Domov Novice Povezave Mali oglasi Galerija

Pločevinaste strešne kritine - kako gasiti?

Moderator: Marjetica

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Pločevinaste strešne kritine - kako gasiti?

Objava ataIBA » 11. april 2009, 11:01

Spoštovani gasilci!
Prijavil sem se na Vaš forum iz preprostega razloga - prebrati komentarje strokovnjakov pri odkrivanju streh zaradi vetra in gašenju pločevinastih strešnih kritin. Priznam takoj, da pločevine na strehi ne maram (na stanovanjski hiši), saj je v zadnjih letih možno spet strehe prekrivati s kvalitetnimi materiali - strešno opeko. Po razpadu Jugoslavije smo ostali brez opekarn iz Hrvaške in Vojvodine, Opekarna Križevci se je grobo blamirala s proizvodnjo razpadajočega bobrovca (vzrok: "zeleni" so prepovedali silikonizacijo opeke,...), Salonit Anhovo je nehal proizvajati azbest - cementne plošče, uvoza iz tujine ni bilo,.. Od kritin smo imeli pločevino Trimo Trebnje, bitumensko kritino Tegolo iz Italije in Bramac - betonski strešnik. Pojavljati so se začele tudi valovite bitumenske plošče, po katerih je "lahko vozil kamion" na strehi so se pa kmalu razlezle kot "stare gate"...
Pri taki izbiri, se je izredno prijela tržišča pločevinasta kritina, saj je streha sanirana v enem dnevu, maximalno dveh. Sedaj pa deluje avtomatizem...
Pri pločevinasti kritini smo takrat vsaj uspeli prepričati kupce in proizvajalce, da MORA pločevina imeti spodaj protikondenčni obrizg. Temperaturna razlika pač dela svoje. Pri sami pločevini se le-ta poleti ob brezvetrju segreje na blizu 100°C, lesena podkonstrukcija se izsuši kot poper. Zato so lahko pločevinaste kritine samo na področjih stalnega vetra (Danska, Nova Zelandija, kje v Sloveniji?...). Temperaturna nihanja začno s spodnje strani proizvajat kondenz, ki namaka late. Vijačni spoji ali pritrditve z žebljički postanejo z leti problematični... O tem, da je pločevina prelahka, jo veter hitreje dvigne, je še dodatna slabost. Mislim pa, da tudi to poznate.
Odlični marketinški prijemi :^o sedaj povzročajo vgradnjo čistih pločevinastih kritin brez protikondenčnega obrizga. Seveda se mora narediti "zračni most", da se kondenzacija ne vidi.. #-o . Pregrevanje in obremenjenost lat, se s tem ne odpravi. Hec rata, ker 10 letno garancijo na delo in material (če ga mi nabavimo!) dajemo izvajalci. Po 10 letih daje garancijo na vgrajen material proizvajalec. Ampak samo na svojo kritino, ne pa na leseno podkonstrukcijo, kjer je garancija izvajalca po 10 letih ugasnila. V kolikor je podkonstrukcija zgnila zaradi kondenzacije, to proizvajalca ne briga :evil: . Garancije NI #-o .
Malo sem se razpisal, saj mogoče bodo tudi komu od vas te informacije dobrodošle. Dajem Vam tudi link na dodatne informacije: http://www.iba.si/index.php?strh=nasvet
Sedaj bi Vas pa prosil o Vašem mnenju pri sanaciji po neurjih ali pri požaru. Ali ste opazili kakšne prednosti ali pomanjkljivosti pri pločevinasti strehi?
ataIBA
 
Objave: 3
Registriran: 28. marec 2008, 12:04

Odg: Pločevinaste strešne kritine - kako gasiti?

Objava pes » 11. april 2009, 16:33

Morda si pri fiksiranju lesene konstrukcije pozabil, da niso na obstoječih hišah vredu fiskirane lege( al kak že). Do sedaj kjer je odprlo streho s to kritino je šlo z legami vred, je pa do sedaj meni poznan samo en primer ko je odtrgalo streho z latami in štafli, ostalo je neslo z ruštom vred.

Morda govori svojo zgodbo tudi podatek, da imamo doma na hiši pločevinasto streho od leta 1994.
Uporabnikova podoba
pes
moderator
moderator
 
Objave: 2137
Registriran: 6. marec 2003, 10:44

Odg: Pločevinaste strešne kritine - kako gasiti?

Objava ataIBA » 19. junij 2009, 9:00

pes je napisal:Morda si pri fiksiranju lesene konstrukcije pozabil, da niso na obstoječih hišah vredu fiskirane lege( al kak že). Do sedaj kjer je odprlo streho s to kritino je šlo z legami vred, je pa do sedaj meni poznan samo en primer ko je odtrgalo streho z latami in štafli, ostalo je neslo z ruštom vred.

Morda govori svojo zgodbo tudi podatek, da imamo doma na hiši pločevinasto streho od leta 1994.


OK! Imaš pločevinasto streho in upam, da je s protikondenčnim obrizgom, oz. sem prepričan, da je saj ima 15 let.
Novinarji uporabljajo nove besede. Včasih se je reklo da veter streho odkrije, sedaj se govori o odnašanju streh!!!
To potrjuje moje prepričanje, da je pločevinasta streha sicer kratkoročno zaščita pri veliki toči, pri neurju z vetrom pa imajo veliko prednost opečne ali betonske kritine.
Predlagam, da napišete o teh neurjih: kakšne in kje je strehe odkrilo in kakšne in kje je strehe odneslo #-o .
Mogoče pa bo to komu pomagalo pri odločitvi kakšno kritino izbrati.
LP
ataIBA
 
Objave: 3
Registriran: 28. marec 2008, 12:04

Odg: Pločevinaste strešne kritine - kako gasiti?

Objava ataIBA » 24. oktober 2012, 14:13

Vidim, da je bilo kar mnogo ogledov mojega komentarja o "kvaliteti" pločevinastih kritin in upam, da je komu pomagalo pri izbiri svoje strehe :idea: .
Žal, razen moderatorjevega, ni bilo komentarjev o prednostih ali slabostih pločevinastih kritinah pri požaru. Iz negasilskih izkušenj in pripovedovanja poznam samo slabosti:
- zaradi kompaktnosti spojev ni videti začetka požara, saj ni dima
- požar se seli pod kritino po ostrešju in s tem hitro širi
- napad od zgoraj je hitro prepozen, saj je nevarno stopiti na streho z vprašljivo nosilnostjo goreče podkonstrukcije
- streha se odpre s posebno motorko za rezanje pločevine. A jo imajo vsa PGD?
-.............
Vi ste strokovnjaki z mnogo prakse. Se motim ali imam prav? O vetru in trajnosti vijačnih spojev sem dovolj napisal v uvodnem članku. Iz izkušenj pri izvajanju in sanacijah streh žal pričakujem vedno več "kabrio" hiš na dravskem polju od zadnjega masovnega prekrivanja po toči.
ataIBA
 
Objave: 3
Registriran: 28. marec 2008, 12:04

Odg: Pločevinaste strešne kritine - kako gasiti?

Objava Oskar » 25. oktober 2012, 17:45

kar dobre ugotovitve. Jaz sem doma na hribu in ful piha ko je velik veter- neurje. Ko je bila hiša pokrita z opeko jo je dol metalo, potem sem menjal rušt in pokril s salonitkami. Tako se je pač delalo v stari dobri JUgi. Enkrat mi je veter odtrgal 4 salonitke. No pred 10 leti sem lepo dol vrgel salonitke in vse s folcanimi colarcami podeskal. Gor sem dal malo boljšo avstrijsko tegolo Vilas. Streha drži kot "pes ježa" in nimam problema z vetrom in ne z točo.
Pirotehniki so zelo iskani, še posebej ko kaj narobe naredijo !
Uporabnikova podoba
Oskar
Naj forumovec 2004
Naj forumovec 2004
 
Objave: 8401
Registriran: 8. november 2002, 20:59
Lokacija: Malečnik


Nazaj na Preventiva

Kdo je prisoten

Trenutno aktivni uporabniki: Ni registriranih uporabnikov in 2 gostov