Domov Novice Povezave Mali oglasi Galerija

Tegrad, Rudi Čajavec in ostala muzejska signalizacija

Oglase za nakup, prodajo, povpraševanje itd. vpišite tukaj
Forum je namenjen razpravljanju o zbiranju gasilskih značk, našitkov, znamk, opreme itd.

Moderator: pes

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Odg: Tegrad, Rudi Čajavec in ostala muzejska signalizacija

Objava Volkec » 26. marec 2013, 10:13

Na videu je predstavljena Tegradova mobilna elektronska sirena MES-02 z univerzalnim mobilnim ojačevalnikom UMO-01.Tovrstna naprava je bila pogosta na reševalnih vozilih Citroen CX sanitet- bolj znanih pod imenom "žaba" in na gasilskih TAMčkih. Sirena in ojačevalnik na filmu sta bila izdelana leta 1988 in sta bila del sedaj že pokojnega gasilskega vozila TAM-80 v lasti PGD Breginj in kasneje PGD Kobarid.

Gre za dokaj posrečeno kopijo Federalove CJ-284. Obstajali sta najmanj dve izvedenki- prva je imela dve izmenično utripajoči halogenski svetilki (taka je na videu), druga je imela eno rotacijsko svetilko. Obstaja možnost, da je Tegrad proizvajal tudi stroboskopsko različico, vendar nanjo še nisem naletel. Zvočnik v spodnjem delu sirene ima nazivno moč 75W in je privijačen na ogromno pločevinasto trobljo. Po moji subjektivni presoji je MES-02 najglasnejša med Tegradovimi sirenami- ravno zaradi velikosti troblje. Sirena pri tej napravi blesti, kar pa ne bi mogli reči za luč pri verziji z dvema utripalkama- svetilnost le-teh je v močnejši sončni svetlobi skorajda nična. Še danes se sprašujem, kdo je bil tak junak, da je upal podpisati homologacijske dokumente.

Ojačevalnik UMO-01 precej spominja na Federalov PA-200- premore vse njegove funkcije, razen tipke za ročno upravljanje sirene. Tudi modulacije tonov so precej podobne. Po nekaterih neuradnih podatkih naj bi dejansko šlo za kopijo omenjenega ameriškega ojačevalnika.

The only thing that I regret- I didn't take what I could get. (Motörhead)

LP Borut Volk
Uporabnikova podoba
Volkec
 
Objave: 318
Registriran: 8. januar 2003, 18:16
Lokacija: Kobarid
GE: Kobarid

Nazaj

Nazaj na Zbirateljstvo

Kdo je prisoten

Trenutno aktivni uporabniki: Ni registriranih uporabnikov in 1 gost