Stran 1 od 1

UKW in alkalne baterije

ObjavaObjavljeno: 18. marec 2003, 1:50
lipe
LP!

Za vašo stran sem izvedel pred kratkim na enem izmed izobraževanj na Ig-u, in ne morem si kaj, da ne bi pohvalil pojava prepotrebne in kvalitetne strani z gasilsko tematiko. Rad bi pohvalil tudi strokovnost in angažiranost moderatorjev forumov ter nekaterih uporabnikov!

:idea:
Že nekaj časa se ukvarjam z izvedbo neke vrste adapterja, ki bi na ročni UKW postaji omogočal uporabo običajnih (nepolnjivih) baterij.
S tem bi se izognil pojavu samoizpraznitve, saj običajne baterije niso podvržene temu pojavu. Zanimajo me vaše mnenja - oziroma če je kdo že zasledil kakšno serijsko izvedenko ?!....

ObjavaObjavljeno: 18. marec 2003, 15:07
JozeR
Alkalne baterije imajo načeloma dosti večjo kapaciteto od NiCd ali NiMH baterij, se pa NiCd baterije bolje odrežejo pri temperaturah pod ničlo, kjer alkalne ne zmorejo dati "vse od sebe".

Praktično vse "amaterske" postaje poznajo izvedbe t.i. "praznih pakov", kamor lahko vstaviš običajne AA baterije. Verjetno bi moralo kaj podobnega obstajati tudi za profesionalne radijske postaje.

Problem vidim le pri določenih izvedbah postaj, ki/če imajo polnenje preko istih kontaktov kot napajanje oz. imajo baterije le dva kontakta ter nimajo ločenega kontakta za polnenje. Če bi gasilec slučajno pozabil, da ima v postaji alkalne baterije in bi jih dal polnit, bi lahko vse skupaj prešlo v manjšo "intervencijo".
In pa seveda cena je pri alkalnih baterijah OHOHO višja, kot pri akumulatorskih.

Na pomoč,
Jože