SevenTeen je napisal:Astma običajno ne bi smela biti ovira. Problem je le, da so nekateri zeloo alergični.![]()
![]()
![]()
Prosim, pišite z običajnimi črkami in barvami, razen če gre za nekaj izrednega.
moderatorka marjetica
Moderator: Marjetica
SevenTeen je napisal:Astma običajno ne bi smela biti ovira. Problem je le, da so nekateri zeloo alergični.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
tomser je napisal:Moja osebna izkušnja:
V mladosti (10 let) sem prejel diagnoza ASTMA , ki me odtlej spremlja, čeprav - po spominu - od 18 leta nimam večjih težav kot zadihanost in piskanje ob izrednih naporih. Zdravila za lajšanje astme nisem uporabljal od svojega 16 leta.
Letos pri svojih 41 letih sem bil na zdravniškem pregledu po 4. členu (prvič) in mi niso dali zadržkov glede zdravstvene sposobnosti. Opozorili smo me na rahlo slabšanje vida, prekomerno težo in na to da sem komajda ostal znotraj norm na obremenitvenem testu, kar bom pripisal posledici premajhne telesne aktivnosti.
Nekoliko sem povečal telesno aktivnost in prilagodil svojo prehrano.
Napoten sem bil na tečaj IDA na Ig.
Pred odhodom na tečaj sem že imel veliko izkušenj z rabo IDA (vaje) in sem ga že nekajkrat uporabljal tudi na intervenciji.
Tečaj sem opravil - po mojem mnenju komajda. Mene osebno je fizično najbolj izčrpalo opraviti vse tri fizične vaje (kladivo, trak, lestev) na koncu prehodov. Posledica moje premajhne telesne aktivnosti. Verjetno sem do konca zdržal zaradi svoje trme, popolnega zaupanja v opremo (posledica izkušenj) in ne najmanj pomembno sodelovanja in pomoči ostalih tečajnikov v svoji ekipi.
Prehod skozi kletko + 3 obremenitvene vaje na koncu zase štejem kot izreden napor.
Na tem mestu se zahvaljujem inštruktorjem, ki - po mojem mnenju - kažejo interes prenesti čim več znanja na tečajnike, in maksimalno spodbujajo in motivirajo tečajnike, da opravijo preskuse.
Predlagal bi, da bi Gasilska šola oz. GZS, ob razpisu in povabilu na tečaj predstavila primer primerne fizične pripravljenosti kot je:
- preteči moraš 5 km v določenem času
- opraviti določeno število dvigov trupa, sklec, dvigov na drogu v določenem času
- podobne preskuse, ki bi jih lahko sami opravili doma
Vem, da bi morali operativci biti vedno toliko fit, vendar se ti počasi lahko zgodi da na tem področju popustiš.
Kar bi lahko omenil v povezavi astme in IDA je, da je mene nekoliko motilo suhost zraka v tlačni posodi. Po preskusih sem bil zelo žejen in sem imel popolnoma izsušeno grlo. Možno je, da bi to pri občutljivih osebah sprožilo astmatičen napad.
Na koncu bi rekel, da je uporaba IDA pri astmatikih možna.
Potrebno je:
- da osebno ocenimo ali smo zmožni izrednih naporov
- opravimo zdravniški pregled po istih zahtevah kot popolnoma zdrave osebe.
Peter je napisal:Rafter je napisal, da v žepu za vsak slučaj nosi pumpico. V primeru astmatičnega napada pri uporabi IDA na intervenciji, pumpice ne boste mogli uporabiti. Verjetnost, da pride do astmatičnega napada je večja, če vdihavamo mrzel in suh zrak, torej točno takšnega, ki ga pri uporabi IDA. S tem boste ogroženi vi in ostali gasilci, tega pa si nihče ne želi.
Trenutno aktivni uporabniki: Ni registriranih uporabnikov in 1 gost