Stran 1 od 2

Celostna podoba - sprememba oblike činov

ObjavaObjavljeno: 28. marec 2010, 11:48
Janez Koncilija
V fazi zaključnega sprejemanja naj bi bila nova PGS, ki se nanašajo tudi na nošenje gasilske uniforme. Nekja predlogov sem napisal že davnega leta 2003, nekaj je bilo celo upoštevanih (kravata k letni srajci, določena barva nogavic in čevljev), nikakor pa nihče noče slišati o spremembi oblike činov, ki bi jih prenesli nazaj na celo epoleto, tako, da pokrije epoleto srajce oziroma bluze in s tem pripomore k lepši urejenosti gasilca, saj mu na ramah ne štrli "perutnička", običajno vsaka zase, redko pa tako, da je videti urejenega gasilca.

Izgovori, zakaj ne bi spreminjali oblike epolet so različni, največkrat je to cena in kako bi na to odreagirali gasilci. Mnenja sem, da cena ni glavni razlog, saj se čini lahko menjajo v daljšem časovnem obdobju, tudi šele ob napredovanju. Gre najbrž zato, da je bila ta oblika činov prehitro prekopirana (in to slabo) od naših sosedov Avstrijcev, sedaj se pa nihče ne upa tega priznati, kaj šele predlagati zamenjavo.

Kljub temu poskušam s predlogom nadaljevati oziroma vztrajati, zadnja možnost je obravnava in potrditev na Plenumu. Seveda pa za kaj takšnega potrebujem mnenje širše slovenske gasilerije, zato vam prilagam dve slikici, nato pa anketno vprašanje:

SLIKA 1:
Gasilec Peter_5.jpg
Slika 2: Urejen čin na celotni epoleti


SLIKA 2:
Gasilec Peter_2.jpg
"perutničke"

Re: Celostna podoba - sprememba oblike činov

ObjavaObjavljeno: 28. marec 2010, 12:32
kmhslo
Kolikor sem opazil imajo hrvati tudi celo epoleto.

je pa res da bi v tem primeru rabil 4 ker zdaj lahko tisto eno malo menjavam na vseh oblačilih

Odg: Re: Celostna podoba - sprememba oblike činov

ObjavaObjavljeno: 28. marec 2010, 12:40
Janez Koncilija
kmhslo je napisal:Kolikor sem opazil imajo hrvati tudi celo epoleto.

je pa res da bi v tem primeru rabil 4 ker zdaj lahko tisto eno malo menjavam na vseh oblačilih


Enako bi lahko uporabljal samo en par za vsa oblačila in še nekrat poudarjam, menjava gre lahko v daljše časovno obdobje, recimo ob napredovanju v čin, to pa je lahko na 2, 3, 5 ali 7 let, strošek pa zanemarljiv v primerjavi z nekaterimi drugimi "artikli".

LP

Janez 8)

Odg: Celostna podoba - sprememba oblike činov

ObjavaObjavljeno: 28. marec 2010, 13:36
Primoz
podpiram predlog =D> in ga bom tudi na Plenumu podprl

sedanji čini 50% gasilcem nesrečno štrlijo na ramenih :?

Odg: Celostna podoba - sprememba oblike činov

ObjavaObjavljeno: 28. marec 2010, 16:05
MICKA
Če se je dotični pozer lahko uredil za sliko 1, bi se lahko tudi za sliko 2.
To da kratki čini stojijo vsak po svoje je kriv vsak sam - kako se nosijo se ve.
Kar se tiče čevljev: dokler ne bo predpisan točno določen čevelj, do takrat bodo razlike in neenotnost.
Samo barva v tem primeru ni dovolj. Najlepši primer je čevel pri članicah.

Pa še bi se našlo...

Odg: Celostna podoba - sprememba oblike činov

ObjavaObjavljeno: 28. marec 2010, 16:19
Primoz
čini pač zlezejo skoraj sami od sebe iz pravilnega položaja. oz je pravilen položaj 10mm od roba epolete, kar je praktično nemogoče nastavit da bi ti čini na tej razdalji stali. sploh pri delovnih oblekah, ko imaš opravka z raznimi opasači se čini 'veselo premikajo' gor/dol v ritmu sklapljanja cevi :mrgreen:

skrajni čas je že, da se o dotični zadevi kakšno reče - sprememba PGS je idealna prilika zato :!:

Če je edina težava strošek menjave...kok denarja gre za bolj 'nepotrebne' reči, to je bolj zanemarljiv strošek. tudi če bi se posatvil krajši rok (recimo triletni) za menjvavo vseh činov. Nekaj bi jih gotovo samo 'padlo' not z raznimi imenovanji in napredovanji v višje čine.

Odg: Celostna podoba - sprememba oblike činov

ObjavaObjavljeno: 28. marec 2010, 18:22
hec
Razvoj nošenja činov gre v popolnoma drugo smer kot je predlagana tukaj:
Na delovnih in ostalih oblekah, ki so namenjene za operativno delovanje enot, se bo nosil samo en čin in to frontalno gledano, sigurno pa ne več na ramenih (primer: kombinezoni za gašenje v naravi)
Na svečanih uniformah bodo čini ostali na ramenih, vendar bodo ali kovinski, ali pa direkto vezeni na epoleto uniforme.
Osnovni problem današnjih in prejšnih činov je pa v tem da avtor ni razumel, da se morajo čini ločit po obliki in ne po barvi......

Odg: Celostna podoba - sprememba oblike činov

ObjavaObjavljeno: 28. marec 2010, 19:36
Janez Koncilija
MICKA je napisal:Če se je dotični pozer lahko uredil za sliko 1, bi se lahko tudi za sliko 2.

Pa še bi se našlo...


Ni pozer, sem ga prosil za pomoč, ko sem leta 2003 pripravljal gradivo. Bistvo 2. slike je, da je gasilec približno takšen, kakršne vidimo na terenu in že takrat predlagal, da se pas, nogavice in čevlji predpišejo, tako, kot imajo to jasno predpisano poklicni gasilci s pravilnikom, v katerem smo sicer omenjeni tudi mi, nič pa o barvah, kar se ureja z novimi pravili, čeprav mislim da pas in čevlji pri delovni obleki še vedno niso definirani, se pravi črni. Razlog verjetno (za čevlje) tiči v tekmovalni obutvi, ki je vseh barv.

Glede kovinskih činov, hja, tudi to smo že imeli - sicer funkcijske oznake- kovinske ploščice, pa ni šlo, se je zatikalo in trgalo, pa smo šli na blago, ki pa visi postrani, in smo spet zgled urejenosti.

Torej, gasilec na sliki ni nič kriv, zato ne pljuvajte po njem, če se vam moj predlog zdi bedast, potem to lahko mirne duše izrazite meni, pa bom odjenjal, čeprav moje mnenje ostaja, da edino celotna epoleta, fiksirana z gumbom, drži formo, kot jo mora. In to smo že vse imeli, tovariši, pa, kot sem že nekajkrat rekel, je preveč dišalo po socializmu, zato je bila potrebna zamenjava.

Pa si poglejte policaje, epolete na srajcah so še vedno, pa še lepo je videti, ne pa naši kravželjčki.

LP

Janez 8)

Odg: Celostna podoba - sprememba oblike činov

ObjavaObjavljeno: 28. marec 2010, 20:20
hec
Janez v Policiji se že 10 let borijo za zamenjavo celostne uniforme policaja, saj je zastarela in slabih kvalitet...ko jim bo to enkrat uspelo (kar si zaslužijo)bodo tudi epolete na ramenih izginile......na jaknah in vetrovkah ji že sedaj ne nosijo več!

Re: Celostna podoba - sprememba oblike činov

ObjavaObjavljeno: 28. marec 2010, 20:23
Napadalec2
Meni osebno se naši "kravželjčki" bolj dopadejo!

Re: Celostna podoba - sprememba oblike činov

ObjavaObjavljeno: 28. marec 2010, 22:41
Aleksander Golež
V razmislek: 1. Gasilske zaščitne obleke nimajo epolet. Samo "folklorne".
2. "Plastična" gasilska izkaznica ima magnetni trak zgolj za okras.

Re: Celostna podoba - sprememba oblike činov

ObjavaObjavljeno: 29. marec 2010, 12:07
Marjan
Glede na to, da tema spremembe oblike činov izhaja iz dejstva, da so v zaključni fazi nova PGS ne sme biti spregledano, da je predpisovanje činov v pristojnosti ministra (ministrice) za obrambo (tretji odstavek 8. člena Zakona o gasilstvu, Uradni list RS, št. 113/05 - u.p.b.). Zato lahko spremembe temeljijo le na spremembi Pravilnika o gasilskih uniformah, oznakah, činih, opremi ter izkaznicah (Uradni list RS, št. 95/07). Morebitna drugačna ureditev v PGS je brez pravne podlage (in zato ne more biti temelj za pravne posledice).

Lp

Lenča

Odg: Re: Celostna podoba - sprememba oblike činov

ObjavaObjavljeno: 29. marec 2010, 21:31
Janez Koncilija
Marjan je napisal:Glede na to, da tema spremembe oblike činov izhaja iz dejstva, da so v zaključni fazi nova PGS ne sme biti spregledano, da je predpisovanje činov v pristojnosti ministra (ministrice) za obrambo (tretji odstavek 8. člena Zakona o gasilstvu, Uradni list RS, št. 113/05 - u.p.b.). Zato lahko spremembe temeljijo le na spremembi Pravilnika o gasilskih uniformah, oznakah, činih, opremi ter izkaznicah (Uradni list RS, št. 95/07). Morebitna drugačna ureditev v PGS je brez pravne podlage (in zato ne more biti temelj za pravne posledice).

Lp

Lenča


Bom rekel takole: V Pravilniku o gasilskih uniformah, oznakah, činih, opremi in izkaznicah (ur.l.95/2007) začudo ni predpisane barve nogavic in čevljev, ne v prilogi ne na spletni strani GZS, pa jih nova PGS predvidevajo (ne sicer pri delovnih, kot sem že omenil). In činov, ki so opisani v Pravilniku, ne bi v ničemer spreminjali, trakci, obrobe, vse ostane, le da se prenese na celo epoleto. Če je zato potrebno spremeniti Pravilnik, naj se ga in se ga opredeli po vzoru poklicnih gasilcev, kjer je v prilogi št. 4 vse jasno, da bolj jasno ne more biti.

Samo prostovoljcem je bolj malo jasno, in vedno manj bo. Služenja vojaškega roka ni več, "strojeva obuka" španska vas, posledično pa seveda zanemarjanje izgleda uniforme in "umetniški izdelki ala verlič". Še dobro, da za kuro ni gasilska srajca.

LP

Janez 8)

Odg: Celostna podoba - sprememba oblike činov

ObjavaObjavljeno: 29. marec 2010, 21:57
Janez Koncilija
hec je napisal:Janez v Policiji se že 10 let borijo za zamenjavo celostne uniforme policaja, saj je zastarela in slabih kvalitet...ko jim bo to enkrat uspelo (kar si zaslužijo)bodo tudi epolete na ramenih izginile......na jaknah in vetrovkah ji že sedaj ne nosijo več!


Jah, pač ne vedo, kaj imajo. Sicer je Goršek kar dober, ampak jaz bi jim dal za kakšne pol leta Pavleta Čelika nazaj, takrat so bili miličniki še policaji, danes pa.... Pa da ne bi preveč okoli policije, pa tudi okoli gasilcev. Po odzivu na anketo sodeč, se razprave na Plenumu v tej smeri ni bati, saj smo gasilci z vsem zadovoljni ali drugače povedano, takšne stvari večine ne moti.

Mogoče sem v prejšni objavi prehitro napisal. Mogoče bi bilo drugače, če bi za kuro stala gasilska obleka.

LP

Janez 8)

Odg: Celostna podoba - sprememba oblike činov

ObjavaObjavljeno: 31. marec 2010, 21:49
Nabavni
Glede činov se moramo najprej vprašati pod kateri resor spadamo?

Glede na to, da spadamo pod Abrambnega :) bi celostno podobo delal po vzoru vojske.

Ko pogledaš vojaka v uniformi je že prvi vtis spoštovanje. Mi pa v naših uniformah zgledamo ko "planšarji" -> pa še to je žalitev za planšarje. Trenutni čini so po mojem okusu kar nekaj, kot so že nekateri predhodniki povedali vse visi in je razštelano, razen če si ga prišijš? glede oblike se strinjam da samo različne barve niso primerna izbira. Podobno je tudi z funkcijskimi oznakami, zraven spada tudi koga briga ali si ta plavi ali ta rdeči. V vojski se načeloma že na daleč vidi kdo je vodja kdo pa vojak, enako bi moralo biti v gasileriji.


Samo v razmislek....
Zadeva bi morala iti v smeri konsenza, potrebno bi bilo formirati skupino strokonjakov (akademikov, zgodovinarjev gasilcev veteranov, operativcev, funkcionarjev... MAX 10 ludi) ta skupina bi morala narediti analizo stanja v bližnji okolici, zgodovinsko,.. nato bi morali predlagati tri celostne podobe iz katerih bi nekdo tretji izbral eno. Po drugi strani se moramo vprašati kako te zadeve dela vojska? Zakaj bi odkrivali toplo vodo kako se primerno spreminja podobo uniforme.

(moje mnenje je da je bolj primerna podoba na prvi sliki, pa še to bi bilo potrebno dodelati. Glede financ pa lepo nehajte ker za druge zadeve zmečemo bistveno več denarja. Po drugi stvari moramo gasilci gledati tudi na celostno podobo nas samih kar je tudi naš zgled, če bomo zgledali spoštovanja vredni ljudje oz organizacija bo učinek bistveno boljši, ne glejte tako ozkogledo!! če ste tega še sposobni?)