Stran 1 od 1

varovanje zdravja prvih posredovalcev

ObjavaObjavljeno: 6. januar 2012, 22:13
ribn'can
Pozdravljeni,
ker ne vem, pod katero kategorijo bi pisal, sem se odločil za kategorijo preventiva.

Izbral sem si diplomsko delo v zvezi z varovanjem zdravja prvih posredovalcev.

Tukaj vam pišem z željo in v upanju, da obstajajo somišljeniki, da je potrebno gasilstvu nameniti več pozornosti v zvezi z zdravjem. Ta tema se dotika prav tako reševalcen in nenazadnje policistov.
Da bi bili rezultati anket odraz dejanskega stanja , vas pozivam, da se na mojo prošnjo odzovete in pripomorete s le petimi minutami.

Kdo ve, mogoče pa bo moje diplomsko delo dejansko pripomoglo k izboljšanju dosedanje kulture do operative prvih posredovalcev, prav tako pa bi lahko z realnimi rezultati mogoče lahko pridobili tudi beneficirano delovno dobo in/ali podaljšan letni dopust.

Kdor je zainteresiran za pomoč meni in predvsem celotni slovenski operativi, naj mi pošlje zasebno sporočilo oz sporočilo na andraz_nadler@volja.net, da mu bom posredoval vprašalnik.

PS: bilo bi super, da kdor je zainteresiran, čimprej pošlje elektronsko pošto, saj bi nekako potreboval čimveč vprašalnikov do nekje konca januarja.

hvala in lep pozdrav, Andraž

NA POMOČ!

Odg: varovanje zdravja prvih posredovalcev

ObjavaObjavljeno: 7. januar 2012, 9:45
janez
Kdo je First Responder (prvi posredovalec)????

Nekje sem zasledil, da so to pripadniki tistih intervencijskih enot (skupin), ki so sposobni priti na kraj dogodka v manj kot 30 minutah. Morda?

Nesporno pa je, da gasilci spadamo v to skupino.

Gasilec – ki je usposobljen – pozna nevarnosti, ki se na karju posredovanja pojavljajo, ga ogrožajo, jih je sposoben prepoznati in na njim ustrezno ukrepati (torej se zavarovati).

V Evropi so spoznane in priznane naslednje nevarnosti (9 nevarnosti) na mestu posredovanja:
- strupeni plini
- dejanja v strahu (panična reakcija – prizadetih oseb)
- razširitev osnovne nevarnosti
- nevarnost radioaktivnega sevanja
- nevarnosti kemijskih snov (nevarne snovi)
- nevarnost obolenje ali poškodovanja
- nevarnost eksplozije
- nevarnost porušitve
- nevarnost dotika električne napetosti

Več o tem je razloženo v knjigi (založba Kohlhammer – Stuttgart) Karl Heinz Knorr »Die Gefahren der Einsatzstelle« (Nevarnosti na kraju posredovanja). Knjiga (7 predelana in posodobljena izdaja) je bila natisnjena leta 2000. Knjiga ima 196 strani formata A5. Jezik nemški.

So pa v isti seriji pri isti založbi izdane knjige, ki natančneje obravnavajo posamezne nevarnosti.

Nekajkrat sem slišal, da evropski gasilci načrtujejo še eno nevarnost, to naj bila nevarnost prometa. Koliko je na tem narejenega ne vem.

O prvih posredovalcih je nekaj napisanega v knjižici (založba Kohlhammer – Stutgart – serija Die roten Hefte – zvezek št. 80) Gerhard Nadler in Jochen Mass: »First responder – strategija za reševanje življenj«. Knjižica je bila natisnjena leta 2004. Knjižica ima 105 strani formata A6. Jezik nemški.

V knjižici so omenjani postopki za ohranitev življenja (nujni medicinski postopki). Priznati moram, da sem knjižico »prebral po diagonali«. Kljub temu bi bila lahko osnova za tvojo nalogo.

Obe knjigi imata bogat seznam literature. To je pa tudi nekaj.

Založba Ecomed ima nekaj serij knjig na temo reševanja, gasilstva itd.

Poglej v seriji Einsatzpraxis (intervencijska praksa) ali pa v seriji Fachwissen Feuerwehr (gasilska stroka). Ecomed ima strokovno kar zahtevne knjige - torej ni samo nakladanje. Poišči na internetu.

LP

Janez

Odg: varovanje zdravja prvih posredovalcev

ObjavaObjavljeno: 7. januar 2012, 14:00
ribn'can
hvala za informacije.

jaz bom sicer obravnaval najpogostejše posredovalce v Sloveniji, se pravi poklicne in prostovoljne gasilce, reševalce in policiste. obravnavati imam namen razlik med obravnavanjem njihovega poklica (ali imajo pomoč s strani države).
obravnaval bom tudi, kako njihovo delo učinkuje na dolgotrajne posledice, tako psihično kot fizično.

varovanje zdravja prvih posredovalcev

ObjavaObjavljeno: 8. januar 2012, 20:45
ribn'can
Zaradi predlogov o spletni anketi in dokaj velikega zanimanja za samo reševanje, sem ustvaril anketo ki je na sledečem naslovu http://www.1ka.si/a/10983.

hvala za pomoč.

NA POMOČ!

Odg: varovanje zdravja prvih posredovalcev

ObjavaObjavljeno: 2. april 2012, 22:10
Mrtinc
Ko bo zadeva zaključena bi bil vesel če bi delil rezultate ankete z nami.