, pa naj bo to na obleki iz PBI GOLD - A alpa kakšni drugi:)

SANDI
Druži nas skupno načelo, da ne bi kaj zagorelo...
Uporabnikova podoba
OperativeC_19
 
Objave: 76
Registriran: 9. januar 2006, 12:32
Lokacija: Trbovlje - Gabrland

Objava Janez Koncilija » 19. oktober 2007, 16:42

OperativeC_19 je napisal: Preden karkoli pišete vas lepo prosim da ne posplošujete na vse.. VSI GASILCI SMO PIJANCI, GASILCI SMO PIROMANI.. Nekaj takega je to ja... Malo krivično a ni???

Na spletnih straneh od ministrstva za okolje in prostor si lahko vse preberete.

Lep dan in NA POMOČ!

SANDI


Je pač tako, gasilci - pijanci, dimnikarji pa -kakor kdo.

Vsekakor imam negativno mnenje za uslužbenece podjetja, ki je od vrlega ministrstva dobilo koncesijo za občino Mengeš.

Zakaj, ne bom razpredal, če povem čisto na kratko, so me hoteli oguliti pred dvemi leti za okroglih 15 tisočakov, tako, meni nič tebi nič, z izgovorom, da jim to pravico daje država.

Pa jim jo ni. Nikakršne, ker je pogodba z občino potekla, aneksa ni bilo ne od občine ne od države (ki ga v tem primeru niti ni mogla izdati) in je moral dimnikar lepo obrniti, čeprav mi je grozil, da me bo prijavil inšpekciji.

Seveda se kot državljan in kot gasilec zavedam svojih obveznosti, zato sem poklical drug dimnikasrki servis, možakar je prišel ob dogovorjeni uri, opravil ćiščenje in meritve izdal račun z vsemi potrdili o meritvah in glej ga zlomka, račun je bil kar za 4.000,00 SIT nižji, kot pri "kobajagi koncesionarju".

In sedaj mi ministrstvo, ki nima z nami, koristnikom uslug, nobene zveze, določa, kdo mi bo ometal. Isti, ki me je hotel odirati.

Res, da je sedaj določena tudi cena, ampak vseeno. S tem kritiziram tudi svojo občino, ki ni storila nič, da bi koncesijo podelili solidnejši firmi. Nič, samo sklicuje se na ministrstvo.

Halo, kje pa živim. Ne živim na ministrstvu, ampak v občini in občina je tista, ki mora za občane zagotoviti tisto, kar je za njih najboljše. In bi morala vztrajati vse do ustavnega sodišča, ne pa, da brezbrižno skomiga z rameni, rekoč, država je predpisala :evil: .

Ne bi naprej, se mi je dvignil pristisk, bom raje nadaljeval s kranjsko civilno iniciativo, če bo kaj uspeha, pri nas so itak sami hlapčki in kimavčki.

LP

Janez 8)
Ne prehitevaj, poglej drevo, ki raste!
Uporabnikova podoba
Janez Koncilija
Naj forumovec 2006
 
Objave: 4626
Registriran: 21. avgust 2003, 10:38
Lokacija: Topole

Objava krivina » 22. oktober 2007, 10:57

M-Coky je napisal:
krivina je napisal:Ekologija niso samo emisijsko čista goriva, je še marsikaj drugega zraven, zato ne zavaj. Če misliš, da si oškodovan, lahko vložiš odškodninsko tožbo. Bomo videli, če ti bo uspelo. :roll:

Nisem dejal, da so samo dimne emisije del ekologije, tega me obtožuješ ti... sedaj pa nevem, kdo koga zavaja! :? ...tožbe pa ne bo potrebno vložiti - kdo pa ima danes čas, za tako dolgotrajen postopek? :disgusted:


No, ker ne zastopiš zakaj se merijo emisije dimnih plinov pri kotlih na plin in kurilno olje, ti bom to razložil.

Emisije dimnih plinov, ki prihajajo iz dimnika, so pokazatelj popolnosti zgorevanja goriva. Vsakršna nepopolnost v zgorevanju goriva (plin ali kurilno olje) se opazi v emisiji dimnih plinov. Popolnost zgorevanja pa je povezana z samim izkoristkom, saj velja da pri popolnem zgorevanju dokončno zgori vse gorivo, kar pomeni, da smo iz njega pridobili največjo možno količino toplote. Pri nepopolnem zgorevanju dobimo iz iste količine manjšo količino toplote. Iz tega logično sledi večja poraba goriva za pridobitev enake količine toplote, kot pri popolnem zgorevanju.

Če se ugotovi nepopolno zgorevanje, je potrebno poklicati serviserja, da poservisira in ponovno nastavi gorilnik. S tem se prihrani veliko litrov kurilnega olja oz. kubičnih metrov plina.

Ker pa imamo veliko nevednih in malomarnih uporabnikov, ki bi kurili tudi z neizpravnimi napravami, se je država odločila, da predpiše merjenje dimnih emisij, saj s tem dokazano smanjšuje porabo goriva in skrbi za čistejše okolje.

Zgoraj napisano velja za kurjenje z kurilnim oljem ali plinom, kjer se da temperaturo kotla krmiliti s časom gorenja. Pri kurjenju s trdimi gorivi (pri starih kotlih na polena) lahko temperaturo kotla "krmilimo" le z dovodom potrebnega zraka za gorenje. Z pripiranjem dotoka zraka poslabšamo samo zgorevanje, vendar pa s tem varujemo sam kotel pred pregretjem. Ker je to edini princip, ki varuje sam kotel pred pregretjem in morebitno eksplozijo, tega principa ne gre omejevati, drugače bi pokalo v marsikateri kurilnici.

Upam, da ta kratka razlaga odpre oči še kakšnemu bralcu tega foruma. Pravilno je, da pred kurilno sezono sami pokličemo serviserja, da pregleda gorilnik in ga po potrebi nastavi. S tem skrbimo za čistejše okolje in tudi za količino denarja v svoji denarnici. Za nevedne in malomarne pa predlagam, da država predpiše se kakšno mastno kazen. Morda jim bo potem odprlo oči in spravilo v tek možgane.

V katero skupino uporabnikov se boš uvrstil, se odloči sam. Prav gotovo se vesten in prosvetljen državljan ne sprašuje zakaj je potrebno meriti emisije dimnih plinov. Lahko se le sprašuje, če mu niso izstavili previsokega računa.
krivina
 
Objave: 214
Registriran: 6. januar 2005, 10:55

Objava M-Coki » 22. oktober 2007, 21:32

OperativeC_19 je napisal:No, "LEPO" je zopet za brat, kako tudi gasilci pljuvajo po dimnikarki službi, ki je tako sorodno povezana (varstvo pred požari...). "LEPO" je tudi prebirati, kako se vse seveda posplošuje na VSE dimnikarje, kako PRIDEMO IN SAMO KASIRAMO, naredimo pa nič, MI "DIMNIKARČKI".
Je res lepo za prebirat ja takele poste od "bratov" gasilcev (sem tudi sam gasilec). Preden karkoli pišete vas lepo prosim da ne posplošujete na vse.. VSI GASILCI SMO PIJANCI, GASILCI SMO PIROMANI.. Nekaj takega je to ja... Malo krivično a ni???
SANDI


Tukaj ne gre za nobeno ''pljuvanje po...''. Mislim, da lahko vsak izrazi svoje osebno mnenje, prepričanje, mišljenje, nazore - saj živimo v demokratični državi, mar ne?? :shock:
FIREFIGHTERS we are reversing new side!
Slika
Slika Slika
Uporabnikova podoba
M-Coki
 
Objave: 987
Registriran: 4. januar 2007, 20:02
Lokacija: Malečnik

Objava M-Coki » 22. oktober 2007, 21:53

krivina je napisal:No, ker ne zastopiš zakaj se merijo emisije dimnih plinov pri kotlih na plin in kurilno olje, ti bom to razložil.

Če bi pozorno prebral enega izmed mojih prejšnjih 'postov' v tej temi bi uvidel, da me to pravzaprav bistveno ne zanima; ampak nekaj drugega - pa ne bi več o tem... :wink:

P.S. pa tudi zastopim, ker sem bral uredbo o emisiji snovi v zrak iz kurilnih naprav.
FIREFIGHTERS we are reversing new side!
Slika
Slika Slika
Uporabnikova podoba
M-Coki
 
Objave: 987
Registriran: 4. januar 2007, 20:02
Lokacija: Malečnik

Objava deja94 » 30. oktober 2007, 20:46

No,dragi dimnikarji(zaščitniki dimnikarjev)danes je bila dobra oddaja o dimnikarjih na gorenjskem in sicer na valu 202.Mislim,ampak kaj vse pišete v zaščito dimnikarjev.Da bo meni nekdo,ki ni pooblaščen servisiral in "štelal"gorilec,ste se zmotili.Če mi že izmeri emisije plinov,ki gredo skozi dimnik v zrak,mi pa en dimnikar ne more odpravljati neustreznih plinov oziroma nastavljati gorilec.Torej,samo za meritve ga ne rabim,zato imam pooblaščenega serviserja.Na olje kurim že 8 let,pa sam čistim peč in dimnik in moram vam povedat ,skoraj ni kaj čistit.Povem vam samo to ,dimnikarji so zavohal denar in nič drugega.Ravno tako je bilo s Sazam-om glede avtorskih pravic,ki jim jih moramo plačevati gasilci za igranje njihovih ansamblov na naših veselicah,Najprej plačaš ansambelj.potem pa še neke pravice.Na naš račun bi najraje vsi živeli in to samo zato,ker vse delamo zastonj,za dobrobit krajanov in njihovega premoženja.Jaz sem tudi malo dimnikarja in pri meni ,vam povem,bo dimnikar diplomiral,če pride,ker bo moral fajn drgnt,da bo zaslužil tisto,kar misli,da mu pripada.Zaščitniki dimnikarjev,upam si o tem debatirati z vami!
deja94
 
Objave: 70
Registriran: 15. oktober 2007, 16:32

Objava M-Coki » 30. oktober 2007, 23:24

deja94 je napisal:No,dragi dimnikarji(za�čitniki dimnikarjev)danes je bila dobra oddaja o dimnikarjih na gorenjskem in sicer na valu 202.

Rubrika - če ste preslišali...
- http://www.rtvslo.si/val202/modload.php?&c_mod=vnews&op=sections&func=read&c_menu=3&c_id=6239
FIREFIGHTERS we are reversing new side!
Slika
Slika Slika
Uporabnikova podoba
M-Coki
 
Objave: 987
Registriran: 4. januar 2007, 20:02
Lokacija: Malečnik

Objava krivina » 6. november 2007, 15:41

deja94 je napisal:No,dragi dimnikarji(zaščitniki dimnikarjev)danes je bila dobra oddaja o dimnikarjih na gorenjskem in sicer na valu 202.Mislim,ampak kaj vse pišete v zaščito dimnikarjev.Da bo meni nekdo,ki ni pooblaščen servisiral in "štelal"gorilec,ste se zmotili.Če mi že izmeri emisije plinov,ki gredo skozi dimnik v zrak,mi pa en dimnikar ne more odpravljati neustreznih plinov oziroma nastavljati gorilec.Torej,samo za meritve ga ne rabim,zato imam pooblaščenega serviserja.Na olje kurim že 8 let,pa sam čistim peč in dimnik in moram vam povedat ,skoraj ni kaj čistit.Povem vam samo to ,dimnikarji so zavohal denar in nič drugega.Ravno tako je bilo s Sazam-om glede avtorskih pravic,ki jim jih moramo plačevati gasilci za igranje njihovih ansamblov na naših veselicah,Najprej plačaš ansambelj.potem pa še neke pravice.Na naš račun bi najraje vsi živeli in to samo zato,ker vse delamo zastonj,za dobrobit krajanov in njihovega premoženja.Jaz sem tudi malo dimnikarja in pri meni ,vam povem,bo dimnikar diplomiral,če pride,ker bo moral fajn drgnt,da bo zaslužil tisto,kar misli,da mu pripada.Zaščitniki dimnikarjev,upam si o tem debatirati z vami!


Opažam, da se po forumu širi slaba navada tipa "streljaj in potem vprašaj kdo gre". Če boš še enkrat prebral moj prejšnji sestavek nekomu, ki ga ne zanima, zakaj se merijo emisije dimnih plinov, se pa zelo priduša, ker jih po njegovem uporabnikom "umazanih" naprav ne merijo, njemu pa jih, se boš notri našel tudi ti.

Tudi nekateri serviserji so "veliki strokovnjaki" na svojem področju in se ne gre zanašati na njihove storitve. Nadzor nad njimi mora biti, še bolj pa nad nevestnimi uporabniki. Razpravljamo lahko le o tem za koliko denarja se bo ta nadzor vršil in kako kakovostno. Vendar nadzor mora biti.

Iz prispevkov nekaterih, pa je zaslediti, da bi se dimnikarska služba najraje kar ukinila. Ni problema. Bomo pa gasilci potem zastonj gasili in ometali dimnike oziroma nekateri, ki radi zastonj skrbite za imovino krajanov. Sem bil že na prevečih dimniških požarih, in me ne boš videl v tej vlogi in za vse požare od prvega do zadnjega, ki sem jih videl, lahko trdim, da so bili posledica malomarnosti in neosveščenosti. Kaj sem pa ob tem še vse videl, pa lahko povem, da je preprosto čudež, da je gorelo samo v dimniku in ne še kje zraven.

Kako se bo imenovala služba, ki bo pregledovala dimnike in kurišča, je navsezadnje vseeno. Lahko se imenuje dimnikarska, lahko požarni inšpektor, lahko tudi "Moje ognjišče - zavod za nadzor kurilnih naprav", itd,... Takšna služba mora biti in je potrebna. Čimprej se sprijaznite, da tako kot morate na določeno obdobje svoj avtomobil odpeljati na tehnični pregled in vtaknejo tipalo v njegovo "fajfo", tako bo tudi do vas prišel možakar, ki bo vtaknil tipalo v "fajfo" tvoje hiše. In "stric" bo pogledal še malo okoli dimnika po celi njegovi dolžini (ni variante, da boš imel dimnik brez ometa, ni variante, da ni ustreznih dimniških vratic, bognedaj špirovca skozi dimnik,...), ne samo v njegovo notranjost, pa kako imaš pospravljeno okoli peči, pa varnostni ventil na bojlerju ga bo zanimal, pa tlak v ekspanzijski posodi, pa starost cisterne, pa lovilna naprava okoli tvoje cisterne za olje. In potem boš ti "švical" ko boš v roku 14 dni moral odpraviti napako. "Strica" sploh ne bo zanimalo ali si poklical servis ali pa si sam "drgnil", ker če zadeva ni urejena po 14 dneh, "stric" odnese tvoj gorilec in zapečati peč. Gorilec dobiš nazaj, ko plačaš mastno kazen in dokončno saniraš napako, saj dokazano se v mrazu hitro ohladi še najbolj razgreta glava in popusti tudi največja trma.

Takšen "stric" je vslužbi na neki občini, v neki dolini med visokimi gorami, v neki državi zahodno od nas, kjer še vedno organizirajo občinske referendume z dvigovanjem rok sredi trga in kjer pozimi sonce ne sije več kot 5 ur na dan. In "stric" pri svojem delu ne pozna prijateljev, ker če se izkaže, da je kdaj zamižal na kakšno oko je takoj ob dobro plačano službo. In glej ga zlomka, gasilci v tej čudni dolini skoraj ne pomnijo več, kdaj so nazadnje imeli opravka z dimniškim požarom.

Pri nas bi pa vsak malo nekaj po svoje in glede kurišč gre stanje na terenu iz leta v leto slabše. Kasiramo pa na koncu mi, ki zastonj pogasimo vsako leto več dimniških požarov.
krivina
 
Objave: 214
Registriran: 6. januar 2005, 10:55

krivina je napisal Opažam, da se po forumu širi slaba navad

Objava pgiova » 6. november 2007, 21:03

Se strinjam. Potrebujemo službo za nadzor in čiščenje peči in dimnikov, ker je v večini primerov stanje dimnikov katastrofalno, sploh po starejših hišah po vaseh, kjer kurijo izključno na trda goriva. Se pa močno NE strinjam z dimikarskim načinom dela, ko ti za vrati pusti listek, kjer piše: " ker vas ob mojem obisku dne..( danes )..ni bilo doma, vam sporočam, da se bom ponovno oglasil dne ..( jutri).. ob uri..( zgodaj dopoldan).. če vas tudi tokrat ne bo doma, boste morali plačati stroške, kot da je storitev opravljena, v višini ... EUR." S tem je njegovo delo končano in ga potem čez celo leto ne zanima več v kakšnem stanju je dimnik in kurilna naprava. Važno je da je dobil svojo količini eurov. Tudi ga ne zanima, če si lahko naslednji dan dopoldan odsoten iz dela. Pri nas v službi se prosti dnevi planirajo v mesecu februarju, potem lahko pozabiš na dopust po tvojih željah.
Uporabnikova podoba
pgiova
 
Objave: 9
Registriran: 22. oktober 2007, 18:38
Lokacija: Želimlje

Objava deja94 » 6. november 2007, 22:38

Ja ,krivina,lepo razmišljanje.Vidim ,da si moje mišljenje o dimnikarjih dobro prebral.Pa vendar;jaz sem pisal o današnjih dimnikarjih,ti pa si vse povedal,kako bo v bodoče;ko BODO prišli in ko se bo treba itd.Se povsem strinjam s tabo.A današnji dimnikarji,vsaj tisti,ki jih jaz poznam,so za to ,kar sem napisal totalno nesposobni.Ja,ko bodo strokovnjaki za vse zadeve,ki jih omenjaš,potem pa pridem tudi jaz na vrsto.Ampak danes vohajo bolj denar,kot pa saje!
deja94
 
Objave: 70
Registriran: 15. oktober 2007, 16:32

Objava Lado » 8. november 2007, 14:30

Samo en komentar malo v razmislek (če se motim naj me kdo popravi):

da bi ti kdorkoli šaril po tvoji hiši ali stanovanju (brez tvojega privolenja) tako kot pravijo, to enostavno - gledano pravno - ne zdrži...

ČLEN V USTAVI SE GLASI:

36. člen

(nedotakljivost stanovanja)Stanovanje je nedotakljivo.

Nihče ne sme brez odločbe sodišča proti volji stanovalca vstopiti v tuje stanovanje ali v druge tuje prostore, niti jih ne sme preiskovati.

Pri preiskavi ima pravico biti navzoč tisti, čigar stanovanje ali prostori se preiskujejo, ali njegov zastopnik.

Preiskava se sme opraviti samo v navzočnosti dveh prič.

Pod pogoji, ki jih določa zakon, sme uradna oseba brez odločbe sodišča vstopiti v tuje stanovanje ali v tuje prostore in izjemoma brez navzočnosti prič opraviti preiskavo, če je to neogibno potrebno, da lahko neposredno prime storilca kaznivega dejanja ali da se zavarujejo ljudje in premoženje.


Torej!!! Ali je potrebno spremeniti ustavo, ali pa lahko dimnikarja (glede na ustavo) mirne duše odsloviš... Nevem zakaj tega ljudje ne prakticirajo???
Lado
 

Nazaj

Nazaj na Preventiva

Kdo je prisoten

Trenutno aktivni uporabniki: Google [Bot] in 3 gostov