Stran 1 od 4

Motnje v radijskem omrežju ZARE

ObjavaObjavljeno: 17. december 2013, 16:26
Peter
REPUBLIKA SLOVENIJA
MINISTRSTVO ZA OBRAMBO
UPRAVA REPUBLIKE SLOVENIJE
ZA ZAŠČITO IN REŠEVANJE
Vojkova cesta 61, 1000 Ljubljana
T: 01 471 33 22
F: 01 431 81 17
E: gp.dgzr@urszr.si
http://www.sos112.si

Reševalnim službam

Številka: 841-61/2012-25 - DGZR
Datum: 12.12.2013

Zadeva: Uporaba mobilnih repetitorjev in radijskih postaj v omrežju ZARE in ZARE DMR

Spoštovani,
prejeli smo obvestilo, da se v radijskem omrežju ZARE pojavljajo občasne motnje. Utemeljeno predpostavljamo, da je vsaj del teh motenj posledica nedovoljene uporabe mobilnih repetitorjev in radijskih postaj.
V sistemu zvez ZARE je dovoljeno uporabljati le mobilne repetitorje, ki ustrezajo vsem tehničnim zahtevam sistema zvez ZARE in imajo ustrezno radijsko dovoljenje. Lastniki mobilnih repetitorjev morajo imeti z Upravo RS za zaščito in reševanje sklenjen dogovor za uporabo vsakega mobilnega repetitorja posebej. V dogovoru so določeni način in pogoji uporabe mobilnega repetitorja ter frekvence, na katerih lahko oddaja. Nedovoljena uporaba radijskih naprav je prekršek v skladu z 233. členom, v povezavi z 31. členom, Zakona o elektronskih komunikacijah. Morebitna s tem povezana zloraba znamenj za pomoč in nevarnost pa predstavlja v skladu s 309. členom Kazenskega zakonika kaznivo dejanje.

Prav tako morajo tudi radijske postaje ustrezati vsem tehničnim zahtevam sistema zvez ZARE. Na zadnjem javnem razpisu po odprtem postopku MORS 143/2012-ODP so nam ponudniki ponudili naslednje radijske postaje:
- MOTOROLA DP4800;
- MOTOROLA DP4801;
- MOTOROLA DM4600;
- HYTERA PD785;
- HYTERA PD785G;
- HYTERA MD785.

Radijske postaje MOTOROLA DP4800, DP4801 in DP4600 so ustrezale vsem zahtevam naročnika in so popolnoma ostrezne za uporabo tako v analognem radijskem omrežju ZARE, kakor tudi v digitalnem radijskem omrežju ZARE DMR.
Radijske postaje HYTERA PD785, PD785G in MD785 niso ustrezale vsem zahtevam naročnika. Postaje so popolnoma ustrezne za uporabo v analognem radijskem omrežju ZARE, niso pa ustrezne za uporabo v digitalnem radijskem omrežju ZARE DMR. Prenos podatkov in kratkih sporočil med v omežju že obstoječimi radijskimi postajami (Motorola DP3600/1) in omenjenimi radijskimi postajami HYTERA ni mogoč. Poročilo o testiranju omenjenih radijskih postaj imamo na URSZR.

Prav tako vas ponovno obveščamo, da se lahko v sistem radijskih zvez ZARE in ZARE DMR na novo vključujejo le radijske postaje, ki se v sistemu že uporabljajo. Uporabo povsem novih modelov radijskih postaj mora odobriti Uprava RS za zaščito in reševanje na osnovi predhodnjih testiranj. Vse radijske postaje v sistemu zvez ZARE morajo imeti vpisane ID kode, ki jih dodelijo pristojni centri za obveščanje.

Prosimo, da z dopisom seznanite svoje člane.

S spoštovanjem,
Darko But
sekretar
generalni direktor

Pripravil:
Marko Podberšič
podsekretar

Poslano:
- reševalnim službam,
- arhiv.

Odg: Motnje v radijskem omrežju ZARE

ObjavaObjavljeno: 18. december 2013, 12:37
polo98
Iz tega razberem, da se "kitajčkov" ne sme uporabljat ?

Odg: Motnje v radijskem omrežju ZARE

ObjavaObjavljeno: 18. december 2013, 16:06
pbb
Spoštovani kolegi iz zaščite in reševanja!

Ni problema - upoševali bomo, vaša vljudna opozorila. Ampak zavedajte se, da gasilci ne pobiramo denarja s ceste, Tudi vaš prispevek k našemu delovanju je zelo skromen, ampak vseeno vam hvala za ta prispevek.
Ko pa bomo lahko gasilci prsotovoljci napisali na vašo upravo, da v skladu z zakoni, pravilniki in uredbami,..., potrebujemo za zadoščanje vseh teh zakonov,...vso opremo in nam jo boste nabavili v najkrašem možnem času, takrat pa tudi mi ne bomo posegali po cenejših varijantah.
p.s.
Je že kod od vas raznašal koledarje [-( !
:huh:

Re: Motnje v radijskem omrežju ZARE

ObjavaObjavljeno: 18. december 2013, 19:51
tomser
Prenos podatkov in kratkih sporočil med v omežju že obstoječimi radijskimi postajami (Motorola DP3600/1) in omenjenimi radijskimi postajami HYTERA ni mogoč.

Zanima me, koliko je to nedelovanje rezultat "vendor-lockin" (privezanost na obstoječega dobavitelja).
So standardi, ki se jih uporablja v ZARE DMR odprti ali mogoče so lastniški?
V kolikor smo v Sloveniji predpise in tehnične zahteve prilagodili obstoječemu dobavitelju gre za nepošteno ravnanje.
Mislim, da Hytera ni edina, ki ima težave s sporazumevanjem z Motorola postajami. Le zakaj?

Drugače je moje mnenje, da so Motorola postaje na vrhu spiska primernih postaj za gasilce.
Kdaj pride k nam APX 7000XE?

Odg: Re: Motnje v radijskem omrežju ZARE

ObjavaObjavljeno: 18. december 2013, 20:09
polo98
tomser je napisal:
Prenos podatkov in kratkih sporočil med v omežju že obstoječimi radijskimi postajami (Motorola DP3600/1) in omenjenimi radijskimi postajami HYTERA ni mogoč.

Kdaj pride k nam APX 7000XE?


Da bo še več zmede? Čuvajte analogne postaje, priporočam.

Re: Motnje v radijskem omrežju ZARE

ObjavaObjavljeno: 18. december 2013, 23:28
rok.b
Kako pa so ugotovili, da je vzrok za težave pri prenosu sms sporočil Hytera in ne Motorola?

Re: Motnje v radijskem omrežju ZARE

ObjavaObjavljeno: 19. december 2013, 22:56
kmhslo
zato ker je uporabljen motorolin standard in ostale niso kompatibilne z njim ...

Re: Motnje v radijskem omrežju ZARE

ObjavaObjavljeno: 20. december 2013, 10:36
marjan82
Kakšen standar pa potem uporabljajo Motorole??

Odg: Motnje v radijskem omrežju ZARE

ObjavaObjavljeno: 20. december 2013, 11:26
polo98
Saj na digitalnem delu tudi postaje kot so Icom, Kenwood, Yaesu idt... niso med seboj kompatibilne.
To je pa digitalizacija, ki je ne podpiram vsaj kar se zvez VHF/UHF tiče.

Re: Motnje v radijskem omrežju ZARE

ObjavaObjavljeno: 20. december 2013, 23:23
rok.b
To se pravi, da ima motorola svoj standard... zanimivo. Kolikor poznam zadevo ima Hytera evropski DMR standard - kdo potem takem ne ustreza!? V obvestilu URSZR piše, da Hytera ni ustrezala naročnikovim pogojem, če je bil pogoj motorolin standard in ne evropski je to omejevanje konkurence. Hudič je, če se nekomu začne rušit monopol, potem je pa potrebno na vse možne načine izvajat pritisk. (to je moje osebno mnenje)

Odg: Motnje v radijskem omrežju ZARE

ObjavaObjavljeno: 21. december 2013, 1:53
polo98
@rok.b, točno tako kot si napisal vidim te zadeve jast.
Zdaj so na "udaru" zdravniki...kdo bo naslednji, saj veste kaj mislim glede... kor...... Žalostno .

Odg: Motnje v radijskem omrežju ZARE

ObjavaObjavljeno: 25. december 2013, 14:40
krokar
Za motnje v sistemu ZARE prav gotovo niso krive te postaje Hytera al pa ala kitajske postaje, kriv je monopol postaj Motorola na URSZR sto procentno in nič drugega. Imam postaja Hytera in lahko povem da je veliko boljš postaja kot Motorola. In še to, URSZR naj rajši malo poštimajo te repetitorje, ker so ko jih rabiš v p...... še sreča da imamo oziroma se poslužujemo naših rezervnih pripomočkov za aktiviranje, če ne bi bili ljudje marsikdaj prikrajšani za našo pravočasno pomoč. In še to, kaj pa dobimo od države, bore malo večino si moramo kupiti sami. Tako da odgovorni na upravi malo se podvizajte in se odprite v svet ne pa samo zagovarjat enega monopolista, Hytera je zakon napram Motoroli pa še cenovno ugodnejši za kar rabiš. Vsi dopisi, ki se jih piše ne bodo pili vode. Pa lepe Božične praznike želim.

Odg: Motnje v radijskem omrežju ZARE

ObjavaObjavljeno: 25. december 2013, 17:14
gubina
krokar je napisal:Za motnje v sistemu ZARE prav gotovo niso krive te postaje Hytera al pa ala kitajske postaje, kriv je monopol postaj Motorola na URSZR sto procentno in nič drugega. Imam postaja Hytera in lahko povem da je veliko boljš postaja kot Motorola. In še to, URSZR naj rajši malo poštimajo te repetitorje, ker so ko jih rabiš v p...... še sreča da imamo oziroma se poslužujemo naših rezervnih pripomočkov za aktiviranje, če ne bi bili ljudje marsikdaj prikrajšani za našo pravočasno pomoč. In še to, kaj pa dobimo od države, bore malo večino si moramo kupiti sami. Tako da odgovorni na upravi malo se podvizajte in se odprite v svet ne pa samo zagovarjat enega monopolista, Hytera je zakon napram Motoroli pa še cenovno ugodnejši za kar rabiš. Vsi dopisi, ki se jih piše ne bodo pili vode. Pa lepe Božične praznike želim.


Daj preberi začetek in ne nabijaj.

Odg: Motnje v radijskem omrežju ZARE

ObjavaObjavljeno: 25. december 2013, 21:16
krokar
Gubina, mislim da nimaš pojma od postaj, tako da se s tvojim izrazom "nabijanjem" ne bom strinjal. V kolikor pa nočes slišati da ni tako, potem sklepam da si zadovoljen s stanjem ukw zvez, zato pridi v naše konce da boš videl in občutil kakšne so povezave med hribi in kaj pomeni slaba zveza in kako pomembna je radijska zveza za delo, aja si z ljubljanskega območja in imaš vse ravno.

Odg: Motnje v radijskem omrežju ZARE

ObjavaObjavljeno: 25. december 2013, 21:51
gubina
Krokar preberi zadeve še enkrat.ti omenjaš, da dajejo vodilni v ospredje samo Motoroline postaje a lepo imaš napisano, da poleg Motorole se priporoča oziroma so ustrezne tudi Hytera postaje.In koliko se jaz spoznam na postaje ti nimaš pojma.Uporabljam Motorolo, ker so te postaje kupljene preko naše GZ.Z njo sem zadovoljen.Za ostale tipe postaj ne bom govoril, ker jih nisem preizkusil.Vem pa, da kitajčki niso primerni za težje pogoje pri gasilskem delu.Ker si gasilec in se spoznaš na radio postaje, veš kateri pogoji so to.Za ostale zadeve so kitajčki glede na ceno čisto v redu.