Gasilko_112 » 11. november 2011, 0:25
Poglejmo še malo drugače:
Naša "služba" ima 24-urni delavnik (nikoli ne veš kdaj ti bo zapiskalo, kje, in kaj gori)
Vzemimo primer:
Dimniški požar -ko bi to prebral na pozivniku bi se dokaj držali omejitve, vem za kaj gre, ni veliko možnosti za širjenje požara (v idealnih pogojih - izpravni dimnik, pravilno gašenje lastnikov,...)
Stanovanjski požar - ko to prebereš/preberem na pozivniku pa se zelo hitro pojavijo vprašanja: prvo in meni najpomembnejše je ALI JE KDO OGROŽEN IN UJET V GOREČEM STANUVANJU, potem je vprašanje kakšen obseg zajema požar, ali se hitro širi na druga stanovanja, sobe, itd.
V takem primeru je jasno da bom vsekakor pospešil svojo vožnjo v GD (ker imaš v glavi npr. najslabše in najhujše) saj ne veš ali kdo potrebuje osebno pomoč in se ne more rešit iz stanovanja/hiše. Tukaj se mi dokaj zdijo pomembne minute, da čim prej izvoziš na požar in rešiš človeško življenje, ki je nenadomestljivo.
Jaz ne vidim smisla, da se gasilec s svojim vozilom odpelje na takšne požare po omejitvah, ker potem bi lahko v GD dežural in čakal na poziv, da bi izvozil v času, ki je določen vsem kategorijam. Tudi poklicne enote imajo čas za izvoz 1 munuto in jih tudi izvedejo v tem času, ker jim tako naroča kategorija.
PREPOZNAVNOST?!
Prepoznavnosti od začetka "intervencije" je na začetku zelo zelo slaba - v civilnem avtu se nas težko prepozna. Malo ljudi ve, da če imaš "vse šriri" vklopljene, da si gasilec, ki se odpravlja v GD na intervencijo. Nekateri te gledajo kot "Teleta v nova vrata" ali pa ti kažejo "Kaj si ti fu*jen kako voziš?!" Nalepka "GASILEC - pomoč v nesreči" ne pomaga kaj dost ker je premala. Nekatere evropske države imajo to dobro poskrbljeno - preprosta "taxi" tablica za na streho in na njej ne piše "TAXI" ampak v smislu "GASILEC NA INTERVENCIJI". Kolikor poznam ta način, imajo podobne pravice kot vozila s prednjostjo (v našem primeru tovoornjak s plavimi lučkami)
Ta tablica in ta način se mi zdi zelo dober, saj te ponoči takoj opazijo in čez dan tudi, če ne druga se vidi kaj piše gor.
Imamo probleme z obveščanjem po pozivnikih?
Kdo me proži na intervencijo? Regijski center. On piše kratka sporočila na pozivnike, njemu se prijavi požar, poplave, itd. Zakaj mi potem center napiše na pozivnik "STANOVANJSKI POŽAR", če gre na koncu samo za POZABLJENO HRANO NA ŠTEDILNIKU?! Ne vem ali je problem v tipkanju, programu ali kaj drugega. V takem primeru ne gre za hujšo intervencijo, ker predvidevaš, da se je lastnik rešil, če kliče sam. Saj ko kličeš na ReCO poveš kdo kliče, zakaj, kaj gori, koliko je v nevarnosti ljudi itd.
// To je moje mnenje in brez zamere, če sem kaj nerazumljivo napisal in se v naprej opravičujem. //
// in ne me vzet preveč osebno //
Lp. T