Domov Novice Povezave Mali oglasi Galerija

Komunikacija med ReCO in enotami

Včasih življensko pomemben del gasilske opreme.

Moderator: Mitja Gregorič

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

Objava binep » 15. november 2002, 21:57

Mežan jest ti čist vrjamem, da je npr. osrednja enota na marsikaterem požaru prej kot pa teritorialno PGD. Vendar moramo vedeti tudi to, da so običajno osrednje enote prožene preko ReCO prej kot pa teritorialna PGD. Meni osebno se je to zgodilo spomladi, ko sem se peljal po cesti (pa trenutno ne bom govoril lokacije ) in sem videl travniški požar. Bila je razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja in ker pač požar ni bil pod nadzorom sem klical 112 in kaj se je zgodilo? Povem lokacijo, operater me vpraša še za občino, mu jo povem in takoj je rekel ali lahko počakate na telefonski zvezi vas bom jaz vezal z enoto XY. Ker mi je povedal katero enoto bom dobil na telefonsko zvezo, sem ga pač vprašal če dela po načrtu alarmiranja in zakaj ne obvesti teritorialnega PGD. Ta enota pa ima prav tako v garaži GVC in lahko posreduje pri požaru. Ker je videl da poznam situacijo se mi je opravičil in dejal da bo takoj alarmiral teritorialno enoto ki je pristojna na tej lokaciji.
A zdej vrjameš da je to res? Pa še nekej. Kadar se alarmira več enot, v ReCO zmerja najprej prožijo osrednjo enoto in šele nato se pozabava z ostalimi enotami, kar pa mi je nekdo tudi že potrdil, ker pač osrednjo enoto malo bolje pozna in se operater tako odloči. Pri tem pa skor verjetno prihaja do razlik v prihodu na intervencijo ker se proženje nikdar ne more opraviti istočasno. Drugače pa je "skorej" nemogoče da bi do tega prihajal sploh če je med enotami daljša razdalja.

LP

Bine
Uporabnikova podoba
binep
 
Objave: 558
Registriran: 1. september 2002, 23:55
Lokacija: Podnart

Objava mezan » 15. november 2002, 22:40

Bine

Imaš kar prav glede alarmiranja. Vem pa iz izkušenj, ko sem vprašal RCO ( gasili smo v drugi občini - pa ne v vaši ), ko sem ga vprašal, Zakaj nas je aktiviral? Odgovor: Pri vas vedno vem, da ste izvozili! Imamo že ustaljeno prakso, da ko vozilo zapelje iz garaže se takoj javi odhod na intervencijo na RCO, potem pa nam posreduje še kakšen podatek če je potrebno.

In primer lansko leto pri nas. Travniški požar, aktivirana tri društva in glej ga zlomka: mi javimo izvoz pri izhodu iz garaže, na požarišču je že bilo eno društvo, za nami pride pa še tretje in na RCO od teh dveh ni nihče nič javil, da so izvozili. Oziroma, če ne bi javili mi, če nas nebi klicali, bi verjetno RCO klical še kakšno društvo pa nebi vedel ali je sploh kakšno društvo izvozilo in tako naprej.

Sva zašla iz teme, ampak pri tečaju za vodjo enote, bi bilo potrebno uvesti predavanje o postopku odhoda na intervencijo, o prihodu na kraj, poročanju in vrnitvi nazaj oz. zaključku intervencije. Oziroma nasploh o sodelovanju vodje intervencije z RCO in na kakšen način lahko vse uporabiš RCO.
Uporabnikova podoba
mezan
 
Objave: 178
Registriran: 9. avgust 2002, 12:00
Lokacija: Bled

Objava binep » 16. november 2002, 18:28

Mežan se čist strinjam glede javljanja. V našem društvu ve prav čist vsak gasilec da se mora izvoz javiti na ReCO tudi če nas on o intervenciji ni o obvestil. Problem pa je v manjših društvih, ko niti poveljnik PGD ne ve o tem prav nič niti to na katerem kanalu se ga pokliče. Moramo se zavedati da je operater v ReCO postavljen prav zaradi nas ( gasilcev ) in ne mi zaradi njega!!! Mora pa tudi upoštevati naše potrebe po sodelovanju tudi z drugimi službami kot so naprimer civilna zaščita, komunala, reševalci itd.
Uporabnikova podoba
binep
 
Objave: 558
Registriran: 1. september 2002, 23:55
Lokacija: Podnart

Objava Firechief » 16. november 2002, 20:26

Replika na alarmiranje!
Zakaj pa je potem napisan potek alarmiranja ( najprej domače društvo, nato osrednja enota )! To se pravi, da se kršijo pravila! Zanimivo, da se določenih pravil držimo ( ali se jih moramo držati - glede države), tukaj pa ne. Potem pa spremenimo pravila, pa naj center proži osrednjo enoto, šele čez pol ure pa domače društvo. Zanimivo pri vsej zadevi je to, da center ne more prožiti več društev naenkrat ( pa taka sodobna tehnologija )!
Glede javljanja v center pa tole - če bi bila tudi manjša društva večkrat prožena, bi se tudi navadili ( rutina ), da se morajo javiti v center, tako pa so aktivirana enkrat ali dvakrat na leto in je logično, da na to pozabijo!
Firechief
 
Objave: 59
Registriran: 16. oktober 2002, 14:43

Objava Jani » 17. november 2002, 17:52

Časovna razlika med proženjem prve in druge enote, pri enakem besedilu na pozivniku ni nikoli daljša od 30. sekund (vsaj ReCO Kranj - za občino Kr. Gora). Torej je popolnoma nepomembno, če zamenja vrstni red prvih dveh enot, ki sta določeni po načrtu alarmiranja.
Morda pa na kakem drugem ReCO oz. za drugo občino ni tako, vendar tehnika sigurno dopušča tudi krajši čas med zaporednim proženjem pozivnikov, je pa odvisno od operaterja.

lp Jani
Uporabnikova podoba
Jani
 
Objave: 650
Registriran: 19. avgust 2002, 19:09
Lokacija: Kranjska Gora

Objava Jaka » 17. november 2002, 19:28

Mnenja sem, da je bilo v preteklosti verjetno, da ni bila aktivirana tudi teritorialna enota. Če je bila na primer v naši občini to enota I. kategorije, potem je bil problem (telefon - sirena), saj ni bilo pozivnikov. Sedaj imamo v vsakem PGD vsaj po štiri ali pet pozivnikov in mnenja sem, da problemov nebi več smelo biti, če RCO ravna po načrtu alarmiranja. Če pa ne ravna, je pa to sran..., ampak niso kriva PGD nižje kategorije.
Fantje, je pa tako: res je, da imajo manjša društva manj intervencij in zato včasih poveljnikom manjka rutine. Potrebne bodo kakšne praktične vaje s centrom preko radijskih postaj. Le tako se bo stanje izboljšalo.
Tudi na vajah, ki jih organizirajo PGD se ti postopki pravilnega javljanja Centru ne vadijo. Škoda.
Uporabnikova podoba
Jaka
 
Objave: 830
Registriran: 13. julij 2002, 23:14
Lokacija: Podhom

Objava pouzek » 17. november 2002, 21:43

Poveljniki (oz. vodje enote) lahko na vajah simulirajo vezo z ReCO. Pri nas rezerviramo delovni kanal takrat ko imamo vajo (simplex). Eden od operativcev je center (ReCO) in je informacijska podpora ostalim, ki se odpravljajo na teren. Vaje poskušamo tako čimbolj približati realnemu stanju ob izvozu na intervencijo :wink: .

NA POMOČ!!!
Uporabnikova podoba
pouzek
 
Objave: 86
Registriran: 9. september 2002, 18:01
Lokacija: Stara Vrhnika

Objava polo » 17. november 2002, 21:44

Moje društvo spada v I kategorijo in moram povedati, da smo dosedaj imeli že 10 intervencij, poleg tega pa sodelovali skoraj da, na vsaki intervenciji v sektorju.

V primeru, da gori na domačem teritorju, nas ReCO aktivira preko pozivnikov ali celo z sireno. Nekaj minut za nami pa tudi aktivira osrednjo enoto v občini (IV kategorija). V glavnem na kraj vedno pridemo prvi, včasih se zgodi, da prvi pridejo iz osrednje enote.
Na ReCO se javimo 2x in sicer ko dobimo poziv in ko izvozimo iz garaž, vmes pa tudi kontaktiramo z njimi.

V primeru, da zagori v sosednjem društvu vedno najprej pokličemo ReCO ali poveljnika preko radijske postaje. Ampak imamo v dogovoru z poveljstvom, da je bolje, da imamo na samem kraju več gasilcev in vozil.

Seveda bo potrebno še tudi veliko vaj, da se bomo gasilci navadili kontaktirati z ReCO, seveda, kar bomo tudi veliko bolj uspešni pri intervencijah.

Lp Polo
Uporabnikova podoba
polo
 
Objave: 54
Registriran: 27. oktober 2002, 15:50
Lokacija: Štajerska

Objava Milek » 23. november 2002, 22:27

Bine 8)

Glede javljanja na ReCO je pri nas tako, da mi kot PGE takoj izvozimo po prejemu njihovega poziva oziroma ko oni k nam vežejo klic na pomoč. Če dobimo poziv preko navadne linije izvozimo, dispečer pa nemudoma poroča na ReCO. :lol:
Med samo intervencijo lahko vodja komunicira s centrom direktno preko UKW, GSM ali pa preko našega dispečerja (odvisno od situcije) in tako zahteva pomoč ali pa sproti javlja potek intervencije. Po končani intervenciji vodja sporoči centru točne podatke. :wink:
Če gre za požar objekta itd., ReCO hkrati aktivira tudi teritorialno društvo. Glede njihovega javljanja je pa tako, da nekateri to počnejo, nekateri pa nato enostavno pozabijo, ker tega ne počnejo vsak dan! :wink:

LP :roll:
Uporabnikova podoba
Milek
 
Objave: 491
Registriran: 21. oktober 2002, 23:42
Lokacija: Celje

Objava matjaž » 24. november 2002, 1:31

Pri komunikaciji z ReCOm je pač tako kot povsod drugje, da pač vaja dela mojstra :!:
Več intervencij kot imaš bolj si zverziran in vse ti pride v "kri".

LP!

Matjaž
"Isti način mišljenja s katerim smo reševali stvari v preteklosti, ne učinkuje za reševanje problemov v prihodnosti!"

Albert E.
Uporabnikova podoba
matjaž
 
Objave: 1074
Registriran: 19. julij 2002, 11:49
Lokacija: Kostanjevica na Krki
GE: Kostanjevica na Krki

Objava mihael » 10. december 2002, 18:35

Se pa vse sorte dogaja: npr. ReCO Kranj normalno sprejema naše klice na 31 kanalu, ki pa trenutno ne dela-obveščen ni bil nihče, razen morda poklicne (ne vem).Ko smo prejšnji teden imeli akcijo je bil tako kot vedno javljen izvoz - a odgovora ni bilo. Naši so bili dovolj pametni, da so prestavili na 12 kanal, kjer so potem dobili zvezo z ReCO, ter tudi prejeli obvestilo o izpadu. Mislim, da bi v prihodnje ob takih primerih ReCO moral obvestiti vsaj poveljujoče (saj imajo v ReCO vse tel.št. in dovolj časa).
Z gasilskim pozdravom: NA POMOČ!
Uporabnikova podoba
mihael
 
Objave: 304
Registriran: 30. november 2002, 13:07
Lokacija: Bled

Objava metodg » 10. december 2002, 23:42

Mihael.
Kanal 31 ni delal samo v Soboto. Slučajno sem okrog 10. ure zjutraj prizkusil delovanje mobilne radijske postaje. Tako sva z operaterjem v Kranju ugotovila, da 31-tka ne dela. Jaz sem obvestil svoje poveljnike preko GSM obveščanja :lol: . No okrog 18. ure zvečer sem zopet preizkusil, če kanal deluje, se je pa center že oglasil.
Tako da jaz mislim, da so se zelo hitro odzvali in okvaro hitro odpravili. Moramo vedet, da je bila sobota... :D

Metod G. :P
Uporabnikova podoba
metodg
 
Objave: 893
Registriran: 12. julij 2002, 14:03
Lokacija: Brezje na Gorenjskem
GE: PGD Brezje na Gor.

Objava mihael » 12. december 2002, 15:04

Metod, da se razumeva, 31kanal ni obratoval vsaj 3 dni, zaradi izpada oddajnika na Dobrči, ker so odpovedale sončne celice - back up z akumulatotji pa je samo kratkotrajen. Po obvestilu ReCO Kranj, se to v tem času lahko še večkrat pripeti, saj je bolj malo sonca. V primeru, ko se ne odzove na 31 kanalu prosijo, da uprabimo 12 ali drug kanal, ki je povezan z ReCO.
Z gasilskim pozdravom: NA POMOČ!
Uporabnikova podoba
mihael
 
Objave: 304
Registriran: 30. november 2002, 13:07
Lokacija: Bled

Objava metodg » 12. december 2002, 15:10

Mihael,
lepo da si pojasnil... :lol: :D :P


Metod G. :D
Uporabnikova podoba
metodg
 
Objave: 893
Registriran: 12. julij 2002, 14:03
Lokacija: Brezje na Gorenjskem
GE: PGD Brezje na Gor.

Objava mihael » 12. december 2002, 15:49

Ni za kej, drugače pa je to pojasnilo na moje vprašanje, ki sem ga zastavil danes ob 11.30 uri na ReCO Kranj.
Z gasilskim pozdravom: NA POMOČ!
Uporabnikova podoba
mihael
 
Objave: 304
Registriran: 30. november 2002, 13:07
Lokacija: Bled

Naprej

Nazaj na Telekomunikacije

Kdo je prisoten

Trenutno aktivni uporabniki: Ni registriranih uporabnikov in 2 gostov

cron