Domov Novice Povezave Mali oglasi Galerija

PORTAL INTERVENCIJE.NET

Uporaba informatike v gasilstvu

Moderator: Vrsho

Pravila foruma
V tem forumu veljajo splošna pravila foruma, ki jih dobite tukaj

PORTAL INTERVENCIJE.NET

Objava metodg » 15. december 2010, 9:04

Z veseljem lahko objavim, da je danes, po enem letu razvoja in testiranj, začel delovati spletni portal https://www.intervencije.net.

Portal je bil razvit z namenom, da pohitrimo prenos informacij in podatkov v smeri ReCO-gasilci in gasilci-vodja intervencije-ReCO. Sistem omogoča prestrezanje POSCAG sporočil (pozivniki) in avtomatizirano pošiljanje SMS-ov prednastavljeni enoti. Vsi člani skupine dobijo SMS hkrati. Po naših testiranjih SMS-i pridejo prej kot v petih sekundah po pozivnikih, se je pa zgodilo, da je SMS prišel tudi kakšno sekundo predno je zapiskal pozivnik.
Člani reševalnih enot se na poziv odzovejo s klicem na določeno telefonsko številko, tako vodja intervencije in ReCO ve, kdo se bo intervencije udeležil in kdo ne.
Kar je najboljše, celotna administristracija teče preko spletnega brskalnika, zato ni potrebna nabava nobene strojne opreme.
Seveda pa portal omogoča tudi pošiljanje SMS-jev članom preko spletnega vmesnika.
Portal se bo naprej razvijal v smeri čimbolj učinkovitega pripomočka pri vodenju intervencij, kar pomeni nove vsebine kot so podatkovne baze, postopki, GPS sledenje v relanem času.

Več o samem sistemu si lahko preberete na tej povezavi: http://www.aldia.si/zip/intervencije/Predstavitev_sistema.pdf

Trenutna pokritost s sistemom je na območjih ReCO Kranj, ReCO Ljubljana in ReCO Novo Mesto. V pripravi pa je pokrivanje območja ReCO Postojna in ReCO Maribor ter ReCO Ptuj.

Toliko za začetek.

Metod G.
Priloge
Pokritost_INTERVENCIJE_NET.jpg
Pokritost s sistemom
Bomo zmogli??? BOMO JA!!!! ... je rekel mojster MIHA.
Uporabnikova podoba
metodg
 
Objave: 893
Registriran: 12. julij 2002, 14:03
Lokacija: Brezje na Gorenjskem
GE: PGD Brezje na Gor.

Odg: PORTAL INTERVENCIJE.NET

Objava Janez Tratnik » 15. december 2010, 9:39

Navedeni sistem imamo v našem društvu na testiranju že kaih pol leta in lahko zadevo samo pohvalim saj je to točno to kar smo ves čas iskali. Kar pa je nabolj zanimivo pa je, da je tudi cena zelo ugodna (za uporabo ni potreben nakup nobenih škatel in naprav, vse teče preko web aplikacije)..

Po pol leta aktivne uporabe ugotavljamo naslednje
- odziv članstva na intervencije se je povečal, prav tako tudi operativci, ki nimajo pozivnika dobijo SMS takoj (v parih sekundah)i za pozivom na pozivnike (ter vsi hkrati ne z zamikom eden za drugim)
- ker so bili določeni pozivniki neberljivi ali so prihajalla sporočila iz ReCO neberljiva (čudni znaki) marsiko ni točno vedel kaj je pisalo na pozivniku, sedaj vsi vemo kakšno je sporočilo
- zadeva deluje kot spletna aplikacija in mi smo v garaži uredili računalnik in lahko še pred izvozom preverimo kateri pozivi so šli ven, kdo je še bil prožen in kdaj, ter po potrebi v parih sekundah sami prožimo določene operativne člane po potrebi (šoferje, nosilce IDA)
- ker se lahko člani, ki so dobili pozive tudi odzovejo ali se bodo intervencije udeležili ali ne (s klicem na prednastavljeno številko) je to za ekipo na prvem izvozu zelo dragocen podatek (kdo se bo odzval in koliko ljudi, kateri člani, ....)
- administriranje in sama uporaba aplikacije je zelo enostavna, člane lahko grupiramo, urejujemo, vnos različnih atributov je zelo velik, pošiljanje sporočila direktno iz sistema traja par sekund, vodja intervencije še pred izvozom v 10 sekundah preveri vse kar se tiče samega proženja ali sproži dodatne enote še sam


Že to je veliko več, kar omogočajo konkurenčne aplikacije in sistemi. Če pa pomislimo, da se bo aplikacija razvijala naprej je pa to daleč najboljša rešitev za takojšnje proženje ob intervencijah

Predlagam, da si preberete navodila in vam bo takoj jasno o čemu govorim in zakaj smo mi že sedaj navdušeni nad sistemom.
Priloge
Predstavitev_sistema.pdf
(699.57 KiB) Prenešeno 183 krat
Lep preostanek dneva vam želim.
Janez Tratnik, GSM: 041 587 444.
______________________________________
Slika
Kot gasilec se rodiš in večno ostaneš!
Gasilce rajši pokličite prehitro kot prepozno!
Uporabnikova podoba
Janez Tratnik
moderator
moderator
 
Objave: 2788
Registriran: 7. avgust 2002, 8:47
Lokacija: Dobračeva - Žiri

Odg: PORTAL INTERVENCIJE.NET

Objava mlakerk » 15. december 2010, 9:43

Zelo zanimiv portal in vse čestitke pri izdelavi tega portala =D> Kako pa je kaj v dogovoru s ReCo Celje?
http://www.pgd-lasko.si/

GZ Laško --> PGD Laško--> GE Laško
TRADICIJA - POGUM -PONOS
mlakerk
 
Objave: 83
Registriran: 13. julij 2008, 20:55
Lokacija: Laško
GE: Laško

Odg: PORTAL INTERVENCIJE.NET

Objava gapi » 15. december 2010, 10:02

Bo treba sprobat. Sploh ko mi je Metod po telefonu obrazložu določene dileme, ki so se mi porajale.
_____________

Lep pozdrav!

Gašper Mav
http://www.gasilci-lukovica.si
Uporabnikova podoba
gapi
 
Objave: 1844
Registriran: 31. december 2004, 20:51
Lokacija: Lukovica
GE: Lukovica

Re: PORTAL INTERVENCIJE.NET

Objava tomazd » 15. december 2010, 10:03

Pozdravljeni!

Na območju ReCO Celje (velja tudi za ostale) bo zadeva začela delovati takoj, ko bo dovolj zanimanja. Dovolj zanimanja za sistem pomeni, da se za uporabo odločita vsaj dve gasilski zvezi.
Upoštevati je potrebno še dobavo univerzalnih pozivnikov, ki jih je potrebno postaviti na območju Celja. Dobava teh pozivnikov traja cca. 3-4 tedne.

Lep pozdrav,
Tomaž Dežman
tomazd
 
Objave: 8
Registriran: 11. april 2010, 0:14
GE: Brezje na Gorenjskem

Odg: PORTAL INTERVENCIJE.NET

Objava scorpz » 15. december 2010, 14:26

Univerzalni pager? Kaj bi naj to predstavljalo?
Priklopljeni ste na ZARE in jim dejansko prisluškujete razen če imate dovoljenje (pisno), da lahko obdelujete sporočila od centrov?
ReCO vidi dejanski imenski seznam kdo se bo/je odzval, kar pomeni kršenje določenih osebnih pravic?

Na predstavitvi imate javno objavljene RIC-e torej, si jaz zaj komot vstavim njihove noter v pager, pebi pebi, dajmo se malo zresnit in preštudirat o celotni "web zadevi" kaj šele o "web services"...razvoj gre na telefone, dajte raje zalavfat trenutno popularnega androida, ki je meka za ljudi, ki ne znajo programirat in lahko vse skupaj samo zmečejo in dela idealno (pa ne uporabljam androida) tolk za info.

http://www.intervencije.net je napisal:403 - Forbidden: Access is denied.
You do not have permission to view this directory or page using the credentials that you supplied.


A niste 1 leto testirali sistema?
Ne igraj se z ognjem,
če nočeš, da se on igra s teboj.
Uporabnikova podoba
scorpz
 
Objave: 56
Registriran: 18. april 2006, 1:49
Lokacija: Slovenske Konjice
GE: Slovenske Konjice

Odg: PORTAL INTERVENCIJE.NET

Objava Pero » 15. december 2010, 15:19

Kot prvo pohvale za razvoj in konkurenco na tem trgu v slo, sploh cene se mi zdijo zelo konkurenčne! =D>

Kot človeku s stroke(rač in inf) mi je edina zanimiva stvar, ki bi jo pohvalil intervencijska lista. Se mi pa zdi da je funkcionalno še zelo na začetku.
Vseskupaj je nasplošno zasnovano in izvedeno neergonomično. Trenutno delujejo neke osnovne funkcionalnosti (aktiviranje, int. lista, sms), torej ni videti nekega hudega napredka.
Glede ostalega "opevanega" kot je komunikacija ReCO -društvo , neko dodatno aktiviranje??, SMS-i pred pozivom, pomoč pri vodenju int. itd ... pač propaganda nič dejansko uporabnega.
Tudi rešitev, da bomo sedaj po novem imeli v garaži salno prižgan računalnik in bomo šli "surfat" med oblačenjem , se mi zdi malo uporabna.
Ostalih stvari o varovanju osebnih podatkov, ric-ih in podobnih problemih pa rajše nebi.

Zanima me koliko različnih sporočil "naenkrat" lahko sprejme ta vaš univerzalni sprejemnik ? Iz papirjev predvidevam da je en na RECO + rezerva ? Kje imate nameščene?
Če sistem že tako dolgo testirate me zanima kaj podatkov s septemberskih poplav, ko je bilo verjetno aktivirano večje šteivlo društev naenkrat?
Če kličem številko za potrditev prihoda na inf, piše v predstavitvi da potrebuje 2s da vzpostavi povezavo. Torej dejansko če kliče 10 oseb naenkrat, bo za večina ta številka trenutno zasedena ? Kako potem veš da si dejansko javil ali ne ? moreš med odpralvjanjen na int dejansko poslušat če 1x zazvoni vmes in potem prekine ?

lp
Don't raise your voice, Improve your argument!
Uporabnikova podoba
Pero
 
Objave: 1091
Registriran: 17. april 2006, 17:34

Re: PORTAL INTERVENCIJE.NET

Objava tomazd » 15. december 2010, 16:21

Pozdravljen scorpz!

Ne bom izgubljal besed, ker nima smisla... Verjamem, da imate pri vas boljso zadevo in cenovno ugodnejso, predvsem pa nikomur ne prisluškujete in ne kršite določenih osebnih pravic.

"403 - Forbidden: Access is denied."
Vpiši pravi naslov in zadeva ti bo delala!

LP,
Tomaž
tomazd
 
Objave: 8
Registriran: 11. april 2010, 0:14
GE: Brezje na Gorenjskem

Odg: PORTAL INTERVENCIJE.NET

Objava tomazd » 15. december 2010, 16:49

Pero zdravo!

Hvala za pohvale in kritike, tudi te so dobrodošle!

Res je, od osnovne ideje do danes glede funkcionalnosti nismo naredili velikega napredka. V bistvu smo zadevo 8 mesecev testirali, ker smo želeli da stvar funkcionira 99.99%.
Ker si iz področja moje stroke, potem verjetno princip delovanja pošiljanja POCSAG sporočil poznaš in veš kaj vse lahko vpliva na sprejem sporočila. Ponavljanje sporočil, časovni zamik, slaba kvaliteta signala, motnje... Največ dela je bilo vloženega ravno v sprejem POCSAG sporočil od analognega dela, do obdelave in naprej do distribucije.

V vašem društvu imate verjetno dovolj pozivnikov, da ne potrebujete distribucije POCSAG sporočila na mobilne telefone. Sam prihajam iz društva, kjer je 60 operativnih gasilcev, pozivnikov pa imamo 7. In če ostalih 53 članov dobi SMS sporočilo v istem trenutku, kot pridejo pozivi na pozivnike, potem si lahko predstavljaš, da je lepo videti prihod v gasilski dom in tam namesto 7 gasilcev 20-30.

Ne rabiš nobenega računalnika zato, da si ogledaš intervencijsko listo, dovolj je en pametni telefon, ki ima nameščen internet brskalnik. Je popolnoma pregledno vse, tudi na mobilnem telefonu.

"Zanima me koliko različnih sporočil "naenkrat" lahko sprejme ta vaš univerzalni sprejemnik?" To vprašanje je mal nerodno zastavljeno. Ti jaz zastavim kontra vprašanje: "Koliko sporočil pa ReCO odda naenkrat?"
No moj odgovor na tvoje vprašanje je: Toliko kolikor jih ReCO odda "naenkrat". Ni omejitev.


Kje so sprejemniki nameščeni pa je naša poslovna skrivnost. Lokacije smo izbirali tako, da je kar najbližje repetitorju in da se ne pojavljajo nepotrebne motnje.

Sistem je septembra, ko je bilo resnično veliko pozivov deloval normalno! In še en zanimiv podatek ("me zanima kaj podatkov iz septemberskih poplav"): Najbolj zanimivo POCSAG sporočilo v času poplav je bilo: "ISKALNA AKCIJA, IŠKA IZGINILA".

Klic na intervencijsko listo se dejansko opravi veliko hitreje, saj centrala takoj sprosti linijo. Ta podatek 2s je napisan z rezervo.

Glede varovanja podatkov pa tole: brez prijave ni dosegljvih nobenih osebnih podatkov. Tudi tista objava "zadnjih 7 POCSAG sporočil" bo za neprijavljene uporabnike nedosegljiva, oziroma če že bo dosegljiva, potem bo dosegljiva s časovnim zamikom.

LP,
Tomaž
tomazd
 
Objave: 8
Registriran: 11. april 2010, 0:14
GE: Brezje na Gorenjskem

Odg: Re: PORTAL INTERVENCIJE.NET

Objava scorpz » 15. december 2010, 17:12

tomazd je napisal:Pozdravljen scorpz!

Ne bom izgubljal besed, ker nima smisla... Verjamem, da imate pri vas boljso zadevo in cenovno ugodnejso, predvsem pa nikomur ne prisluškujete in ne kršite določenih osebnih pravic.

"403 - Forbidden: Access is denied."
Vpiši pravi naslov in zadeva ti bo delala!

LP,
Tomaž


Je pravi naslov samo v Safari-ju ;) (ne redirecta v safariju) in prav tako sem iz vaše/tvoje stroke kot pero ;) tako, da ni treba vse vzet tako kruto :) Drugače pa o zgubljanju besed a morem lepo naokoli vse napisat, da se razvije debata? Mislim, da smo na forumu in da so tukaj prisotne pohvale ter kritike...nimamo cenovno ugodnejše rešitve mamo pa svojo rešitev namesto tega in pri vas je dobra cena + da prodajate zvezam. ;)

V POCSAG delovanje glede ponavljanja pa zamika sporočil pa se raje nebi spuščali v tej temi.
Ne igraj se z ognjem,
če nočeš, da se on igra s teboj.
Uporabnikova podoba
scorpz
 
Objave: 56
Registriran: 18. april 2006, 1:49
Lokacija: Slovenske Konjice
GE: Slovenske Konjice

Re: PORTAL INTERVENCIJE.NET

Objava Peter » 15. december 2010, 18:30

http://www.intervencije.net, ki si ga napisal zgoraj ni pravi naslov, ampak mora biti https://www.intervencije.net
Uporabnikova podoba
Peter
Upravnik
Upravnik
 
Objave: 4860
Registriran: 5. julij 2002, 23:40
Lokacija: Breznica
GE: Zabreznica

Re: PORTAL INTERVENCIJE.NET

Objava tomazd » 15. december 2010, 18:56

To se pa strinjam, da je potrebno razvijati debate... Na podlagi debate smo se tudi odločili to zadevo postaviti.
Naj vam povem, da ko se obračaš na različe organizacije, jim poveš kaj delaš... So najprej navdušeni, takrat pa, ko bi bilo potrebno kakšno stvar skupaj narediti, za dobro vseh, za boljše tehnološke rešitve... takrat jih navdušenje mine in ti povejo, da ti pri tem ne morejo pomagati. Na žalost!
Glede na to, da gre za podporo intervencijskim enotam, smo pričakovali kakšne dodatne popuste pri storitvah mobilnih operaterjev in pri dobaviteljih ostale opreme. Kaj mislite kakšen je bil rezultat?
Trenutno iščemo ugodno tehnološko rešitev za lokacijske podatke. Vse kar trenutno obstaja na trgu je za eno društvo strošek nakupa cca. 1000€, kar je po našem mnenju nesprejemljivo. Zadevo bomo dali na trg, ko dobimo ceno <500€, pa še to je za posamezno prostovoljno društvo zelo veliko denarja.

LP,
Tomaž
tomazd
 
Objave: 8
Registriran: 11. april 2010, 0:14
GE: Brezje na Gorenjskem

Odg: PORTAL INTERVENCIJE.NET

Objava Lado » 15. december 2010, 20:10

Pozdravljeni!

Bi vprašal Tomaža, kje pri tem sistemu vzporednega alarmiranja je lahko "ozko grlo".
Torej, če prav razumem je princip delovanja tak: v bližini oddajnika imate postavljen sprejemnik POCSAG signala (upa, da ni običajni pozivnik, ker ima sprejem boj "loterijsko" naravnan) in, ko pozivnik sprejme sporočilo iz sistema ZA-RE ga potem posreduje naprej. Ali gre to nadaljne posredovanje prestrezenega ZA-RE sporočila v nadaljne obveščanje preko SMS sporočila, ali preko internetne povezave na strežnik. Ko je sporočilo enkrat na strežniku, pa poteka, verjetno, nadaljne sporočanje po principu WEB poštarja, ki ga ponuja Mobitel oz. nekaj v tem smislu. Sprašujem zaradi tega, ker me zanima kje je lahko "ozko grlo" tega sistema, kaj lahko odpove oz. kaj lahko zablokira (vemo, da so SMS sporočila bolj rizična skupina pri pošiljanju, pa tudi internet je lahko zelo trmast).

LP
Lado
 

Odg: PORTAL INTERVENCIJE.NET

Objava metodg » 15. december 2010, 23:40

Glede prestrezanja POSCAG sporočila pravno formalno ni nobenega problema, ker s tem sistemom ne posegamo v sistem zvez ZARE. Sistem je kot pripomooček oz. nadgradnja alipa če hočete dodatek k obstoječemu sistemu ZARE. Primarni sistem za obveščanje je, da se razumemo, še vedno sistem ZARE...
Nadgradnje pa so v redu zato, ker pokrijejo večje število članov. In če je večje število članov hitreje obveščeno bo tudi izvoz hitrejši in intervencija učinkovitejša.
Omenjate varstvo osebnih podatkov... Kje pa vidite kakšen podatek??? torej je zadeva zaščitena z geslom in od kdaj je sporna objava imena in priimka?

Metod G.
Bomo zmogli??? BOMO JA!!!! ... je rekel mojster MIHA.
Uporabnikova podoba
metodg
 
Objave: 893
Registriran: 12. julij 2002, 14:03
Lokacija: Brezje na Gorenjskem
GE: PGD Brezje na Gor.

Odg: PORTAL INTERVENCIJE.NET

Objava Pero » 16. december 2010, 0:53

ZVOP-1
1. Osebni podatek – je katerikoli podatek, ki se nanaša na posameznika, ne glede na obliko, v kateri je izražen.

2. Posameznik – je določena ali določljiva fizična oseba, na katero se nanaša osebni podatek; fizična oseba je določljiva, če se jo lahko neposredno ali posredno identificira, predvsem s sklicevanjem na identifikacijsko številko ali na enega ali več dejavnikov, ki so značilni za njeno fizično, fiziološko, duševno, ekonomsko, kulturno ali družbeno identiteto, pri čemer način identifikacije ne povzroča velikih stroškov, nesorazmerno velikega napora ali ne zahteva veliko časa.

Po domače, če je v društvu 1 Metod, in ti napišeš, da je bil Metod na intervenciji , si razkril osebni podatek ker je preko imena oseba točno določljiva brez velikega napora.

Glede varnosti dostopanja do intervencijske liste nebi javno.
Maš pa tu problem, ki ga vi predstavljate kot "funkcionalnost" : da operater na ReCO poimensko vidi kdo pride na int.
Don't raise your voice, Improve your argument!
Uporabnikova podoba
Pero
 
Objave: 1091
Registriran: 17. april 2006, 17:34

Naprej

Nazaj na Informatika

Kdo je prisoten

Trenutno aktivni uporabniki: Ni registriranih uporabnikov in 1 gost