Aleksiz112 je napisal:trsta91 je napisal:Aleksiz112 je napisal:Časovni rele je pomoje kr pomemben, saj on uravnava čas delovanja signalizacije, ali se motim?
Ja časovni rele sem mislil, da uravnavaš kako dolgo bodo utripale lučke. Lahko se naredi na tipko in se proži ročno po potrebi, ko pride prvi gasilec v gasilski dom. Električno gledano imaš potem: tipko -> časovni rele -> napajalnik 12 V -> modre utripajoče lučke. Nastaviš časovni rele na recimo 300 sekundo delovanje pa je to to. Mogoče bi še bilo dobro, da se naredi še eno glavno stikalo, da lahko celoten sistem izklopiš. Mehanska izvedba pa je stvar ustvarjanja...
Tut ta način ni slab. Vendar se mi zdi nekoliko bolje, če bi zadeva z signalizacijo bila prožena oz. aktivirana istočasno z člani na intervencijo. Tako bodo tudi tisti vozniki v bližini gasilskega doma videli, da se nekaj dogaja in bodo bolj pozorni na tiste "divjake" do gasilskega doma...

Se strinjam, da je to boljše, vendar pa je bolj zahtevna izvedba. No nekdo, ki se vsaj malo spozna v elektroniko, mu ne bi smel biti problem. Drugače pa ta moja izvedba s tipko je čist preprosta. Tisti, ki pride prvi v gasilski dom, odklene vrata in takoj pritisne tipko, da aktivira modro utripajočo luč. Podobno kot je opisal kolega iz Laškega.
Lahko pa združiš oboje. Da dela preko signala ali pa preko tipke (če bi kdaj zatajilo avtomatsko delovanje preko signala)