Domov Novice Povezave Mali oglasi Galerija

Na Savski izpuhtele neznane količine strupa

Nove novice objavljajte v Novicah na prvi strani portala (www.gasilci.org)!

Na Savski izpuhtele neznane količine strupa

Objava Mitja Gregorič » 26. maj 2004, 23:16

Vir:Dnevnik

(STA)

LJUBLJANA - Služba za nadzor kakovosti pitne in odpadne vode javnega podjetja Vodovod-Kanalizacija je ob notranjem nadzoru nad kakovostjo podzemne vode ob Šmartinski cesti v Ljubljani ugotovila, da se tam nahaja višja koncentracija trikloroetena od doslej ugotovljenih vrednosti. Glede na poznano dinamiko podzemne vode predvidevajo, da se onesnaženje pomika v smeri vodarne Hrastje, obstaja pa možnost, da se ji onesnaženje izogne na južnem delu. V obstoječi piezometrični mreži zahodno in južno od te vodarne izvajajo poostren nadzor ter zagotavljajo, da bo morebitno onesnaženje odkrito pravočasno in onesnažena podzemna voda ne bo uporabljena za javno oskrbo s pitno vodo.

Kot so sporočili iz podjetja Vodovod-Kanalizacija, so takoj po odkritju povišane koncentracije obvestili Inšpektorat RS za okolje, prostor in energijo, ki je nemudoma pristopil k iskanju povzročitelja onesnaženja. V podjetju so zaradi odkritja povečane koncentracije trikloroetena v podzemni vodi razširili obseg nadzora. Pridobili so ponudbo nemškega izvajalca, ki v prvi fazi predlaga preverbo razširjenosti onesnaženja, predlog ustrezne remediacijske tehnike pa bo izbran po ugotovitvi, kakšen je obseg onesnaženja. Vrednost del naj bi po prvih ocenah znašala približno 50.000 evrov, so navedli v podjetju Vodovod-Kanalizacija.

Trikloroeten sodi med kemikalije, ki so jih v preteklosti široko uporabljali za razmaščevanje, zato jih v sledovih, ki so blizu meje zaznavnosti analitske metode, zaznavajo v podzemnih vodah na širšem območju Ljubljane. Prav zato je okoljsko ministrstvo jeseni 2003 pripravilo uredbo, ki narekuje pravila ravnanja s temi snovmi na vodovarstvenih območjih. Pri nadzoru so posebej pozorni tudi na pojavljanje lahkohlapnih kloriranih ogljikovodikov, ki so navzoči v naravnem okolju predvsem zaradi neodgovornega ravnanja s tovrstnimi snovmi v preteklosti.

O izlitju nevarnih snovi v podtalnico je na torkovi novinarski konferenci opozoril ljubljanski mestni svetnik Mihael Jarc. Do tega naj bi po njegovih informacijah prišlo, ko je podjetje Energoplan na Savski cesti v Ljubljani začelo izkop temeljev za poslovno stavbo, pri tem pa naj bi bagerist po nesreči z žico poškodoval še neznano število tam zakopanih sodov, napolnjenih s tetrakloretilenom, piše današnji Dnevnik.
Operativci - Bratje v ognju,dimu in pepelu

Slika
Slovenski gasilci >KLIKNI< !!!
Uporabnikova podoba
Mitja Gregorič
Naj forumovec 2003
Naj forumovec 2003
 
Objave: 4990
Registriran: 23. september 2002, 10:37
Lokacija: Volčja Draga

Nazaj na Novice in zanimivosti

Kdo je prisoten

Trenutno aktivni uporabniki: Ni registriranih uporabnikov in 1 gost

cron