Domov Novice Povezave Mali oglasi Galerija

ZGORELA ZBIRKA UMETNIN

Nove novice objavljajte v Novicah na prvi strani portala (www.gasilci.org)!

ZGORELA ZBIRKA UMETNIN

Objava Mitja Gregorič » 26. maj 2004, 22:53

vir:rtvslo


Škoda sega v milijone evrov

Črna kronika, 26. maj 2004 10:16
London - RTV Slo/STA


Požar, ki je včeraj izbruhnil v nekem skladišču v Londonu, je skoraj v celoti uničil t. i. Saatchijevo zbirko umetnin.

Zbirka je veljala za eno najuglednejših in najdragocenejših zbirk sodobne umetnosti na svetu.

Vrednost uničenih del modernih klasikov, med katerimi sta bili domnevno tudi deli Tracey Emin ter Jaka in Dinosa Chapmana, dosega več milijonov evrov.
Na pogorišču je v torek zvečer še vedno tlelo. Domnevajo, da je ogenj izbruhnil v sosednji prodajalni, policija pa še vedno preučujejo možnost, da bi bil ogenj podtaknjen.
Slika
Operativci - Bratje v ognju,dimu in pepelu

Slika
Slovenski gasilci >KLIKNI< !!!
Uporabnikova podoba
Mitja Gregorič
Naj forumovec 2003
Naj forumovec 2003
 
Objave: 4990
Registriran: 23. september 2002, 10:37
Lokacija: Volčja Draga

Objava Štajerc » 27. maj 2004, 8:36

Vir: 24ur.com:

"Požar uničil umetnine / London | 26.5.2004 | STA / V požaru v skladišču ene od prodajaln z umetninami v Londonu je bilo po nekaterih ocenah za več milijonov evrov vrednih umetniških del iz slovite zbirke Charlesa Saatchija.

Požar je uničil skladišče v londonski četrti Leyton, ki pripada Momartu, enemu največjih specializiranih podjetij za transport in hrambo umetnin in starin, so poročali britanski mediji.

Vzrok požara še ni znan. Možnost, da bi šlo za požig, so preiskovalci izključili. Najverjetneje naj bi bil vzrok v neprimerni plinski napeljavi.
Vrednost uničenih del modernih klasikov, med katerimi sta bili domnevno tudi deli Tracey Emin, nominiranke za Turnerjevo nagrado, ter Jakea in Dinosa Chapmana, dosega več deset tisoč evrov. Omenjeni umetniški deli sta na spletni strani galerije Saatchi v Londonu navedeni kot ključni v zbirki.

Saatchijev tiskovni predstavnik je izjavil, da je "Charles (Saatchi) čisto na tleh" in da čakajo na potrdilo Momarta o dejanski škodi. Direktorica Momarta Carole Hastings pa je dejala, da podjetje zaenkrat ne more dati nobenih informacij o tem, katera umetniška dela so zgorela in komu so pripadala.

Delo z naslovom Pekel bratov Chapman je bil osrednji eksponat na njuni retrospektivi, ki so jo marca pripravili v galeriji Saatchi. Gre za niz devetih miniaturnih pejsažev s podobami nesreč in katastrof; zbiralec je zanje odštel 500.000 funtov (750.000 evrov).

Umetnostni kritik Brian Sewell pa je za Independent izjavil, da bo zaradi domnevno uničenih del iz Saatchijeve zbirke "okrnjen naš pogled na razvoj umetnosti ob koncu 20. stoletja"."
Priloge
PEKEL_V_OGNJU_26052004.jpg
Štajerc
 
Objave: 310
Registriran: 15. februar 2003, 7:59
Lokacija: Maribor


Nazaj na Novice in zanimivosti

Kdo je prisoten

Trenutno aktivni uporabniki: Ni registriranih uporabnikov in 2 gostov