Domov Novice Povezave Mali oglasi Galerija

Gasilska straža na Počku

Moderator: Marjetica

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Gasilska straža na Počku

Objava Oskar » 23. marec 2011, 21:27

Zanima me katera poklicna gasilska enota je vršila stražo na Počku ?

prekopiral iz spletne strani 24ur;


"....Med vojaško aktivnostjo na vadišču Slovenske vojske Poček–Bač pri Postojni je zagorelo približno 250 hektarjev travnatih površin. Ogenj se je vnel med vojaškimi vajami, ko so streljali z mitraljezom. "Šlo je za tehnično streljanje z mitraljezom 12,7 in zaradi isker se je vžgala podrast, veter je bil, suho je …" je povedal Simon Korez z Generalštaba Slovenske vojske.

Zemljišče, kjer je gorelo, je v lasti ministrstva za obrambo in kakor je zagotovil Korez, okoliški gozdovi in vasi ter prebivalci niso bili ogroženi.

Sicer pa je požar na vadišču pogost pojav. Skoraj vsako leto zagori, ko izvajajo vaje, predvsem streljanje, v takem vremenu. Podrast je namreč suha in ob strelu se naboj iskri, je še pojasnil Korez ter dodal, da "mora biti vsako tako streljanje po zakonu izvedeno v prisotnosti poklicne gasilske enote in tudi tokrat je bilo tako. Vendar se je zaradi suhe podrasti ogenj hitro širil."...
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Uporabnikova podoba
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
 
Objave: 8401
Registriran: 8. november 2002, 20:59
Lokacija: Malečnik

Odg: Gasilska straža na Počku

Objava pgd_babici » 23. marec 2011, 22:12

na Počku so prisotni PGD Postojna,na Baču pa PGD Knežak(upam da se ne motim)
http://tvslo.si/predvajaj/pozar-na-pocku/ava2.100454884/
LP Robert
pgd_babici
 
Objave: 212
Registriran: 24. december 2004, 21:26
Lokacija: Koper/Babiči

Odg: Gasilska straža na Počku

Objava Matej B. » 23. marec 2011, 23:39

Kdajkoli sem bil služebno na Počku ali Baču in tam izvajal ta streljanja, so zmeraj bili prisotni gasilci z vsaj enim vozilom vedno! Pač odvisno od letnega časa.
"Teorija brez prakse je kot voz brez akse!!!"
Uporabnikova podoba
Matej B.
 
Objave: 1138
Registriran: 30. julij 2002, 23:39
Lokacija: Tržec - Ptuj
GE: Tržec

Odg: Gasilska straža na Počku

Objava Matej B. » 24. marec 2011, 0:42

Upam, da darko poda kake nove in najbolj zanesljive informacije o tej intervenciji gasilcev širšega območja Ilirske Bistrice in Postojne!! Vsekakor zelo zahtevna intervencija po organizacijski plati. Pa še dopoldanski čas, itd.. Upam, da je SV vsaj prehrano za gasilce zrihtala.
"Teorija brez prakse je kot voz brez akse!!!"
Uporabnikova podoba
Matej B.
 
Objave: 1138
Registriran: 30. julij 2002, 23:39
Lokacija: Tržec - Ptuj
GE: Tržec

Odg: Gasilska straža na Počku

Objava MICKA » 24. marec 2011, 9:19

Glede na vremenske razmere (močan veter) bi moral vodja gasilcev preprečiti nadaljnje streljanje.
Polovično znanje je nevarnejše od neznanja (bolivijski)

V vsem imenitno bi uspeli, če dvakrat bi lahko začeli (Johann W. Goethe)
Uporabnikova podoba
MICKA
 
Objave: 1939
Registriran: 31. december 2002, 16:25
Lokacija: Slovenski Javornik

Odg: Gasilska straža na Počku

Objava tadejS » 24. marec 2011, 10:15

No umirite konje. Lahko povem kaj več za Bač, iz tega se da nekaj prenesti na Poček, ne pa vsega. Za katera vrsto strelanj glede kalibra ima SV neke vrste predpis, kdaj mora OBVEZNO zagotoviti požarno varovanje. Seveda ga lahko naroči oz. napove tudi za ostale kalibre. V maldi SV je bilo pogostost varovanj večja, a kaj ko so na neki točki v SV ugotovili, da to nekaj stane in potem zadevo začeli "racionalizirat". Že v času debelih gospodarskih krav, se je nekaterim vsak EUR porabljen za požarno varovanje ob izvajanju aktivnosti zdel nepotreben. Žal je to nekatere odgovorne vodje streljanj na koncu drago stalo (prišlo je do velikega požara ob vojaških aktivnostih, gasilci ob streljanju niso bili prisotni).

Vrste streljanj med Bačem in Počkom se močno razlikujejo, ne samo po vrsti uporabljenega kalibra ampak tudi vrsti orožja. Na Baču pa trenutno velja, da se nekako uporablja kaliber iztrelkov do 25 mm. Ob streljanju na trče z večjim kalibrom se velikokrat tudi podnevi uporabljajo svetleči naboji, ki ob rikošetu lahko poletijo zelo daleč in ob rafalnem streljanu v več smeri hkrati. Tako da lahko pride tudi do 5 ali več požarov na zelo razgibanem in z vozili težko prevoznem terenu hkrati.

Največji problemi so navadno v zimsko-pomaldanskih mesecih z malo padavinami oz. poletni suši. Z SV se sprotno dogovarja kako bi se nevarnost nastanka zmanjšalo na minimum (izbira tarč na pogoriščih, odstranitev svetlečih nabojev, ...), vednar se nastanku požara ni moč vedno izogniti. Če pogledate spodnjo uradno stopnjo požarne ogroženosti na sicer današnji dan, ne nakazuje prav nič, na osnovi česar bi gasilci prepovedali izvajanje streljanj. Se pa je to že zgodilo, ko je bil v veljavi uradn razglas URZS, da je streljanje odpadlo. Žaj je področje obeh poligonov specifičo in navadno velja pravilo, da lahko že nekaj ur po dežju, če malo popiha burja lahko gori kot za stavo. Ekipa gasilcev se sprotno prilagaja potrebam naročnika, vremenskim pogojem in dogovorom, vendar kaj ko večja ekipa stane več denarja, ki pa ga z rebalansom obrambnega proračuna manjšajo vsem enotam SV. Posledično se to pozna tudi pri požarnem varovanju na strelišču. Glede površin po požaru se nako z javno dostopnimi programi izračuna okvirna površina in sedaj se dela še primerjava z ročno GPS navigacijo, da se pride do realne velikosti požara. Žaj pa je to ponavdi z nekajdnevnim zamikom, mediji pa takoj pograbijo prvo nepreverjeno oceno - ponavadi se to poudari, je pa žal največrat zamolčano.


http://meteo.arso.gov.si/uploads/probas ... i-fire.png
tadejS
 
Objave: 314
Registriran: 15. marec 2005, 8:29
Lokacija: Knežak

Odg: Gasilska straža na Počku

Objava darko » 2. april 2011, 20:45

Mislim da je Tadej povedal v glavnem vse.
Seveda pa požarna straža ni na območju tarč (?!) ampak je varno umaknjena za linijo streljanja. Ne moremo (smemo) si privoščiti da bi bili gasilci ob tarčah ali v bližini.

Ekipa potrebuje od linije streljanja do mesta požara (velja za Poček) lahko več kot 10 minut.
Na Počku je prišlo do več odbojev ostrega zrna oz zrn (svetlečih metkov) v suho travo.
Požarna straža je kar uspešno gasila, vendar je zaradi spremenljivih vetrov prišlo do hitrega širjenja enega od požarov.
Ker smo stalno v kontaktu z gasilci je na pomoč priskočila druga posadka, ki je bila v bližini in nato še poklicni gasilci iz Postojne. Požar so kmalu pogasili.
Ker pa so vojaki nadaljevali s streljanjem je prišlo do požara cca 200 m višje od prvega. In zato je bilo potrebno aktivirati malo več gasilcev. Pogoji pa so bili idealni za gorenje trav.
Darko
darko
 
Objave: 2932
Registriran: 18. november 2003, 14:06


Nazaj na Preventiva

Kdo je prisoten

Trenutno aktivni uporabniki: Ni registriranih uporabnikov in 1 gost