Domov Novice Povezave Mali oglasi Galerija

Zakonodaja

Vse v zvezi z volitvami in kongresom v letu 2003

Zakonodaja

Objava Drago » 22. december 2002, 20:57

S 01. januarjem 2003 bo začel veljati nov Zakon o delovnih razmerjih, ki bo za področje odsotnosti iz dela bolj dosledno opredeljeval pogoje izostanka iz dela za (prostovoljne) gasilce, ki sodelujejo na intervencijah in gasilce, ki so odsotni zaradi izobraževanja in usposabljanja.

GZS zelo intenzivno dela na tem, da bi bile kvalitetnejše in konkretneje upoštevane bonitete delodajalcev, ki zaposlujejo gasilce - operativce.

GZS je že v letu 2002 sprožila širše aktivnsti, v evropskem merilu, da se tudi v okviru EU upošteva pogoje prostovoljnega dela, predvsem gasilskega - pri izvajanju javne gasilske službe.

V tem letu smo sprožili postopek pri Združenju slovenskih zavarovalnic, Upravi RS za zaščito in reševanje ter Ministrstvu za obrambo, da se poveča obseg sredstev požarnega sklada, konkretno, da se poveča stopnja iz zavarovalnih premij (tozadevno) iz 5 na 7 %.


Ja vse lepo in prav :? , če že drugega ne, lepo je videti vse navedeno :wink:

lp DC
Uporabnikova podoba
Drago
Naj forumovec 2002
Naj forumovec 2002
 
Objave: 5141
Registriran: 28. avgust 2002, 20:06
Lokacija: Lukavci

Objava Milek » 24. december 2002, 16:08

Drago 8)

Vse lepo in prav :P , toda še vedno se bodo našli podjetniki, ki izostanka iz dela nebodo dopuščali in odobravali :!: :cry: Ko sem bil še sam zaposlen pri s.p.-ju, sem enkrat izostal zaradi požara. Prinesel sem mu papirje za refondacijo, katere je pričo mene raztrgal in rekel:"Še enkrat in letiš :twisted: "
Uporabnikova podoba
Milek
 
Objave: 491
Registriran: 21. oktober 2002, 23:42
Lokacija: Celje

Objava Jaka » 27. december 2002, 0:40

Za ureditev statusa gasilcev se mi zdita zelo pomembni dve stvari:
1. uvedba bonitet, ki bi jih imeli delodajalci, če zaposlujejo gasilce - operativce in jim omogočijo odhod na intervencijo in
2. nekatere bonitete gasilcev - operativcev, ki pa bi morale biti vezane na udeležbo pri vajah in usposabljanjih (na primer olajšava pri dohodnini).
Da bodo te bonitete dosegle svoj namen, pa bomo v PGD morali narediti red. Eno je biti član PGD, drugo pa je biti član operativne enote, na katerega so vezane bonitete. Član operativne enote bi bil lahko samo tisti, ki bi se v tekočem letu udeležil vsaj predpisanega števila ur usposabljanja ali opravil tečaj za kakšno specialnost.
Če bomo pri vodenju teh evidenc potem gasilci tako nedosledni, kot smo bili pri GSM aparatih, potem iz vsega skupaj ne bo nič (oziroma bo le sranje).
Uporabnikova podoba
Jaka
 
Objave: 830
Registriran: 13. julij 2002, 23:14
Lokacija: Podhom

Objava metodg » 30. december 2002, 19:54

Jaka,
bereš mi misli! :D :P

V vsem se popolnoma strinjam s tabo in upam, da bomo kmalu tako začeli delati.

Metod G.
Bomo zmogli??? BOMO JA!!!! ... je rekel mojster MIHA.
Uporabnikova podoba
metodg
 
Objave: 893
Registriran: 12. julij 2002, 14:03
Lokacija: Brezje na Gorenjskem
GE: PGD Brezje na Gor.

Objava matej » 24. januar 2003, 11:57

Jaka!

S teboj se povsem strinjam.

Najprej moramo red narediti v lastnih vrstah....da ne bor če dobimo kakšne ugodnosti ali olajšave....tako kakor je z mobiteli......prav zaradi tega se je nekaterim društvom povečalo članstvo članov ...ne pa operativcev...ki jih je vedno manj.
matej
 
Objave: 132
Registriran: 18. oktober 2002, 15:46
Lokacija: Ljubljana

Objava Jaka » 24. januar 2003, 22:10

Verjetno je osnovni problem v tem, da se vedno gleda društvo kot celota ter da imajo po statutu ter seveda zakonu o društvih vsi člani društva enake pravice.
Vsi vemo, da imamo v svojih vrstah operativne člane, ki opravijo samo osnovni tečaj, potem jih pa vidiš samo na občnem zboru. Prepričan sem, da tudi takšne rabimo v društvu in da je prav, da tudi v prihodnje ostanejo naši člani.
Mnenja pa sem, da bi morali v okviru GZS (verjetno v novih pravilih gasilske službe) posebej določiti, kdo je član operativne enote. Določeno bi moralo biti minimalno dodatno usposabljanje, ki ga mora član operativne enote opraviti v nekem obdobju (na primer specialnost ali njeno obnovitev na vsakih nekaj let), najmnaj kolino vaj (ur treninga) mora opraviti operativec letno in podobno. Le ob izpolnjevanju teh pogojev bi lahko nosil oznako člana operativne enote.
Ko bi to ločitev članov PGD in članov operativne enote opravili, bi se lahko na nivoju GZS pogajali z državnimi organi o bonitetah in dodatnih pravicah, ki bi članom operativne enote pripadali. Vedeli bi vsaj to, za koliko operativnih gasilcev bo posamezna boniteta veljala. Vsaka pravica seveda pomeni na drugi strani tudi dolžnost. Tako dolžnost hoditi na vaje in tečaje kot tudi dolžnost odziva na poziv.
Sedaj pa je ponekod tako, kot je bila v času SFRJ (starejši boste vedeli, kdaj je bilo to) organizirana Civilna zaščita. Na papirju veliko članov, ko pa si hotel aktivirati enoto za vajo, pa je bil osip zelo velik. Zaradi vseh teh problemov tudi CZ ni dobila tistega mesta v družbi, kot bi ji pripadal.

To je bilo seveda samo moje razmišljanje. Lahko se tudi motim. Ali pa mogoče ne :?:
Uporabnikova podoba
Jaka
 
Objave: 830
Registriran: 13. julij 2002, 23:14
Lokacija: Podhom

Objava Jaka » 31. januar 2003, 1:02

Mnenja sem, da bi se morali na kongresu dogovarjati o novem pozicioniranju operativnih gasilcev v sistemu zaščite in reševanja. Sedaj je stvar taka, je gasilska organizacija sicer sestavni del zaščite in reševanja, vendar pa je za konkretno razporeditev nekoga v enote potrebna procedura razporeditve v CZ. Potem pa sledi popisni list, dve sliki itd.
Pri nas operativni gasilci ne želijo podpisovati izjav o razporeditvi v CZ, da bi jih pa silili, nam pa še na misel ne pride.
Včasih smo imeli ljudi fiktivno - navidezno- razporejene v CZ, ko je bilo pa potrebno te enote aktivirati, pa ni bilo pravega odziva. Sedaj imamo usposobljene člane (tehnično reševanje, bolničarji, nevarne snovi itd), ki pa ne morejo biti člani enot, saj odklanjajo podpis izjav za razporeditev v CZ, dejansko pa opravljajo naloge na področju zaščite in reševanja.
Glede na obstoječo zakonodajo in podzakonske predpise pa takšna rešitev ni prava.
Kaj mislite o tem ostali?
Uporabnikova podoba
Jaka
 
Objave: 830
Registriran: 13. julij 2002, 23:14
Lokacija: Podhom

Objava Drago » 31. januar 2003, 1:36

Ta tema "pozicioniranja" naše gasilske organizacije je "aktualna" že vsaj deset let :oops: in v vseh teh desetih letih sem se jezil, bentil ( da ne rečem še kaj gršega :oops: ) na marsikoga, samo na samega sebe in moje tovariše, ki bi mogli - morali se prilagajat "vsemu in svačemu "( z mano vred ) se nisem nikoli jezil :shock: Danes vem, da je bila to iz moje strani velika napaka. Lahko se vržeš na tla, se jočeš, razbijaš in konec koncev ugotavljaš "psi lajajo, karavana pa gre naprej", seveda brez tebe :twisted: Bodimo ponosni, lahko smo tudi važni :D vendar, ko je potrebno biti "oportunist", je ( žal ) potrebno tudi to. Sistem gor ali dol, CZ gor ali dol, "avbiks" gor ali dol, če ne sodeluješ in si v špilu, je logično, da lahko samo izgubiš. :evil: In to je to fantje dragi, IZGUBLJAMO pač :oops:

lp DC
Uporabnikova podoba
Drago
Naj forumovec 2002
Naj forumovec 2002
 
Objave: 5141
Registriran: 28. avgust 2002, 20:06
Lokacija: Lukavci


Nazaj na Volitve in kongres 2003

Kdo je prisoten

Trenutno aktivni uporabniki: Ni registriranih uporabnikov in 1 gost