Domov Novice Povezave Mali oglasi Galerija

Gasilci organizirali tekmovanje v košnji

Nove novice objavljajte v Novicah na prvi strani portala (www.gasilci.org)!

Gasilci organizirali tekmovanje v košnji

Objava Štajerc » 27. maj 2004, 14:21

Vir: Večer, torek, 25. maj 2004, stran PREKMURJE, PRLEKIJA:

"14. tekmovanje koscev v Dragotincih / V košnji se je pomerilo 9 koscev

Prostovoljno gasilsko društvo Dragotinci, ki je lani praznovalo 100-letnico delovanja in sodi v občino Sv. Jurij ob Ščavnici, je pripravilo v nedeljo, 23. maja, 14. tekmovanje koscev, in sicer na travniku, le nekaj deset metrov od gasilskega doma. Kljub nalivu, zaradi katerega so prestavili začetek tekmovanja, zbralo veliko število obiskovalcev, v košnji pa se je pomerilo šest moških in tri ženske.

Kot prvi so se na travnik podali moški. Čeprav je bila trava gosta kot krtača, kot pravimo, je kosa, ker je travnik namočil dež, lepo rezala. Oboje, moške in ženske, je spodbujala množica obiskovalcev, košnjo pa je ocenjevala strokovna komisija.

Po končanem tekmovanju smo se pogovarjali s predsednikom društva Ivanom Embreušem, ki je med drugim povedal: "Kot vidite, je za tekmovanje koscev med gledalci veliko zanimanja. Vedno manj pa je tistih, ki bi želeli tekmovati. Vseeno smo gasilci veseli, da se je za tekmovanje prijavilo 6 moških in tri ženske. Čeprav je to tekmovanje, je naš namen, da prikažemo, kako se je nekoč kosilo, obenem pa na našo vsakoletno veselico privabimo čim več obiskovalcev. To je naša prireditev, kjer gasilci zaslužimo kak tolar za delovanje društva." Tekmo si je ogledal tudi župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Anton Slana, ki je povedal, da so Dragotinčani znani po treh stvareh: "Po rojaku škofu dr. Vekoslavu Grmiču, po tradiciji prireditve tekem v košnji in po tem, da so pridni in delavni ljudje." K temu ni kaj dodati. Naj povemo le, da so za zabavo poskrbeli člani ansambla Dvojčici z Janezom.

Tekmovalce in tekmovalke so organizatorji nagradili s pokali in priznanji. Prvi trije zmagovalci in zmagovalke so prejeli pokale in priznanja, ostali pa priznanja za sodelovanje. V moški konkurenci je zmaga pripadala koscu Lovru Šijancu iz Jamne, drugi je bil Ivan Vok iz Jamne, tretji pa Franc Šiftar iz Podgradja pri Ljutomeru. V ženski konkurenci je zmagala Vera Šiftar iz Podgradja pri Ljutomeru, druga je bila Marjana Kotnik in tretja Majda Zemljič, obe iz Rožičkega Vrha."
Štajerc
 
Objave: 310
Registriran: 15. februar 2003, 7:59
Lokacija: Maribor

Nazaj na Novice in zanimivosti

Kdo je prisoten

Trenutno aktivni uporabniki: Ni registriranih uporabnikov in 1 gost

cron