Stran 1 od 1

Uporaba radijskih postaj

ObjavaObjavljeno: 12. oktober 2002, 20:47
Jaka
Ko spremljam razne vaje ugotavljam, da gasilci velikokrat ne znamo pravilno ravnati z radijskimi postajami :cry: . Nekatere je celo strah te postaje uporabljati :oops: . Da ne govorim o pravilnem prenosu komand preko teh postaj :oops: :oops: . Posebno je vprašljiv sprejem komande njena ponovitev in potrditev.
Pri vseh teh usposabljanjih smo malo zanemarili tudi usposabljanje za uporabo radijskih postaj. Se vam ne zdi :?: :?:

ObjavaObjavljeno: 12. oktober 2002, 21:04
Peter
V naši zvezi se že nekaj let trudim za izvedbo tečaja, pa dalj kot do predstavitve programa tečaja poveljnikom društev in zapisa v zapisniku še nisem prišel.

usposabljanje

ObjavaObjavljeno: 13. oktober 2002, 10:06
pouzek
Za lansko leto nisem povsem prepričan, če smo imeli usposabljanje (zato ni oddan glas v anketi). Letos smo v naši zvezi to združili z vajo strojnikov, kjer je bilo pred predavanjem o gasilskih črpalkah še na kratko o delovanju sistema ZARE ter uporabo postaj in klicnih znakov :D .

V praksi pa je kot že rečeno: včasih so baterije prazne, ali pa imajo postaje tisti, ki jih v danem trenutku in situaciji sploh ne rabijo in obratno :oops: . Čas je, da prevetrimo ozračje, ker z jamranjem ne bomo prišli nikamor :!:

Gasilci nismo politična organizacija, pa vseeno izposojeno: Čas je za spremembe!

NA POMOČ!!!

ObjavaObjavljeno: 15. oktober 2002, 8:37
matjaž
Marsikaj je že bilo napisanega na to tema, a vseeno. Glede komunokacije v intervencijah in zmede po zvezah še tole. Moj osebno mnenje je, da naj po še tako velika intervencija, vsi naj bi delli na istem kanalu. Res je da večkot nas je gor večja je zmeda, aa tu mora veljati nek red, bonton :!: Vsi se moramo zavedat da se po zvezah (beri postajah) ne moremo klicat in dret vse povprek in vsakega. Da se ne moremo klicat tudi za najmanjšo malenkost in ne vem kaj še. Pri uporabi zvez se je treba striktno držati znakov, ki jih je predpisala GZS in tako bo zmeda minimalna :!: Poleg tega pa imamo vodje intervencij, ki koordiniraji celoten potek intervencije in glavno besedo imajo oni, tudi po zvezah, on odreja naloge, kaj bo kdo delal, kje bo posrdval itd.

LP!

Matjaž

Radijske zveze

ObjavaObjavljeno: 17. november 2002, 21:29
polo
V našem občinskem poveljstvu že kar nekaj let organizirajo tečaj za uporabnika radijskih zvez, pa vedno pride kaj vmes, da se tega ne izpelje.

Ko poslušam po postajah pogovore med gasilci, bi lahko dejal, da se zelo slabo znamo oglašati in pogovarjati, pa ne mislit, da smo samo gasilci tisti, ampak imajo tudi " policisti" takšen način komuniciranja po radijskih postajah.

Mislim, da bi morale GZ dati večji poudarek pri uporabi radijskih postaj v društvih (način komuniciranja), in da bi pogovore izvajali skupaj z " bontonom" .

Lp Polo