Stran 1 od 2

Objavljanje slik

ObjavaObjavljeno: 23. oktober 2003, 8:18
Peter
Opažam, da ima veliko uporabnikov težave z objavljanjem slik. Največkrat je to posledica prevelikih slik. Velikost slik, ki jih lahko pripnete objavi je omejena na 256 kB, kar več kot zadošča za objavo slike 1024x768 pri faktorju stiskanja 15.

Seveda želi marsikdo slike objaviti kar neposredno iz fotoaparata, kar pa ni primerno, saj so te slike shranjene v formatu JPG brez stiskanja, kar pomeni sicer večjo kvaliteto, zavzamejo pa tudi več prostora.

Slike lahko pomanjšate in ustrezno stisnete v kakšnem od programov za urejanje oz. pregledovanje slik. Priporočam vam uporabo programa IrfanView, ki je majhen in brezplačen za uporabo. Najdete ga lahko na www.irfanview.com. Velikost slike spremenite v Image > Resize/Resample, stiskanje slike pa pri shranjevanju, ko izberete format JPG, kliknete na Options in nastavite drsnik kvalitete na 85. Pri tem lahko še odstranite komentarje, tako da povsod izpraznete okence pri Keep original...

Ko je datoteka slika ustrezne velikosti, se jo lahko naloži kot prilogo preko obrazca za objavljanje. Kliknite na zavihek Nalaganje prilog in nato na gumb Prebrskaj(Browse) in izberite datoteko, ki jo žalite naložiti. Nato kliknite na gumb Dodaj datoteko, da se bo ta z vašega računalnika prenesla na strežnik in se prikazala v objavi.

Če imate namen objaviti večje število slik (več kot pet), uporabite Galerijo.

ObjavaObjavljeno: 5. november 2003, 15:32
Atron
Seveda je zelo velika izbira programov, ki omogoča zmanjšavo slike oz. povečavo z MINIMALNO razliko v kvaliteti....jst osebno rabim Adobe Photoshop 7 a za tako stvarco je treba spravit en par tolarčkov iz žepa :wink: :twisted:

ObjavaObjavljeno: 5. november 2003, 15:36
Janez Tratnik
Atron je napisal:Seveda je zelo velika izbira programov, ki omogoča zmanjšavo slike oz. povečavo z MINIMALNO razliko v kvaliteti....jst osebno rabim Adobe Photoshop 7 a za tako stvarco je treba spravit en par tolarčkov iz žepa :wink: :twisted:


Mogoče pa ne.
:wink:
he, he

ObjavaObjavljeno: 5. november 2003, 15:57
Atron
pišuka je napisal:
Atron je napisal:Seveda je zelo velika izbira programov, ki omogoča zmanjšavo slike oz. povečavo z MINIMALNO razliko v kvaliteti....jst osebno rabim Adobe Photoshop 7 a za tako stvarco je treba spravit en par tolarčkov iz žepa :wink: :twisted:


Mogoče pa ne.
:wink:
he, he


Ampak moreš vedet kam se obrnit oziroma s kje download je tako? :twisted: seveda iz mojega žepa ni šlo nič obstaja Emule pa take fore in seveda internet kot npr."VSEMMOGOČI ADSL" :P katerega sm ponosen lastnik :twisted: ampak niso vsi tako srečni na žalost

ObjavaObjavljeno: 5. november 2003, 18:04
Vrsho
Atron je napisal:Ampak moreš vedet kam se obrnit oziroma s kje download je tako? :twisted: seveda iz mojega žepa ni šlo nič obstaja Emule pa take fore in seveda internet kot npr."VSEMMOGOČI ADSL" :P katerega sm ponosen lastnik :twisted: ampak niso vsi tako srečni na žalost


A se hvalita ali kaj?! :lol: Potem se pa priključujem še jaz kot lastnik PSP 7.0 in ADSL-a! :lol: :lol: :lol:

ObjavaObjavljeno: 5. november 2003, 19:12
Jure Čokl
Tajna služba sporoča, da Jure Photoshop 7 ima in da ga je pripravljen za kakšno zanimivo temo poslati komurkoli. :wink: ...

Ampak jaz o tem nič ne vem. :shock: In imam trden alibi. :oops:

In baje se edino preko ZS da izvedeti kaj več... tako sem slišal... :shock:

ObjavaObjavljeno: 5. november 2003, 19:17
Atron
heheheh Jure :D no pa dajmo malo raziskat....kakšen pa je tvoj alibi? :twisted: :P

ObjavaObjavljeno: 5. november 2003, 20:12
Jure Čokl
Vstrajno bom zanikal vse govorice! :twisted: Razen na ZS. :lol:

ObjavaObjavljeno: 5. november 2003, 23:18
Atron
ta bo trd...zgleda da bom moral uporabit vsa moja dolga leta študiranja psihologije in prava....da pridem skozi :twisted:

ObjavaObjavljeno: 7. november 2003, 9:14
JozeR
Zagovarjam uporabo legalnih, brezplačnih programskih paketov - če je le mogoče. Zato bi želel ponuditi IRFANVIEW. Odpira praktično vse formate bitnih slik, omogoča spreminjanje ločljivosti (resample), izreze (crop), uravnavanje barv, nekaj osnovnih efektov itd. Skratka vse, kar rabi manj zahteven uporabnik in kar rabimo, da sliko prilagodimo za objavo na forumu. Kakšen Photo-karkoli ga prekaša le, če je potrebno sliko dejansko retuširati, nekaj dorisati, dopisati,...

Irfanview je seveda brezplačen, dostopen na http://www.irfanview.com/ , velik (majhen) je 817kB :!: in ga ni potrebno inštalirati (beri - ne maže po registru in sistemskih datotekah).

Na pomoč,
Jože

ObjavaObjavljeno: 7. november 2003, 10:50
Jure Čokl
Joze R., IRFANVIEW je v primerjavi s Photoshopom 7.0 otroška igračka. Ne primerjaj takih programov, ker očitno Photoshopa niti ne poznaš. Sicer se v primerjavo sploh ne bi spuščal. Je pa res, da je za potrebe pošiljanja slik na forum IRFANVIEW povsem dovolj.

ObjavaObjavljeno: 7. november 2003, 17:15
mitjau
Jure pozabljaš da je Photoshop za naše superuporabnike le malce prezahtevna zadevca. Osebno za takšne malenkosti priporočam PaintShop Pro.
Osebno ga uporabljam za kakšno spremembo velikosti, drugače pa se obrnem na Corel Photo Paint ali pa Photoshop.

:lol: :lol: :lol:

Re: Objavljanje slik

ObjavaObjavljeno: 7. november 2003, 18:42
Peter
JozeR je napisal:Zagovarjam uporabo legalnih, brezplačnih programskih paketov - če je le mogoče. Zato bi želel ponuditi IRFANVIEW.


Prepozno JozeR. Preberi si mojo objavo.

Peter je napisal:Priporočam vam uporabo programa IrfanView, ki je majhen in brezplačen za uporabo. Najdete ga lahko na www.irfanview.com.

ObjavaObjavljeno: 9. november 2003, 20:44
Atron
mitjau je napisal:Jure pozabljaš da je Photoshop za naše superuporabnike le malce prezahtevna zadevca. Osebno za takšne malenkosti priporočam PaintShop Pro.
Osebno ga uporabljam za kakšno spremembo velikosti, drugače pa se obrnem na Corel Photo Paint ali pa Photoshop.

:lol: :lol: :lol:


no kar se tiče da je photoshop prezahtevna zadevca sploh ni res, kar je res je to da ponuje skoraj nešteto število opcij pri oblikovanju, stvar sama ni težka a mojem mnenje o tem programu je da je najboljše kar lahko tolarček kupi oz download pobere :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

ObjavaObjavljeno: 13. november 2003, 15:00
JozeR
Peter oprosti - prepozno sem opazil :oops:
Ampak saj se nekaterih itak ne prime... bolje dvakrat kot nikoli :wink:

Na pomoč,
Jože